Sunday 29. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Film v krizi

10. september 2007 ob 21:47 | Anej Ivanuša |

Poslanka poslanske skupine nepovezanih poslancev Majda Širca je danes v izjavi za medije spregovorila o razlogih za zahtevo za sklic nujne seje parlamentarnega odbora za kulturo, šolstvo in šport, na kateri naj bi obravnavali krizo na področju slovenske filmske produkcije in vladno kadrovanje v filmskem skladu. Širca meni, da Filmski sklad Republike Slovenija z zadnjimi kadrovskimi spremembami izgublja avtonomijo.

Majda Širca: “Jaz o krizi govorim, zaradi tega ker me osebno boli in prizadeva … “

Posnetek celotne izjave za javnost:

Anej Ivanuša

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 15 x komentirano
  1. gost pravi:

    tole je res obupna situacija. simoniti je z ustoličenjem tega revanšističnega zagrenjenca prekosil samega sebe in zabil še en žebljiček v krsto slovenskega filma…morda je na mestu še ena interpelacija, gospa širca?

  2. Alois pravi:

    Jebeš slovenski film, taka jajca od raznoraznih cvitkovičev in njemu podobnih si ne zaslužijo biti sponzorirani niti s sendvičem!

  3. Klemzo pravi:

    Simonitija bi mogl za tole kazensko preganjat, ne sam odstavt. Grozn je to, da ta pogrom nad filmom v širši javnosti niti ne bo ali ni pretirano odmeven. Oziroma se bo večini jebalo. In bod jedli svoje sendviče in gledali Mr. Beana na počitnicah. Dober tek in veliko filmskih užitkov še naprej!

  4. Korto pravi:

    dajte srat. slovenski film je na psu že leta in leta in razen tistih par frendov od režiserja, ga nihče ne gleda. sklad je treba ukint in končat to norost državnega financiranja egoripov naših filmskih umetnikov, ki potem snemajo jajca kot so Ruševine.

  5. medek pravi:

    Naj nekdo posname pornič: Simoniti nateguje slovenski film

  6. 1tastar pravi:

    Cel ta post bi pasal na Košakov “Janez go home”. MŠ si ne zasluži Vesti.

  7. sax pravi:

    Ja, in kdo je v začetku 90-ih za časa ministra Capudra bil svetovalec za film? Ja, Igor Prodnik!
    Kako je postal svetovalec? Prej je posnel dokumentarec o gospodu Capudru.
    In kaj se je potem zgodilo? Ja, kinematografija je šla u kurac!
    Zdaj se bo spet za 15 let potuhnil in potem še enkrat razjebal kar se bo vmes zgradilo.

    Prodnik, po izobrazbi filmski režiser, v filmu ni dosegel ničesar, zdaj se pa pač maščuje tistim, ki so. Precej normalno, a ne?
    Nenormalno je samo to, da mu pri tem pomaga Vlada Republike Slovenije.

    Kriminalno pa je to, da Vlada RS uradno podpira njegove protizakonita ravnanja.

  8. brus vilis pravi:

    A zdej je pa Simoniti kriv, da je slovenski film v k..cu al kaj? Bodite no resni no. Vsi vemo, da je slovenski film na psu že dolga desetletja, za kar so krivi predvsem netalentirani, nesposobni in bleferski filmski ustvarjalci, z nekaterimi svetlimi izjemami (Cvitkovič, …). Iz tega razloga slovenskemu filmu ne bi pomagalo niti sto filmskih skladov. Edina razumna rešitev v takih okoliščinah je takojšnja ukinitev filmskega sklada, financiranega iz javnih sredstev, naši filmarji pa naj si kruh iščejo na trgu in ob pomoči zasebnih vlagateljev.

  9. siruche™ pravi:

    Prodnik je očitno prišel na MK, da bi si nabral čim več funkcij. Nekdo, ki ni pustil praktično nobenega pečata v slo. filmu, hoče biti alfa in omega filmske produkcije. Brez Simonittija ne bi prilezel tako visoko. Če bi bil Vasko član NSi, bi ga Janša napodil brez razmišljanja. Srečno!

  10. Robert L. Tuva pravi:

    Alois: tvoj okus, tvoje mnenje. Moj okus je zelo lepo sprejel Kruh in mleko. Celo težko se spomnim filma, ki bi tako dobro tematiziral problem alkoholizma, ki je gotovo zelo stvaren. Zame prima referenca.

  11. Kaktus pravi:

    @Robert: problem je v tem da so filmi preveč stvarni za to vlado!

  12. Robert L. Tuva pravi:

    Kot primer prave teme za sodobni slovenski film je navedel primer poslanca Mira Petka.

    (Cvitkovič o Prodniku iz intervjuja v Mladini 16.7.2007)

  13. morjefil pravi:

    @Alois: glede cvitkoviča ti pa nebi blo treba take črke tipkat, če ne ti bom prste odsekal. torej , če mogoče nisi zasledil cvitkovičevi filmi dobivajo nagrade v svetu, medtem ko ga pri nas država, ki ima za to sredstva ne financira. mislim, da strokovnjaki, ki sedijo v žirijah teh festivalov že vejo kaj je dober film in kaj ne. Tudi mnoge gledalce je prepričal. če tebi njegovo delo ni všeč, bi moral vsak seveda spoštovati tvoje mnenje. ne moreš pa napisati da so cvitkovičevi filmi jajca, če to ne podpreš z argumenti.

  14. gost pravi:

    Biser iz intervjuja s cvitkovicem v mladini - za ilustracijo Prodnika:

    “Tako je Igor Prodnik po ogledu zadnjega celovečerca Metoda Pevca baje izjavil (po pričevanju režiserja samega), da je to dober slovenski film, ker Slovenec pofuka Bosanko. Pazite, tega ni v šali izjavil neki pijanček za šankom, to je smrtno resno izjavil direktor Direktorata za medije Republike Slovenije.”

    joj prejoj…

  15. Klemzo pravi:

    V večini ti hudi ‘kritiki’ ne morejo argumentirati svojega zaničevanja, ker si tovrstnih filmov sploh nikoli ne ogledajo. V nasprotnem primeru bi imeli glede na količino gneva same box-office hite. Prav tako ne razumejo pomen festivalov, ne poznajo člane žirije in njihovih filmov. Za Slovenijo ima torej edini pomen priznanje NASE. In če poleg prištejemo za nas značilno “Jst bi to posneu bolš!” teorijo, dobimo situacijo, kakršna je. So pa očitno te ‘reference’ v zdajšnji vladi potrebne za vodenje sklada.

Komentiraj