Sunday 29. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Sekretar Lesjak

3. september 2007 ob 14:43 | Katja Lenart |

Medtem, ko je Jure Zupan zapustil ministrski stolček, pa nam ostaja resolucija nacionalnega programa visokega šolstva (ki je zagotovo “pomemben” del njegove zapuščine). In ker ministra v tem trenutku nimamo, je natančno kronologijo sprejemanja omenjene resolucije za obdobje 2007 - 2010 ter usklajenost z visokošolskimi partnerji danes predstavil (še vedno) državni sekretar na ministrstvu za visoko šolstvo, znanosti in tehnologijo Dušan Lesjak. Vzdušje je bilo sumljivo sproščeno, vmes pa je tudi prisrčno zazvonil mobilni telefon:

Lesjak: “Dejte še nam povedat, kaj je tko zabavnega, no…”

In kakopak smo novinarji enostavno morali postaviti še kakšno vprašanje. Denimo, kakšen naj bo novi minister za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo, ter kakšnega sekretarja bi moral imeti, pa tudi kaj je z “alternativno”resolucijo (o tisti ne-alternativni je namreč Lesjak govoril):

“Področje, za katerega je pristojno naše ministrstvo, je izredno kompleksno.”

Katja Lenart

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 4 x komentirano
  1. Magnezzium pravi:

    Ko gledam tole, gledam Zupana, samo v malo manj histerični verziji. Vzorec je pa isti.

  2. lacko pravi:

    če je morala moja cela četa umreti, le zakaj lahko danes eni in isti vedno ostajajo??? ali bolje rečeno ajajo tam kjer jim ni mesta…

  3. Miha pravi:

    Predvsem je bil potem, če ta sekretar ostene odstop ministra popolnoma nesmiselen.

    Usklajevanja na način: “del teksta posebej z enim, del teksta posebej z drugim partnerjem” je namreč vodil prav on.

    On je promotor politike, po kateri se s partnerji ne sestaja hkrati ampak z vsakim posebej za pripombe na tako strateške tekste pa je na razpolago po 7 dni…

    Potem, ko je iz magnetogramov sej odbora DZ koncej junija in v začetku julija 2007 očitno, da je poskus revolucionarnih sprememb v visokem šolstvu argumentirano zavrnila vsa strokovna javnost, pa omenjeni vsake 2 meseca prireja tiskovne konfernece tega tipa, na katerih skuša javnost prepričati, da so se enkrat pre 9 meseci v določenih delih nekateri z resolucijo strinjali.

    To lahko počne samo nekdo, ki ignorira DEJSTVO, da soglasja oziorma konseza parnterjev v tej zgodbi ni. To je jasno od meseca maja dalje, nenazadnje tudi javnosti z deklaracijo, ki so jo visokošolski partnerji podpisali 25.5. 2007.

    Kaj torej državni sekretar Lesjak pravzaprav počne: Medtem ko univerze, sindikati, študentje, raziskovalci že 4 mesece trdijo, da se s smerjo sprememb, ki jo je predlagalo ministrstvo ne strinjajo, on trdi, da so se z njo enkrat nekateri že strinjali.

    Je NEODGOVOREN državni uslužbenec, saj mu je bolj kot do sprememb, ki bi se zgodile na podlagi konsenza, do poskusa diskreditacije univerz, raziskovalcev, študentskih predstavnikov in drugih partnerjev.

    Gre torej za nekoga, katerega naloga je na vsak način vsiliti nekakšno revolucijo in očitno ima za to vso podporo predsednika vlade, ker če ne pač ne bi o tem rapzredal par dni po odstavitvi ministra. Čisto vseeno je koga bo NSi dala za ministra, delal bo tako ali tako, kar mu bo naročal kabinet na gregorčičevi… Če torej novi minister ne bo zamenjal sekretarja in postavil nove politike, ki pomeni REALN dialog ne pa NAVIDEZEN, kot je potekal do sedaj, potem odgovornost za rovarjene v visokem šolstvu prevzeme sam predsednik vlade.

    ignorira razliko med dejanskim konsenzom partnerjev in ti

  4. Kontrabant pravi:

    Kljub entuziazmu državnemu sekretarju po odstopu ministra ne preostane veliko.
    24. člen Zakona o Vladi RS (tretji odstavek):
    “Državnemu sekretarju preneha funkcija z razrešitvijo, z odstopom ali s prenehanjem funkcije tistega, ki ga je predlagal v imenovanje.”
    Predlagal ga je minister. Letita torej skupaj.

Komentiraj