Sunday 29. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Naklonjen manjšini

10. september 2007 ob 18:14 | Denis Sarkić |

Slovenija na njegovem drugem uradnem obisku že dva dni gosti italijanskega predsednika vlade Romana Prodija s soprogo Flavio Prodi. Danes je Prodi na srečanju s slovenskim premierom Janezom Janšo na Brdu pri Kranju zagotovil polno podporo Italije slovenskemu predsedovanju Evropski uniji in poudaril, da se Italija v celoti strinja s slovenskim programom predsedovanja. Podobno podporo pa je premier Prodi Sloveniji zagotovil tudi pri reševanju vprašanj med Slovenijo in Hrvaško. Janša in Prodi sta govorila tudi o položaju slovenske manjšine v Italiji in italijanske v Sloveniji, pri čemer sta ocenila, da je bil na tem področju storjen velik napredek. Zlasti Janša je bil zadovoljen z dejanji, ki jih je italijanska vlada storila v zadnjem letu glede izvajanja zaščitnega zakona za slovensko manjšino v Italiji. Pri tem je izpostavil sprejetje seznama 32 občin v Furlaniji - Julijski krajini, kjer se bo zaščitni zakon izvajal, in pa odločitev za gradnjo slovenske šole v Špetru v Beneški Sloveniji.

Janez Janša in Romano Prodi
Premiera Janez Janša in Romano Prodi Foto: Uroš Lazić/Vest

Prodi je danes v okviru uradnega obiska v Sloveniji obiskal tudi Državni zbor, kjer se je oglasil pri gostitelju predsedniku Francetu Cukjatiju, vpisal se je v častno knjigo gostov in se sešel tudi s predsednikom največje opozicijske stranke SD Borutom Pahorjem, vodjo poslanske skupine SD Miranom Potrčem in poslancem SD, nekdanjim premierom in prijateljem Antonom Ropom, s katerim sta si leta 2004 na mejnem prehodu pri Novi Gorici padla v globok objem, ko je Slovenija vstopila v Evropsko Unijo. Borut Pahor je sporočil, da so s Prodijem spregovorili o odprtih vprašanjih med državama in o priložnostih, ki jih imata spričo skupnih projektov, govorili so tudi o položaju manjšine, dodatno pa je Borut pojasnil, da je bil glavni razlog za srečanje s Prodijem ta, da imajo v italijanski vladni koaliciji pod vodstvom Prodija večino Levi demokrati Piera Fassina, s katero je SD skupaj v Stranki evropskih socialistov (PES).

Med obiskom Prodija v parlamentu, je bila za njegovo soprogo Flavio “zadolžena” intimna prijateljica premiera Janše Urška Bačovnik, katero je naša Vestna kamera posnela ob slovesu pri vratih Državnega zbora, oblečeno v vidno rdečo barvo. Za Vest pa smo na hitro pobarali za par vprašanj edinega zamejskega Slovenca v italijanski vladi, senatorja Miloša Budina, ki kot predstavnik slovenske narodne skupnosti službuje kot podtajnik na zunanjem ministrstvu.

Denis Sarkić

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji

Komentiraj