Sunday 29. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

100% v zasebne šole

15. september 2007 ob 19:56 | Denis Sarkić |

Člani parlamentarnega odbora za kulturo, šolstvo in šport so uspeli zaključiti razpravo o dopolnilih k noveli zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja (ZOFVI). Po pričakovanjih je največ prahu dvignila razprava o financiranju zasebnega šolstva, a dopolnil kljub pomislekom glavnega tajnika Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (SVIZ) Branimirja Štruklja niso izglasovali. Sicer pa je nadaljevanje seje potekalo brez opozicijskih poslancev, ki so nadaljevali obstrukcijo. Nadaljevanje po polnoči prekinjene četrtkove seje odbora, ki so jo po obstrukciji opozicije prekinili zaradi nesklepčnosti, se je začelo precej burno. Poslanci opozicijskih vrst so nadaljevali obstrukcijo, vendar so želeli ostati na seji. Obenem so opozorili, da odbor seje ne more nadaljevati. Po njihovih opozorilih je predsednik odbora Branko Grims iz SDS razpravo prekinil in pozval opozicijske poslance, naj zapustijo dvorano. Nato so poslanci na odboru kljub dopolnilom, da naj bi delež javnega financiranja zasebnih šol ostal takšen kot do sedaj, torej 85-odstoten, potrdili 100-odstotno financiranje zasebnih šol.

Opozicijski poslanci Rudi Moge iz LDS, Majda Potrata iz SD in Majda Širca iz NP združenja Zares so novinarjem sporočili svoje mnenje po seji odbora za kulturo, šolstvo in šport.

Denis Sarkić

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 14 x komentirano
  1. sproscena.slovenija@gmail.com pravi:

    Hja, jasno je, da bo Branko Grims, pardon Branitelj Grimasa, branil tak zakon, ki bo kleru omogočil, da se pranje možganov in tako vzdrževanje ali pa večanje števila ovčic in cerkvenih vojščakov financira z državnim denarjem. In ne gospod Štuhec, nimate prav. Tudi če ste verniki tudi državljani RS in plačujete davke, zaradi ustavne določbe, da sta Cerkev in država ločeni nimate pravice, da se vaši krožki in sorodne interesne dejavnosti financirajo iz proračuna. Cerkev je država v državah, največji lastnik premoženja in lastnik deležev v največjih podjetjih… Skratka, je vrhunska oderuška organizacija, ki z blefom drži po konci milijone ovčic in od njih zbira denar. In vi pomagate ta blef prodajati in širiti. Pretopite kak zlat oltar in ga zamenjajte v denar in ga razdelite revnim za katere imaste toooooliko posluha. Se še ni zgodilo.
    OK, malo me je zaneslo izven intervjuja. Gremo naprej…
    Verjamem Rudiju, da je bila cela seja farsa. Seveda, saj je zgoraj omenjeni interes tako močan, da bodo naredili vse, da ga bodo spravili skozi. Če jim ne uspe, bo toliko večja možnost, da bodo tam v eni mali Sloveniji še vedno težave pri pridobivanju ovčic in članov vatikanskih krožkov…
    Majda, naivno. Kakšen nacionalni konsenz, če pa obstaja nadnacionalni vatikanski interes, da se to deželo ponovno spet naredi katoliško, kot je podobno nekoč, nekje, nekdo rekel v nekem drugačnem kontekstu (metode pa je imel podobne)…
    Ali bi se res moral Branitelj napotiti ponovno na začetek. Včasih imam občutek, da tam sploh še ni bil. Vsaj ne v uradni državni šoli. Vsekakor pa je dal skozi one druge šole, ki so se izvajale ob soju luči v nekih vlažnih prostorih zakristij, kjer se je poleg učenja dogajalo še marsikaj zanimivega. Ko bi le zidovi lahko govorili…

  2. momos pravi:

    Zdravo pamet je potrebno streti v kali. Kje to lažje narest kot v osnovni šoli ali pa še prej. Če bo šlo tako naprej, bo pač čez 30 let cela Slovenija prepričana da je svet nastal v sedmih dneh pred 6000 leti… Razen redkih posameznikov, ki bodo srečni, da se grmad več ne uporablja. :)

  3. bojc1 pravi:

    zakaj pa ne bi še kumunisti naredili svojih privat osnovnih šol in otroških vrtcev pa živalskih vrtov za svoje komsomolce? znanja imajo še vedno dovolj iz časov akademije feliksa džeržinskega.sploh ne razumem,kako se vsi tako bojite cerkve,ko pa imate medije in skoraj vsa podjetja in s tem milijone. je res žalostno,da se še vedno delimo na vaše in naše,ob tem pa so ex komunistov polna usta človekovih pravic,pa uradov enakih možnosti…sama demagogija. Naj imajo vsi svoje šole v skladu z možnostmi,pa bomo videli, iz katerih bodo prihajali bolje opremljeni z znanjem in za življenje (ne pozabimo da gre pred vsem za znanje,vrednote in prihodnje izzive v globalnem svetu, na za razmerje nas do Vatikana) ter omiko in delavne navade…a teh praviloma mnogi priviligiranci in zapečkarji v naši ljubi domovini še niso osvojili,žal…

  4. Drago pravi:

    @bojc1:
    Spet se je pojavil zafrustriran desničar, ki, kadar nima pametnega komentarja, začne s komunisti… Joj, kako mi gredo taki na živce. Bojc, daj komentiraj članek in ne fantaziraj! Sprejet bo zakon, ki nima podpore stroke, sindikatov, javnosti, pa tudi recimo nepomembne opozicije. Na to odgovori !!!

  5. Mirjana pravi:

    bojči, po tvoji logiki naj močnejši (bogatejši) pere možgane? A si kdaj pomislil, da se da tudi brez pranja? Preprosto, se otroke pripravlja na življenje neobremenjeno, brez kakršnekoli “filzofske ter inštitucionalne” navlake,… omogočiti otrokom OTROŠTVO!, …da spoznavajo življenje in svet skozi igro in skozi njo razvijajo svoje potenciale,.. brez tabujev, grehov, malikovanj, občutkov krivde, strahu…..narava nam da dovolj, je dobra učiteljica, …in se morda nekega dne ti otroci končno izluščijo iz brezoblične čredne gmote?

  6. 1tastar pravi:

    Fatje od Vesti!

    Ste že kdaj slišali za desničarja z zdravo pametjo? Za vas je vse kar je “levo”, napredno, pametno in oh in sploh.

    Ste že kdaj slišali za desničarja, ki ne veren? Za vas je vsak desničar tercijalec iz farovža.

    Ste že kdaj slišali za pravega liberaca? Desnega. V Sloveniji še vedno obstaja Liberalna stranka Vitomirja Grosa, Banane s Krana po TOFovo.

    Liberalizem s sociaizmom je pa isto kot vijolična krava. Dobra samo za Milko.

  7. ralu pravi:

    Deničarji tiktakajo pod paličico Cerkve ki zagotavlja veliko denarja. Grims je spisal tudi RTV zakon s katerim so okupirali državne medije.

    @momos jih bodo pa spet začeli

  8. Igor Đukanović pravi:

    In, če so na seji bile proceduralne napake, jih bo treba odpraviti. Pa, četudi to pomeni, da bo postopek stekel še enkrat od začetka. In še enkrat. Dokler ne bo izpeljan legalno. (Tudi meni je mentor zavračal diplomsko nalogo, dokler ni število manjkajočih vejic padlo pod sprejemljivo raven.)

  9. Rob pravi:

    No vsem zagovornikom verskih šol bom rekel samo tole. Ko sem še sam obiskoval OŠ,so otroci,ki so obiskovali verouk zelo radi razlagali “ateističnim” otrokom,da bodo šli v pekel,ker je tako župnik rekel(sicer ne dobesedno,ampak vseeno),potem so te ateistični otroci govorili vernim,da so neumni,ker verjamejo v boga itd. Sčasoma,ko smo postali stari 12+ so se te neumnosti nehale in zdaj toliko let kasneje vsi živimo v miru. Verni še naprej hodijo v cerkev,ateisti pa živimo svoje življenje brez cerkve. Medtem pa na Irskem,konkretno Belfast obstajajo verske šole,ampak protestantske in katoliške. Svoje otroke starši(ki vedo,da je delitev na take in one neumna,ker potem tudi otroci ne bodo rešili nesoglasij v katera se rodijo) delijo na dve struji,ki se med seboj ne marata. Torej da to prezrcalim v našo državo.
    Dokler je verouk(verska vzgoja) na izbiro kot dopolnilna dejavnost in vsi otroci hodijo v isto osnovno šolo je možnost za stopnjevanje konfliktov minimalna,ko bodo pa pri nas verske šole, otroci ne bodo poznali eden drugega,ter se DELILI na take in one,še bolj kot se to dogaja danes. Si to resnično želimo? Pa saj če kdo hoče svoje otroke versko “izobraziti”,mu tega nihče ne odreka in če ste pravi kristijani delujte v smeri zmanjševanja konfliktov,ne pa generiranja le teh. Morate se zavedati,da danes vi zahtevate to,potem bodo vaši potomci ono in otroci z “nasprotno” izobrazbo vam bodo še bolj nasprotovali kot mi danes. In z vsako generacijo se bodo te konflikti stopnjevali,do momenta,ko se bo zgodila katastrofa in potem bo ureditev zopet takšna kot je danes. Potem bomo seveda pozabili zakaj je takšna ureditev in krog se bo zopet začel z točke 0.
    Seveda,če vmes ne bo konca sveta :)

  10. MarkoNi pravi:

    Se strinjam z Robom. Verni imajo (in prav je, da imajo) vso možnost, da se “izobrazijo” v okviru verouka. V prostem času. Izven javne šole.

  11. Sirius pravi:

    Problem z zasebnimi šolami in spodbujanjem njihovega nastanka (pri nas) je treba predstavit čist konkretno in glede na trenutne predloge nove zakonodaje in zlasti posledice za večino ljudi: ustanovi se zasebna šola, ki dobi po novem financiran svoj program 100%. Ker je denar za šolstvo v proračunu omejen, gre dodatni za zasebne šole na račun javnih. Svoje lahko doda še ustanovitelj (za boljše pogoje, več pripomočkov …) in prispevki staršev (ki se pač ne imenujejo šolnina, pač pa prispevki, in niso omejeni navzgor). Zasebna šola lahko konkurira tudi za sredstva za opremo na javnem razpisu in tudi s tem odvzame denar javni šoli. Zasebna šola (po Grimsu) tudi svoje učitelje bolje plača kot so plačani učitelji v javnih šolah. Najboljši učitelji grejo logično k boljši plači. Baje ena katoliška zasebna šola v nastajanju že novači najboljše učitelje iz sosednjih šol, naj pridejo delat k njim.
    In kaj sledi v javni šoli: tam ostanejo slabši učitelji in učenci tistih staršev, ki ne zmorejo “prispevka”. Torej se pojavi segregacija, elitizem zasebnih šol, razslojevanje, zasebne šole za izbrance in javne šole za vse ostale.
    Če ste radi “vsi ostali” in se vam zdi pravično, da bi imeli samo tisti z denarjem dostop do izobrazbe, potem boste podpirali še naprej 100-odstotno financiranje zasebnih šol.

  12. Warpy pravi:

    Večini pametnjakovičev tule:

    Dejte si vsaj prebrat kakšne so preldagane spremembe in kakšno je trenutno stanje. Da ne boste delal osle iz sebe. Sej veste, kdor je tih, dopušča dvom. Ko spregovori ni več dvoma - Je osel.

    Večina cerkvenih šol je ŽE ZADNJIH 15 LET NONSTOP 100% financirana iz proračuna. Ker so ble ustanovljene dovolj kmalu. Par šol ki je blo ustanovljenih po 96 pa mora 15% denarja za izvajanje od države predpisanega programa iskat denar drugje. Med drugimi tut valdorfska šola.

    Smešni ste. Protestirate proti zakonu ker bo kao dal cerkvi denar. Jajca. Cerkev že ma denar. Dal ga bo še valdorfski šoli na primer. Res ste intelegenčno močni. Podgane zahojene.

  13. Moje mnenje pravi:

    Dejstvo je, da je prejšnji totalitarni sistem dodobra opral možgane današnji družbi in jim jih pere še danes. Malo se pozanimajte kdaj so nastale javne šole in zakaj so nastale - da bi širile samo en pogled na svet in seveda ta, ki ustreza eliti, ki trenutno vlada svetu in da vlada svetu rabi “neumen” narod. Poneumljanje naroda pa se seveda začne v šolskih klopeh. Nič ne bi imel proti javnim šolam, če bi nas tam učili objektivno in predstavili recimo evolucijsko teorijo in stvarsko teorijo ampak kot vsi vemo to v naših šolah ne obstaja. Evolucijska teorija pa danes počasi zgublja podlago… Prav tako ne vem zakaj se vsi tako bojite verske vzgoje. Kaj je narobe z vzgojo, ki uči, da moraš biti dober in delati dobro; ljubiti svojega bljižnjega kot samega sebe, ne ubijati in krasti; itd.(Tukaj tudi ne odobravam mogoča dejanja raznih posameznikov v Katoliški cerkvi, ki jih je sla po oblasti zavedla s prave poti, tako da smo si na jasnem, da v tem komentarju ne zagovarjam cerkve in njenih slabih dejanj, ki so najbolj škodile nam vernikom.) Seveda to ne spada v današnji sistem totalitarne kapitalistične demokracije, ki hoče prav nasprotno. In ne Rob, razlik ne dela verska vzgoja, le-ta jih uči odpravljati (preberi si kaj je učil Jezus Kristus, seveda iz kredibilnega vira, to pa je King James verzija Svetega pisma stara izdaja (nove že prirerajo, da bodo še dodatno poneumili ljudi) in mi povej kaj vidiš narobe v tem), razlike med ljudmi dela današnji sistem oz. ljudje, ki mu sledijo.Ta sistem se je rodil v ZDA (te so v preteklosti sponzorirale vse totalitarne sisteme, tudi komunizem, če smo že pri njem,seveda tu mislim na tisto elito, ki si je zamislila takšno oblast in ne vseh američanov), saj hoče te razlike, ker drugače, če se bomo ljudje zastopili med sabo, ne bodo imeli oblasti. Ste že kdaj brali ali poslušali govore Martina Luthra Kinga, Gandhija, Anthonya De Mela, Bobbya Kenedya,…???Zakaj nam niso v javnih šolah predstavili njihovega stališča? Zakaj je večina teh javnih zagovornikov miru in enakosti “misteriozno” izginilo z obličja sveta? In Rob kot veren človek ti lahko iz lastnih izkušenj povem, res je kar praviš ko smo bili stari 12 let smo z ateističnimi otroci imeli takšne in drugačne “neumne” debate, saj takrat nismo vedeli bolje. Toda danes kot študent oz. odrasel človek sem priča raznim nestrpnostim s strani ateističnih sovrstnikov, ki takoj ko pride na plano kakšna sočna debata v zvezi z vero izbruhnejo v jezi in zagovarjajo svojo enostransko stališče in kar je najhuje je, da večina ljudi pametuje in pametuje, mislijo da vedo vse ne da bi si prej prebrali “leva” in “desna” mnenja raznih slovenskih ali tujih politikov, mogoče prebrali kakšno knjigo, prebrskali internet, se sploh pozanimali za kaj se gre pri določenih zakonih in še bolj važno kaj se za temi zakoni skriva in kaj elita poskuša doseči z njimi,…In nasploh se ne trudijo biti odprti in vsaj pomisliti, da pa se mogoče motijo. Se pravi slepo in ignorantno sledijo agendi, ki si jo zamišlja današnji sistem. Tukaj ne trdim da jaz vem vse, toda se vsaj trudim razumeti in namenim nekaj časa za iskanje potrebnih informacij. Na Irskem pa ima njihov spor zgodovinsko politično ozadje, ki pa je seveda izkoristil neumne ovce in vpletel še versko propagando kar se dogaja povsod po svetu. Kar se tiče poučevanja v javnih in zasebnih šolah - če bi nas v javnih šolah učili objektivno in nam predstavili vse informacije, po zasebnih šolah ne bi bilo potrebe. Če se samo spomnem predmeta “Etika in družba” v osnovni šoli…to je bilo samo zapravljanje časa, predmet brez podlage, tam smo se obmetavali z vodnimi baloni, klepetali vsevprek, vsebina predmeta je bila votla…Pa naprimer zgodovina v srednji šoli-Tam se izvedel, da je Cerkev oh in sploh slaba, da je inkvizicija pobila toliko in toliko ljudi. Nikjer pa niso poudarjali, da je Stalin dal pobiti 60 milijonov ljudi, pa potem on Mao na Kitajskem toliko in toliko milijonov, pa Pol Pot 1/3 lastnega naroda v Kambodži, pa recimo pri nas na desettisoče in desettisoče ljudi ter s tem obsodili komunizem. Skratka znebili so se inteligence katerih potomci bi danes učili drugače oz. vsaj tako upam “objektivno in odprto”. In če samo pomislim, da so potomci, ki odobobravajo komunizem oz. so ga odobravali na oblasti še danes in so pomagali kreirati takšen šolski sistem mi je vse jasno kam piha veter in kdo se obrača po njem…
    Razlike med bogatimi in revnimi bodo rasle še v bodoče, kar se tiče plačevanja in omogočanja obiska zasebnih šol samo ljudem z globoko denarnico. Temu tudi jaz nasprotujem ampak glede na to, da sledimo globalnemu trendu, in je tukaj Slovenska politika le kaplja v morje, se to zdi neizogibno. Treba je spremeniti sistem, ki je gnil odznotraj, to pa se začne pri posamezniku (sprejeti, da smo različni a vendarle enaki, zgladiti razne spore in odpustiti pretekle krivice in gorja) in njegovi izobrazbi.
    Ljudje, zbudite se!

  14. erik pravi:

    Mene pa zanima, katere zasebne gimnazije v Ljubljani, poleg Škofijske, Waldorfske in Euro šole še obstajajo.
    Kaj pravi javnost o njihovih kvalitetah - uspehu na maturi, odnosih s profesorji itd.

Komentiraj