Sunday 29. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Status manjšine

9. oktober 2007 ob 23:35 | Nejc Jemec |

Zveza zvez kulturnih društev konstitutivnih narodov in narodnosti razpadle SFRJ v Sloveniji je danes predstavila svojo pobudo, da se kolektivna imena njihovih narodnosti vključijo v tiste osnovne dokumente države, v katerih so poimensko že vključene druge dejanske narodnostne manjšine. Albanci, Bošnjaki, Hrvati, Makedonci in Srbi, povezani v omenjeno zvezo, torej želijo status manjšine, pri čemer pa naj se njihov status, kot pišejo v pobudi, glede na razlike od položaja ustavno že priznanih skupnosti, tudi ustrezno razlikuje.

Kot pravijo, bi lahko država in njene institucije sprejele tisto, kar je nujno potrebno za njihov manjšinski narodnostni obstanek v Republiki Sloveniji. S tem med drugim želijo, da jim je omogočeno negovanje njihovega maternega jezika (šolstvo, mediji, kulturna društva), ohranjanje posebnih narodnih običajev ter aktivna vloga pri ustvarjanju svojega dejanskega položaja, kot tudi okoliščin in pogojev družbenega razvoja, ki jih posebej zadevajo.

Povedali so, da je nastanek njihove zveze (2003) povezan s težnjo, da slovensko javnost in pristojne državne institucije opozorijio na populacijo v veliki večini slovenskih državljanov, deloma pa drugih stalnih prebivalcev Slovenije, ki predstavljajo do 20% celotnega prebivalstva naše države, ki pa jim kolektivni narodnostni status, ob vsaki posamični narodnosti, ki jo tvorijo, ni priznan. Ob tem se čutijo diskriminirane v primerjavi z ustavno priznanimi manjšinskimi narodnostmi, ki naj bi jim kolektivni manjšinski status svoj čas pripadel zaradi zgodovinskega razkroja večjih držav.

Svojo situacijo in zahteve so predstavili Ilija Dimitrievski, predsednik Zveze, Hasan Bačić, predsednik Bošnjaške kulturne zveze, ter Ivo Garić, predsednik Hrvaških kulturnih društev.

Hasan Bačić: “10 odstotkov državljanov te države želi ureditev pravnega statusa.”

V prostorih Hrvatskega doma v Ljubljani je bil prisoten tudi hrvaški veleposlanik v Sloveniji Mario Nobilo, ki je izpostavil dobro hrvaško manjšinsko politiko. Dodal je, da kot si slovenska politika prizadeva za dober položaj svojih manjšin, podobno počne tudi Hrvaška, menil pa je, da se lahko s skupnimi napori in pomočjo Evropske unije izboljša tudi položaj in status danes omenjenih manjšin v Sloveniji.

Mario Nobilo: “Mi na Hrvaškem imamo priznano slovensko, bošnjaško in vse druge manjšine …”

Nejc Jemec

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 39 x komentirano
  1. Farad pravi:

    Haha, malo jutri. Vi se boste v okviru našega šolstva kar lepo slovenščino učili, Zdravljico recitirali ter Cankarja in Prešerna brali, če vam kaj ne ustreza, pa lahko materni jezik negujete, posebne narodne običaje ohranjate ter ostale zadeve prakticirate onstran Kolpe. Nihče vas ne zadržuje tu. Če vam gre tako slabo, pa pojdite na boljše. Eni imajo pa res smisel za znanstvenofantastični balkan humor, to je treba priznati. Zaslužite si en aplavz, plosk, plosk. Vest.si bi morala uvesti rubriko Saj ne more biti res, v katero bi se ta prispevek zagotovo uvrstil.

  2. highkick pravi:

    Kakšna manjšina neki saj niso avtohtoni prebivalci Slovenije ampak le “ekonomski pribežniki”.

  3. Aschmodei pravi:

    Gospod na posnetku govori v tujem jeziku, dobrodošli bi bili podnaslovi, ali vsaj povzetek.
    Ne toliko zaradi funkcionalnosti, ampak iz principa.

  4. pijano pravi:

    Nehajte nas nadmudrivat dovolj je bilo sranja če vam ne paše pojdite v lipo vašo ali pa v otađbino.

  5. Matjaž pravi:

    Hrvati so imeli za časa kraljevime Jugoslavije poseben status v Beli Krajini, konec koncev mislim, da imajo samo oni in Avstrijci pravico do priznanja statusa manjšine. Slovenci še pred drugo svetovno vojno niso bili prepričani ali so poseben narod ali gre za vejo Hrvatov. Na tisoče Slovencev na Dolenjskem ima Hrvatsko-uskoške korenine, SO POTOMCI HRVATOV IZ ZAHODNE BOSNE IN JUŽNE DALMACIJE. Prijatelj zdravnik, ki je štiri leta delal v Turčiji, mi je dejal, da so Slovenci začuda genetsko zelo podobni Turkom. Ostali iz exjuge so pa ekonomski emigranti, ti naj bodo veseli da delajo, ne pa da hočejo kaj več. Ne Turki v Nemčiji, ne Rusi na Baltiku nimajo posebnega statusa.

  6. xp pravi:

    Edini problem bo nastal, če bi se volilo po nacionalnem ključu. Potem imamo stranko, ki bi na volitvah pobirala med 20 do 30 % glasov !

  7. pijano pravi:

    Glede uskokov si brcnil v meglo.

  8. Matjaž pravi:

    Par vasi v Beli Krajini je srpsko-uskoških. Mislim da sedem. Pardon.

  9. derg pravi:

    to je hecno. Ko nam Italjani nagajajo, se nam čudno zdi, kako da nas ne upoštevajo. Mi pa ne drugih.

  10. jani pravi:

    matjaž,ne bluzi…isto ima na desettisoče hrčkov slovenske korenine,sploh tisti v medmurju in istri…mal si poglej kozlerjev zemljevid pa boš vidu kok smo bli zmedeni kaj smo…
    tvoj prjatu zdravnik pa kot zdravnik zihr ni delu genskih testov(tega ne počnejo dohtrji,pismu kok znate zavajat,svojat južnaška!)ampak je zdravil folk…če ga je…

    Hej Slovenci, naša reč slovenska živo klije,
    Dokler naše verno srce za naš narod bije.
    Živi, živi, duh slovenski, bodi živ na veke!
    Grom in peklo, prazne vaše, proti nam so steke.

    Bog pa gromo-vladni nam podal je dar jezika,
    Da pa nihče na tem svetu, nič nam ne podtika,
    Bo naj kolikor ljudi, tolikanj Čertov na sveti,
    Bog je z nami, kdor prot’ nam, ga če Belin podreti.

    Naj tedaj nad nami strašna burja naj se znese,
    Skala poka, dob se lomi, zemlja naj se trese.
    Bratje! Mi stojimo trdno, kakor zidi grada;
    Črna zemlja naj pogrezne tega kdor odpada!

    159 let nazaj,nakladač!

  11. Orkester Titanik pravi:

    @xp: če ljudem nobena stranka ne ponudi primernega programa, si bodo ustanovili svojo, z nacionalnim ključem ali brez njega.

    @jani in ostali “patrijoti”: Bravo, patriotsko s pesmijo naprej!!1 Se ti sploh zavedaš, da je edino še “svojat južnjaška” ta, ki dviguje rast prebivalstva v naši reči slovenski (http://www.stat.si/novica_prikazi.aspx?id=1168)?

    Kaže, da Bog ni več z nami… Ampak ti kar mirno poj naprej, saj se najde tudi kaj pozitivnega - če ne drugo, bomo s priseljensko situacijo počasi ujeli ZDA, pendejo.

  12. Rob pravi:

    Jest sem za,pod pogojem,če Nemčija prizna Turško manjšino,Francozi Maroško,Italijani Albansko…..
    torej NE
    Nasploh pa zahtevati nekaj v Sloveniji v Hrvaškem(oz.Srbskem) jeziku predstavlja žalitev za nas,če veleposlanik ne govori tako kot bi moral. Še Ameriški veleposlanik se trudi govoriti po naše,pa to zanj predstavlja izjemno oviro.
    Edini,ki bi lahko bili manjšina so Hrvati,ker so sosednja država,ampak,valjda jim tega trenutno ne bomo dopustili?

  13. von Klaus pravi:

    Junge Menschen in Belgrad
    gehen auf der Straße stoßen einander an
    sprechen in die Kamera
    verkleidet als meine Freunde
    von vor fünfzig Jahren
    ich weiß nicht warum ich sie nicht erkenne

    vielleicht eine allzu frühe Übersetzung
    einer früheren Generation
    verlorene Reime der nackte Sinn
    deshalb sieht es ähnlich aus
    ist es aber nicht

    die ganzen Völker in der gleichen Geschichte
    Litauer Tschechen Tschuschen Kroaten
    verstreut in verschiedenen Städten
    haben die Straßen aus dem Gedächtnis gebaut
    dann die Plätze wie eine Gewohnheit
    dort wo es zu einer Verbreiterung kommt

    alle Dichter des zwanzigsten Jahrhunderts
    schreiben dasselbe Gedicht
    nur lang
    dann schneiden sie es in viele Teile
    verteilen es auf mehrere Namen

  14. Aljo pravi:

    Katastrofa - same fašistoidne izjave, ko pa je bilo treba delati v tovarnah in na najslabše plačanih mestih pa je bilo vse super. Manjšine iz bivše SFRJ si zaslužijo poslansko mesto v slovenskem parlamentu. Pač ljudje so tukaj in to že 3 generacije na določenih območjih pa so tam že dolgo časa…
    Poglejte si Schindlerjev seznam in se zamislite…

  15. Podgurc pravi:

    Že Cezar je govoril slovensko http://www.youtube.com/watch?v=KAveUbZf9jQ

  16. t-mac pravi:

    @Matjaž: Slovenci, ki so živeli pred WW2 so dobro vedeli kaj so, in da NISO posebna veja Hrvatov. Slednja sploh ni bila med nobenimi variantami, je pa bila aktualna (v manjšem obsegu) miselnost unitarizma - torej narod Jugoslovanov z večimi plemeni (Srbi, Hrvati, Slovenci) in taka miselnost je bila v nekem določenem obsegu tudi na Hrvaškem in drugod po Kraljevini Jugoslaviji.

    Glede potomcev Uskokov se pa zelo motiš - imajo v veliki večini srbske korenine, drugače so pa del slovenskega naroda in ni nobene potrebe, niti želje z njihove strani, da bi kar postali neka manjšina…

  17. 1tastar pravi:

    Alle Slawen, vereinigen! Blut und Boden!

  18. Rob pravi:

    @Aljo,kaj ima to kar si povedal karkoli veze z manjšinami v dobesednem pomenu.Pripadniki manjšine so pripadniki naroda,ki živijo v sosednji državi(ne matični).Ekonomski emigranti,niso manjšina,temveč emigranti.(povsod je tako urejeno)Pa dej mi povej,kje bodo delali emigranti načeloma,če ne v “slabših službah”.Vedno je bilo tako in vedno bo.Tudi,ko so Slovenci na veliko emigrirali v druge države,so imeli na začetku slabe službe. Torej izjave niso fašistične,temveč realen odgovor na nerealne zahteve. Za ohranitev jezika,tradicije… pa naj ustanovijo društva,to je prav tako praksa po svetu.

    @Matjaž,če kdo ni vedel,veja česa so,potem so to Hrvati.Sej zaradi tega imajo od nekdaj krizo identitete, ker so oni “poseben” narod,edini problem je v tem,da govorijo Srbski jezik,marsikateri cerkveni praznik je v bistvu praznik spremembe vere(iz pravoslavne v krščansko),večina narodnih herojev je Srbov, enako velja za najboljše športnike(Petrovič itd.).Da sploh ne omenjam Dalmacije itd. Torej kdo ne ve kaj je?

  19. Igor Đukanović pravi:

    Rob, zelo si me užalil s svojo katolikocentrično izjavo. Na hrvaškem še vedno poteka katolizacija (baje več ni nasilna). Ne pa evangelizacija. Krščani pa so tisti, ki sledijo Kristusovemu nauku.

  20. MatN pravi:

    Najbrž misliš kristjani (”krščani” ni nič).

  21. stupid pravi:

    žal g. Nobilo pri meni sproža iste reakcije kot Rupel večini hrvatov… če on pravi ,da bi mi nekaj morali, potem se raje zaletim v steno kot da bi to naredil.. zraven pa še laže kot pes teče… pa srkne ga tudi rad, seda pijan za volan, potem pa še beži z mesta nesreče…

    status kot ga ima slovenska manjšina na hrvaškem… naj si prebere Preambulo ustave RH.Citiram :” Republika Hrvatska ustanovljuje se kao nacionalna država hrvatskog naroda i država pripadnika autohtonih nacionalnih manjina: Srba, Čeha, Slovaka, Talijana, Madžara, Židova, Nijemaca, Austrijanaca, Ukrajinaca, Rusina i drugih,..”

    Kje so tu Slovenci?

  22. Matjaž pravi:

    Sam sem potomec uskokov, torej dobro vem, kdo so moji predniki. Tretjina prebivalcev Hrvatske je potomcev hrvatskih uskokov iz zahodne Bosne in južne Dalmacije. Določena plemena so prišla v Slovenijo, ti so predvsem na Dolenjskem, Posavje, ob meji z Hrvatskim Zagorjem. Srbskih uskokov v Sloveniji je zelo malo, največ v Beli Krajini, Dravsko polje, mogoče nekaj na Primorskem. Drugi so ekonomski emigranti iz Bosne, ki so prišli za časa Jugoslavije, Brozove.
    Nekaj udarcev za slovenski ponos:
    10 % vodilnih mest v Sloveniji zasedajo Srbijanci iz Srbije (ne iz Bosne), Hrvatski delež je še večji. Najbolj izobražene populacije v Sloveniji so, ki so pa hkrati na višjem kulturnem nivoju od domačinov: Srbijanci, Hrvati in judovska skupnost v Sloveniji. Največ pa rojevajo Hrvatice in Albanke v Sloveniji, to mi zatrjuje prijateljica, ki je delala diplomo iz tega področja.
    Na primitivne napade ne odgovarjam, ampak uživam, ko me napadajo primitivci. Res zelo visok nivo levičarjev in liberalcev.

  23. brez-vizionar pravi:

    Če ljudje pravijo, da bi nekaj radi, je treba mirno in preudarno premisliti, ali jim država in družba lahko ustrežeta, kako daleč in za kakšno ceno. Najbrž se ne zmišljujejo kar zaradi lepšega, ali zato, da bi zajebavali Slovence. Namesto tega “naj jim krava crkne” vreščanja bi lahko kritiki raje premislili, kako lahko lastno življenje obogatijo in oplemenitijo. Če bomo drug drugega podpirali v prizadevanjih za višjo kakovost življenja, in si nekaj maleg sreče na tem svetu in v tem kratkem življenju privoščili, bo vsem boljše, če pa se bomo z macolami v tla zabijali .. potem bomo pač ostali zabiti. Pa zase nočem nič in nisem še nikoli in nikoli ne bom del nobenih tovrstnih nacionalnih ali etničnih projektov. Sem le preveč individualist.

  24. brez-vizionar pravi:

    Matjaž … kje vidiš kakšne levičarje in liberalce med temi, ki te napadajo? Republikanci množično berejo in gledajo vest in neumorno razpravljajo.

  25. Rob pravi:

    @Matjaž

    “10 % vodilnih mest v Sloveniji zasedajo Srbijanci iz Srbije (ne iz Bosne), Hrvatski delež je še večji. Najbolj izobražene populacije v Sloveniji so, ki so pa hkrati na višjem kulturnem nivoju od domačinov: Srbijanci, Hrvati in judovska skupnost v Sloveniji. Največ pa rojevajo Hrvatice in Albanke v Sloveniji, to mi zatrjuje prijateljica, ki je delala diplomo iz tega področja.”

    Jaja potem pa svizec zavije čokolado….
    No,kakorkoli resnica o Hrvatih verjamem da boli.Da pa se vrnem na tvoj navedek,o neizobraženosti in primitivnosti Slovencev in izobraženosti Hrvatov itd. naj te vprašam,od kod ti podatki? Pa ali če je nekdo pol Srb,pol Slovenec,potem predvidevam,da ga šteješ za Srba.In če že govoriš o primitivcih poglej Hrvaško zgodovino in boš videl,kdo je primitivec.Bože nedaj,da bi se nehali dreti Hrvatska,Hrvatska,ker bi potem začeli početi druge stvari(brati zgodovinske knjige) in bi ugotovili,da je veliko krasne Hrvatske zgodovine falsificirane.
    Aja pa poglej si % Hrvaških narodnih herojev,princes…ki so bili dejansko Hrvatje.Tvoja ugotovitev?

  26. brez-vizionar pravi:

    nacionalisti vseh dežel, razidite se. drugega kot prepira in vojne tako ne znate nakuhati. bedaste posplošitve in primerjave.

  27. Matjaž pravi:

    Dejstvo o hrvatskem jeziku. 250 let pred pojavom Vuka Karađića so hrvatski jezik zapisali in utemeljili bosanski franjevci (frančiškani), nekateri so izhajali celo iz plemenitih fevdalnih muslimanskih družin. Pred 200, 300 leti je bilo Srbov zelo malo na Hrvatskem zgodovinskem teritoriju, falsificirana jugoslovanska zgodovina je trdila drugače. Pametni Srbi sami priznavajo, da so od nekod prišli, da niso avtohtoni. Zgleda, da Slovenci poznajo samo velikosrpsko zgodovino. Šok za Slovence je dejstvo, da so sami nekoč govorili ijekavico. Srbi iz Bele Krajine izhajajo iz vzhodne Hercegovine, to je edini teritorij, kjer so Srbi na Hrvatskem zgodovinskem teritoriju prisotni pred prihodom Osmanov. To je podatek na osnovi katerega se lahko Srbi borijo za status manjšine v Sloveniji. Teritoriju HERCEGOVINE JE VLADALA HRVATSKA DRUŽINA KOSARIĆ, KI BO SČASOMA PREVZELA ISLAMSKO VERO. Ahmed Kosarić je bil celo veliki vezir Osmanskega imperija. Tisti, ki je zapisal, da je Hrvatski jezik Srpski se je krepko uštel, razen če ni Jelinčičev fan. Trudim se biti objektiven in ne pristranski. Problem je, da nekatere ljudi na tem forumu zgrabijo premočne emocije in bluzijo. Na Hrvatskem ne poteka nasilna katolizacija pravoslavcev, to je zavajajoč velikosrpski podatek. Kot zanimivost naj navedem podatek, da je veliko število Hrvatov v devetdesetih letih prevzelo islamsko vero,kot nasprotovanje tuđmanovi zgrešeni bosanski politiki. lep pozdrav vsem in prevzeti kontrolo nad svojimi čustvi.

  28. highkick pravi:

    Matjaž…..tako lepo Slovensko ime imaš, pa si tako antislovensko nastrojen….naj te bo sram!

  29. brez-vizionar pravi:

    antislovensko? lubi bog …

  30. 1tastar pravi:

    Če so manjšina, imajo pravico do dvojezičnih napisov. Naj povejo, kje strnjeno prebivajo. у Фужиама и у Јесеницама?

    Ali pa tako, kot včasih na vseh železniših postajah: LJUBLJANA-ЉУБЉАНА itd.

  31. Rob pravi:

    @Matjaž,malo poglej popise prebivalstva na Hrvaškem v prejšnjem stoletju in predprejšnjem in si poglej število “Srbov” in Hrvatov,ter upadanje št. Srbov,medtem,ko se skupno število prebivalcev praktično ni spreminjalo. Z navajanjem falsificirane zgodovine pa mislim obdobja mnogo pred tem(zgodbice o prihodu Hrvatov,ki so bili superiorni glede na ostale Slovane,rdeča&bela Hrvaška,o tem,kako Bosna pripada Hrvatom,zemljevidi,kjer ne obstaja Hrvaška nikjer,razen po razdelitvi katoliške vere na dve struji).
    In da se strinjam,da se te stvari se dodatno napihujejo,za t.i. velikosrbsko idejo,kar je pripeljalo do katastrof, ampak to pa še ne pomeni,da to ni res.Tisti,ki ne prizna,da da imajo Hrvati krizo identitete,si pač marsikaj noče priznati.Zgodovina o izvoru itd. je bila v zadnjih 100 letih vsaj 5x spremenjena,odvisno od obdobja,kar jim je pač prišlo bolj prav.Še malo,pa bomo govorili o tem,da se NDH ni nikoli zgodil.

    In da,nekoč smo bili Hrvatje,Slovenci,Bosanci,Srbi eno in isto,ampak smo se potem vsak po svoje mešali z ostalimi kulturami in smo zdaj to,kar smo.

  32. 1tastar pravi:

    E Robe! Pozabljaš na Makedonce in Bolgare, ki so po tvoji teoriji verjetno isti drek.

    Pa je dokazano, da smo Slovenci bili pod Samom skupaj s Čehi, Hrvati so bili neko pleme okrog Banja Luke, Srbi so obstojali že v Bizancu, Bolgari in Makedonci pa so prišli pozneje iz Azije.

  33. brez-vizionar pravi:

    ne morš verjamit

  34. Igor Đukanović pravi:

    Wow, 1tastar. Boš še mene naučil, kako vnašaš grabljice? :-)

  35. miro pravi:

    Primorci ZAHTEVAMO status manjšine! Ker nas je ravno tako 10%, tudi nekaj več. Enako kot ta konglomerat raznih narodov- ekonomskih priseljencev nas želijo ostali Slovenci asimilirati. Tudi mi imamo veliko prireditev in hočemo stalen vir financiranja. Nadalje hočemo, da se na šolah poučuje v primorščini (in tudi predmet primorščina, če že imamo slovenščino). Želimo “kotiček” v medijih itd… Predvsem hočemo čimveč denarja brez dela, saj za to konec koncev gre!

  36. brez-vizionar pravi:

    well … let’s think about that ;)

  37. brez-vizionar pravi:

    a to z goriško ali brez?

  38. konec pravi:

    Jugoslavija je propadla prav zaradi teh stvari. Nejasnosti, nedorečenosti, primitivizma levičarskih intelektualcev (kjerkoli so prišli na oblast, vedno potom partije seveda - mimogrede Tito in podobni niso bili intelektulaci, da bo jasno, levičarski vsevedi intelktualeci som prišli potem, kasneje, prefinjeno, zvito) . Slovenci, Hrvati in Srbi so novejšo zgodovino začeli skupaj s Kraljevino S.H.S. , potem pa, predvsem po drugi svetovni vojni, - namesto, da bi integrirali osebe - so začeli državo “balkanizirat”.
    Kako se končajo te stvari se je že večkrat videlo ……….

  39. konec pravi:

    še to: Od vsega tega pa so imeli in imajo največ koristi drugi.

Komentiraj