Sunday 29. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Janez in Ivo v Haag

27. avgust 2007 ob 1:13 | Denis Sarkić |

Po današnjem srečanju predsednikov vlad Slovenije in Hrvaške - Janeza Janše in Iva Sanaderja na Bledu sta premiera dosegla načelni dogovor, da bo o meji, tako kopenski kot morski, odločalo Meddržavno sodišče v Haagu. S tem sta prekinila ugibanja o tem, kako se bosta državi dogovorili o meji. Hrvaška je na začetku predlagala, da bi arbitraža potekala na sodišču za pomorsko pravo v Hamburgu, medtem ko se je Sloveniji arbitražo zdelo bolj primerno izvesti na Sodišču za pomiritev in arbitražo pri OVSE-ju. Državi bosta ustanovili meddržavni komisiji strokovnjakov za mejo in pravnih strokovnjakov, ti pa naj bi po pričakovanjih premierja Janše do konca leta pripravili predlog sporazuma za haaško sodišče, ki ga bosta morala potrditi še parlamenta obeh držav.

Janša in Sanader po sestanku v Vili Zlatorog:

Janša: “… vesel sem, da lahko danes na Bledu gostim delegacijo vlade sosednje Hrvaške in mojega prijatelja gospoda Sanaderja …”

Sicer pa se je danes predsednik vlade Janez Janša ob robu Strateškega foruma na Bledu sestal še z makedonskim premierom Nikolo Gruevskim, premierom Litve Gediminasom Kirkilasom in predsednikom Gruzije Mihailom Sakašvilijem.

Bilateralno srečanje Janše z makedonskim premierom Nikolo Gruevskim po sestanku s Sanaderjem:

Denis Sarkić

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 10 x komentirano
  1. medek pravi:

    Kako smrdi po Texsasu!

  2. 1tastar pravi:

    Če haaško sodišče dela kot naša, smo za 15 let dobri do prve obravnave,

  3. iui pravi:

    nukl nukl nukle,….tresejo se mu gate. ;-)

  4. Johnny pravi:

    Na splošno nisem pesimist glede nerešenih vprašaj z hrvati. Vse napetosti so umetno sproducirane z strani politike, mediji pa o vsem z veseljem poročajo in dajejo vsaki neumnosti neko kredibilnost. Če bi bili res tako skregani kot tulijo mediji ne bi šlo pol Slovenije vsako leto na hrvaško obalo.

    Mi gre pa pri tej situaciji v nos to, da je slovenska vlada odstopila od vseh načel, ki so jih sami lansirali in so še pred 14 dnevi vsi povdarjali, da je treba rešit vsa vprašanja v paketu, da Hagg ni primeren arbiter zaradi načela pravičnosti, itd. Če so že po dveh nogometnih tekmah in dveh sestankih naši vrli politiki odstopili od lastno zastavljenih najpomembnejših točk, kaj si potem lahko obetamo od pogajanj?

    Za tista vprašanja, ki se bodo po novem obravnavala ločeno bodo pa hrvati spet v poziciji, da bodo zavlačevali dokler ne bo ponudba za njih ugodna, ker meddržavni kompromisi niso pravno zavezujoči.

  5. rok pravi:

    Slovenija že 10 let trdi, da hoče zadeve reševati v paketu, očitno ne več.

    To lahko razumemo kot:
    - drugačna taktika Slovenije
    - izgubljena bitka Slovenije
    - dobljena bitka Hrvaške

    Bomo videli, sigurno so Hrvati sedaj malo opogumljeni, saj jim je uspelo razbiti paket. Mogoče pa Janša kaj skriva v rokavu, bomo videli.

  6. Irene pravi:

    Tistim, ki mislijo da bo sodniška rešitev hitra: spor med Argentino in Urugvajm zaradi meje na Srebrni reki (najširša reka na svetu) je trajal 100 let!!! na koncu so se odločili, da meja poteka po liniji najglobjih točk, to je zelo zelo blizu Urugvaju!

  7. 1tastar pravi:

    Krasno! Našim sodnikom je odleglo. Torej Lukenda ni rekord!

  8. uf pravi:

    ma najboljš da začnemo zasuvat Piranski zaliv, manj kot bo za delit, manj bomo zgubil. Pa še teritorij Slo se poveča. Jaz bi začel na Piranski punti, pa bi jo podaljšal do točke odprtega morja, potem pa prevzamemo hrvaski kriterij - ni kopna brez obale (morja)

  9. lucko pravi:

    A sem jaz edini, ki mu prvi video ne dela? Tudi ce grem na google video,,, Kod bi ga kdo zbrisal…

  10. Denis Sarkić pravi:

    @ lucko

    Dela, sem preveril in dela!

    Uživaj ob gledanju, Denis

Komentiraj