Sunday 29. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Dostopni župan

11. september 2007 ob 22:43 | Katja Lenart |

To je že znano dejstvo, da ljubljanski župan Zoran Janković (skoraj brez izjeme) vsak teden odgovarja na vprašanja novinarjev. In kapo dol, malo je takih županov. Je pa tudi res, da se je v minulem tednu dogodilo marsikaj novega, zato smo odkorakali k županu, po nekaj odgovorov. Kajti- kot boste videli- on ima za vse odgovor.

Za začetek vam podarjamo še nekaj trenutkov pred začetkom novinarske konference, da bo vse skupaj še bolj realistično. Sladokuscem bo morda všeč. In nadgradnja - posebej za vas smo tokrat pred župana postavili tudi mikrofon.

Sicer pa v prvem videu župan komentira očitke raznovrstnih ljubljanskih civilnih iniciativ, ki pravijo, da jih pri svojem delovanju rahlo ignorira. Konkretno je bilo najprej govora o vrtičkarjih in tistih, ki želijo ohraniti Plečnikovo tržnico. Še posebej zanimiva debata se v tem videu razvije zaradi prometa, ki je pred dnevi stekel skozi ljubljansko tržnico:

“V soboto sem bil tam, peš, med ljudmi. En mi ni rekel pritožbo!”

Da bi bili še bolj aktualni, smo ga povprašali tudi, kaj se dogaja z gradnjo Barjanke in Trnovskega parka:

“Ta Barjanka je samo v bistvu en velik plus”.

In ideja o ljubljanskem tramvaju?

“Jaz bom še enkrat reku: za stroko je pr nas alfa in omega profesor Koželj!”

Kaj pa se dogaja z bivšo tovarno Rog in kakšna je njegova usoda?

“Vsebinski program se dela z Rogovci skupaj in mislim da ima profesor Koželj ta teden še z njimi zadnje srečanje”.

In za konec še nekaj besed o počasni vožnji s kolesom v centru mesta, ter (med drugim še) posebno sporočilo za vse Ljubljančane, ki si želijo komunikacije s svojim županom:

“To, da pa gospod Jazbinšek, za sebe reče, ne, da je on boljši arhitekt, ne, kot Koželj, ne, je pa najmanj pavlihovstvo, da ne rečem kaj druzga, ne.”

Katja Lenart

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 46 x komentirano
  1. Kritik pravi:

    Resevalno vozilo na intervencijski voznji ne more na Mestni Trg …

    … ‘Laz. Nemogoce. Vpeljal smo, povedu sem, 24-urno dezurstvo, policija, gasilci, resevalci majo namrec povsod vstop. Brezveze. Kr poklicte javno razsvetlavo, dezurnega k je tm 24 ur, pa bo povedu. Nemogoce. Jaz bi zato pol vedu.’
    Zoran Jankovic na ‘24UR’.

  2. niko pravi:

    Ljudje zakaj samo Ljubljana? Jebe se mi za Ljubljano, Jankoviče, Jazbinšeke, prof. Koželja in gospo Kurlič…. Dajte it še kam drugam.

  3. Denis Sarkić pravi:

    Počasi Niko, ni vsak župan kot Janković, s kolesom pa tudi ne silimo ravno za vsako ceno na poti izven Ljubljane…

  4. jani pravi:

    je res možno da človek ki niti ne zna slovensko postane župan glavnega mesta suverene slovenije?si predstavljate šiptarskega župana beograda ki lomi tisto šiptarsko srbščino??????mene,rojenega ljubljančana je sram da je 60% prebivalcev ljubljane volilo tega pajaca katerega je nastavil rop in je z še ne videno podporo medijev postal zvezda,kljub temu da so taisti mediji prekleto dobro vedeli kako je postal taka zvezda…

  5. andlen pravi:

    tud kšn ministr ne zna sluvensk

  6. maka pravi:

    TOPORIŠIČA za župana

  7. Miha pravi:

    Ful je dober če si odprete po tri al pa pet okn naenkrat, ker potem lahko vidte kako lahko jankovič misli več stvari hkrati :))

  8. 1tastar pravi:

    Prav vam je, Ljubljančani. Kar ste volili, ste dobili. Mi ni nič žal, da se že 17 let vozim samo po obvoznicah, center Ljubljane pa me ni videl, razen mogoče zvečer Cankarjev dom.

  9. mars pravi:

    Končno župan, ki dela red, a mu vsi mečejo polena pod noge od državnega vrha naprej. Samo tako naprej Zoki.

  10. 4000 pravi:

    Ljudem je težko ugodit in bodo jamrali in jamrali, če se nič ne dela, ko se dela in ko bo narejeno. Slovenija je polna jamrovcev in občudujem Jankoviča, da se sploh ukvarja s tem in da 100 X odgovarja na ista vprašanja. Halo?! Ljudje so ga izvolili in sedaj se nekateri s tem ne morejo sprijaznit. Saj boste imeli priložnost spet na naslednjih volitvah ugotoviti ali ste v manjšini ali večini. Verjetno bo ravno Jankovič eden tistih, ki bo vse obljube izpolnil ali pa vsaj večino. Po tem vzorcu bi ga morali zamenjati (kot vlada v Mercatorju).

  11. Marv pravi:

    @Jani

    Janković govori čisto ok slovenščino. Verjetno celo bolj pravilno, ali še bolje - razumljivo, kot kak prebivalec Slovenije iz pohorja ali pa okolice Idrije (samo za primer). Sicer me malo moti prepogost “nje”, ampak bom preživel. Kje se pa postavi meja “za dobro znanje slovenščine”? Verjetno če se priimek konča na “ić” je ta meja veliko višja, mar ne?!

    Postal je zvezda zaradi svoje optimistične pojave (pa naj to zveni še kako smešno), uspešnosti, zagnanosti… Ženskam je všeč, kar kot politiku ni odveč lastnost. Zvezda je postal, ker se zna obnašat pred mediji. To pa da ga je Rop nastavil, oz. ta izjava Ropa, je samo “kačenje” na njegovo Zokijevo popularnost, četudi ga je on postavil tja. Nič drugega.

  12. MarkoNi pravi:

    jani, Janković je tudi rojeni Ljubljančan, torej je istega “porekla” kot ti. Demokratično ga je izvolila prepričljiva večina vajinih someščanov. V tem kratkem času je za glavno mesto storil več, kot vsi njegovi predhodniki skupaj, kljub temu da so bili kontroliranega čistoslovenskega porekla, omikanega vedenja in izbranih, ušesuprijaznih besed. Dejanj in konkretnih storitev za meščane pa je bilo bore malo.

    Če ti gre tako na jetra, lahko na naslednjih volitvah mirno podpreš Jazbinška, potem pa primerjaj njune rezultate.

  13. t-mac pravi:

    @MarkoNi: sam en popravek, rodil se je v Srbiji, oče je Srb, mama Slovenka, in če sam sebe smatra za Slovenca ima za to vso pravico.

  14. MarkoNi pravi:

    Hvala za info. Nekje je omenil, da je Ljubljančan že 41 let, pa sem posplošil.

  15. TIMY pravi:

    Mene skrbi zasoljen znesek na položnici za vodo. Razočaran sem nad Zokijem. Cene znam tud sam navijat.

  16. ervinator pravi:

    Da Janković govori slovensko bolje od Korošcev, lahko izjavi samo težek butelj ali pa Boris A. Novak.

  17. Kritik pravi:

    Janković je bil rojen v srbskem mestu Smederevo blizu Beograda.

  18. Mescan pravi:

    @4000:
    “Ljudem je težko ugodit in bodo jamrali in jamrali, če se nič ne dela, ko se dela in ko bo narejeno. Slovenija je polna jamrovcev…”,
    bravo, težko bi bolje povedal !!!

  19. 007 pravi:

    Jani, mene je pa sram, da imam predsednika vlade, ki ne zna slovensk, kaj šele anglešk. Sam poslušaj ga v intervjuju na Bledu, ko je bil pri njemu prijatelj Sanader.

  20. marjeto pravi:

    kako je zdj lubljana lepa,
    k ni več ful prumeta,
    a n ?

  21. siruche™ pravi:

    @007: Kako da na vladi ne znajo angleško, ko pa so se učili s pomočjo hipnoze? Cena “sanjsko-freudovskega” tečaja je znašala nekaj sto tisoč (500 ali 600.000) SIT. Srečno!

  22. Colo pravi:

    Bravo Zoki!! Vsi jamrajo, on pa dejansko dela ZA Ljubljano in prav vesel sem da je zaprl center, komaj čakam Barjanko in vse nadaljnje projekte - ker s tem se Ljubljana razvija!!! Kdor pa hoče živet za časom, si je pa sam kriv…Če bo še enkrat kandidiral, ga 100% spet volim!

  23. pravi_ljubljancan_po_10_kolenu pravi:

    Ljubljančani !
    Ljubimo se kljub kljubovanju neljubih obljub ljubljanskemu ljudstvu…

  24. Mare pravi:

    @Jani “je res možno da človek ki niti ne zna slovensko postane župan glavnega mesta suverene slovenije?si predstavljate šiptarskega župana beograda ki lomi tisto šiptarsko srbščino??????mene,rojenega ljubljančana je sram da je 60% prebivalcev ljubljane volilo tega pajaca katerega je nastavil rop in je z še ne videno podporo medijev postal zvezda,kljub temu da so taisti mediji prekleto dobro vedeli kako je postal taka zvezda…”

    Mene je sram, da živim v mestu skupaj z omejenci kot si ti. Si pa sigurno eden izmed zadnjih, ki bi komu lahko pridigal o slovenščini.

  25. Ivan pravi:

    “Pamet” zopet kar rine ven iz vseh orifik nekaterih vpisovalcev. Psi pač lajajo, Ljubljana gre naprej. In na to sem končno lahko ponosen.

  26. ervinator pravi:

    Mene ni sram za ljubljankoviće. Verjamem, da bo Janković dejansko nekaj stvari dobro izpeljal, drugi kandidati pa ne bi. To naj bo tudi spodbuda drugim strankam, da se naslednjič bolj resno pripravijo na volitve, in volivcem, naj naslednjič še več zahtevajo.

  27. forest pravi:

    Mene pa ni prav nič sram, ko gledam te naše vikendaše ljubljanske, kako razgrajajo pozno v noč pijani in mogoče še kaj več…
    Kako so nesramni do sosedov, arogantni in nekulturni.
    Ne bom trdil , da so vsi takšni, daleč od tega.
    So pač ravno tako krvavi pod kožo kot predežni del Balkancev, a ne ?
    Samo, da ostali Balkanci se mogoče tega ne sramujejo…
    Janković kako te razumem.

  28. ana pravi:

    “Naj o stroki govorijo strokovnjaki” - bravo, končno človek, ki ve kaj govori in dela, gonilna sila Ljubljane. Potrebujemo velilko več takih ljudi, da se končno nekam premaknemo, da opustimo jamranje in se lotimo resničnega dela. Čim več Zokijev na št. prebivalcev!!!

  29. Aschmodei pravi:

    Pih, jaz še vedno neobremenjeno drvim čez center na kolesu, pa naj me oglobijo. Če me ujamejo.

  30. Aschmodei pravi:

    Rogovcem je hotel dati elektriko in vodo, ampak zakaj pote to ni bilo mogoče? Ne morem različiti, kar reče…

  31. gost pravi:

    Zoki je car! in še ena stvar: po dnevnikovi anketi ga podpira 80% prebivalstva. O-sem-de-set. Konec debate, ne?

  32. bostjan pravi:

    Zaradi mene, če je župan kitajec, sam da dela dobro.

  33. yanker pravi:

    Zoki, ne, mi smo s tabo, ne, … ne

  34. zu pravi:

    mah jankovic je slab zupan…trznica zjebana, voda drazja, kolesarji prepovedani…me ne bi presenetl, ce se Metelkovo porusijo

  35. ljubljancanka pravi:

    LAŽI, same laži

    citiram Jankovića: ““V soboto sem bil tam, peš, med ljudmi. En mi ni rekel pritožbo!”

    tudi jaz sem bila na Cankarjevem nabrežju (kjer se Janković pogosto razkazuje) in moj znanec ga je ustavil in se PRITOŽEVAL…torej naj ne govori, da so vsi zadovoljni. Staro ljubljančani že nis(m)o.

  36. ljubljancan pravi:

    Res je. Jaz sem bil eden tistih, ki so ga ustavili na cesti prejsnjo soboto in se mu pritozil nad prometom cez biotrznico.
    Vsak, ki se ne strinja, bi ga moral ustaviti na cesti in mu povedati svoje mnenje.
    Mislim, da ga bo kmalu minilo sprehajanje po stari Ljubljani.

  37. jani pravi:

    mare,ne sekiri se,saj ne razumeš slovensko…in zapomn si,ne da iz iz osla lipicanca narest..in obratno:)me pa res zanima če si upaš ponoč sprehajat po mestu…sam

  38. bojc1 pravi:

    zoki je edini res sposoben,saj mu uslužni fdv-jevski novinarčki in mediji delajo kar naprej lep in čist obraz - ob tem da baše provizije,donira vrtce v beogradu iz mercatorjevega in s tem mojega-našega delničarskega kapitala in denarja,fugira po 32eur/m2 kocke(brez razpisa,zato pa morda za dobro nagrado),ljubljančanom računa parkirnino na žalah,izsiljuje donatorje,njegova electa pa nič,preganja vrtičkarje, se skriva za kučanom in ropom večina slovencev še vedno ne spregleda,da veliko vzame še zase - iz mercatorja je npr. odpeljal še starega S mesercedesa,ki mu je pripadel po pogodbi, za katerega bi morale delavke 5 let hoditi v službo,pa so še jokale za njim - kako hudo bo šele ljubljančanom in ljubljančakam, ko se bo prelevil v šefa pahojeve vlade. škoda da smo se 1991 sploh odcepili, saj nam je z njimi tako lepo… prav nobenega ponosa in veselja in sposobnega slovenca ne znamo najti,raje se kregamo,tretji pa ves dobiček ima.kaj hočemo,60 let komunizma mora pustiti nekaj posledic na mentalnem zdravju naroda…pa srečno,ljubljana in slovenija!

  39. biznis pravi:

    Sicer nisem poznavalec njegove kariere, ampak če enmu rata pa ma mal več dnarja, ga je zdej treba kr fentat? kdo zdej razmišlja komunistično?

    Je pa res, človk ni slovenc, res da živi v sloveniji skor celo življenje, ampak jebiga ni ne. Res ste nekateri kepe.

  40. bojc1 pravi:

    biznis, če že ne poznaš njegove kariere (saj jo javnost tudi sicer težko - kdo pa obeša provizije in druge skrite nagrade na veliki zvon) pa samo 2 dejstvi: še kako je pomembno, kako sedaj javni funkcionar pride do svojega premoženja in ga uporablja; je normalno v 10 letih npr. “zaslužiti” 100 mio EUR?
    Res ste nekateri ne le kepe, ampak zelo naivne buče.
    PS njegov ali drugih denar me osebno nič ne moti, le da ni tudi tvoj/naš tam vmes!

  41. Drago pravi:

    Seveda smo naivne buče, bojc1! Vsi. Janković je vsaj približno javno povedal, kako je prišel do denarja. Delnice kupiti po 5000 sit in jih prodati za 40000 sit, po nekaj letih. To je vsaj približno tako, verjamem pa da ne čisto tako. Za nakup delnic pa je dobil kredit, pod čudnimi pogoji. Vse je to čudno, vendar on je vsaj komentiral svoje bogatstvo. Mene bolj motijo drugi, ki so čisto tiho in niti približno ne veš za njihovo bogatstvo. Koliko ostane v privatnih žepih ljudi, ki prodajajo državno premoženje. Nikoli ne bomo zvedeli!
    Koliko bogatstva ima npr. JJ. Niti približno ne veš in niti približno ne boš nikoli vedel.Pa saj ni važno, saj je naš, a ne bojc.
    Janković te moti zato, ker ste z njim doživeli poraz v Ljubljani. Politični poraz. To, da bo delal in da dela dobro za Lj je postranska stvar! Treba ga je diskvalificirati, ker ni “naš”! Kdo so že kepe in naivne buče?

  42. Naj pravi:

    Zadnjih deset let je Ljubljana vegetirala in hvala bogu, da smo dobili workaholika, ki namesto za dobro velikih korporacij dela za dobro mesta in njenih občanov. Seveda dela tudi zase, toda zdi se, da zaradi transparentnosti manj kot predhodniki (ce) in za razliku od njiju bo vsaj kaj naredil. Jasno je, da mesto ni le infratruktura, temvče tudi kultura, vrtci, še kaj drugega, ampak upam reči, lepo počasi. Le tisti, ki niste iz Lj, pa se vanjo vsak dan vozite, bi bilo fer, da ste tiho, ker vam je država na račun največje mestne občine podarila kar lep kos denarja. Naključje, ko je kazalo, da bo Jankovič gladko v prvem krogu dobil volitve! Res naključje….

  43. bojc1 pravi:

    Drago pozdravljen, da ne bo pomote - demokratično voljo sicer upoštevam, volilci pa nimajo vedno prav - so se tudi v primeru Hitlerja in še na kakšnih volitvah po demokratičnem svetu zmotili, pa ga nikakor ne vzporejam ali primerjam s komer koli tu pod Alpami. Povej mi, morda se motim - sem za lep grad in (malo)meščanstvo salzburžkega tipa, ko bomo tudi v povprečju imeli take plače in primerljiv standard z njimi (Salzburžani), do tedaj bi pa raje videl, da iz 20 mio EUR zgradimo cca 300 neprofitnih stanovanj in cca 1000 meščanom ugodno rešimo streho nad glavo. JJ mora delati transparentno, to od njega kot mojega aktualnega predsednika vlade upravičeno pričakujem (in zahtevam ne glede na to, ali sem njegov volilec ali ne), je pa tako računsko sodišče kot parlamentarno odbor za javne finance ter protikorupcijska komisija verjetno dovolj, da mu kvalitetno sledi (ne nagaja)- kot tudi bivšemu predsedniku države (mimogrede: zelo drag je ta njegov urad in institut glede na to, da imajo forumaša že itak ogromno sredstev v upravljanju na razpolago), on tudi verjetno ni delal nič v nasprotju z zakoni v času aktivne funkcije kljub velikanski neformalni moči (celo mnogi visoki gospodarstveniki so se v primerih medsebojnih sporov zatekali k njemu kot arbitru).Ne gre za naš - ne naš, ampak kako se dela, ob upoštevanju preference ali prednosti domačega človeka v javnem prostoru, če je enako sposoben (relativen pojem) in ustrezno motiviran,izobražen ter že preizkušen v realnih situacijah. Osebno se mi tudi zdi, da počasi plače postajajo za najboljše in najodgovornejše javne pozicije - šef vlade npr. 6-7.000 bruto in cela SLO na glavi, v večjih para državnih firmah (Petrol) cca 15.000 EUR - ni najbolj logično,ne? Zanimiva bi bila tudi odoba idealnega politika?

  44. Drago pravi:

    Bojc! pa saj imamo vsi nekaj prav, v nekaj drugega pa ne verjamemo.Smo pač različni in to je prav.Tudi ti imaš precej resnice, ne pa vso. Z natančnim branjem se hitro izlušči poanta, oz. smer, kam pes taco moli. Tudi pri meni, se zavedam! Najbolj se to vidi pri tem, ko ugotavljaš, kaj nekoga moti. Takrat dobiš skrite odgovore na vprašanja.Naprimer: to o 20 mio je floskula. Čez 10 let bom jaz lahko isto rekel za “tvojega župana”, oprosti. Vedno bo ta stavek aktualen. Pa npr.urad bivšega predsednika države: praviš zelo drag, vsote pa sigurno ne poznaš. Celo besedo zelo si uporabil. Mogoče pa ta vsota ne zadošča niti za en računalnik v 8×8. Vidiš, spoštovani Bojc, vsake oči imajo svojega malarja, a ne. In nikoli ne bomo vsi enako mislili. Pa primerjava plač. Popolnoma se strinjam s tabo. Mene plače sicer ne zanimajo tako. Bolj me zanima drugo, nam skrito.Npr. zakaj skrivajo podatke o nakupu tankov,zakaj samo en kupec železnic,zakaj tako dragi stoli na Brdu,zakaj nočno dogovarjanje o prodaji Merkatorja,zakaj forsirana privatizacija v zdravstvu in šolstvu, itd itd. Priznam, da bi npr. Cvikl nekako ni všeč, pa ne vem zakaj. Ampak vzemi si čas in ga natančno poglej,na Vesti.Marsikaj je dokazljivo, pa nobeden ne demantira.Zakaj! Kot v tisti pesmi Leskovarja,če se je spomniš. Ni odgovorov. Vsi nekako branimo svoje, se strinjaš. Če pa ni argumentov, smo pa tiho in ne znamo priznati, da je to res. Tudi jaz, da ne boš mislil. In bom končal, kot zadnjič s tvojimi besedami.Kdo so že kepe in naivne buče? Vsi, spoštovani Bojc, razen nekaj izbrancev!

  45. punca pravi:

    ta barjanka je v bistvu en velik drek

    53 je bilo že samo razstavljavcev, ki so podprli park, trnovčanov je pa itak več kot 15.

    serji raje po svojem vrtu, zj

  46. bojc1 pravi:

    Drago, tisto kar največ šteje je upati si pokazati državljanski pogum in vzor - vsak tam, kjer pač je njemu lastno delovno okolje - kar pomeni res se za pošteno plačilo tudi pošteno nagarati, res s srcem in veseljem delati in ljudem prinašati novo kvaliteto bivanja. Naša mala država je sicer primerjalno nekoliko dražja od večjih, a je skoraj zanesljivo manj učinkovita, ker nikakor ne uspemo zadihati z obemi pljučnimi krili (iskoristiti vse otencijale v ljudeh), si priznati, da je srce na levi in pamet “na desni” (se hecam!). Zdi se mi, da je naš nacionalni šport kritika vsakogar, ki si upa in zna, vsi drugi vemo bolje kot on sam, le storimo pri tem (skoraj) nič. Skrajni čas je, da se veselimo uspeha soseda, mu sledimo (pozitivno), tu bi ne le z besedami ampak tudi zgledom naši najodgovornješi družbeni voditelji lahko veliko naredili, tako pa je prepogosto zadaj hladna preračunljivost - raje 100x ponovljena laž, ki mi navidez koristi kot priznanje pomote in nadaljevanje prizadevanja za skupno dobro. Se pa v konkretnih zadevah tudi sam strinjam s tabo - preprodaje Mercatorja, čudna javna naročila in druge prodaje našega premoženja tujcem - kot da ne vemo, kam bo potem odtekal dobiček in kot da nimamo sami dovolj pametnih in izobraženih upravljalcev, ki bi v imenu države in vseh nas dobro opravljali zaupane jim naloge vodenja podjetij,razvoja,višjih plač in reinvestiranja dobičkov. Tako pa slepo posnemamo evropske predpise brez volje za dinamične spremembe (npr. zmanjšanje davka na dobiček - ob pogoju reinvestiranja, ne trošenja,t.i.davčne olajšave, dvig kvalitete javnega šolstva in zdravstva….) Jutri nas bo v globalni in konkurenčni prihodnosti ustrezno rešilo le znanje in gospodarsko zaščitila kakšna domača multinacionalka in kopica dobrih domačih podjetij,ki pa bodo potrebovala vedno bolj izobražene in pridne zaposlene sodelavce, prilagojene za hiter odziv potrebam na trgu ter seveda tudi ustrezno finančno motivirane (dobro plačane). Me pa zanima, če je možno namesto 35.000 odlično zaščitenih javnih uslužbencev (ko začnejo greti stol za nedoločen čas jih žal večino - vsa čast izjemam,ki jim ne ubijejo poguma in zavzetosti - zanima le še napredovanje v višji plačilni razred in čim manj delovnih obveznosti) imeti npr. le 12.000 nebirokratov, ki bi nam naše življenje poenostavili in ga ne dnevno zapletali z novimi in novimi predpisi,licencami in spremembami pravil in zakonov, ki jim je res težko slediti. Si predstavljaš, kako bi poskočila gospodarska rast, ideje, nova podjetja, če bi vso njihovo energijo preusmerili iz potrošnikov in redistributerjev javnih sredstev v generatorje nove vrednosti na gospodarskem področju? To bi res rad videl.

Komentiraj