Sunday 29. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Orbitalna slavja

26. september 2007 ob 16:20 | Vest |

Launius::115

Videodokument št. 6 je prelomen dokument.

Dr. Roger Launius, zgodovinar vesoljskih poletov in dogoletni direktor NASA-inega oddelka za zgodovino je z vrhunsko muzealično obravnavo umestil Hermana Potočnika Noordunga v okolje, kamor tudi resnično sodi, na Panteon pionirjev vesoljskih poletov. Herman Potočnik je z dr. Rogerjem Launiusom uvrščen v stalno zbirko muzeja Smithsonian, nacionalnega muzeja za vesoljsko in letalsko tehnologijo v Washingtonu. Muzej Smithsonian si letno ogleda 9 milijonov obiskovalcev. Dr. Roger Launius je, med drugim, s svojim dokumentom (Frederic Ordwey) natančno nakazal genezo vstopa Potočnikovega geostacionarnega satelita v film Odiseja 2001.

Mesto Ljubljana bo predalo videodokument št. 6 spominskemu središču Hermana Potočnika Noordunga, Vitanje. S tem elimo, da bi Herman Potočnik Noordung končno postal tudi del Slovenskega tehniškega muzeja.

Na tiskovni konferenci sodelujejo:
g. Zoran Janković, župan mesta Ljubljana
g. Slavko Vetrih, župan mesta Vitanje
mag. Srečko Fijavž, dir. obč. upr. Vitanje
Dunja Zupančič, vizualna umetnica
Dragan Živadinov, atraktor
Miha Turšič, oblikovalec breztežnostnih okolij
Goran Jović, produkcija

Sputnik 1 - Potočnik.

Potočnikov izvirni koncept je bil že pred pol stoletja uresničen z geostacionarnimi sateliti in še neuresničeno vesoljsko postajo z umetno težnostjo, ki jo vidimo v filmu Odiseja 2001!

Dr. Roger Launius

Naj povem nekaj o zgodovini vesoljskih postaj. Njihova zgodovina je dolga. Noordungovo delo pa je sploh prva tehnična razprava o tem, kako bi lahko vesoljske postaje delovale.

Noordungov celovit tehnini opis je prvi resen poskus pregleda vseh pomembnih vprašanj v zvezi s sateliti; z njihovo gradnjo, izstrelitvijo, ter njihovim vodenjem v zemeljski orbiti.

Na Obertha in njegovo knjigo iz leta 1928 smo mislili kar nekaj časa, toda, ker je bila še zaščitena z avtorskimi pravicami, se zanjo nismo odločili, smo pa zato spoznali Noordungovo knjigo o vesolju, ki nam jo je predlagal slavni zagovornik potovanja po vesolju Frederic Ordway. Ordwey je delal je za Wernerja von Brauna v šestdesetih letih v Marshallovem vesoljskem središču v Huntsvillu v Alabami. Pri Odiseji 2001 pa je sodeloval kot tehnični svetovalec. Odlično se je spoznal na strokovno literaturo. Dejal je, da še nihče ni dal primernega priznanja Hermanu Noordungu in da si ga ta avtor resnično zasluži.

Dragan Živadinov

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 2 x komentirano
  1. aleksej pravi:

    Dragan, zdravo, prosim, pokliči me na št. 041 457 438, da zaključimo tisto reč z Vitanjem. Oz. mi prosim odgovori na mail.

    Hvala in lp,

    Aleksej

  2. aleksej pravi:

    ups, mail : aleksej.dujunov@siol.net

Komentiraj