Sunday 29. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Razočaranje SVIZ-a

17. september 2007 ob 21:02 | Katja Lenart |

Odbor Državnega Zbora za kulturo, šolstvo in šport je minuli petek izglasoval odločitev, da je Zakon o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja (ZOFVI) primeren za drugo obravnavo. Glavni tajnik Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (SVIZ) Branimir Štrukelj pa je danes na novinarski konferenci izrazil predvsem razočaranje nad petkovo zavrnitvijo vseh amandmajev, ki jih je predlagal SVIZ in jih je opozicija vložila v postopek sprejemanja zakona. Pravi, da če bo financiranje izobraževanja ostalo v okviru sedanjega proračuna, bo vsaka nova zasebna šola jemala denar neposredno javnim šolam. Meni, da obstajata samo dve možnosti: ali je potrebno proračun za šolstvo povečati za stroške, ki bodo nastajali s povečanjem nastanka novih zasebnih šol, ali pa se bodo zasebne šole financirale na račun javnih.

Branimir Štrukelj je komentiral zavrnitev amandmajev:

“Poslanci več ali manj v razpravi skoraj niso sodelovali”.

O financiranju izobraževanja:

“Dolgoročno obstaja tu nevarnost, da bo prišlo do elitnih zasebnih šol in slabih, nekakovostnih javnih šol, ki se bodo stalno otepale finančnih težav”.

Še odgovor na vprašanje, kaj lahko SVIZ stori zdaj:

“V vsakem primeru bomo mi v okviru teh legalnih in legitimnih sredstev, ki jih imamo, poskušali uveljaviti stališča, ki jih je SVIZ v tej razpravi o spremembah zakona zagovarjal”.

Katja Lenart

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 17 x komentirano
  1. Rob pravi:

    Pozabil je pa omeniti,da je z ministrstva za šolstvo na šole prišel dopis,da naj šole zagotovijo prostor za versko izobraževanje(verouk). Na to me je opozorila znanka,ki je vzgojiteljica in bi prosil koga,ki ve kaj o tem,da pokomentira,ker kar ne morem verjeti.

  2. 1tastar pravi:

    Ta Kučanov zet je vedno bolj razočaran. Pa še bolj bo, ko ga niti levi ne bodo več jemali resno.

    Sicer pa, kaj pomeni prostor za verouk. Vedno več šol gostuje v farovžih, ker adatacije ali novogradnje niso končane pravočasno.

  3. tiib pravi:

    Pravi svizec…

  4. 1tastar pravi:

    Kdo pa prvi, da se bodo financirale samo (vatikanske) katoliške šole Saj bodo (bosanski) muslimani pri džamiji tudi postavili izobraževalni center.

  5. Rob pravi:

    A so muslimani zlobirali ta zakon ali RKC?
    Ta njihov (potencialni) center zraven đamije je samo stranski učinek.
    No in potem bomo imeli katoliško,ateistično,muslimansko…. izobraženo najstniško rajo,ki je polna hormonov in sovraštva do drugačnih,bomo po temu dejanju (po Jambrekovsko) sproščeni? Ali bo pač učinek ravno drugačen?

    Drugač pa 1tastar,te razumem zakaj daješ take komentarje,da malo dražiš ortodoksne levičarje tipa @Drago itd.,je to zaradi tega,ker ti je dolgčas,primanjkuje kakšnih agresivnih debat?

  6. 1tastar pravi:

    Rob, pa imaš prav. Najbolj uživam, če koga zjezim ali povlečem za prazna jajca.

    Najboljši za zajebavanje so levičarji, pa babnice ala Saška, Katarina itd.

  7. Rob pravi:

    Potem ti svetujem,da malo razlagaš dejstva+demokracijo po SDS-ovem forumu,ker tam bodo pa res jezni nate

  8. bojc1 pravi:

    tudi verniki RKC so davkoplačevalci,torej ne razumem,zakaj za eno šolsko uro na teden popoldne verouka tam, kjer je to strpno,logično in funkcionalno možno urediti. Konkretno - pred leti, ko so OŠ v Trnovem v Lj. prenavljali, je župnik za čas potrebe odstopil učilnico ali dve, pa ni noben otrok umrl. Ima pa vodja svizcev rdeči zet res probleme z optiko - neposredno se politično in aktivistično izživlja namesto da bi pomagal pri naveličanih, brezvoljnih in brezpravnih učiteljih, da bi bilo več vrednot in znanja po šolah (pa veselja,sproščenosti) - tako pa ogromno negativnosti in političnega blefa.Žal.

  9. Drago pravi:

    @Rob: nič ti nisem zameril, ko me omeniš kot ortodoksnega levičarja tipa Drago. Ja, sem levičar in to sem že nekajkrat napisal (pa še sram me ni, kajti verjamem v oprijemljivo). Dobro.. ortodoksno (pravoverno)… bo že tako, če ti to praviš. Mogoče si se le zmotil, če misliš, da me 1tastar draži. Popolnoma nič, prav prijetno je z njim kramljati, ker mi ni potrebno nič posebej misliti, ko pišem. Namreč on nikoli nič ne pove, čeprav ima zanimive medklice. Bolj so mi všeč tvoji komentarji, posebej s področja šolstva, kjer popolnoma zadaneš bistvo, zakaj NE katoliške šole!
    Da 1tastarmu manjka agresivnih debat? Polno jih ima, ampak ne odgovarja. Bolj so mu všeč medklici (malo si jih poglej, še Denis je obupal…), pa samovšečnost (njegov življenjepis na njegovem blogu). Lp

  10. BOGdan pravi:

    @bojcl, odlična ideja. Še boljše, naj bodo en teden pri vesoljnih rimokatolikih, drugi teden pri protestantih, potem pa pri muslimanih, Jehovih pričah itd. itd. Le zakaj bi obremenjevali zgolj davkoplačevalce ene sekte…

  11. 4000 pravi:

    Šolstvo je sicer zrelo za marsikakšno spremembo. Vendar ne SVIZ-ovih, še manj pa reform, ki dišijo po “pravljičarjih” bratov Grims in Črnih jezdecev.

    @Rob
    Te težnje se pojavljajo periodično. Ko sem bil še v šolstvu so bile to teme vsakih nekaj let. Kažejo pa jasno tendenco da bi “pravljičarji” svoj krožek razširili. Brezuspešno, jasno.

    @bojc1
    Šolo Trnovo predobro poznam in samo anekdota. Zaradi Trnovskega župnika otroci niso smeli iti na tekmovanja ker je bil takrat njihov krožek (otroci so šli jasno raje na tekmovanje). In otroci Morajo jesti sojo na znano sredo, čeprav je bil takrat športni dan in so potrebovali veliko kalorij. Otroci so hrano sicer zmetali stran ker se jim j… za višjo politiko in odšli na dunajca in pomfri, se pa sprašujem ali je to OK? Drži, da je cerkev odstopila te učilnice vendar bi glede na denacionalizacijske darove države ta cerkveni dar manj oglaševali ker je bil res zgolj »jalov žegen«. Se pa podarjenemu konju ne gleda v zobe. Kot ravnatelj ( če bi bil) pa bi naslednjič zelo premislil koga prositi za pomoč.

    SVIZ naj začne pregledovati lastne vrste v katerih mrgoli nesposobnežev, lenuhov in še česa. Dokler večino šolstva temelji na liniji najmanjšega odpora in “hvatanjau krivin” naj se SVIZ raje sam reformira.

  12. 1tastar pravi:

    Je to slabo, če sem samovšečen? Ampak celo življenje pa uživam v volčjem žrelu svojih nasprotnikov. Sem samemu sebi všeč, da me ne morejo požreti.

  13. konec pravi:

    Slovenski levicarji= ideoloski pro-islamisti

  14. BrunoGiordano pravi:

    Tud za Grimsa in njemu podobne nesposobneže raste palica…
    Slej ko prej se zgodba obrne.

  15. bojc1 pravi:

    4000, vseeno se mi zdi da so današnji otroci dovolj dobro prehranjeni, čeprav ne vem kdo jih je silil s sojo in zakaj, pa o kakšnem krožku govoriš (morda verouku) - tudi tu zagovarjam smiselno prisluhniti otrokom in njihovim pozitivnim predlogom,pričakovanjem…gre pa v primeru Trnovega za evropsko primerljivo prakso medsebojne pomoči in ne nasprotovanj v imenu t.i. “višje” politike (kaj že ta beseda točno pomeni?).
    Nenavadno da zopet vpletaš denacionalizacijo - če po vojni komunisti ne bi zaplenili in pobrali, pa seveda pregnali (ali kar pobili) lastnikov, ne bi bilo denacionalizacije, vračanja, zasutih sodišč na to temo, iskanj prave vrednosti (saj bi vsak imel, kar bi pač ohranjal,obnavljal, nadgardil…) pa še iz t.i. avstroogerske točke razvoja bi bolj primerljivo štartali (gospodarsko), ne pa pod lumpenproletariatom nazadovali (izgubili Trst), vlagali v Banat in Baranjo (naši žitarici - kje sta že), pa podarjali tramvaj proge….sredstva za nerazvite (ne razlagati, kako smo jih dobili nazaj!)…pa bratsvo in enotnost… vse te floskule in laži so tiste, ki me res motijo in žalostijo, zato ni nič nenavadnega, da imamo danes razsut šolski sistem po vseh usmerjenih izobraževanjih in Gabrovi 9 letni antireformi ter monopolnem sindikatu, ki se ukvarja sam s sabo in peticijami, protesti in politično (ne strokovno!) nasprotuje tej vladi.

  16. bojc1 pravi:

    BOGdan, starši imajo po ustavi zagotovljeno pravico tudi do šolanja otrok v skladu s svojim prepričanjem in ne, kot ti predlagaš. Vsak se sam odloča za vrednote, če jih le ima na izbiro, zato bomo tudi v Sloveniji kmalu imeli tudi muslimanske in druge zasebne šole, nič skrbeti. Več bomo znali, boljšo sodržavljani in z manj predsodki bomo konkurenčnejši v globalnem svetu.

  17. bogDaDa pravi:

    bojcl, “tudi satanisti so davkoplačevalci,torej ne razumem,zakaj za eno šolsko uro na teden popoldne verouka tam, kjer je to strpno,logično in funkcionalno možno urediti”. Za vraga, še bogeca imajo istega!!!1

Komentiraj