Sunday 29. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Vroč “romski kostanj”

7. oktober 2007 ob 19:39 | Denis Sarkić |

Krajevna skupnost Bučna vas je po štirih letih v kulturnem centru Janeza Trdine v Novem Mestu zopet pripravila javno tribuno z naslovom “Štiri leta, uspešni ali neuspešni pri reševanju romske problematike?”, na kateri so sodelovali med ostalimi tudi minister za okolje in prostor ter predsednik komisije za zaščito romske etične skupnosti Janez Podobnik, direktor Urada Vlade RS za narodnosti Stanko Baluh, poslanec in predsednik SNS Zmago Jelinčič, državni sekretar z ministrstva za pravosodje Robert Marolt, Leon Petrevčič iz direktorata za zakonodajo, Davor Dominkuš iz direktorata za socialne zadeve, predstavniki MNZ in Policije, predsednik Zveze Romov Jožek Horvat Muc, podpredsednik krajevne skupnosti Bučna vas Silvo Mesojedec, predstavniki Romov iz Prekmurja, romski svetniki ter še mnogo drugih. Tribuno je zelo korektno povezovala novinarka Dela Petra Bezjak, ki je morala kar nekajkrat poseči govorcem v besedo.

Minister Janez Podobnik pred tribuno in zakuska s cvičkom po koncu:

Podobnik pred začetkom o strpnosti razprave: “… današnja razprava bo živahna, o tem ni nobenega dvoma, morda bo tudi kakšna iskrica preskočila …”

Vroči besedni konec tribune:

Krajan Bučne Vasi: “… tudi vi novinarji ste v velikih primerih krivi za tako nastalo situacijo, ker samo čakate, kaj bomo povedali, zakaj nikoli ne objavite stvari ali v celoti ali intervju, ki se daje …”

Celotna tribuna o romski problematiki v Novem Mestu za sladokusce:

Denis Sarkić

P.S. Ker so nekateri očitali novinarjem, da delamo le škodo s svojim obveščanjem glede romske problematike, je na Vesti objavljena celotna javna tribuna v Novem Mestu, da si lahko sami ogledate, kaj se na tem področju dogaja in kako stvari zgledajo v resnici. Upam, da si jo boste z veseljem ogledali, ker je v nekaterih delih zelo poučna!

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 24 x komentirano
  1. Dogodek v mestu Gogi pravi:

    Jelinčiča Silvo Mesojedec povabi na okroglo mizo o romski problematiki in pričakuje, da bo okrogla miza pridonesla k boljšem sožitju med Romi in večinskim, slovenskim prebivalstvom. Lepo vas prosim. A kdo v Sloveniji misli, da bo Jelinčičevo mnenje pomagalo k sožitju med Romi in Slovenci? Kljub temu, da je Jelinčič brez dvoma Mesojedčev vzornik, ne morem verjeti, da bi celo on mislil, da bo Jelinčičev vložek pridonesel karkoli pozitivnega. No na konec koncev sta oba požela bučen aplavz in politične točke. Kje pa je tisti radijski intervju o Romski problematiki na zasavskem radiju, kjer Mesojedec in Jelinčič pokažeta perje? Bil je objavljen na vest.si.

    Ker vest.si bere veliko novinarjev, naj izkoristim priložnost, da še jaz modrujem in svetujem.
    Jelinčič kategorično govori samo o Ciganih in po SSKJju ima prav in s tem je razorožil še čisto vsakega novinarja od Voduška do Denisa. V Sloveniji živijo dve Ciganski skupnosti, Sinti in Romi. Ker s Sinti ni nobenih tenzij in incidentov, se dejansko vsa “problematika” tiče le druge Ciganske skupine, to je Romov.

    Vsakič, ko bo Jelinčič govoril o Ciganski problematiki, bi ga lahko novinar prekinil in ga vprašal ali s tem misli tudi na Sinte in ali ima informacije, da je s Sinti kak križ. Ker je odgovor ne, potem ni razloga, da v zgodbo vpleta Sinte. Novinar na podlagi tega lahko vztraja, da se sogovornik drži teme in govori o Romih in ne o Romih in Sintih, to je Ciganih. Saj ko govorimo o problemih dvojezičnih tabel ne govorimo o Avstrijsko - Slovanski problematiki.

    Angleški novinar, katerega ime sem pozabil, je sogovorniku 32 krat zastavil eno in isto vprašanje. 30 minut televizijskega intervjuja v živo je vztrajal pri enem in istem vprašanju, na katerega sogovornik ni hotel neposredno odgovoriti. Sogovornik je odkorakal od intervjuja novinar pa je dobil najvišjo novinarsko nagrado. Opravičujem se, ker ne vem njegovega imena, a to se je zgodilo nekje med 2000 in 2002.

    Silvo Grum

  2. janez pravi:

    ni problem v ciganih ( romih )…problem je v nasi drzavi, ki dovoli ljudem, da krsijo zakone! to je podobno kot vikendaski slovenci na hrvaskem…do ne dolgo nazaj je lahko slovenec kupil poceni zemljo , na njej postavil super hisko, pridobil hisno stevilko…in menil, da je okoli prinesel hrvasko drzavo in pocasi pridobil gradbeno dovoljenje…a marsikdo se je ustel tako kot so se usteli strojani in marsikateri cigan, ki je zgradil hiso na nezazidljivem zemljiscu…v mesta, kjer so nelegalna naselja ciganov mora priti samo en jankovic za zupana in stvari se bodo resevale same od sebe…stvar je treba omejiti in ustaviti dokler se da - ne pa da drzava obraca hrbet in zatiska oci cigani se pa mnozijo in mnozijo…

  3. Arh pravi:

    Lep povedano, vendar se bojim, da taka razmišljanja berejo samo tisti, ki so še sposobni racionalnega mišljenja in tisti, ki jim ne gre v življenju samo za lasten interes. Ko sem gledal tale posnetek sem postal zelo razočaran zaradi nivoja, nespoštljivosti in netolerance predvsem tistih, ki so z kravato in z besedami kot je “akademsko” razpravljali o problematiki za to mizo.
    Gledal sem približno do polovice, potem sem se pa odločil, da je to pogovor gluhih in slepih in sem šel delat nekaj bolj konstruktivnega…

    lp

  4. Igor Đukanović pravi:

    Jaz pa sem si ogledal samo skrajšana posnetka. Sem prav razumel, da je Jelinčič užaljeno odšel, ko mu je bilo rečeno, da ne kradejo samo Romi? Ima slabo vest zaradi nepravilno natisnjenih slovenskih tolarjev? In on bo sodil Rome zaradi tatvin, pijančevanja, objestne vožnje in posesti orožja?

  5. t-mac pravi:

    “Sej s ne bova kušvala” looool ker podgurc :lol:

    Bravo Denis, ti se kar vtikaj s kamero v take pogovore, škoda edino da nisi mel kakega mikrofona zraven ker je bil tak hrup da večine ni blo za razumet… ;)

  6. Dogodek v mestu Gogi pravi:

    Morda bi bilo treba spremeniti SSKJ, ker pod glagol ciganjenje pade tudi kak plemeniti

    Silvo Grum

  7. t-mac pravi:

    Btw, celotna tribuna je le predvolilna kampanja SDSa - Silvo Mesojedec je namreč njen član in lanski kandidat za poslanca. Žalostno da se največja parlamentarna stranka šlepa na primitivizem in nestrpnost.

  8. Dogodek v mestu Gogi pravi:

    @ t-mac
    http://www.mladina.si/tednik/200511/clanek/slo–romi-ksenija_hahonina/
    prepoznaš človeka na levi strani Janše?

    Soimenjak, Silvo.

  9. himna nočnih straž pod gasom pravi:

    http://www.youtube.com/watch?v=WaXE3lSVTFo

  10. t-mac pravi:

    @Silvo: Seveda, vrli poslanec Ivan Grill. Čeprav mislim da se z Mesojedcem ne razumeta ravno najbolje… :P

  11. Analitik Koritnikov pravi:

    Nočni stražarji so zapeli pesem svojemu vodji in pri tem jih je bolelo srce ali roke ?

    http://www.youtube.com/watch?v=rp7wtSbRZaA

  12. Dogodek v mestu Gogi pravi:

    Ne, ne… na levi strani! Moj soimenjak Silvo!

  13. t-mac pravi:

    @Silvo: No, Janša je na tej fotki v drugo smer obrnjen, tako da je njegova leva naša desna ;) . Ja, na obeh straneh ima dva novomeščana, ki sta bolj v sramoto kot pa v čast našemu malemu mestu…

    Drugače bi pa dejal še to: Če bi bil jaz eden izmed teh gospodov, kot so Muhič (župan), Pezelj ipd., ki bi vsaj po svoji politični usmerjenosti morali biti malo bolj strpne narave, bi me bilo pošteno sram, da s svojo prisotnostjo dajem legitimnost in nekakšno podporo taki sramotni tribuni oz. predvolilnemu shodu SDS in SNS.

  14. Dogodek v mestu Gogi pravi:

    Zanimivo, da se nihče iz Ministrstva za šolstvo ni udeležil tega performensa. Sicer nisem eden tistih političnih analitikov, ki bi vlekli megalomanske zaključke iz tega, a morda je to pomembno. In ne govorimo, da ni prišel minister Zver, ampak niti kak sekretar ali kak PRovc. Morda to kaj pomeni.

    Silvo Grum

  15. t-mac pravi:

    No, dr. Milan Zver je eden redkih članov SDS z visoko stopnjo politične kulture, zato ga popolnoma razumem da se ni prišel blamirat na tako procesijo.

  16. Karl Lipovnik pravi:

    Ko čuje ta častni član lože za besedo kultura zagrabi za revolver ? Si to mislil?

  17. Podgurc pravi:

    Res bi malo čudno in prezgodaj, da bi člani SDS že sedaj pred Sarkičem s pištolami strašili mar ne? Do volitev je za take akcije še dovolj časa ?

  18. Drago pravi:

    @Silvo: Hvala za komentar in članek ob 22.48. O tem “magafonu” sem že pisal, pa nekateri kar niso verjeli ….

  19. Veter-v-prsa pravi:

    Saj Silvo je ja prvi pribočnik Zmageca. Takorekoč njegov osebni šofer (vsaj zadnje dni ga je pripeljal na nekaj intervjujev), deluje mi kot PRovec.

  20. 007 pravi:

    Na žalost Plemenitemu vsak dan bolje kažejo zvezde na politični sceni in to je zaskrbljujoče, kakšen narod smo. Ne morem verjet, da smo tolk prfuknjeni ter zaslepljeni, da verjamemu temu lažnivcu ter kriminalcu. SRAMOTA ZA SLOVENIJO.

  21. Drago pravi:

    @007: LJUDSKA PAMET JE OMEJENA, NOROST NI !!!

  22. t-mac pravi:

    Btw Denis, malo lekcije iz slovenščine - mesto se piše z malo začetnico, torej Novo mesto ;)

  23. tado pravi:

    lahk bi si na mikrofon dal kak dušilec šuma da bi se lepo slišalo.

    pomagajo tudi nogavice od stare mame:))

    tolko denis za naslednič

  24. Bogdan pravi:

    POJDITE NA www.romi.eDnevnik.si, kjer najdete še več o ROMIH tudi STROJANOVIH,…

Komentiraj