Sunday 29. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Vasko, zakaj?

11. september 2007 ob 18:34 | Katja Lenart |

Iz Društva slovenskih filmskih ustvarjalcev so medijem poslali tole pismo za javnost:

“Poziv DSFU v zvezi z dogajanjem na Filmskem skladu RS

Nadzorni svet Filmskega sklada RS je na izredni seji v petek 7. septembra odstavil vršilca dolžnosti direktorja FS RS Denisa Miklavčiča, potem ko na pozive predsednika le-ta ni hotel odstopiti sam. Na Miklavčičevo mesto je svet imenoval prav predsednika samega, sicer direktorja Direktorata za avdio vizualne medije na MK Igorja Prodnika. Tako je zdaj država, ki se je doslej le flagrantno vmešavala v delo po zakonu avtonomnega Filmskega sklada, ta sklad preprosto podržavila. Za so glasovali: Stane Malčič, Igor Prodnik, Jože Pogačnik in Andrej Vajevec. Vzdržala sta se Matjaž Pavlovec in Tomaž Perše.

Razlog za opisano zamenjavo je za demokratično državo nadvse bizaren in alarmanten: Odstavljeni Denis Miklavčič si je namreč na namerno ohromljenem Filmskem skladu prizadeval, da bi realiziral letošnji program v skladu z zakonom in predpisi. Med tem časom je z ministrstva prejemal grožnje, da mora izvesti že sestavljeni program, ki je po presoji velikanskega dela pravne stroke (z izjemo pravnikov na Ministrstvu za kulturo) protizakonit. Ker se Miklavčič ni uklonil, ga je nadzorni svet, ki že dolgo protizakonito deluje kot uprava in ne kot nadzorni svet, zamenjal. Sporni program je po svojevoljni in protizakoniti proceduri sestavil nekdanji v.d. direktorja filmskega sklada Stane Malčič. (Že Malčičev vedejevski mandat je bil vprašljiv, saj je invalidski upokojenec in je hkrati vztrajal tudi kot aktivni predsednik nadzornega sveta.) Ko je članica nadzornega sveta, sicer uslužbenka Ministrstva za finance Marjetica Mahne, opozorila na alarmantno in absurdno stanje na skladu, jo je vlada bliskovito zamenjala. Na junijski tiskovni konferenci ki je sledila, je minister vztrajal, da v slovenski kinematografiji vse teče normalno in da težave ustvarjajo mediji. Isto je ponovil še avgusta v strankarskem glasilu Demokracija.
Pogovori, ki so zato da bi skupaj poskusili poiskati izhod iz poglabljajoče se krize, na pobudo društva potekali od junija z ministrom Simonitijem, so se izjalovili v neokusne pritiske, da bi društvo podprlo nezakonite postopke MK in Filmskega sklada.

Društvo slovenskih filmskih delavcev opozarja javnost in vlado, predvsem pa odgovorne službe, da Ministrstvo za kulturo in Filmski sklad, ki ga to ministrstvo nezakonito in nekompetentno vodi, že skoraj leto dni izvaja sistematično uničevanje slovenske kinematografije. Ves ta čas Filmski sklad pod vodstvom Ministrstva za kulturo posluje v nasprotju z zakoni in predpisi in ustaljeno evropsko prakso. Namesto da bi država v skladu z zakonom ustvarjala ustrezne pogoje za kar se da strokovno neoporečno in učinkovito delovanje filmskih ustanov (Filmskega sklada in Viba filma), grobo, nestrokovno in protizakonito posega v avtonomnost teh ustanov. Tako je dosegla popolno ohromitev njunega delovanja. Kršijo temeljna pravna načela, ki veljajo za vodenje javnih ustanov, delitev javnih sredstev, za zagotavljanje enakopravnosti prosilcev, ter za temeljna načela svobode umetniškega izražanja. S tem ministrstvo slovenskemu filmu, namesto temeljite institucionalne reforme, ki je že dolgo nujna, povzroča nepopravljivo škodo. Skladno s z vsem tem, predlog novega zakona, ki je za zdaj sicer zaustavljen na Ministrstvu za finance, grozi s celovitim in sistematičnim, za Evropo regresivnim podržavljenjem kinematografije. Evropske organizacije, ki bi med predsedovanjem Slovenije EU tudi na tem področju potrebovale slovensko iniciativo, ugotavljajo da Ministrstvo za kulturo in Filmski sklad RS trenutno predstavljata za Evropo neodzivno črno luknjo.

V samo petih letih se je tako naša kinematografija iz obetajočega evropskega tigra uspela razviti v zaostalo paradržavno produkcijo. Danes je mednarodno priznani filmski bolnik na evropskem filmskem zemljevidu.

DSFU ponovno zahteva da vlada, Ministrstvo za finance, Ministrstvo za javno upravo, predvsem pa odgovorne službe za nadzor nad zakonitim delovanjem države, čimprej ukrepajo in ustavijo ta državni vandalizem.

Izvršni odbor DSFU, zanj predsednik Igor Koršič”

Zgoraj podpisanega predsednika DSFU-ja Igorja Koršiča (ki je med drugim scenarist, profesor na AGRFT, član iniciativne skupine CECI - iniciative za povezovanje srednjeevropskih držav na področju filma, član izvršnega odbora FERA- Federacija evropskih režiserjev, član izvršnih odborov več evropskih programov za usposabljanje in razvoj filmskih projektov in scenarijev, ter - kot pravi sam- zaenkrat še vedno predstavnik Slovenije v EUR-IMAGES… in še bi lahko naštevali) smo seveda povabili na pogovor, da nam vse skupaj podrobneje razloži. In (še vedno) ministra za kulturo Vaska Simonitija sprašuje, zakaj so razmere na Filmskem skladu takšne, kakršne so:

Dve od vprašanj za kulturnega ministra: “A gremo v absolutizem, v čem je smisel take filmske politike?”

Katja Lenart

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 6 x komentirano
  1. Robert L. Tuva pravi:

    V Ameriki radi snemajo filme o stripovskih junakih. Igor Prodnik the One-man Band! bi bila po mojem uspešnica. Samo ko tega tu ne more zdaj nihče posneti.

  2. barbar pravi:

    Tu si lahko preberete nekaj zanimivih detajlov o elitnem Janševem kadru, tretjerazrednemu režiserju, baje tudi pornografskih filmov, Igorju Prodniku.

    http://razgledi.net/blog/2007/08/12/cevni-ojacevalnik-v-vsako-slovensko-knjiznico/

    http://www.mladina.si/tednik/200646/clanek/uvo-manipulator–gregor_cerar/

    Nagradno vprašanje: kako in kdaj je lahko tak model sploh prestopil vrata Ministrstva za kulturo in se tam celo zaposlil, danes pa odrinil zbeganega ministra Simonitija v kot in popolnoma uničil kompletno slovensko kinematografijo?

    Odgovor sledi v nadaljevanju.

  3. barbar pravi:

    In še eno nagradno vprašanje: ali bodo Igor Prodnik, Stane Malčič in že tragično nesposobni Simoniti odgovarjali za ogromno kulturno in gospodarsko škodo, ki so jo povzročili s svojim nezakonitim delovanjem?

  4. barbar pravi:

    Pa še tretje: Ali bo Vlada RS odgovarjala, ker je uradno podprla nezakonite postopke omenjene trojice?

  5. Amilo pravi:

    Ne se čudit takemu ministru. Danes je na slovesnem govoru na Trubarjevi domačiji pozdravil vse ki so se udeležili slovesnosti na RAŠČICI, Halo, saj še tega ne ve kje je!!!!
    Za tiste, ki niste prepričani v pravilnost je posnetek na TV Slovenija in v napovedniku je tudi pisalo prenos iz slovesnosti na Raščici…. Drugače se pa kraj imenije RAŠCA, na krajevni tabli pa piše RAŠICA, se povdarja na prvem zlogu…joj joj kakšni ministri

  6. boostaro pravi:

    Boostaro is a dietary supplement designed specifically for men who suffer from health issues. https://boostarobuynow.us/

Komentiraj