Sunday 29. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

“Bremza” za Haag?

18. september 2007 ob 1:35 | Denis Sarkić |

Predsednik vlade Janez Janša in predsedniki ali zastopniki parlamentarnih strank ter dejavnikov so se na današnjem sestanku dogovorili, da bo vlada pred nadaljevanjem reševanja mejnih vprašanj počakala na strokovna mnenja. Ta mnenja bo pripravila nova koordinacijska komisija mednarodnopravnih strokovnjakov, ki jo vodi Miha Pogačnik, pri pripravi pa bo upoštevala možnosti reševanja s pomočjo tretje strani. Za pripravo pravne podlage bo vlada soustanovila še dve mešani komisiji. Slovenski del mešane komisije za mejo bo opravil verifikacijo že opravljenega dela konec 90. let, kar pomeni, da bo preveril sporne mejne točke na kopnem in na morju. Slovenski del komisije pravnih strokovnjakov pa bo skušal definirati pravni okvir sporazuma, ki bi ga v primeru odločitve za meddržavno sodišče v Haagu predlagala Slovenija.

Udeleženci sestanka so poudarili, da odločitve o tem, kdo bo odločal o meji med državama, niso sprejeli, premier Janša pa je izpostavil, da takšno odločitev lahko sprejme le parlament. Premierja Slovenije in Hrvaške, Janez Janša in Ivo Sanader sta se ob robu Strateškega foruma na Bledu načelno dogovorila, da naj bi vprašanje meje med državama obravnavalo meddržavno sodišče v Haagu, z dogovorom pa sta seznanila vse stranke. Hrvaške parlamentarne stranke so dogovor podprle, slovenske stranke pa niso bile enotne. Dogovoru so nasprotovali LDS in SNS, skupina nepovezanih poslancev ter vladni SLS, podprli pa so ga v SDS, NSi, SD in DeSUS-u.

Zato se po današnjem sestanku sprašujemo ali niso tako različna stališča strank vendarle zadrega za premiera Janšo, ki je pri svojemu hrvaškemu kolegi Sanaderju že zastavil svojo besedo za načelni dogovor, zdaj pa mu je skoraj vsa ostala slovenska politična garnitura potegnila ročno zavoro na poti do Haaga. Pa čeprav je to eminentno mednarodno sodišče. Zato bo pot do tja še dolga …

Janez Janša po sestanku:

Borut Pahor po sestanku:

Andrej Bajuk po sestanku:

Janez Podobnik po sestanku:

Katarina Kresal po sestanku:

Zmago Jelinčič po sestanku:

Pavle Gantar po sestanku:

Denis Sarkić

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 5 x komentirano
  1. Robert pravi:

    Saj so podoben trik izvedli tudi Hrvati s sporazumom Drnovšek - Račan, le da je bil tisto dosti resnejši dogovor, pa nobenemu na hrvaškem ni zaradi tega nerodno.

  2. andlen pravi:

    O profesionalnosti in etičnih vrlinah tukajšnjih medijskih oseb pove vse ignoranca oz. zamolčevanje bistvenih dejstev, o katerih je govoril npr. predsednik SNS

  3. 1tastar pravi:

    V tej zadevi pa se strinjam z LDS, SNS in SLS.

    Pahorjevi pa so ene riti. Se spomnite Pavlihovih stališč pred sezono? Sedaj ko je Pahorjev, mi pa na moj predlog:

    http://1tastar.blog.siol.net/2007/09/14/piranski-zaliv/

    po mailu odgovarja tako:

    To je zelo, zelo res… Ampak Hrvati so tudi tradicionalno nori na
    vojskovanje…

  4. medek pravi:

    Da vidimo primerjavo učinkovitosti Drnovšek - Račan in Janša - Sanader.

  5. ervinator pravi:

    Prej kot to, ali je Janša v zadregi pred Sanaderjem, bi se vprašal, ali bodo kdaj v zadregi pred slovensko zgodovino nacionalistični hujskači v LDS, SLS in SNS.

Komentiraj