Restan krompir
10. september 2007 ob 10:07 | Vesna Lovrec |Društvo za priznanje praženega krompirja kot samostojne jedi letos praznuje sedmo obletnico svojega delovanja.
Na 7. Svetovnem festivalu praženega krompirja, ki je tokrat potekal v vasi Lipa pri Beltincih, je včeraj kuhalo 19 ekip iz domovine in tujine.
Obiskovalci festivala so imeli priložnost okusiti to kultno jed na 39 različnih načinov.
Za Vest smo se pogovarjali s predsednikom društva DPK – Stanetom Menartom, udeleženci festivala ter obiskovalci, med katerimi smo opazili celo kandidata za predsednika RS.
Vesna Lovrec
10. september, 2007 ob 10:36
Ne ga srat! Zaenkrat se samo krompir še ni spet podražil. Umaknite reklamo!
10. september, 2007 ob 11:24
A ni v resnici RESTAN kropir? mislim da je avtor preveč krompirja pojedel …;)
10. september, 2007 ob 11:31
Ja, restan ali (po gorenjsko) tenstan.
10. september, 2007 ob 12:12
Pražen krompir je dober, samo nič se ne more primerjat s krompirušo! :lol:
10. september, 2007 ob 13:08
ma dej siruche, krompiruša je navasna musaka brez mesa; restan krompir pa je s tradicijo dokazana dobrota, ki je ni za zanemarjat.drugač mi je pa všeč, da ko ste s petelinčičem delal interviju lepo umiksali tisti falusni krompir . mojstersko in domiselno - bravo vesna !
10. september, 2007 ob 13:23
@marjeto: Musaka in krompiruša sta kot noč in dan. Evo zate en recept prave krompiruše. Selam!
10. september, 2007 ob 13:42
Tenstan krompir. Ne vem, od kje vam renstan?
10. september, 2007 ob 14:05
@siruche: Ali je jufka listnato ali vlečeno testo?
@kritik: Tudi jaz sem že slišal besedo renstan. Uporabljal jo je en Primorec, ki se je priselil na Gorenjsko. Ne vem, mogoče je združil tenstano z restanim. Kaj je pa prav, ne vem: tenstan bi prišel iz gedünstet (=dušen), restan pa iz gerösted (=zapečen). Pri mesu sta to dve različni stvari.
10. september, 2007 ob 14:56
siruche - kot noc in dan pravis ?
obe vsebujeta : čebula,olje, začimbe (vegeta - za bosance),krompir ,testo,
obe se pečeta v pečici - torej, siruche, a mi prosim objasniš razliko kje je dan in kje je noč
10. september, 2007 ob 15:28
Vsem, ki ste se zapicili v imenovanje jedi, pisite crno piko urednistvu, avtorica sem zapisala pravilno.
pozdrav in dober tek, vesna
10. september, 2007 ob 16:13
marjeto, zame je musaka brez faširanega, trdo kuhanih jajc in bešamela za en drek, skratka noč.
10. september, 2007 ob 16:54
denstan kartofl seveda
10. september, 2007 ob 18:01
@1tastar: jufka je navadno vlečeno testo (moka in voda)
@marjeto: Mi delamo tako: plast krompirja, mesna omaka, plast krompirja in na vrhu zalijemo s kislo smetano, jajci in mlekom. Tukaj ni nobenega testa.
Res pa je, da obe jedi vsebujeta krompir in se pečeta v tepsiji (pladnju). Krompiruša je bolj hitra jed in se jo da na hitro speč, medtem ko gre pri musaki bolj za slow food. Srečno!
10. september, 2007 ob 19:18
Pardon, naslov popravljen …
10. september, 2007 ob 19:26
Na pol. V kazalu se ni.
O.
10. september, 2007 ob 19:42
Pravi restan krompir je samo s cebulo. Kaj te toti Osterreicheri z nekim balzamicnim kisom norijo? Cez par let pa se bodo uvedli nacionalno avstrijsko jed: restan krompir z bucnim oljem. Svasta!
11. september, 2007 ob 9:12
Sem že jedel z bučnim oljem. Odlično!
11. september, 2007 ob 9:43
joj lisica zlata, ali si predstavljaš da bi vseh 20 ekip kuhalo po istem recepru - saj bi se čisto vsi dolgočasili…
12. september, 2007 ob 11:16
Eeee… Vesna… odličen prispevek!
Pa luškane kombinacije kadrov ;)
Ok, pražen krompir je zakon, to vemo, ne? Moja izkušnja? Najboljši je iz “ta rumenega”. Bel se preveč drobi pri mešanju. Najlepše je pa to, da ga jedo radi mladi in stari, vegetarijanci in vsejedi in gurmani, da se ga da pripravit na nešteto načinov in vedno pomeni to le nadgradnjo okusov.
Pražen, tenstan, restan, dinstan… a se ni škoda kregat, kako se mu prav reče, ko pa imamo vsi prav.
Naša Slovenija mi je všeč tudi zaradi raznolikosti v narečjih jezika tako kot v receptih za krompir.
Dober tek.. danes ga bom naredila za kosilo :)
13. september, 2007 ob 14:52
komu pa raste rit ?
aja, tistemu, ki ga preveč poje !
17. september, 2007 ob 20:44
Oj družba,
na www.krompir.si je fotoporočilo in nekje je tudi prijava v Društvo za priznanje praženega krompirja kot samostojne jedi.
Menim, da bomo s podpiranjem tradicionalne slovenske jedi dali kontra pomfriju in podobnim fast food zadevam.
Bilo je res odlično, Prekmurci so odlično pripravili in zorganizirali celo stvar. Preko 35 vrst praženega krompirja in preko 6.000 ljudi. Naslednje leto pa se vidimo v Črni na Koroškem.
Lp, Boštjan
17. september, 2007 ob 20:46
.. pa šše ena bolečča: Predsednik je Stane Menard, ne Menart.
Pa šše ena zanimiva: bili so kar šštirje predsednišški kandidati in devet žžupanov.
Vendar se o politiki ne govori - to je prepovedano v statutu.
Pa ne vem, kaj me Firefox zeza, ker mi dvojne ššččžž znake pišše.
20. september, 2007 ob 14:58
ni ga čez pražen krompir