Sunday 29. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

M-otrok v Novem Sadu

24. avgust 2007 ob 17:12 | Denis Sarkić |

V vojvodinski prestolnici Novi Sad so slavnostno odprli tretji Mercatorjev mega center v Srbiji, ki so ga zgradili v dobrem letu na elitni mestni lokaciji na Limanu. Nakupovalno središče, ki se v treh nadstropjih in garažo razprostira na 36.000 kvadratnih metrih, ponuja 500 novih zaposlitev ter 66 različnih trgovin in lokalov, pomembno za mesto, pa so tudi donacije najboljšega soseda, ki jih je namenil Mercator za kulturo. Center sta odprla predsednik uprave Mercatorja Žiga Debeljak in županja Novega Sada Maja Gojković, v množici obiskovalcev pa je bilo videti tudi peščico protestnikov, ki so z žvižgi in vpitjem nasprotovali vsemu kar je slovenskega in povsem nerazumljivo tudi hrvaškega. Kot smo lahko prebrali na njihovih transparentih je večina na prvem mestu kritizirala njihovo županjo Gojkovićevo, ker naj bi preveč popuščala slovenskemu kapitalu, hkrati pa od nje zahtevali večje število delovnih mest.

Mercator je izgradnja mega-nakupovalnega-centra stala okoli 30 milijonov evrov, po mnenju nekaterih najlepšega doslej, čeprav je bil nam zelo podoben tistemu iz Beograda. Sicer pa je Mercator na srbskem trgu vse bolj prisoten. Z lanskim nakupom novosadske trgovske družbe MB-Rodić je z osemodstotnim deležem postal drugi največji trgovec v Srbiji, takoj za beograjskim veletrgovcem Delto. Mercator je lani z MB-Rodićem, ki se zdaj imenuje M-Rodić (direktorica je Stanka Čurović), ustvaril 126 milijonov evrov prihodkov od prodaje. Sicer pa je skupina Mercator v letošnjem polletju poslovala z 1,1 milijarde evrov čistih prihodkov ter tako za skoraj petino presegla lanski rezultat v enakem obdobju.

Pred uradno otvoritvijo:

Med otvoritvijo:

Po slavnostnem prerezu traku:

Novinarska konferenca predsednika uprave Mercator Žige Debeljaka in direktorice Mercatorja Srbije in podjetja M-Rodić Stanke Čurović na Petrovaradinski trdnjavi:

Debeljak: “… sa otvaranjem ovog objekta mi smo baš utvdili naš tržištni položaj u Srbiji …”

Na tem mestu se še zahvaljujem Mercatorjevem povabilu na otvoritev in tudi vročinskemu valu v Srbiji (temperatura zraka je kazala 42 stopinj Celzija!!!) za prijeten izlet v Novi Sad. Komaj čakam na otvoritev centra v Nišu!

P.S. Opravičujemo se vsem, ki bi jim srbščina ali po domače jezik piši-kao-što-govoriš delal preglavice, da nam oprostijo! Če bi prispevke podnaslovili, bi potrebovali še kakšnega sponzorja za prevajalce.

Denis Sarkić

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 7 x komentirano
  1. Saša Pukšič pravi:

    meni ful nekaj google video šteka. a to samo meni?

  2. jože pravi:

    Denis, care!!! Županja ti je jedla z roke:-)

  3. Kritik pravi:

    Žiga je govoril v srbščini?

  4. Denis Sarkić pravi:

    Ja, čeprav je najavil odgovor v slovenščini. Srbski novinarji so bili zaradi slovenščine zelo nejevoljni, ob njegovem odgovoru v srbščini glede protestov, pa so bučno in glasno aplavdirali. Županja Novega Sada je radikalka (stranka Vojislava Šešlja), protest so organizirali baje iz stranke Socialistov (SPS-nasledniki Miloševića) zato je bilo meni povsem jasno, da v tem mestu tudi novinarji govorijo jezik ala “čika Vojo”…

    … in seveda jih potem moti tudi slovenščina!

  5. Farad pravi:

    Ne razumem povsem, zakaj tista skupina protestira pred Mercatorjem. Ona ženska neki govori o slovenskih in hrvaških firmah, Josipu Brozu, pa neki plakati se pojavljajo o 14000 nezaposlenih - a gre za kakšno protislovensko akcijo ali za interne politične obračune na lokalni sceni?

  6. bostjan pravi:

    Pohvala ekipi vesti na vesti in Denisu za konkretno poročanje.Ko le morem si ogledam vaše prispevke, ker se mi zdijo zanimivi, iz zakulisja in vsaj na videz manj zrežirani oz. filtrirani kot v ostalih medijskih hišah ko je glavni akter kapital, normalno.
    upam, da ne boste preveč uspešni da vas ne bo kdo odkupil in začel manipulirat.
    lp

  7. Denis Sarkić pravi:

    @ Farad

    Nekaj dni pred otvoritvijo so se v javnosti razširile govorice, da pride Mercator center v Novi Sad odpreti celo Janez Janša in nekateri so celo pozivali, da naj ga policija “uhapsi”. Zamere iz leta 1991, pač. V resnici pa so protestirali le proti svoji županji in v bistvu SPS-ovci (socialisti) proti SRS-ovcem (radikalci), seveda s nekakšnim pridihom proti Slovencem in Hrvatom.

    @ Boštjan

    Hvala v imenu vseh na Vesti!

Komentiraj