Sunday 29. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Stanovnik proti Türku

28. avgust 2007 ob 17:52 | Denis Sarkić |

Predsednik Zveze Združenj Borcev Narodno Osvobodilne Vojne (ZZB NOV) in nekdanji predsednik predsedstva Slovenije Janez Stanovnik je v svojem zadnjem javnem govoru na partizanski slovesnosti v Kočevskem Rogu citiral del govora predsedniškega kandidata Danila Türka, ki ga je ta imel na slovesnosti ob požigu vasi v Rodiku konec julija in v katerem je obtožil komunistično partijo, da je v drugi svetovni vojni zlorabila partizanstvo za doseganje svojih političnih ciljev. S tem zadnjim govorom je Janez Stanovnik odrekel podporo kandidatu Türku in v današnjem intervjuju za Vest izrazil končno podporo predsedniškemu kandidatu Mitji Gaspariju. V intervjuju je Stanovnik odgovarjal še na vprašanja v zvezi z veteranskimi organizacijami, proslavah ob priključitvi Primorske matični Sloveniji, spravi, svojem premoženju in pokojnini, povojnih pobojih in predsedniških volitvah.

Del intervjuja - Janez Stanovnik o Danilu Türku:

“… po tem govoru smo v lokalni gostilni usedli se za mizo in sem jaz Danilu Türku za mizo takoj rekel, Danilo tisto zadevo od komunistov bi bilo pa bolje da bi izpustil …”

Celoten intervju - Janez Stanovnik za Vest:

“… imam kot bivši predsednik predsedstva visoko slovensko pokojnino /…/ med 1200 in 1300 evrov, kar je kar dostojno …”

Denis Sarkić

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 24 x komentirano
  1. popoli pravi:

    kot posameznik, ki izhaja iz partizanske družine, se s Turkom povsem strinjam. KPJ je po vojni zlorabila pošten boj partizanov za gnusno početje, ki ga noben “normalen” partizan ni ne želel, ne odobraval.

  2. matic pravi:

    Bravo Danilo Türk!! Prvi slovenski levicar, kateremu verjamem kaj je izrekel. Koncno je nekdo na glas povedal resnico. Itak pa tega komunajzarja tisci, ko mu nekdo po idealih serje.

    Zdaj sem pa res v dilemi koga voliti.

  3. robert pravi:

    Türk nima hrbtenice, njegove izjave so blede in kvazi diplomatske. Če predsednik države nima lastnih
    mnenj o vseh zadevah, je to precej bedno. Mislim, da ga bo Janša pohopsal v svoj brlog in status predsednika bo odslej še bolj bled. Slovenci bomo postali še bolj slovenčkasti !

  4. ralu pravi:

    Komunistične partije ni vredno obsojat. Paratizanov pa sploh ne. Komunistična partija ni bila zločinska organizacija, sploh pa ne v tistih okoliščinah ki so takrat bile. Komunistična partija je ustanovila OF in partizanstvo in je imela tako kot politična stranka legitimno pravico do zaslug za zmago vojni.Formalno so na oblast prišli 11. novebra 1945 z 90% zmago na volitvah.

  5. Klemzo pravi:

    Türk levičar? Zaenkrat mi še ne daje tega občutka. Desne stranke so znale požreti cmok in podpreti enega (deli in vladaj), Gaspariju je bila podpora odrečena ravno v povezavi z LDS. Tole je pa eden popolnoma ok, sposoben diplomat. Pomembna vrlina, vendar v prevelikih količinah.. ? Pravšnji za OZN. Stanovnik ni konec koncev nič napačnega povedal, poboje že zdavnaj večkrat obsodil, posploševati pač ne gre. Situacija je bila specifična in ni naroda, ki bi bil po obsodbi na uničenje ideološko tako razdeljen, da bi prišlo do kolaboracije s svojim krvnikom. Brez tega v kontekstu ne gre. Sploh pa hipotetično, ne vem, bi se leta 1945 osamosvojili? Se gospodarsko razvili? In postali cvetoča parlamentarna demokracija? A ni Cukjati v parlamentu govoril o Hitlerjevi Evropi? Zadeve so ble dost logične. Zločini so pa vredni obsodbe.

  6. 007 pravi:

    Janez, vsa čast, ko si se edini spomnil veteranov iz Severja in povedal resnico. To, da ne dobijo iz proračuna toliko kot ZVVS je samo posledica tega, ker Mesija iz Kaščakovga hriba noče odvezati mošnje, čeprav si je Policijo podredil skoraj v celoti. Kar pa se tiče Tuerkove izjave v Rodiku ti pa Janez ne dam prav. Sicer je možno, da Turkove izjave nisem slišal v celoti, vendar kljub temu smatram, da je povedal resnico. S tem bi si verjetno pridobil kakšen glas več, sedaj pa ne vem, ker ga ZZB ne bo podprla.
    Dejstvo je da je partija začela oborožen boj proti okupatorju in bila gonilna sila, ki je kasneje ustanovila tudi OF, vendar se z t.i. Dolomitsko izjavo ni ravno izkazala. V kolikor bi po vojni bile poštene ter predvsem svobodne volitve, danes nebi mogli rečt,da si je ZK vse podredila. Sam osebno ne mešam partizanstva, ki je zame dejanje vredno vsega spoštovanja in mi je po eni strani včasih kar žal, ker nisem živel v tistem za Slovence usodnem času in vloge partije med in po vojni. Partija je imela vse pod kontrolo, delala neumnosti, vse to pa je počela zaradi svoje vodilne vloge v času med 41 in 45, se pravi, da je izkoristila svoj privilegiran položaj..

  7. ED pravi:

    Brez KPS bi v Jugi (in Sloveniji) ne bilo efektivnega upora zoper okupatorje. Iz tega upora je zrasla respektibilna vojska, ki je bila 1.11.1943 prepoznana kot edina grupacija, ki se upira nacistom v Jugi, konec avgusta ‘44 pa je Tita, kot edinega poveljnika v Jugi, priznal tudi kralj Karadjordjević. In ta vojska je leta ‘45 pri Snežniku prebila švabsko zaporo, razbila četnike ter napadla ter osvobodila Trst. Pred prebojem je v Liki še razbila 10. švabski korpus, že po osvoboditvi Trsta pa še 98. (97.?) švabski korpus pri Ilirski Bistrici. S temi operacijiami, Churchillovi nejevolji navkljub, je Titova vojska priključila Primorsko in Istro.
    Švabobranci, ki so bili dejansko, formalno in simbolno (prisega) podrejeni nacistom, so se borili do kraja na nacistični strani. Tudi po kapitulaciji Nemčije (8.5.’45) so, skupaj z drugimi kvizlingi z območja Juge, so se borili zoper partizane.

  8. Mateja pravi:

    Kar se Turka tiče, sem bila zelo razočarana, ko sem prebrala intervju v eni od prejšnjih Mladine.
    Na nobeno konkretno vprašanje ni dal konkretnega odgovora. Pa čeprav je bil diplomat, bi si želeli izvedeti kaj si o določenih stvareh misli.

  9. Drago pravi:

    Tov.Janez! Odkar vem za vas, se mi je vsaka vaša izrečena beseda zdela zakon. Nikoli nisem niti malo nasprotoval vašim izjavam, ki jih ni bilo malo. Resnično čutim popolno spoštovanje do vas.

    Ta vaša zadnja izjava pa se mi ne zdi poštena. G. Türk ni izrekel ničesar takega, kar bi bila popolna neresnica. Če ste Danilu rekli, “da bi bilo bolje, da bi tisto o komunistih izpustil” bi bilo tudi sedaj bolje, da ga sedaj ne bi javno napadel! Lahko bi o Türku imel svoje mnenje in bi volil po svoji vesti. S to izjavo pa ste dali misliti 54.000 članom ZZB NOB.
    Kljub temu pa mislim, da mu pri volitvah niste škodovali. Mogoče celo nasprotno!
    007: se strinjam s tabo. ZK je izkoristila svoj priviligirani položaj, vendar tako vedno delajo zmagovalci, a ne? Mogoče je ta položaj le trajal malo predolgo…

  10. Miha pravi:

    Turk ni povedal nič novega. Vse to je že jasno zapisala partizanska zgodovina in zapisano je potrdila tudi zveza borcev leta 1986. Nobenega dvoma ni, da je KPS zlorabila partizanstvo. Poiščite si knjigo Ljudska oblast na Slovenskem 1941-1942,
    prva knjiga:Država v državi, avtor: Tone Ferenc, Izdala Založba Borec - Partizanska knjiga, 1987.
    V tej knjigi, ki jo je potrdila zveza borcev, je jasno zapisano:”Partija je pojmovala narodnoosvobodilni boj tudi kot edinstveno revolucionarno priložnost, kot etapo na poti do socialistične revolucije…Partija revolucionarne perspektive ni niti skrivala niti posebej razglašala; vsaj v vrhu OF je bila že kmalu jasna perspektiva socialne preobrazbe slovenske družbe.” (str.11)
    “Centralni komite KPS je že avgusta 1941 ustanovil Varnostno obveščevalno službo, katere del-varnostni- je imel tudi nalogo izvrševati smrtne kazni nad narodnimi izdajalci.” (str.23) “Varnostne službe se vsi bojijo kot hudiča…” (str.47) je zapisal Edvard Kardelj v jeseni 1941. Do prvega maja 1942 je varnostna služba v Ljubljani usmrtila 65 ljudi. Skupaj z drugimi območji, kjer je delovala obveščevalna služba in Narodna zaščita pa 250 oseb. ” V poročilu glavnega poveljstva partizanskih čet vrhovnemu štabu NOPOJ datiranim s 1. maja 1942 je zapisano: “Vsa obveščevalna služba in eksekutiva je v partijskih rokah.” (str. 338)
    Podrobno so opisani zločini komunistov nad civilnim prebivalstvom v prvih dveh letih vojne, ko je KPS obračunala z svojimi političnimi nasprotniki in na prvih osvobojenih ozemljih izvršila pravi masaker. Posledica je bila italijanska ofenziva z silovitim nasiljem nad civilnim prebivalstvom in začetek državljanske vojne jeseni 1942.
    Turk samo govori že dolgo poznano resnico, ki pa je z današnjimi zgodovinskimi ugotovitvami še veliko bolj obremenilna za kumuniste, kot pa je to zapisano v tej še cenzurirrani knjigi.

  11. 007 pravi:

    VOS je res pobijala po Sloveniji, vendar je treba v isti sapi povedat, da jo je med ubitimi upravičeno fasal tisti, ki je nesel Lahom spisek domačih ljudi za internacijo ali pa je bil organizaor BE-GA. Mogoče je res kdo bil med njimi nedolžen ali pa vsaj sumljiv, se pa strinjam, da način likvidacij ni bil ravno pravi. Treba bi jih bilo (v okviru možnosti) obsodit v imenu ljudstva in nato fentat ne pa na ulici. Zaradi tega so fašisti poklali ali odgnali v internacijo marsikaterega. Miha, komentiraj potlej še ČRNO ROKO. V čigavi službi je bila potem ona, če je bil VOS podaljšana roka partije. Predlagam ti, da pogledaš skozi okno ter najdeš najbližji turn od cerkve pa si boš lahko takoj odgovoril in ta cerkev še vedno eksistira po SLO.

  12. бесни вук pravi:

    Совенци ништа незнате о својој историји.

    ЦРНА РУКА била је терористички огранак наших ЧЕТНИКА.

    У Словенији прво су је употребљивали ПЛАВОГАДИСТИ, потом су је узлоупотребљивали и БЕЛОГАРДИСТИ и КОМУНИСТИ и ЦРНОБЕРЗИЈАНЦИ.

  13. mArkedzani pravi:

    Vprasanje - Stanovnik govori v imenu NOB, KPJ, ali kot posameznik? Enako za podporu Gaspariju?

  14. zok pravi:

    Imate 22.000 še živečih “veteranov” glede na številko oz. na št. 35.000, ki naj bi jih bilo v času II. sv. vojne, pa me čudi, da je takšna “armada” potrebovala štiri leta, da je “osvobodila” Slovenijo, ki so jo okupirale policijske sile in manjši del nemške vojske. Očitno so bili tako bedni, da niso znali kaj drugega kot se izživljat nad premaganci in neoboroženimi vojaki. To je g. Stanovnik bolno in patološko početje, ki ga še vedno zagovarjate, torej ste sam tak.

  15. Aljo pravi:

    Zakaj pa nimamo demokracije od leta 1945 dalje, se nam vsaj ne bi bilio treba soočati s tranzicijskim turbo - kapitalizmom.Türkova izjava je pravilna in ni nova, vsakdo, ki kolikortoliko pozna slovensko zgodovino mu je jasno, da je partija po vojni izkoristila svoj položaj in obračunala z vso morebitno opozicijo pri volitvah. Problem je bil pa da so pokleknili pred srbi in jugoslovansko vojsko. Žalostno je pa, da nihče od vpletenih v povojne poboje ne prevzame moralne krivde in da se vsa odgovornost prelaga na mrtve ljudi. Stanovnik se je pa precej postaral in je občutljiv na izjave, ki zadevajo partizanstvo, pač se bo moral navaditi da resnica ni ne rdeča ne bela, temveč siva in nikakor ni prijetna za nikogar. V vojni se dogajajo grozovite stvari na vseh straneh in naša generacija je lahko srečna da živimo že 60 let v relativnem miru. Če bi bil v drugi svetovni vojni bi bil partizan, toda to še ne pomeni da bi bil komunist ali pa da bi bil za totalitarno oblast, ki je ustoličila napol pismene podivjance, ki so sekali po lastnem narodu.
    Komunizem je enako zlo kot nacizem, fašizem in sedanji turbo - kapitalizem, vse vodi v totalitarno državo kjer je glas posameznika nepomemben in so ljudje samo živina, ki je namenjena za zakol.

  16. Aljo pravi:

    IZ TE VOJNE NAJVEČJE V ZGODOVINI SE MORA RODITI SVET, KI BO OPRAVIČIL ŽRTVE, KI JIH PRINAŠA ČLOVEŠTVU. TA NOVI SVET MORA BITI TAK, DA V NJEM MOČNI NE BODO IZKORIŠČALI SLABIH, ZLI NE DOBRIH, DA NE BODO SIROMAKI PONIŽANI PO NASILJU BOGATIH; DA BODO UMSKO DELO, ZNANOSTI IN UMETNOSTI SLUŽILE SKUPNOSTI ZA LAJŠANJE IN LEPŠANJA ŽIVLJENJA IN NE POSAMEZNIKOV ZA PRIDOBIVANJE BOGASTVA. TA SVET NE BO VEČ SVET POGAŽENIH IN PONIŽANIH, TEMVEČ SVOBODNIH LJUDI IN NARODOV, ENAKIH V DOSTOJANSTVU IN SPOŠTOVANJU ČLOVEKA.

    (NIKOLA TESLA OKTOBER 1942)

  17. Samo pravi:

    Zdi se mi, da je tole samo od situacij, ki so Danila Turka “razkrinkale”. Tudi meni se zdi medel, nejasen, želi biti ustrežljiv in poseči po neopredeljenih volilcih. Vendar s sajenjem rožic ne bo šlo več - treba je stvari postaviti na jasno! Za razliko od njega je Janez Stanovnik jasen in trden v svojih stališčih, po moji oceni tudi nepristranski, pa čeprav bi moral biti “sindikalist” ZZB. On osebno in tudi organizacija ZZB je te delitve že presegla, delitve pa oživljajo tisti, ki brez kulturnega boja ne znajo voditi politične bitke.

  18. necnec pravi:

    “Levica” se zavzema za socialno pravičnost, je zagovornica ljudi pred “kapitalom” ter posledično temelji na humanističnih vrednotah. Naša slovenska “levica” pa se očitno definira preko pozitivnega odnosa do revolucionarenega nasilja, tako, da kdor obsoja revolucionarno nasije ter totalitrano komunistično vladavino v našem prostoru ni “levičar” temveč “desničar”. Kako lahko nekdo, ki zagovarja humanizem hkrati zagovarja množične povojne poboje ljudi, žena in otrok ter komunizem? Če sta revolucija ter nasilje OK in če komunizem ni bil slab, temveč v dobro človeka, zakaj ne izvedemo še ene revolucije ter nasilno nacionalizirajmo premoženje novih kapitalistov, npr. raznih Rigelnikov ter podobnih “levičarjev”, jih pošljemo na prisilno delo ter odpravimo ustavno demokracijo. Zadeva močno spominja na Avstrijce, ki še do danes niso razčistili z nacizmom, ne prevzemajo odgovornosti zanj ter se imajo za žrtve nacizma. Enako velja v Sloveniji, ko gre za revolucijo, povojne poboje ter odnos do preživele totalitarne oblike vladavine - komunizma. Slovensko partijsko vodstvo naj bi med in po vojni bilo žrtev jugoslovanskega partijskega vodstva ter bi se, v kolikor bi za ukaze pobojev političnih nasprotnikov - narodnih izdajalcdev vedelo, temu odločno uprlo. Ali je Stanovnik intelektualno omejen?, ali je tako “pokvarjen”?, ali pa po pedesteih letih sistematičnega laganja in prirejanja zgodovine enostavno več ne loči fikcije od empiričnih dejstev ter resnično verjame, da slovensko partijsko vodstvo ni odgovorno za grozote ter revolucionarno nasilje? Menim, da razni “Stanovniki” škodujejo “levici” - levičarskemu političnemu prepričanju in ustvarjajo vtis da, “levica” zagovarja nasilje ter likvidacijo političnih nasprotnikov - drugače mislečeih. Menim, da biti “levičar” pomeni biti proti kakršnikoli obliki nasilja, biti proti totalitarizmu biti za svobodo slehernega človeka ter zagovarjati razsvetlejnsko etiko, po kateri je človek sam sebi namen in nikoli sredstvo za dosego ciljev, pa naj bodo ti cilji še tako “plemeniti”.

  19. medek pravi:

    Mene pa zelo zanima, kakšno je bil Türkovo stališče o posebnem odposlancu v Darfur?
    Ali misli , da je bila farsa v Abuji konstruktivna?

    Ali so Kofiju podtaknili korupcijo ali je bilo res?

    Ali ga podpira NED?

    Kako to , da je pred časom ponudil usluge Janši?

    In ali je res Pahor sodeloval pri zaroti proti Gaspariju?

    Kakšen je njegov odnos do Podobnikovega iztrebljanja medvedov?

    To so moralna vprašanja, ki bodo odločila za koga naj volim.

  20. highlander pravi:

    Ta je dobra, da je Turk levičar. Človek se je ponujal vsem strankam. Če Peterle ne bi tako zgodaj najavil svoje kandidature za predsednika, bi bil Turk kandidat SDS. Sploh je pa Turk človek brez hrbtenice in zgolj z željo postati predsednik. Za dosego tega cilja je pripravljen narediti kar koli. Sploh pa me skupaj s svojo ženo spominja na Dimitrija Rupla in njegovo Meto. Kajti tudi on pleše tako kot mu žvižga Barbara.

  21. Aljo pravi:

    Kateri politik razen diktatorjev pa ima hrbtenico?

  22. 007 pravi:

    Aljo JJ, JJ,JJ,JJ,JJ,JJ,……………………………………

  23. Aljo pravi:

    007 - tebi smrdijo noge - stink foot

  24. mr_m pravi:

    Eto pa imamo - domobranci proti partizanom na spletni strani leta 2007.

    Bravo stanovnik, s tvojo pomočjo se bodo še naši vnuki delili na domobrance in partizane.

Komentiraj