Sunday 29. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Bručan (spre)govoril

4. september 2007 ob 18:59 | Katja Lenart |

(Še vedno) minister za zdravje Andrej Bručan je na današnji novinarski konferenci povedal, da se o svoji prihodnji poklicni poti še odloča in da je največ možnosti vendarle, da se zopet vrne v poslanske klopi. V parlament je bil na zadnjih volitvah namreč izvoljen z “ogromno podporo volivcev”. Je pa minister še namignil, da to ni edina možnost, pa tudi ne dokončna.

“Čeprav, moram rečt, da sem svoje delo ves čas opravljal vestno, pošteno in pa predvsem, moram posebej poudart, v prid bolnikom.”

Sicer pa sta danes v Uradnem listu objavljena tudi pravilnika o pogojih, ki jih mora izpolnjevati kadilnica, ter o delovanju svetovalnega telefona za opuščanje kajenja. In ker se Pravilnik o kadilnicah nekoliko razlikuje od osnutka, ki so ga na ministrstvu dali v javno razpravo, smo ministra želeli vprašati, zakaj je temu tako in kaj to pomeni. Pa je besedo prepustil Vesni Kerstin Petrič (z ministrstva za zdravje). Ta pravi, da so v pravilniku dopustili vse tipe kadilnic, ki izpolnjujejo osnovne pogoje protikadilske novele, poleg tega pa naj bi bili skladni tudi z zakonom o varnosti pri delu. Na ministrstvu naj bi po prejetih pripombah razširili “nabor” dovoljenih tipov kadilnic in pravilnik sedaj dovoljuje tako kadilnice z odvodom zraka kot tiste s sistemom filtriranja zraka.

“Piše fizično ločeno ravno s tem namenom, da ne bi blo zdaj pomislekov okrog tega, da gre to zdaj za popolnoma zaprt prostor.”

Katja Lenart in Anej Ivanuša

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 6 x komentirano
  1. stesh pravi:

    Haha, model tok laže, da že sam seb verjame. Zakaj pa je potem odstopil, če ni imel slabe vesti?

  2. morjefil pravi:

    a je bilo treba toliko besed o teh kadilnicah povedat? gospa kerstin petrič ima očitno vse v malem prstu, vendar tako podrobno…ne vem no

  3. barlon pravi:

    Kelnerce, vsaj v Mariboru, na glas obupujejo (verjetno zaradi dobrih izkušenj z borzo): “Pa pizda, ki te so ovi nekadilci, ki bi se naj začeli valit v lokale, ko ne bo več “smrdljivih ” kadilcev!?!?”
    Raziskave o blagodatih protikadilskega zakona? Koga te raziskujejo? Vrtce in nune?

  4. 1tastar pravi:

    Klinc pa kadilnice.

    Mene bolj zanima, če se bo njegov naslednik tudi zavzemal za omejitev skorumpiranega javnega zdravstva.

  5. antiparos pravi:

    Tale s kadilnicami je pa res bosa. Zanimivo. Osnutek Pravilnik o pogojih, ki jih mora izpolnjevati kadilnica v 7. členu pravi: “…Odtočni zrak iz kadilnice ne sme biti recikliran in mora biti odveden v atmosfero.”

    Kadilnica, ki jo je nabavilo eno izmed ministrstev, pa deluje kontradiktorno temu členu - zrak reciklira in ga vrača v prostor. Kdo je plačal to kadilico (okoli 8.000 evrov) … in če ne bi bila v skladu s pogoji, ki jih mora izpolnjevati kadilica … možnost reklamacije?

    Inženirska zbornica Slovenije je na omenjeni osnutek podala naslednjo pripombo(http://www.izs.si/fileadmin/dokumenti/mss/pripombe_na_Pravilnik-kadilnice-10-08-07.pdf):
    “Dopolnitev 7. člena - 2. odstavek:
    Odtočni zrak iz kadilnice ne sme biti recikliran in mora biti podtlačno odveden v atmosfero.
    Utemeljitev: Zračni kanali so ne glede na izvedbo bolj ali manj tesni. V primeru izvedbe kadilnice z
    ventilatorjem na njej sami, se z nadtlakom odvedeni zrak lahko skozi netesnosti dovaja v druge delovne in bivalne prostore. Podobno zahtevo ima »italijanski« AICARR.
    Argument za ohranitev prepovedi vračanja recikliranega zraka:
    Iz standarda SIST EN 13779:2005, tocka 5.2.2 Extract Air and Exhaust Air, zadnji stavek drugega odstavka: Exhaust air of class EHA 1 is never achived by cleaning. In zrak razreda EHA 1 je edina dopustno vračati v bivalni prostor oziroma uporabiti kot recirklirajoci zrak - tabela A.2 standarda. Do podobnih zaključkov je moč priti tudi iz »ameriske« ASH RAE strokovne literature, kjer je kljub uporabi HEPA (H13 in več) in »gas« filtrov (aktivno oglje in podobno), recikliran kadilski zrak bolj ali manj neustrezen!”

    Pa še nekaj - informacija o filtriranju nevarnih delcev iz brošure (še izpred časa uveljavitve pravilnika) enega izmed ponudnikov kadilnic: “Filtracijski sistem zagotavlja izjemno visoko stopnjo čistosti. Kar 99,7 % najnevarnejših delcev ter 97 % plinov kot je nikotin je odstranjenih.”

    Danes pa so številke že drugačne: “Filtracijski sistem zagotavlja izjemno visoko stopnjo čistosti. Kar 99,95 % najnevarnejših delcev ter 99,95 % plinov kot je nikotin je odstranjenih.”

    Vse lepo in v skladu s 5. odstavkom 5. člena novega Pravilnika.

    Sigurno je bil za zgoraj omenjene različne številke kriv tiskarski škrat.

    Se pravi, da niti ni važno ali je recikliran zrak ustrezen ali ne in kakšen zrak potemtakem dihamo, bistvo je da posel teče.

  6. sproscena.slovenija@gmail.com pravi:

    Osnutek Pravilnik o pogojih, ki jih mora izpolnjevati kadilnica v 7. členu pravi: “…Odtočni zrak iz kadilnice ne sme biti recikliran in mora biti odveden v atmosfero.”
    Če je to res, potem se je vseeno prerekati o procentih, dokler številka ni 100% stvar ne zadošča zakonu in jo je treba umakniti.

Komentiraj