Sunday 24. November 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 

Žižola

2. oktober 2007 ob 19:03 | Črt Butul |

Žižola je manjši rjav sadež jajčaste oblike, ki se ga v Sloveniji najde le na obali, a le pod ugodnimi pogoji. V sebi hrani neobičajno veliko vitamina C, celo več kot limona. Lahko jo pojemo surovo ali nekaj tednov (mesecev, let, …) namočeno v domači tropinovec. Za vse iznajdljive in polne potrpljenja priporočamo še pripravo marmelade in podobnih packarij. Mljask!

Nekaj o žižoli in kaj lahko iz nje spackamo.

Črt Butul

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 6 x komentirano
  1. Gregor pravi:

    Obožujem. :-q
    Žižole je škoda za kakršnekoli packarije, ker se jo tako težko dobi in je tako dobra.

  2. aja pravi:

    Hej, pred kakšnim mesecem sem te kritizirala, zdaj pa ti čestitam za izbor teme.
    žižole obožujem +
    Kar tako naprej, s polnimi jadri
    (mogoče bi lahko še kaj napisal o kakijih)

  3. Črt Butul pravi:

    Kakiji so letos predčasno že zreli, tako da lahko pričakujete kaj v tej smeri.
    Sicer pa hvala.

    LP
    ČrtB

  4. tomaž pravi:

    Če bi Kranjci malo bolj poznali zgodovino, bi vedeli, da je stara slovenska dežela Goriška imela v svoji sestavi tudi edini del prav slovenskega morja od Barkovelj do Štivana in da vse kar raste v stari slovenski deželi Istri raste tudi na Goriškem. Tako če kdo rabi sadike žižule, jih dobi v drevesnici v Biljah. Tam se dobi tudi druge bolj eksotične vrste kot fejoje, ki imajo zelo aromatične sadeže in zelo lepe cvetove. Tudi kakijev in fig in drugega ne manjka.

  5. podplat pravi:

    Tomaz in kje se dobi zizule - sadeze na Goriskem
    Sem se pa poleti najedel murv belih rdecih roza sladke da je le kaj
    otroka sta bila lepljiva kot le kaj
    d

  6. jože pravi:

    Zanima me iz katerega rodu izvira žižola?Ali je od hruške,sljive…?

Komentiraj