Sunday 29. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Bojevanje proti veri

5. september 2007 ob 21:09 | Katja Lenart |

V Muzeju novejše zgodovine Slovenije so danes odprli razstavo z naslovom Boj proti veri in cerkvi 1945-1961, v kateri so svoje moči združili omenjeni muzej, Arhiv Republike Slovenije, Nadškofijski arhiv v Ljubljani in Založba Družina. Ustvarili so razstavo (na ogled bo do 2.decembra letos), ki prikazuje nasilje nad Cerkvijo do konca vojne maja 1945 pa vse do leta 1961. Gre za obdobje popolne brezpravnosti katoliške Cerkve in velikega fizičnega in psihičnega obračunavanja z njenimi predstavniki v Sloveniji. Zanimivo obdobje torej, o katerem zgovorno pričajo dokumenti, ki so jih zbrali ustvarjalci razstave. Mi smo si dokazno gradivo, ki priča o boju proti veri in cerkvi iz obdobja 1945-1961, ogledali v družbi dr. Tamare Griesser Pečar (avtorice razstave):

Dr. Tamara Griesser Pečar: “Ni šlo torej samo za katoliško cerkev temveč za vero nasploh”.

Več o razstavi in sodelovanju Muzeja novejše zgodovine Slovenije s cerkvenimi institucijami (ki hranijo ogromno zbirko za razstavo bistvene dokumentacije) pa nam je povedal direktor omenjenega muzeja dr. Jože Dežman:

“Pokazalo se je, da je gradiva, kljub navideznemu neobstajanju, da pa vseeno se ga da kar precej nabrat.”

Katja Lenart

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 26 x komentirano
  1. Gnosis pravi:

    Uboga Cerkev. Kako se mi smili! Cela stoletja je bila žrtev - sploh v zadnjem času jo napadajo majhni otroci ki jo nespodobno obtožujejo spolnih zlorab. Gotovo so potomci brezbožnih komunistov in skušajo zanikati zgodovinsko benovolentnost Cerkve v boju za mir in zveličanje. Morda bi bilo zanimivo, dasiravno nevljudno, povprašati dr. Dežmana o njegovi “spreobrnitvi”. Pred njo je govoril bistveno drugače. Bil je objektiven in priznan kot avtoriteta. Potem se je bolje, če že ne predobro, spoznal z alkoholom, nato pa še z dr. Rugljem, katerega terapije je obiskoval. Zelo redki vedo za to. Ampak to je verjetno le rdečkarska propaganda, ki hoče sabotirati gradnjo slovenskega svetilnika. Tako kot pravi Jambrek: potrebujemo še dva mandata te vlade, da bodo sanirane posledice nesproščenosti iz komunistične diktature. In tako kot veleva splošno znana fraza: laž ponavljaj neprestano in ljudje jo bodo imeli za resnico. -To se danes dogaja z našo zgodovino. Še kar nekaj vode bo moralo preteči, da se bomo lahko z njo soočili in tudi drugod po Evropi ni nič drugače.

  2. t-mac pravi:

    Bogi… :( Dejmo jim še kej gozdov, da ne bodo več tako žalostni :(

  3. Gnosis pravi:

    …da bojo imeli drva in bodo lahko vsaj zimo preživeli, saj vemo kako hladni so z marmorjem in zlatom opremljeni prostori.

  4. Carlos Contreras pravi:

    No, mlajši Dežman objektiven ravno ni bil. Tako kot je bil nekoč vneto rdeč, je danes pregreto črn. Mogoče je nastopila gangrena.

  5. Rob pravi:

    Vprašanje:od kje ideja za tako razstavo?
    Odgovor:Poglejte,ko se Slovenija SPROŠČA,je to popolnoma normalno…..(očitno so vsi pacienti na prostem,odkar je Bručan “odstopil”)

    Hmm,bi se mogoče lahko toliko sprostili in odprli gradiva,ki navidezno ne obstajajo o posilstvih z strani župnikov in prikrivanje le teh dejanj?Kakšni neobstoječi dokumenti o tem,kako je cerkev dobila premoženje. Mogoče o tem,koliko so jih zažgali nekaj 100 let nazaj. itd. itd.No,pa da bom celo malo objektiven,sej v končni fazi so se komunisti nepravično znesli nad duhovščino in je bilo obdobje 50 let enoumja,a vendar na podlago cerkvenega enoumja,ki je trajal 1000 let. VSAJ MAL objekvivnosti halo?

    VSAKIČ KO SLIŠIM BESEDO SPROŠČENO SEM BOLJ ŽIVČEN!,hvala ti Jambrek&Co

  6. 1tastar pravi:

    Blogarji, vaših napadov se je že nabralo dovolj za še eno razstavo pod naslovom:

    Boj proti veri in cerkvi na internetu 2004-200?

    Vse ste že najmanj po 10 krat povedali. Verjetno kar kopirate besedila med seboj. Od danes naprej grejo na razstavo samo posti in komentarji ki bodo povedai kaj drugega kot o beli gardi, gozdovih in pedofiliji.

  7. Arh pravi:

    1tastar: Treba bi bilo še malo hvalit cerkev ane? Boj proti cerkvi? Vedno!
    Boj proti veri je pa samo floskula, ki se jo cerkev poslužuje. O veri še pojma nimajo.

    Aja, vmešavanje cerkve v politiko še nismo omenili. Pravzaprav že sama razstava je politična propaganda.

  8. 4000 pravi:

    Super, očitno cerkev dobro hrani dokumenatcijo in ne bo izgovorov, da ni gradiva. Sedaj lahko z veseljem pričakujemo razstavo z naslovom: Vloga cerkva med NOB in (so)delovanjem z okupatorjem. Bodimo kritični, objektivni in razumevajoči. Komunisti so bili očitno packi, sedaj pa poglejmo, če obstaja še kakšna PACKA!
    @Rob, prosim ne bodi “krivičen” in ne pričakuj, da se bodo vse te teme pojavile v muzeju. Halo?! Se bo še komu zmešalo. Si predstavljaš vse dokumente, tega bi bilo na tone! Seveda če bi bili objektivni in pošteni :)!
    “Objekt(iv)ni” Dežman se trudi razumeti iztrgan kontekst. Seveda so komunisti tolkli po cerkvi. Seveda so delali krivice. Seveda so zafurali marsikaj in marsikoga. Tudi pobili so veliko nedolžnih za svojo zgodbo kar je kretenizem in vsega obsojanja vredno! Zato so tudi ustrezno propadli in piše se nova zgodba, brez njih. Toda bili so odgovor. Tako kot je bil Tuđman odgovor na Miloševiča. Pravo vprašanje pa je vrstni red. Kdo je začel. Tako kot v povsod je vedno prvo napad potem pa obramba. Tega se ne da spremeniti, čeprav je cerkev to poskušala in tudi marsikoga dobesedno zažgala?! Če bi bilo življeje pod cerkveno ali kraljevo oblastjo tako prijetno se ne bi nikoli zgodila nobena revolucija. Pa se je. Sedaj, ko tako vehamentno udrihajo, naj privzdignejo še svojo preprogo in naj se sami soočijo z učinki svoje zgodbe!

    Kam pelje spodnji odstavek? Je to morda sovražni govor? Je to napeljevanje k nasilju? Je to protiustavno?

    Hoja za Kristusom
    (Lk 12,51–53; 14,26–27)
    34 »Ne mislite, da sem prišel zato, da prinesem mir na zemljo; nisem prišel, da prinesem mir, ampak meč. 35 Prišel sem, da ločim
    človeka od njegovega očeta,
    hčer od njene matere,
    snaho od njene tašče;
    36 in človekovi sovražniki bodo njegovi domači.
    37 Kdor ima rajši očeta ali mater kakor mene, ni mene vreden; in kdor ima rajši sina ali hčer kakor mene, ni mene vreden. 38 Kdor ne sprejme svojega križa in ne hodi za menoj, ni mene vreden. 39 Kdor najde svoje življenje, ga bo izgubil, in kdor izgubi svoje življenje zaradi mene, ga bo našel.«

  9. šund pravi:

    Katoliška cerkev je bila za tedanjo oblast hrbtenica reakcije in edini upoštevanja vreden nasprotnik, za cerkveni vrh pa je bil komunistični režim ateistično-materialistična grožnja njihovemu vplivu in poslanstvu. Prišlo je do obtoževanja Cerkve in njene reakcionarne narave nasploh. Raslo je število duhovnikov in redovnikov, ki so jih oblasti zaradi njihovega medvojnega delovanja ali nasprotovanja državni ureditvi zapirale. Leta 1945 pa je Cerkev odnose s komunisti zaostrila s pastirskim pismom jugoslovanskih škofov (zahtevali so pravice, ki so jih imeli pred vojno, zavračali proticerkveno politiko, zahtevali vrnitev podržavljenih posesti).Tako je bilo ukinjena večina katoliških ustanov, časopisov, omejena je bila v šolski in dobrodelni dejavnosti. KP si je pokorila tudi krščanske aktiviste in izobražence, ki so bili med vojno v OF in NOB (Kocbek). Po mojem je šlo za napad na Cerkev in ne toliko na vero, saj je ljubljanska nadškofija med vojno zavzela drugačno stališče kot ostali nadškofiji.

  10. kriptoproletarec pravi:

    Cerkev je prav dobro sodelovala tako z okupatorjem kot s komunistično oblastjo. Res pa je, da pod zločinsko, teroristično komunistično diktaturo ni imela toliko moči in oblasti kot bi si jo želela. Sedaj so spet pri koritu, kar je bil vedno cilj katoliške Cerkve.
    1tastar: boj proti veri in Cerkvi v letu 2007 je legitimen, tako da ne vem kaj bi rad povedal s svojimi nebulozami. A da se bomo sramovali, če nastopimo proti ideološki manipulaciji, ki vsakodnevno nagovarja s prižnic, ter proti kapitalski moči te cenjene organizacije??

  11. Foul Goblin pravi:

    vse lepo in prav ampak a ni malce čudno da so vsi “borci” za cerkev in “pravo” zgodovino povezani z domobranci, belogardisti, klerofašisti itd.. meni to deluje kot da bi se tisti ki so oropali SKB sefe sedaj borili za boljšo varovanje in svoja dejanja upravičevali z lačnimi usti ki so jih doma hranili.
    Dokler o teh stvareh govorijo potomci kvizlingov mene prav nič ne zanima…. Ali bi bil Hitlerjev sin prava oseba za “popravljanje” resnice o očkatu?
    Cerkev naj se ukvarja z vero in ne politiko!!!!!!!!!!

  12. 007 pravi:

    Luka Leskovšek je imel kar prav kar je rekel. Dežman povej rajš kdaj boš postavil nazaj stalno zbirko v cerkvi Sv.Urha, ko si že tako zagret za odpiranje novih razstav glede na situacijo, ki ti trenutno paše ter omogoča. Ko tako rad govoriš o povojnih pobojih pa povej še kaj o vlogi tvojega strica narodnega heroja med NOB če imaš jajca. Pa organiziraj še razstavo o zločinih BE-GA ter črne roke nad Slovenci. Če nimaš ideje pa si pejt pogledat ostanke požganih vasi v Starem ter Novem kotu pri Loškem potoku in na otok Rab spomenik tam umrlih tvojih sonarodnjakov, kateri sigurno niso odšli tja po svoji volji, ampak zato ker so pomagali kolegom tvojega strica Tončka med vojno, izdali pa so jih pomagači belogardistov.

    Alkohol dela čudeže.

  13. 1tastar pravi:

    Rab, pa še Goli otok, Kočevska Reka, klet bivšega Kluba delegatov…….

    Zakaj se pa vi, papige, vtikate v politiko?

    Če omenim islam, sem pa duševno bolan!

    Zbirka od sv. Urha ne sodi v cerkev, ker se je to dogajalo v mežnariji. Bi pa bilo prav, da se enkrat skupaj postavi razstava o vseh zločinih (okupatorja, revolucionarjev, bele garde, črne roke in ljudske oblasti) od 6.aprila 1941 do 25.julja 1965.

  14. mira2007 pravi:

    Tako, skupna razstava. Vojna je zločin proti človeštvu in je traparija da se še vedno sprenevedamo, da tudi med njo veljajo splošna pravila človečnosti. Mogoče bomo pa potem malce manj željni sodelovanja pri sodobnih vojnah.

  15. haydegger pravi:

    tastar:
    Enkrat bomo moral prit do spoznanja, da se enega nasilja ne da upravičevati z drugim. Ne vem, mogoče bo to ratal šele tistim, ki odraščajo v samostojni Sloveniji, ampak postavljat se na eno stran in jo zagovarjat, ali pa, kar je še bolj brezciljno, tehtat, kdo je storil večje zlo…
    Treba je pa tut ločit debato o nasilju med in po vojni in debato o splošnem psihičnem in političnem nasilju verskih institucij (ali ateističnih združenj) oziroma o smiselnosti in funkcionalnosti institucionalizirane duhovnosti.

    wtf?! Papige? Kdo poje v zborčku v nedeljo zjutrej? Da se niti ne spuščam v sam obred, ta je itak samo ponavljanje… (well, you asked for it)

  16. Rob pravi:

    No,če povzamem vse komentarje,življenje je mešanih barv(VEDNO!,nihče ni samo dober ali samo slab),ta razstava pa je črnobela. VSI so priznali,da je bil komunizem slab in na nekaterih točkah dober. Torej,če že živimo v 21 stoletju a je tako težko narediti OBJEKTIVNO razstavo? Ta razstava pa ima pridih enoumja,ki so se ga komunisti naučili le kje drugje,kot od cerkve

  17. Kaktus pravi:

    Kdaj bo pa razstava RKC, Domobranstvo in kolaboracija????

  18. Johnny pravi:

    Kdaj so bomo slovenci nehal prepirat o zgodovini. Lahko še tako fanatično vsak zastopa svojo stran pa ne boste spremenili preteklosti.

    Vsak ima pravico do lastnih odločitev v življenju, tudi glede vere. Kar se pa tiče raznih aktualnih kritik (pedofilija, gozdovi, itd.) je pa stvar taka, da naj bi bili sedaj (po mnjenju nekaterih) v neki zreli demokraciji kjer se bo oblast bolj pogosto menjala in če je kaj dokazljivo narobe bo to slej ko prej prišlo na dan.

  19. Q pravi:

    Jao Dežman, Cerkev kot zmagovalka spopada!!!!!!

    …se mi je zdelo, da živimo v 21. stol.

  20. HAL 9000 pravi:

    f a n t a z m a g o r i j e

  21. 1tastar pravi:

    Kaktus, nič ne čitaš, samo goniš in ponavljaš. Si sploh prebral kaj o sv. Urhu? (par vrstic višje)

    Tam je bila razstava odprta 40 let.

    Papige z leve in desne! Odprite oči, slecite rokavice in podajte si roke na skupni razstavi!

  22. sproscena.slovenija@gmail.com pravi:

    Dragi kler: pohitite s ponovno krajo gozdov, s krajo novih, s pospešenim pranjem možganov bodočih ovčic, s pripravljanjem takih razstav in posiljevanjem mladoletnikov, kajti za vse to imaste le še eno leto časa. Potem za dolgo spet potonete v anal-e zgodovine, kajti zgodila se bo naša volja. Oz. zgodili jo bomo. Na prihodnjih volitvah seveda, kjer bo tudi JJ šel v zgodovinske učbenike in za dolgo ne bo nikogar, ki bi premoženje vseh državljanov pretapljal v zlate oltarje vaših cerkva, prstanov in najbrz tudi zlatih dildov za uboge duhovnike, ki morajo vztrajatui v celibatu…

  23. 4000 pravi:

    Poznate ta rek:

    BOG reši nas bolezni kužne in krščanske združbe! Sicer pa je bila Njegova volja, da so vam jih komunisti po riti talali (žal komunisti niso porajtali da vam to paše) in tudi Njegova volja je bila, da so naciji zgubili. Vse kar sedaj kradete boste vrnili :)! @sporšeni , midva bova pa zraven ko bodo nosili nazaj!

  24. sproscena.slovenija@gmail.com pravi:

    Medtem ko dr. Dežman, beri Rainman, v tonu klerikalca, ki govori s prižnice, tako samozavestno in vzvišeno govori o komunizmu, komunistih itd. pozabi povedati, da je taisti škof Rožman, ki je blagoslovil križ, ki so ga potem brcnili v globel, bil tudi vodja kolaboracije na slovenskem. Da je bil pravzaprav klerikalna baraba, takorekoč podgana, ki je slavil kolaboracijo. Kot zgodovinar, Rainman, bi moral biti pa ja objektiven in podati vsa dejstva, potem pa naj si vsak naredi svojo sodbo. Ajaj… Nisi nič boljši kot komunisti, kler in podobna drhal, ki je in še hodi po tej naši ubogi zemljici.

    Za začetek naj si bralec prebere naslednje:
    http://www.rtvslo.si/blog/politkomisar/skof-rozman-in-opravicevanje-kolaboracije/1080

  25. angie pravi:

    Bila sem na odprtju razstave, poleg RTV Joškota Možine mogoče najmlajša obiskovalka. Sami starčki, Nova zaveza z Drobničem na čelu v kompletu … v prvih vrstah pa vse črno. Ojo, tudi brumni nadškof v pokoju peko: Jože Dežman- Kostko je žarel in cvetel od zadovoljstva, ker mu je sam Cukjati govoril citate iz Svetega pisma, le nadškof Uran (gospod je zelo shujšal, da ni bolan?) je zmogel simpatično gesto in imel dokaj spravljiv govor.

    Odkar je Kostko na oblasti, se zgodovina piše na novo. Še repe mu ne more stopiti na rep.

  26. Pingo pravi:

    Bravo Dezman, da si si drznil odpreti razstavo v tako proticerkvenem in portiklerikalnem vzdusju ki vlada (presetjmo zgornje kometarje proti cerkvi)
    Vecina piscev (niakor ne vsi) ocitno ne ve osnovnih podatkov in dejstev o Cerkvi, inkviziciji, povojnih in medvojnih pomorih in umorih, ter seveda o Svetem pismu.
    Morda se vam splaca prebrati “pristranski” clanek o inkviziciji v zadnji Druzini. Primerjajte zelo okvirne stevilke obsojenih in usmrcenih v Evropi, s stevilom pobitih brez sodbe prvo leto po vojni na nasem prostoru.

    Psi lajajo, karavana pa gre dalje.

Komentiraj