Žižola
2. oktober 2007 ob 19:03 | Črt Butul |Žižola je manjši rjav sadež jajčaste oblike, ki se ga v Sloveniji najde le na obali, a le pod ugodnimi pogoji. V sebi hrani neobičajno veliko vitamina C, celo več kot limona. Lahko jo pojemo surovo ali nekaj tednov (mesecev, let, …) namočeno v domači tropinovec. Za vse iznajdljive in polne potrpljenja priporočamo še pripravo marmelade in podobnih packarij. Mljask!
Nekaj o žižoli in kaj lahko iz nje spackamo.
Črt Butul
2. oktober, 2007 ob 19:15
Obožujem. :-q
Žižole je škoda za kakršnekoli packarije, ker se jo tako težko dobi in je tako dobra.
2. oktober, 2007 ob 19:36
Hej, pred kakšnim mesecem sem te kritizirala, zdaj pa ti čestitam za izbor teme.
žižole obožujem +
Kar tako naprej, s polnimi jadri
(mogoče bi lahko še kaj napisal o kakijih)
2. oktober, 2007 ob 20:10
Kakiji so letos predčasno že zreli, tako da lahko pričakujete kaj v tej smeri.
Sicer pa hvala.
LP
ČrtB
3. oktober, 2007 ob 15:33
Če bi Kranjci malo bolj poznali zgodovino, bi vedeli, da je stara slovenska dežela Goriška imela v svoji sestavi tudi edini del prav slovenskega morja od Barkovelj do Štivana in da vse kar raste v stari slovenski deželi Istri raste tudi na Goriškem. Tako če kdo rabi sadike žižule, jih dobi v drevesnici v Biljah. Tam se dobi tudi druge bolj eksotične vrste kot fejoje, ki imajo zelo aromatične sadeže in zelo lepe cvetove. Tudi kakijev in fig in drugega ne manjka.
3. oktober, 2007 ob 15:51
Tomaz in kje se dobi zizule - sadeze na Goriskem
Sem se pa poleti najedel murv belih rdecih roza sladke da je le kaj
otroka sta bila lepljiva kot le kaj
d
3. oktober, 2007 ob 17:41
Zanima me iz katerega rodu izvira žižola?Ali je od hruške,sljive…?