Sunday 29. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Politična realnost

3. september 2007 ob 21:41 | Denis Sarkić |

Na današnjem sestanku predsednikov strank in vodij poslanskih skupin vladne koalicije o pokrajinski zakonodaji je minil v znamenju prepričanja, da bo Slovenija najverjetneje dobila 14 pokrajin, brez Ljubljane kot posebne in ne samo toliko kot je slovenskih škofij, kar pomeni, da je NSi ostala v osami s tem predlogom. Kot je povedal novinarjem predsednik vlade Janez Janša - to je politična realnost in podpora v državnem zboru v sedanji sestavi.

Na hitro oziroma malo se je po sestanku govorilo tudi o imenih novih ministrov, ki pa še vedno niso povsem znana. Vsi predsedniki strank, katerih ministri so podali odstopne izjave, še vedno iščejo prave izbrance za ministrske stolčke.

Sestanek koalicije o pokrajinski zakonodaji - fototermin:

Izjava po sestanku Janez Podobnik, predsednik SLS:

Izjava po sestanku Andrej Bajuk, predsednik NSi:

Izjava po sestanku Janez Janša, premier in predsednik SDS:

Denis Sarkić

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 5 x komentirano
  1. 1tastar pravi:

    Tudi na mojem dvorišču hočem svojo pokrajino, pa še pravico do svoje škofije!

  2. tomaž pravi:

    Tisti, ki ste proti pokrajinam, povejte, kako naj občine sicer rešujejo vse večje probleme s pitno vodo, smetišči, čistilnimi napravami, infrastrukturo itd,ki so povezani z združevanjem velikih sredstev in možnostmi sofinanciranja s trani EU, če se pa ne morejo dogovoriti med sabo niti za sofinanciranje skupne knjižnice za nekaj tisoč €?
    Problem je v številu pokrajin.Po strokovnem kriteriju bi bilo optimalno 8 pokrajin:Prekmurje,Štajerska,Celjska,Ljubljanska,Dolenjska,Gorenjsak,Koprska in Goriška.Te so geografsko zaokrožene, zgodovinsko pogojene,po št. prebivalcev nad 100.000 itd.

  3. J7 pravi:

    Koprska in Celjska nista bili nikoli pokrajini kaj šele deželi. Le kako Celje ni geografsko že zaokroženo v Štajerski?

    Število prebivalcev ne more biti edini argument. Če bi ta logika obveljala bi že zdavnaj ukinili Luxemburg v EU.

    Kljub sklicevanju na znanstvene parametre si izpustil najmanj eno geografsko zaokrozeno pokrajino - zgodovinsko pogojeno - prvo Slovensko deželo (z deželnimi pravicami celo pred Kranjsko!) s svojim jezikom (eden od avtohtonih osmih slovenskih narečnih jezikov) - Koroško.

    Jaz bi ostal pri šestih pokrajinah samo bi jih poimensko vklučil….npr. PrekmurjePrlekija, ŠtajerskoKoroška, Dolenjska in Bela krajina,………po logiki BadenWurtenberg, RheinWestfalien itd….tako bi zadostil večini pogojev, tudi po prebivalcih.

  4. 1tastar pravi:

    Slovenjia pa bo Bundesrepublik Slowenien!

  5. J7 pravi:

    Točno to je želel pesnik povedati :)

Komentiraj