Sunday 29. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Tito-Lito-Stroj

8. september 2007 ob 1:41 | Denis Sarkić |

Pred šestimi desetletji v času povojnega komunizma na čelu z Josipom Brozom Titom in času prve petletke so na širokem polju v Zgornji Šiški začeli graditi, bojda tudi s pomočjo nemških vojnih ujetnikov, težko-metalnega giganta, ki se je ukvarjal predvsem z ulivanjem in izdelavo turbin in drugih ulitkov. Sprva se je gigant imenoval Titovi Zavodi, kasneje pa le Litostroj. Megaloman je zaposloval več tisoč ljudi, ki so živeli v Ljubljani in okolici, kasneje pa so zaradi večjih potreb delavci prihajali tudi iz drugih koncev takratne SFR Jugoslavije in iz generacij tistih delavcev, kar nekaj njihovih potomcev še vedno dela v Litostroju.

Na slovesno proslavitev je letos prišel tudi sam predsednik vlade Janez Janša, ki je v svojem govoru spomnil prisotne na leto 1987, ko so litostrojski delavci na čelu z inženirjem Francetom Tomšičem stavkali in prišli celo v Cankarjev dom, zmes socialnih in političnih zahtev pa je postavil temelj za novo Socialdemokratsko zvezo Slovenije (SDZS) oziroma zdajšnji SDS. Torej v t.i. Titovih Zavodih oziroma v Litostroju je verjetno vzklila ideja o zdajšnji prvi vladni stranki “in prav je tako”. Brez poslovnih spretnosti in naporov zdajšnjega direktorja Litostroja Jeklo Miroslava Gnamuša in trgov od Kitajske in Japonske do Amerike, tudi tistih po zaslugi prijateljstva z neuvrščenimi, pa bi gigant Litostroj verjetno počasi ugasnil.

Težko-metalna slovesnost:

Govor direktorja Miroslava Gnamuša:

Josip Broz Tito na filmu - Janez Janša ter skupina Strojmachine ex. The Stroj v živo:

Govor Janeza Janše:

Krajši pogovor Vesti z direktorjem Gnamušem:

Denis Sarkić

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 8 x komentirano
  1. Harry pravi:

    Ali se to imenuje politična spretnost ali pa nesposobnost. Je pa vsekakor nehigienično na obletnici gospodarskega subjekta delati tovrstno politično (anti)propagando.

  2. andlen pravi:

    Morebiti bodo mnogi končno doumeli smisel skoraj pozabljenega gesla: PO TITU TITO…

  3. Plehanov pravi:

    Z preimenovanjem stranke iz Social-demokratske stranke v Slovensko demokratsko stranko je
    Ivan Janša spremenil tudi politično ozadje. Naenkrat stranka ni bila več delavska. Verjetno so razlogi v tem da Socialistična internacionala, stranke kot je takrat delovala, ni želela sprejeti medse. Prva reakcija je bila, da bo Janša ustanovil svojo Internacionalo. Kasneje se je ob podpori Peterleta priključil evropskim konzervativcem - Skupina Evropske ljudske stranke (Krščanskih demokratov) in Evropskih demokratov. Le tem ime socialdemokrati ni ustrezalo, zato so se preimenovali v SDS. Kratica je ostala, vsebina pa ne več. Nič več Cankarja, Tume, ven z Tomšičem, ven z Pučnikom.
    Sedaj pred dvema pomembnima volilnima trenutkoma pa socialdemokratske vsebine postanejo pomembne. Eto, to je to

  4. Zlata lisica pravi:

    ha, obregnil se je ob anglescino. naslednja proslava bo verjetno v latinscini.

  5. 1tastar pravi:

    Drugo leto bosta pa Janša in Pahor skupaj vladala, in bomo spet socialni.

  6. tiib pravi:

    Dve stvari se mi zdita omembe vredno zanimivi:

    1.Politični govor JJ na proslavi. To mi nekako ne gre skupaj z umikom politike iz gospodarstva, niti z demokracijo, razen kvečjemu s “sproščeno demokracijo”.

    2. Mojca Mavec, ki so se je odrekli vsi (najbrž ne vsi) mediji, na pomembnih državnih in podobnih proslavah pa je nenadkriljiva..

  7. tiib pravi:

    Pa še nekaj sem opazil…Vsak se ne spozna na vse in vsakdo je na kakšnem področju odličen.
    Zato Sarkič, ne motovili z vprašanji gospodarstvenikom, če o tem nimaš pojma. Ostani pri politiki, tam si odličen.

  8. 1tastar pravi:

    Če je odličen politik, potem se spozna na vse. Kot novi bodoči ministri ali predsedniki države.

Komentiraj