Sunday 29. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

V napad brez moči

27. september 2007 ob 10:26 | Črt Butul |

Bližajo se volitve v Državni svet. Kot kaže bo zanimivo tudi v Kopru, kjer ima veliko večino županova lista »Koper je naš«. Na današnji seji koprskega mestnega sveta kjer bodo pri enajsti točki dnevnega reda obravnavali predlog sprememb pravil za izvolitev predstavnikov v volilno telo za volitve člana Državnega sveta ter za določitev kandidata za člana državnega sveta, opozicijski mestni svetniki opozarjajo naj ne bi šlo tako gladko kot bi moralo. Dan pred sejo, ko so bili prepričani, da veljajo še obstoječa pravila, po katerih naj bi bilo potrebno vložiti kandidature elektorjev, so sklicali tiskovno konferenco, da bi pojasnili s čim se ne strinjajo. V prostorih koprske SD so se tako zbrali svetniki mestne »opozicijske štiriperesne deteljice«; občinski svetnik iz SD Marjan Križman, Oljke Viktor Markežič, LDS Breda Krašna in svetnik DeSUSa Anton Sagadin, in na tiskovni konferenci izrazili svoje nestrinjanje z morebitno spremembo predpisov kandidiranja državnih svetnikov.
Matematično so izračunali, da bi ob veljavi obstoječih pravil lahko dobili opozicijski poslanci državnega svetnika, predlagane spremembe poslovniških pravil koprskega občinskega sveta pa naj bi jim zmanjšale možnosti za izvolitev njihovega kandidata.
“Po novih pravilih lahko samo en klub svetnikov, denimo Koper je naš, predlaga 10 elektorjev, ki jih bo občinski svet izvolil, nato bodo predlagali svojega kandidata za državni svet in zgodba bo zaključena,” je predvideval Križman in poudaril, da bo SD kandidature svojih elektorjev vložil kot veleva obstoječi predpis, na četrtkovi seji pa bodo glasovali proti spremembi pravil. Prvak Oljke Viktor Markežič je dodal, da bodo poizkušali za glasovanje proti prepričati še koga iz liste »Koper je naš«. A kakšna bo odločitev več kot 70 procentne večine liste župana Borisa Popoviča, Koper je naš, se tudi največji optimisti zavedajo. Nas je zanimalo tudi kako se počuti koprska opozicija med tem, ko koprsko občino vodi Boris Popovič. Po tiskovni konferenci smo zastavili nekaj vprašanj občinskemu predsedniku odbora SD Marjanu Križmanu in predsedniku stranke Oljka Viktorju Markežiču, ki ga je Popovič označil za glavnega krivca vseh konstrukcij zoper župana.

Črt Butul

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 4 x komentirano
  1. t-mac pravi:

    V bistvu je že sam sistem izbire kandidatov čisto napačen. Kandidate izberejo elektorji namesto da bi imel možnost kandidiranja vsak polnoleten državljan, ki je tudi opravilno sposoben. Ni čudno potem, da so volitve za Državni svet ene izmed najbolj nepriljubljenih oz. skoraj nepoznane med ljudmi (kar seveda ni dobro za demokracijo).

  2. morfy pravi:

    Bolj zanimiva je delitev v obcinskem svetu pri nekaterih glasovanjih, saj bi pričakovali da bodo malo bolj po strankarski pripadnosti. Se bolj zanimivo je kako je koprski rdeci kriz eden med redkimi drustvi, ki ne bo dobil prostorov za dvorano bonifika temvec v bivsem pljucnem dispanzerju, ki so precej obsezni…

  3. morfy pravi:

    Pa se to ne vem koliko se kdo spominja spora med Simobilom in Popovicem, ki je skocil v zrak zaradi prodaje triglavske Simobilu. Zdaj , če si pa preberete 6. tocka boste videli kako je Popovič se resil oz se bo resil trna v peti.

  4. 1tastar pravi:

    V Državni svet se ne voli po volji volivcev, ampak so svetniki delegati svoje sredine. V Kopru so a volitvah zmagali Popovičevi, SD pa je propadla

Komentiraj