Sunday 29. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Verjamete anketam?

11. oktober 2007 ob 19:07 | Katja Lenart |

Ste se kdaj vprašali, kako pravzaprav množica anket za volilne napovedi, ki jih v zadnjem času interpretirajo različni mediji, vplivajo na sam volilni aparat? In - če jim verjamete - komu verjamete? Če smo aktualni - kako veste, da ni ankete, ki jo nek medij ponuja javnosti, “naročil” kateri od kandidatov?

Nekaj zanimivih pojasnil glede anket za volilne napovedi, ki jih v predvolilnem času opravljajo raziskovalna podjetja, je danes podal Zenel Batagelj iz družbe Valicon. Med drugim je tudi pojasnil, da do razlik med anketami za volilne napovedi prihaja predvsem zaradi neprimerljivosti anket, ki jih v predvolilnem času opravljajo raziskovalna podjetja. Na napovedi po njegovih besedah vpliva tudi dejstvo, da levosredinsko usmerjeni volivci raje sodelujejo v anketah kot desnosredinski.

“Več k dni anketiram, večkrat lahko kličem določeno telefonsko številko in tako spet dobimo ljudi, ki jih sicer ne bi mogu dobit.”

Še nekaj konkretnih številk in rezultatov (pa tudi zanimivih ugotovitev, tudi takih, ki vam dajo misliti):

“Če je nekdo reku, da je na zadnjih volitvah volu SDS, to sploh ne pomeni, da je desen”.

Še nekaj odgovorov na vprašanja, ki smo jih zapisali v uvodu (dodajamo še vprašanje Tanje Starič - koliko so predsedniške volitve strankarske volitve?):

“Türk pa Peterle sta si v bistvu zlo podobna, sam da pač Peterle je bistveno bolj uspešen kot on”.

Katja Lenart

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 4 x komentirano
  1. Luka pravi:

    Zaradi takih prispevkov mi je Vest.si všeč! Pohvale.

  2. konec pravi:

    Zaradi takih prispevkov mi ni Vest.si všeč! SLURPPPPP

  3. ervinator pravi:

    Zenel je za TV Slovenija povedal, da na končni rezultat Peterle vs. Türk+Gaspari močno vplivajo že majhne vesti na nacionalki. Verjetno se je zaradi takšnih namigov Kučan vsakič pred volitvami oziroma pred referendumi pokazal v prime-timeu in poskušal na svoj mlin navleči politično manj razgledane. Podobno reagira tudi Stanovnik. Upam, da se bo slednji pojavil vsaj še enkrat pred predsedniškimi volitvami. :)

  4. 1tastar pravi:

    VOSLI! Pa ne, da kaj verjamete

Komentiraj