Sunday 29. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

V bran škofu Rožmanu

12. oktober 2007 ob 20:25 | Denis Sarkić |

Ljubljanski nadškof in metropolit msg. Alojz Uran se je na novinarski konferenci, skupaj z zgodovinarjema Francetom Martinom Dolinarjem in Tamaro Griesser Pečar, odzval na razsodbo vrhovnega sodišča, ki je razveljavilo sodbo v primeru ljubljanskega škofa Gregorija Rožmana iz leta 1946. Uran je dodal, da je skušal nekdanji ljubljanski škof Rožman v času okupacije predvsem pomagati, kjerkoli in kakorkoli je mogel. Po nadškofovem mnenju razsodba sodišča končno omogoča korektno razjasnitev vloge, ki jo je imel škof Rožman v času okupacije Slovenije med drugo svetovno vojno.

Uvodne besede na novinarski konferenci in grb škofa Gregorija Rožmana v Škofijskem ordinarijatu:

Vprašanja novinarjev:

Dopis iz tiskovnega urada SŠK:

Geslo in grb ljubljanskega škofa dr. Gregorija Rožmana

Geslo:

Teža križa in plačilo (Crucis pondus et praemium)

Grb:

Vejica rožnega grma s tremi cvetovi na črnem polju. Tri srebrne vrtnice na črnem polju v krščanski ikonografiji simbolizirajo kaplje Kristusove krvi oziroma Kristusove rane. Steblo je posejano s trni, na koncu stebla pa se odpira čudovit cvet, zato je vrtnica simbol mistične preroditve in čiste darovane ljubezni, ki je premagala temo greha in smrti. Ker je črna barva v Svetem pismu tudi simbol velike preizkušnje, Rožmanov grb v povezavi z njegovim škofovskim geslom tako rekoč preroško simbolizira njegovo življenjsko pot.

dr. Andrej Saje
tiskovni predstavnik SŠK

Denis Sarkić

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 18 x komentirano
  1. necenzuriran pravi:

    Neverjetno, v kaki zmoti živimo.

    Treba bo popraviti Wikipedio

    http://en.wikipedia.org/wiki/Gregorij_Ro%C5%BEman

    Človek se je boril proti židovski zaroti

    http://www.telusplanet.net/public/dgarneau/canada-2.htm

    Lizal riti

    http://sagereport.blogspot.com/2006/10/who-is-this-priest-molesting.html

    objemal Pavelića

    http://www.jasenovac-info.com/cd/biblioteka/pavelicpapers/cia/cia0001.html

    in sodeloval pri krajah zlata

    http://www.reformation.org/usnews.html

    Rožmana za svetnika! Santo subito!

  2. derg pravi:

    SRAMOTA!!!

  3. nichiren pravi:

    se pravi da so sodniški zaostanki že kar 65 let

  4. 007 pravi:

    Če sta to res dva neodvisna zgodovinarja, sem potlej jaz papež. Pa saj jih je popolnoma zapustil normalen človeški razum. Puran na primer reče, da še ni raziskano, zakaj je odšel na Koroško, Dolinar pa mu skoči v besedo ter ga popravi, češ, da je iz Celovca dobil vabilo. Ja, že že vabilo, ampak na njega je čakal vse od zadnjega dne in se ga je razveselil kot majhen otrok. Pa koga farbate? Da se je verjetno hotel Rožman vrniti in da je to očitno samo on vedel kaj nosi v srcu, vendar to ni raziskano. Najprej vrnita oba doktorat kjer sta ga nardila, ker govorita take neumnosti. Zakaj pa je potlej spizdil v Argentino, če je imel čisto vest?. O saj res, samo blizu so mu bili domobranci in nič drugega. Ja ali mislita, da v Sloveniji pa ni ostalo nobenega vernika in so vse ovčice spizdile na Koroško? Tudi med partizani so bili verniki, če še ne vesta ,,ZGODOVINARJA,,. Zavzemal naj bi se za Slovence po taboriščih. Seveda se je, vendar samo s pogojem, če so stopili med belogardiste in kasneje domobrance.
    Dolinar tudi nič ne odgovori in se na sluzast način izvije iz vprašanja po zločinih na Urhu. Še to Denis, drugič ga vprašaj, zakaj so na Urhu vse pozidali ter prebelili,,da se ne vidijo več partizanski šusi in kje je stalna zbirka v okviru razstave. Sram jih je bando klerofašistično in nič drugega. Pečarjeva pove, da je bilo nekaj ,,nedolžnih,,župnikov usmrčenih. Ja seveda Tamara. Pobiti so bili, ker so maševali s pištolo za pasom ter izdajali Slovenski narod. Zato so fasali šus, če še tega ne veš se pa sedaj seznani. Bolje pozno kot nikoli. Odgovori pa še to, zakaj so s Koroške (kljub neizmerbni ter hudi angleški blokadi ) vse kolovodje domobrancev odnesle celo glavo, rajo pa pustile (rad verjamem, da so bili med njimi tudi nedolžni vendar zapeljani fantje s strani cerkve in obsojam povojne poboje brez sodnega procesa ter dokazane krivde). OPUS DEI je vsak dan bolj prisoten v Sloveniji. SPET BO TREBA V GOZD. UPAM DA KMALU.

  5. 1tastar pravi:

    Če že nihče ni kaznovan za povojne poboje, zakaj bi bil pa kdo za medvojne?

  6. Kaktus pravi:

    Sramota!!! Samo še spomenik mu postavimo pa še Rupniku!

    @1tastar: vedno znova kažeš svojo “veličino”

  7. Kaktus pravi:

    Ja Rožman je šel iz Slovenije za kratek čas, “da se bodo stvari uredile” (Uran), vendar se niso!

    Mene zanima kako bi se stvari morale urediti da bi prišel nazaj. Mogoče pod okupacijo!

  8. Pater Virgilius pravi:

    Klerofašizem…jaaaa…
    Svetovna antifašistična koalicija je v Sloveniji dokončno poražena.
    USA,V.Britanija,Francija,Rusija…in drugi…izgubili ste vojno proti Hitlerju.Ne verjamete ? Vprašajte slovensko vlado in slovensko katoliško cerkev !

  9. Carlos Contreras pravi:

    In papež ga niti ni hotel sprejeti, ker je svoje ovčice zapustil. Pa tak junak …

  10. Igor Đukanović pravi:

    Bravo gospa Tamaro Griesser Pečar,

    Ubogi Bush, ki v Irak hodi poslušati prisege njegovih vojakov, ker čuti globoko moralno dolžnost, da bi bil ob strani svoji čredi vojakov, ki so tja zašli.

  11. bojc1 pravi:

    007
    zakaj si žaljiv (Puran)?

  12. boško pravi:

    sprevrženo! naj mi kdo reče, da to ni res! denis priznaj, da si vse skupaj zmontiral, prosim.

  13. 007 pravi:

    @bojc 1
    nehote se mi je pripetila napaka. se opravičujem.Ker mi je postalo ta trenutek všeč, naj kar ostane. PURAN namreč.

  14. Zver pravi:

    strasna slepota je cloveska zato bodo klanje spet ponavljali v prvi polovici 21 stoletja, nocne straze so maneverska struktura bele garde

  15. tommb pravi:

    Že par dni to gledam in kar ne morem verjeti, kam je “Moja dežela” pricapljala … Sram nas naj bo! Že nekaj časa kopljemo po lastnem dreku, da smrdi po celi Evropi in še dalje po svetu, zdaj smo pa še okupatorjeve kolaborante rehabilitirali … S R A M O T A !!!!!

  16. zgodovinar pravi:

    za tiste ki znajo in seveda, za tiste ki so pozabili

    Kvizlingi (ali kvislingi) so (bili) ljudje, ki so med drugo svetovno vojno sodelovali z okupatorjem. Ime so dobili po norveškem politiku Quislingu, ki je kot prvi v zasedenih državah začel sodelovati z Nemci. Primarno se izraz uporablja za ljudi na visokih položajih (Quisling je postal predsednik vlade), sčasoma pa se je prenesel tudi na druge.

    * Belgija

    Leon Degrelle
    Jef van de Wiele

    * Francija

    Pierre Laval

    * Hrvaška

    Ante Pavelić

    * Nizozemska

    Anton Mussert

    * Norveška

    Vidkun Quisling

    * Slovaška

    Josef Tiso

    * Sovjetska zveza

    Andrej Andrejevič Vlasov

  17. tomazh pravi:

    Cerkveni dostojanstveniki, kot se oni imenujejo, ne morejo biti zločinci, pedofili,sleparji ali kaj podobnega.To ne morejo biti po definiciji. Zato jih branijo in ščitijo do onemoglosti. Na koncu tudi zmagajo.Ne vem za nobenega papeža, med njimi so bili tudi morilci, sleparji, incestniki itd, ki bi jih cerkev obsodila ali priznala, da so te stvari počeli.Zato bo nadvse zanimivo, kako bodo izbrani sodniki in tožilci pri obnovi procesa, da bi dokazali Rožmanovo figo v žepu pri kolaboraciji.Minister Šturm, čeprav malteški vitez z zaprisego, tu sigurno ne bo igral nobene vloge kot je tudi nekdanji tožilec Drobnič ni.

  18. Sahabet pravi:

    Thank you great posting about essential oil. Hello Administ . Websiteye Giriş için Tıklayın. a href=”https://cutt.ly/SahabetSosyal/” title=”Sahabet” rel=”dofollow”>Sahabet

Komentiraj