Sunday 29. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Kaj bo z Lipico?

6. september 2007 ob 23:09 | Katja Lenart |

Potem ko je vodstvo Kobilarne Lipica nedavno odpustilo štiri od skupno dvanajstih učiteljev jahanja, je Mednarodno združenje za Lipico ponovno sklicalo novinarsko konferenco, da javnost (in vodstvo Kobilarne) opozori na problematiko. Danes sta o težavah in odnosu vodstva kobilarne do tega evropskega kulturnega spomenika - poleg predsednika omenjenega združenja Etbina Tavčarja- spregovorila še Iztok Humar (jahalni učitelj, sodnik za dresuro in mednarodni trener dresure konj ter avtor knjige Njegovo veličanstvo-konj) in sveže odpuščeni Ivan Stranščak (jahalni učitelj, ki je bil najprej sicer premeščen). Mladena Čolića, še enega odpuščenega jahalnega učitelja, ni bilo.

Opozorili so na več težav, med drugim tudi na problematiko pomanjkanja ustreznega kadra, uničevanje kulturne dediščine, katastrofalne odnose znotraj Kobilarne in predvsem na neustrezno ravnanje z lipicanci. Vsi trije (Tavčar, Humar in Stranščak) so nad odnosom vodstva do Kobilarne, konj in tamkajšnjih (nekaterih zdaj že bivših) uslužbencev, ogorčeni.

Etbin Tavčar je pojasnil trenutno situacijo:

“Vemo, da se pojavlja neka bolezen, problemi so očitno veliki, kajti tudi Sežanski veterinarski zavod je bil odslovljen. In izrazito se povečujejo stroški zdravstvenega varstva konj”.

Ivan Stranščak, (odpuščeni) jahalni učitelj o svobodi govora:

“Jih sploh ni zanimalo slišat mojo plat, samo lepe stvari so hoteli slišat”.

In takole slikovito je situacijo opisal Iztok Humar:

“To kar delajo, so taki stalinistični sistemi! Tistega, ki ne misli tako kot mi, tistega, ki ne govori to, kar bomo mi rekli, tisti bo letel! “

Zanimalo pa nas je tudi, s kakšnim razlogom in na kakšen način vodstvo odpušča strokovnjake (ki so zdaj, mimogrede, v tujini precej iskani):

“Mi smo tam zaradi konj, v Lipici. Jst lahko dobim drugo službo, pa dobim mogoče dvakrat več. Pa se ne gre za to…”

Katja Lenart

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 34 x komentirano
  1. Aschmodei pravi:

    Uh, zvok je zelo nerazločen… Imate mogoče v mislih kakšno rešitev glede tega? Mogoče pa samo jaz slabo slišim…

  2. medek pravi:

    Brejc šprica po travnikih s kemikalijami za katere je glasoval v Evropskem parlamentu - SDS-sov kemični klan.

  3. 1tastar pravi:

    Zakaj bi pa imeli učitelje jahanja? Saj bodo igrali golf, ne pa polo!

    Polo bo moderen šele pod naslednjo navezo kapital-vlada.

  4. Mirjana pravi:

    Predrznost naših oblastnikov počasi presega vse meje. No, ko bo EU propagirala elitno jahanje s konji, lipicanci , bo pa Brečko hitel kupovat konje nazaj….:) ej al smo kmetavzerji …mi si lipicancev res ne zaslužimo…

  5. medek pravi:

    @mirjana Voli na oblasti so slepi za bele konje.

  6. tomaž pravi:

    Ob vsej tragikomičnosti okrog Lipice me je ob slabem zvoku motila tudi prisotnost lepih kobil na stenah namesto še lepših lipicancev.

  7. dahvor pravi:

    Lipica je samo sedanja Slika Kraševce …morali bi se postaviti v bran, svojemu biseru in ostalim biserjem Krasa… Škocianske jame, fauma in flor Krasa, pozemlje Krasa…magari z vilami in lopatami, morali bi to nesrečo pritepeno a dom,ačimi izdajalci v beg nagnat, da jim niti na pamet več ne pade, kako z Lipico ravnat…in toliko zlobe in sranja znajo kraševci med sabo narest, res nerazumljivo, ko pa kakšen iz lublane pride se pa usirjejo … sram vas bodi od prvega do tazadnjega.

  8. dahvor pravi:

    …v Vsaki reklami bi lahko belega lipicanskega žrebca vrteli in cel Svet bni rad pogledal, tako pa te grauže za predsednika kandidate vdsak dan, kako nič ne rečejo ali pa kakšno neumnost … to že enkrat pogruntajte, da te že 20 let nobenega ne zanimajo.

  9. dahvor pravi:

    Lipici že zdavnaj niso niti Kurbe pomagale in spet glerdam ene gole akte odzat, a si spet umetnik reklamo dela, mimogrede, a ukrajinke še niso še tazadnjih kraševcev odrešile ali so z drkanjem zasvojeni … pa slike rabijo…uaaa bo žrtev v Lipici en kup … od Gorice preko Postojne, do Lublane in v Koper in to samo elitni stvori…ko se bo red delat začel.

  10. dahvor pravi:

    RED je pa Naravni zakon in ga Narava vedno nazaj vzpostavi …

  11. dahvor pravi:

    …tudi kateri umetnik je v Lipici zase skrbel in na Konje pozabil … gtiste, ki so mu ploskali tudi zraven postavt in na ostale Grobarje se spomnite.

  12. Andraž pravi:

    Tavčar zaradi lastnega maščevanja KL zavaja javnost z lažnimi izjavami. Zakaj se raje ne vpraša kaj je naredil, ko je bil sam zaposlen v KL? Zanesljivi viri so govorili, da je v času njegovega službovanja v KL sprehajal svojega psa. Hmm, zelo profesionalno….
    Lažna izjava je tudi ta, da so odpustili 4 delavce s strokovnega področja - konjeništvo. Odpuščena sta bila le 2! Še dobro, da javnost ne ve o grobih nastopih do konj, ki sta jih imela te dva (videno na lastne oči ob obisku Lipice). Tem dvem niti plišaste igrače ni za zaupat!

  13. tanna pravi:

    Nimam besed nad blatenjem KL

  14. i pravi:

    /

  15. Keserin pravi:

    Blatenjem KL?
    Saj zato pa je tako stanje, ker vsi razmišljajo na tak način kot ti. Takoj, ko omeniš kakšno nepravilnosT, se jih deset useje nate, da blatiš!
    Jaz osebno pa verjamem, da obstajajo veliki problemi na tehničnem, prehranskem in zdravstvenem področju teh konj! Verjamem, da jim gnojnica odteka tako kot je omenil zadnji gospod, verjamem, da je grozno, ko so priklenjeni na verige in nenazadnje, da je zmeraj lažje prišparat na živali, ki je nemočna in ne govori.
    Mene samo zanima kaj bi imeli Lipicanci sami povedati o stanju, ki vlada tam. Kdo jim “skida” in kolikokrat jim skida. Če dobijo potrebno oskrbo ali ne. Vsi se samo premetavajo z očitki, nihče pa, zgleda, se ne želi kakorkoli zganiti na tem področju in ponuditi KONKRETNE REŠITVE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  16. Zlata lisica pravi:

    Konje pobit!
    Medvede pobit!
    Da bodo imeli “pametni” Slovenci mir.

  17. maestoso pravi:

    Pa kaj govoriš? Kdaj si pa bil nazadnje v Lipici? A se ti zdijo konji shirani???? Le 2 hleva imata še priveze, konji pa gredo vsak dan ven! Zgleda, da tebi gnojnica odteka v možgane tako kot Humarju in ostalim. Raje se vprašaj kaj so ti ljudje naredili, ko so bili zaposleni v Kobilarni Lipica. NIč! Za konje NIČ!

  18. Mirjana pravi:

    Andraž, morda pozna še kdo situacijo v kobilarni, ne samo ti. Bila sem na obravnavi, kjer je Tavčar bil spoznan za nelojalnega!?!, ker je blatil Lipico??. Pod blatenje beri opozarjal na nezakonit postopek pri pridobivanju dokumentacije in dovoljenj za širjitev golf Brejcišča….par dni za tem pa je dobil od ustavnega sodišča potrditev, da je imel prav….o konjih pa je veliko vedel povedati klan g. Pusta, njegovih resnično lojalnih podrepnikov..maestozo mi diši na enega od njih ….pa brez zamere…ali pa z njo :)

  19. AllegraXX pravi:

    Glede Tavčarja: vsa ta leta,ko je bil v Lipici ni naredil popolnoma nič (Andraž, imaš prav- nemalokrat je sprehajal svojega psa), zdaj pa odkriva toplo vodo. Odpuščena sta bila le 2 jahalna učitelja- zato me zanima- imena konkretno kdo sta še druga dva??? Tudi to me zanima, kateri (pravi) jahalni mojstri govorijo v prid g. Stranščaku in g. Čoliču? In katera je ta svetovna scena, ki ju ceni kot odlična trenerja- poznana v tujini??? In zakaj naj bi bili vsi zaposleni jahalni učitelji klan direktorja KL Pusta? Neumnosti. V Lipici se direktorji menjujejo kot spodnjice in zaposlenim je že čisto vseeno kdo sedi na direktorskem stolčku. Malo se pozanimajte za nazaj, pa boste izvedeli da je imel npr. g. Čolič probleme tudi z dr. Rusom, mag. Božičem… zakaj vedno eni in isti?

  20. Tine pravi:

    Ta g. Tavčar dobesedno zavaja javnost z lažmi o Lipici…in mediji ste zelo pristranski!
    Fantina je bil (kot ste že povedali) vrsto let eden vodilnih ljudi v Lipici in je imel priliko tudi kaj narediti…in kaj je naredil, razen da je sprehajal psa?? Pa je imel vse možnosti…sedaj pa je pameten…
    Mogoče ne poznate njegove zgodovine…a to ni prva služba s katere je letel…Jih je bilo kar nekaj…
    Tako da se je res za vprašat s kom je kaj narobe…In sedaj se ukvarja z reševanjem lipicancev, ker nima drugega dela…Kdo pa bi še takega psihiča vzel v službo??
    Glede Čoliča in Stranjščka…pozanimajte se malo kakšna je še druga plat medalje…boste
    presenečeni…nista nobeni žrtvi..ampak samo dva velika naivneža s katerimi manipulira Tavčar…
    lp
    t

  21. Etbin Tavčar pravi:

    Vesel sem nekaterih gornjih komentarjev, ki ponujajo možnost podrobnejših pojasnil. Tistega o psu seveda ni potrebno komentirati, saj jasno izpričuje mojo pripadnost in kaže na iskanje povsem drugotnih ciljev nekaterih avtorjev. Službo sem zamenjal natanko dvakrat. Obakrat sem odpoved napisal povsem samoiniciativno. Najprej, naveličan birokracije, kot Načelnik oddelka za okolje in prostor. Drugič, razočaran nad starejšimi projektantskimi kolegi in njihovo izrazito mrhovinarsko težnjo po uničenju biroja in razdelitvi plena, kot direktor projektivnega biroja Kars Sežana. Povsem enak vzorec uničevanja, s težnjo po medsebojni delitvi tistih zgoraj, se sedaj odvija v Lipici. Vendar jim to pot ne nameravam tako hitro pustiti prosto pot. Preprosto, vložil sem že preveč svoje energije v izdelavo Državnega lokacijskega načrta za Kobilarno Lipica. Z njim je kvalitetno začrtan, dolgoročno naravnan koncept razvoja spomeniške celote. Dokument že več let čaka na sprejem in vanj je bilo investiranih kar precej javnih sredstev.
    In še o odpuščanju jahalnih učiteljev. Na novinarski konferenci sem pojasnil, da so bili iz lipiške jahalne šole v zadnjem letu, posredno in direktno, odpuščeni štirje jahalni učitelji. Naj jih naštejem. Neposredno, Ivan Stranščak in Mladen Čolić. Posredno, zaradi pritiskov vodstva, Slaviša Jović in Pavel Štemberger. Žal je škoda še dosti večja. Tako je bil prisilno zamenjan tudi dolgoletni glavni trener Stojan Modrc, ki ga sedaj zamenjuje nekdo brez ustreznih kvalifikacij. Zaradi interesov “najboljšega kadra” pa je bil prisiljen dati odpoved tudi kočijaž Miha Dekleva. Podobno je zaradi pritiskov vodstva v smeri potvarjanja resnice, delovno razmerje odpovedal tudi Milan Čehovin. Številnim drugim so zaradi nerazumljivih reči že vročeni opomini pred odpovedjo delovnega razmerja. Vselej za prazen nič.

    Vsaj za tiste, ki si nadevajo živalska imena vem, da pričujoči komentar nima nikakršnega pomena. Namenjam ga tistim, ki jim morebiti nasedajo ali pač nimajo dovolj podrobnih informacij o uničevalni strategiji trenutnega vodstva. In še moj nasvet. Pokličite našteta imena in prepričajte se sami.

  22. D pravi:

    Čemu se vedno skače in pljuva po tistih, ki izpostavijo problem in nikoli po tistih, ki so ga zakuhali?
    Čemu resnična dejstva nekateri obračate in prirejate ter jih skušate predstaviti kot maščevalnost in/ali celo manipuliranje odpuščenih iz KL? Ste slepi, lahkoverni, indoktrinirani ali »samo« neumni?
    Čemu resnico označevati z blatenjem, hinavščino in laži pa z dobronamerno resnico?
    Čemu je jemanje psa v službo zločin, trening privatnih konj v roku službe ali na službene stroške pa ne?
    Čemu se raje ne vprašate ali je res letos tako malo brejih lipiških kobil in zakaj, kdo dela pripustni plan…, ali se je v KL res pojavila skrivnostna bolezen, o kateri nihče niti ne črhne, čemu se pri cca 200 zaposlenih odpušča samo strokovni kader s področja konjeništva (ne spuščam se v posamezna imena in njihovo dejansko kvaliteto), če so ravno ti tisti, ki jih je premalo in zato odpadejo lipiške predstave, kadar 8 (ali pa 10, saj ni važno, lahko tudi 12) konj ter jahačev gostuje drugje…?
    Čemu kar naivno verjamete, da je zdaj v KL vse OK, da so zaposleni zadovoljni in da so vsi konji v delu?
    Čemu raje ne preverite?

  23. Tine pravi:

    Vedno sta dve plati zogodbe…Čemu ne preberete tudi pritožbe (in jih ni malo) turistov in sodelavcev na delo odstavljenih? Boste videli kakšna je slika z druge strani…

  24. Nina pravi:

    Ja, sprehajanje psa med delovnim časom res jasno izpričuje pripradnost firimi (halo?!!!?)…meni se bolj zdi, oprostite izrazu, j…… v glavo….se res ne čudim da je letel…

  25. Nina pravi:

    Tavčar: “Številnim drugim so zaradi nerazumljivih reči že vročeni opomini pred odpovedjo delovnega razmerja. Vselej za prazen nič.”

    Lahko prosim to malo obrazložiš? Prosim za konkretne informacije..ker zgleda da jih imaš, zato jih deli z nami…To kar si napisal ne pomeni nič, npr. “zaradi nerazumljivih reči”…??? katere so te reči? povej konkretno…da bodo tisti ki ji ta problemtika res zanima, lahko zadeve preverili…

    Glede na to, da so bili v Lipici prisiljeni odpovedati nekaj predstav klasične šole jahanja, zaradi nastopa jahačev v Mannheimu - ker pač verjento ni dovolj ustrezno šolanih konj (samo za inforamcijo - pred leti so bile predstave dvakrat na dan - vsak dan…danes pa tri na teden)…je samo po sebi logično da se zamenja glavnega trenerja…Sicer pa je g. Moderc velik strokovnjak, a ga je čas tudi že malo povozil…

  26. D pravi:

    Oh, vidim, da je res še najbolj problematičen pes. Etbin, takoj se opraviči ogorčeni javnosti, ker si za davkoplačevalski denar vodil cucka v službo in se zdaj podlo maščuješ ter zaradi njega blatiš Kobilarno, v kateri sicer vse štima in je pod kontrolo! Samo ti s svojimi izmišljotinami preprečuješ, da bi prišla na UNESCOv seznam in postala to, kar bi morala biti že davno.
    Hehehe, ne bodite smešni, no, in se ukvarjajte s pravimi problemi!

  27. TXX pravi:

    Ja Etbin, mogoče bi se pa res moral opravičiti javnosti…saj so davkoplačevalci prispevali za tvojo plačo…in ti se šetal psa…me zanima če bi ga šetal pri kakšnem privatniku…

  28. AllegraXX pravi:

    g. Tavčar, še vedno ni pojasnjeno naslednje: kateri (pravi) jahalni mojstri govorijo v prid g. Stranščaku in g. Čoliču? In katera je ta svetovna scena, ki ju ceni kot odlična trenerja- poznana v tujini???
    In naslednje: malo se pozanimajte za nazaj, pa boste izvedeli da je imel npr. g. Čolič probleme tudi z dr. Rusom, mag. Božičem… zakaj vedno eni in isti?
    Še to: g. Čolič naj bi dobil že kar nekaj “zadnjih” opominov pred odpovedjo, pa so mu vedno skozi prste pogledali. Kar povprašajte med jahači kdo je vedno največ galame in hude krvi povzročal? In zakaj je omenjeni imel probleme z vsakim direktorjem doslej? Zaradi fizičnega obračuna z mag. Božičem pa je bil tudi na sodišču…in še kaj bi se našlo.
    In ko zatrujejte, da je bil Štemberger zaradi pritiskov vodstva primoran zapustiti službo??? Ko bomo to slišali iz njegovih ust bomo lahko komu verjeli. Bi bilo pa zanimivo slišati njegov komentar na vse to odpuščanje…Verjetno pa si tega ne drznete, ker dobro veste kakšen bi bil njegov odgovor.
    Moderc pa tudi ni bil prisilno zamenjan, to se je zgodilo zaradi njegovih zdravstvenih težav. Tudi njegov komentar bi bilo zanimivo slišati v živo.
    Sigurno pa se nobena stvar ne zgodi “za prazen nič”. Najlažje je za svoje napake kriviti druge.

  29. Nina pravi:

    Tavčar, predlagam da probaš enkrat soočiti vse te ljudi…ne samo tiste ki jih imaš pod kotrolo…in to soočenje naredi v Lipici…če se upaš…

  30. Mladen Čolić-Meho pravi:

    Dragi bivsi kolegi in kolegice,

    pravzaprav tebi, Allegra XX. Kar zadeva vprasanje Bozic in Rus, ce ti ne ves, vprasaj, vejo vsi tvoji starejsi, izkuseni kolegi, zakaj se je slo.
    Ce bo tebe kdajkoli sram za dejanja na tvoji zivljenjski poti, ki si si jo zbrala, ne vem, ker jaz nisem tvoj sodnik, ceprav ti moj si. Eno pa vem; da mene za mojo zivljenjsko pot oz. dejanja na njej nikoli ne bo sram, to lahko preveri vsak bedak v Sloveniji. In upam, da razumes ali ne, da ti zelim vse najboljse na tvoji zivljenjski poti.

    Glede trpincenja (tepenja) konj; brez da vsak dan odpres luci v jahalnici, lahko vprasas izkusene kolege za mnenje o Mehotu. Se enkrat poudarjam, ne tebi enake, ampak stare, izkusene, ki Mehota poznajo, ti ga pa ne. Povej ti, Allegra XX, kdo v Lipici na svoje stroske prinese konjem socno hrano (korenje, jabolka), kar je v svetu normalna stvar, razen Borisa Placerja (Rosota) in Mehota?

    Glede tvojih dvomov, kdo so ti evropski ljudje, ki so potrdili moje znanje. Kot ti je znano - internacionalni sodniki na mednarodnih tekmovanjih in sicer:
    - je Simona Premrl pod vodstvom trenerja Mehota prvic v zgodovini zmagala na slovenskem drzavnem prvenstvu posamicno in ekipno pokal Slovenije v dresurnem jahanju za mlade jahace,
    - prvic v njeni karieri zmagala M z dvema razlicnima konjema v istem letu
    - prvic v zgodovini svetovnega pokala v tujini za Slovenijo v M za mladince, kar se se ni zgodilo v Sloveniji
    - v finalu pokala Alpe Adria II v skupnem letnem nihce tega se ni dosegel v zgodovini slovenskega jahanja
    - najuspesnejsi slovenski jahac med mladinci in najuspesnejsi konj (je bil njen konj)
    In vse to pod vodstvom Mehota in vi, Allegra XX, se se vedno sprasujete, kdo je potrdil moje uspehe. Me zanima, ce ste vi kot elitni jahac v Lipici imeli toliko za pokazati v enem letu. glede na vase kritike, potrdite crno na belem vi vase rezultate.

    Eno pa ne razumem; zakaj si Allegra XX misli, da ji je potrebno pljuvati po Mehotu, ceprav Meho v vseh letih in nenazadnje tudi niti ene grde besede od jahacev ni povedal. Niti ene.

  31. Nina pravi:

    Meho, sedaj pa prosim komentiraj še izjave glede opominov in teh fizičnih obračunov ter podobnega….Da slišimo še tvojo plat zgodbe…Če si jih res dobil, obstaja nek razlog,…verjetno jih niso deleli kar tako na blef :)

  32. Keserin pravi:

    Pismo ste primitivni - res se potrjuje teorija o alkoholizmu, depresivnosti, itn,…. Takoj je treba obtozevat in blatit nekoga, ki poskuša podati resnico, nekoga, ki se upa sploh zglasiti…
    dejmo bit vsi negativni, se kopat v lastnem dreku in gnojnici in sam s prstom kazat na tiste, ki dejansko kaj premikajo - ali se vsaj trudijo premikat!!!!!
    Še posebej pa gremo kaznovat tiste, ki se borijo za resnico!!!!!! Tiste pa očrnimo kolikor se da, da se bomo sami lahko potem boljše počutili,..
    Pa se ti predstavi spravim imenom -NINA, ki imaš tako veliko za povedati, pa lastni naslov napiši, da ti lahk v paketu pošljem kup gnoja iz lipice- ga boš lahk sma analizirala ali kakšnega patologa poklicala, da ti bo povedal kaj o vsebnosti vitaminov v njem…..

    lp

  33. Nina pravi:

    Keserin, jaz nobega ne obtozujem in blatim…samo hočem izvedeti resnico oz. tudi drugo plat zgodbe…In v takih primerih sta vedno dve resnici…tako naj vsak konkretno pove svoje oz naj konkretno odgovori na očitke nasprotne strani…ne pa da se nekaj glumi…velja za obe strani…me res zanima…Ampak npr. zakaj Meho ne komentira teh opominov ipd? Če jih je dobil neupravičeno naj se brani oz. naj ga kdo drug brani! Ali je boljše da gre v pozabo in načnemo novo temo??

    Drugače vidim da si prav ena šaljivka..lahko skupaj analiziramo če hočeš..lahko naletimo na kaj zanimivega

  34. riba pravi:

    Prav je, da etbin Tavčar sprehaja psa.
    Mislim, da je to zanj edina primerna služba !!!!!!!

Komentiraj