Sunday 29. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Vlada uspešna v šoli

16. avgust 2007 ob 20:27 | Maja Čakarić |

Počitnice so kot nalašč zato, da se vmes razmišlja tudi o šolstvu. Če je nedavno poslanka SD Majda Potrata vedela povedati, da država pri vlaganju v šolstvo in naše izobraževanje varčuje, je poslanec SDS in predsednik parlamentarnega odbora za kulturo, šolstvo in šport Branko Grims danes povedal, zakaj temu ni tako. S številkami je ponazoril, da se kakovost šolskega sistema pravzaprav izboljšuje in tako skušal dokazati, da se Majda Potrata moti.

Poglejmo, kaj pravi Grims:
Sredstva za vzgojo in izobražavenje se povečujejo hitreje kot proračun, a ne le kot proračun, ampak tudi kot bruto družbeni proizvod. Če je prejšnja koalicija leta 2004 temu namenila 3,46 odstotkov BDP, ga je zdajšnja leto pozneje 3,56, lani pa 3,62.

Nadalje, indeks rasti sredstev v varstvu in vzgoji predšolskih otrok se je od leta 2004 (torej še v času prejšnje vlade) povečal za več kot 1,3-krat. “V tem času, če bi seveda primerjali z rastjo proračuna, bi videli, da je bila sorazmerna rast proračuna precej precej manjša.”

V nabavi materiala za šolstvo so številke (zlasti v tolarjh) še bolj zgovorne: vlada LDS je temu nazadnje namenila 250 milijonov tolarjev, zdajšnja vlada je za to iz proračunskih sredstev v letu 2006 namenila 600 milijonov tolarjev, leta 2007 pa 900 milijonov tolarjev. Indeks rasti je več kot 350 odstotkov. Impresivno, ni kaj.

Obenem se da številčno pokazati, da se je povečalo zaupanje ljudi v šolstvo ter zadovoljstvo z življenjem in stanjem v državi.

Povečalo se je tudi število rojstev.

Če sklenemo: Slovenska vlada je - če merimo v številkah - uspešna.

Branko Grims: “Osebno bi jih vpisal v tisto, ki bo dala kar največjo kakovost in izobrazbo mojim otrokom. In mislim, da bi vsak odgovoren oče storil točno tako.”

Maja Čakarić

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 30 x komentirano
  1. TaxiDriver pravi:

    Ko ga poslušam me je vedno strah…
    Ne vem zakaj, ampak me je strah.
    Spominja me na like iz filmov , ko so uprizarjali kake “shizofrenične” ss oficirje.. ali slično.
    A vas tudi ?

  2. zoki pravi:

    Vojna bo, Grims gre. Gobbels, bejži.

  3. Carlos Contreras pravi:

    Creepy…

  4. dejan pravi:

    česa vas je strah? It’s the Monthy Python Show from Slovakia!

  5. 007 pravi:

    Cinik, brez primere ter nakladač. Kje je sedaj nižja naročnina in boljši programi RTV. Namesto fuzbala, rokometa gledamo sedaj razne suite v G-molu iz te ali one cerkve, pa kako živi ta pa oni far na Madagaskarju, kako so reveži duhovni in seveda da vseskozi samo molijo. O pozabil sem. Gledamo tudi Dežmana in Ferenca z njunimi jamami. Kako sta vse zajebala je dokaz, da naši slovenceljni hodijo v Rog častit Nemce in Hrvate k jamam, tam kjer naj bi bili ta beli pa nikogar. Še to so sfukal ozdravljeni alkoholiki. Bog odpusti jim, saj ne vedo kaj delajo.

  6. TaxiDriver pravi:

    Oglejte si Vizjaka in Grimsa pri prezentaciji novega
    modela avtomobila Revozu.
    Še en epohalni podvig naše vlade.
    Vsaka podobnost z Monty Pythonom je zgolj slučajna..

    http://www.youtube.com/watch?v=uLAamUlu-H8

  7. Johnny pravi:

    Konkurenca? Zasebne šole bodo povzročile samo to, da bodo otroci z bogatimi starši še bolj priviligirani. Potem bo pa tako kot v Ameriki. Mali bogatunčki bodo vegetiral v zasebnih šolah, kjer jim bodo tud ritko obrisal če bo oči dost plačal. Raja bo pa gnila v razpadajočih javnih šolah, kjer se bodo vzgajal bodoči delavci. Ta sistem je preživet, neumen in le navidezno demokratičen.

    Drug problem je pa to, da je zmeraj več cerkvenih šol. Pa jih ne bo ustanavljala samo RKC. Kaj bo ko bodo šolo ustanovil kšni scientologi, A potem bodo otroci namesto Darvina brali zgodbice o vulkanih in bombah in nevem še čem. Ločnica med cerkvijo in državo se ne sme zabrisat.

  8. siruche pravi:

    Dejstvo je tudi, da se omenja samo gospodarska rast, medtem ko se inflacija zamolči. Grims je znan kot prefinjeni manipulator (RTV naročnina).
    Razlika je v kakovosti šolstva, ki jo otroku zagotovi poslanska in na drugi strani minimalna plača. Če bo šlo tako naprej, se bo prepad še povečal. Ne vem, kako si lahko privoščimo 100% financiranje privatnih šol, ko pa je soseda dobila letos spomladi iz osnovne šole, kjer se šola njena hči, položnico za prostovoljni prispevek. Rabijo za inventar, omarice, mize in podobno, ker država ne prispeva dovolj denarja. Torej g. Grims, kam so šla vsa ta silna sredstva, ki so se povečala v času vaše vlade. Res ste manipulator, da vam ni para.

    Srečno!

  9. Carlos Contreras pravi:

    Madona, baron Münchhausen živi! Očitno se je res izvlekel za lase iz tistega močvirja.
    Še en zabaven politik podobne sorte: http://www.youtube.com/watch?v=PFlNyqeeifA&mode=related&search=

  10. Drago pravi:

    V enem komentarju sem omenil “četverec s krmarjem”. Grims je tretji član (Jerovšek,Tanko), za krmarja se tako in tako ve. Kmalu se bo oglasil še četrti in bo posadka kompletna!

    “Rdeča nit” vseh teh komentarjev je: ta vlada je najbolj, največ…itd naredila…itd.
    Zdaj smo zvedeli, da je največ do sedaj prispevala za šolstvo. Še dobro,da smo zvedeli, na “terenu” se nič ne pozna. Seveda, denar so prispevali za “svoje šole”! Nekaj dni nazaj je bila informacija, da so za nekatere univerze prispevali veliko več, kot bi lahko, za nekatere pa veliko manj, kot bi morali po zakonu.

    Oprostita 007 in Siruche, da si sposodim vajina izraza: cinik in manipulator!!!

  11. BIBA pravi:

    Če ta ni na kanabisu-(najmanj to:)

  12. medek pravi:

    To ni človek , to je Klon.

  13. 1tastar pravi:

    Glej, glej, kako je Zver pameten. javnost pošlje Grimsa, ker ve, da ga blogarji živega ne prenesete. Ko boste do konca ejakulirali, se bo pa po mirovniško namalal on!

  14. 1tastar pravi:

    Glej, glej, kako je Zver pameten. V javnost pošlje Grimsa, ker ve, da ga blogarji živega ne prenesete. Ko boste do konca ejakulirali, se bo pa po mirovniško namalal on!

  15. flayo pravi:

    Naj mi prosim nekdo razloži kako je lahko zasebna šola poleg zasebnih virov financirana še iz proračuna in še vedno ostane zasebna?
    Brez cinizma, resnično me zanima.
    Javna šola je financirana samo iz proračuna, zasebna pa poleg tega kar dobi javna, prejema še zasebne finančne injekcije? Kakšna logika je to?

  16. medek pravi:

    Flayo to logiko je $uzakonil$ sam sv. Jambrek.

  17. medek pravi:

    Tastar tako je. Najprej uletijo bojni psi in nad njihovo prašno meglo se prikazejo mimični svetniki.

  18. Kaktus pravi:

    NO COMMENT!!!

    Ok sam neki: Sluzi je car! :)

  19. ... pravi:

    Naj pove, kje je 3 parlamentarni kanal ja, in nižja naročnina. Ne vem koliko Top Shop odejic, slinčkov, sesekljalnikov, omel in metel bodo še mogli prodat, da se nam bo “raji” znižala naročnina. Juhu, volitve bodo kmalu tu :)

  20. Magnezzium pravi:

    Bolj ko nas jebajo, več nas je. Zato pa doživljamo v teh časih bejbi bum. Ja, seveda, tudi večja rodnost je zasluga te vlade, kaj ste pa mislili?! Stranski učinki pač.

    Pa še to - “ta vlada namenja za vzgojo in izobraževanje čedalje večja sredstva”. Okej, to morda drži. A g. SluzyBoy pa ni povedal, da se VEČ sredstev namenja zasebnim vrtcem in šolam, medtem ko se javnim jemlje.

  21. flayo pravi:

    Torej se strinjamo, da je financiranje zasebnih šol iz javnih sredstev nepravilnost? Kaj lahko storimo, da se s tem preneha? Bomo kaj storili? Kako se bomo temu uprli?

  22. Magnezzium pravi:

    @flayo: prej nepravičnost kot nepravilnost. Zasebne šole se že sedaj financirajo iz javnih sredstev (določeni stroški, ne vsi), in sicer v višini 75% ali 100% (tiste, ustanovljene po letu ‘95, ‘96, se financirajo 75%). Problem je izenačitev financiranja vseh zasebnih šol na 100% (Zver ne pove, zakaj npr. ne na 80, 85, 90%??) in to, da imajo zasebne šole svoje ustanovitelje, ki so običajno iz cerkvenih krogov, a niso revni kot cerkvene miši ;).
    Torej: zasebna šola že dobiva javni denar, s šolsko reformo ga dobiva še več, poleg tega pa ima še svojega ustanovitelja, ki bo lahko kaj primaknil. Kam to pelje? V boljše pogoje na zasebnih šolah, elitizem, dodatno razslojevanje … Pa tudi če Zver pravi, da bo prepovedal šolnine, se bo pa temu reklo “prispevki staršev”, kar itak že prakticirajo v Šentvidu.
    Kaj bomo storili? Sliši se, da se lahko zgodi tudi referendum.

  23. Drago pravi:

    Končni rezultat tega financiranja zasebnih šol bo:
    - lastniki bodo samo “naši” (desničarji)
    - uradno bodo dobili denar od države, višek šolnin bo šel v žep
    - največ zasebnih šol bo imela cerkev (pranje denarja)
    - manipulirali bodo lahko z mladino
    - uvedli bodo verouk !!!

    Zato se pa tako mudi. Imajo še eno leto. Nam pa bodo nakladali o uspehih te vlade…

  24. RAF pravi:

    GRIMSSSSsssss……
    Ta balon se bo prej ali slej izpraznil.
    Na koncu bo ostal samo en ubogi nazi-populistični fanatik.
    Še dobro, da so naši dedje pravočasno zaustavili njihove vzornike.

    Sicer pa se res obnaša kot, da se piše leto 1935.
    Enak pristop.
    Narod propada.
    On pa nam prodaja neki prežvečeni populizem.
    Enostavna formula, ki bi lahko celo imela svoj efekt.

    Zahvaliti se moramo sodobni inf.tehnologiji in vsem ostalim medijem (neglede na cenzuro),
    da lahko ljudje zdrave pameti ostanejo ljudje zdrave pameti.
    Drugače bi ponoreli enako kot so ponoreli Nemci v 30.tih letih prejšnjega stoletja.

    Hvala VEST !

  25. 1tastar pravi:

    Pa kaj se moti zaebno. Zasebno zdravstvo, zasebne šole, zasebni vrtci. Vas motjo tudi zasebni kafiči? Bi rajši hodili v zadružno oštarijo, ali pa k državnemu šupucarju?

    Veste, kako smešno je bilo npr. v socialistični Bolgarji. Če si hotel očistiti čevlje, si moral k blagajni (kot včasih v Daj-damu), naročiti storitev (čiščenje blata, samo krtačenje, ali najprej s pasto, hohganc) in dobil si račun (čeprav niso imeli DDV).

    Potem si se usedel, dal noge na pručko in izročil listek. Šuša te je potem osnažil in listek pretrgal. Ko si odšel iz kioska, si moral kopijo listka oddati blagajničarki, da ga je vpisala v delovni nalog.

    Živelo javno šolstvo, zdravstvo in gostinstvo, živela javna birokracija!

  26. cro_hot pravi:

    Sem že mislil da so ga SDSovci izklopili. In evo njega z vso njegovo bebavostjo in kretenizmi. Politik, ki ni sposoben normalno - človeško komunicirat. Tak način komuniciranja je uporabljala nacistična birokracija. Ogabna je njegova izjava : Osebno bi jih vpisal v tisto, ki bo dala kar največjo kakovost in izobrazbo mojim otrokom. In mislim, da bi vsak odgovoren oče storil točno tako.” Vsak odgovoren očka, ki je prifuknjen na davkoplačevalski denar in za idiotizme krepko plačan, kaj ne gospod Grims. A boste kaj kmalu doktorirali pri partijskem kameradu Jambreku ?
    Bljuk…

  27. lacko pravi:

    …. “In mislim, da bi vsak odgovoren oče storil točno tako.”

    hvala Bogu - vrača se patriarhat, mame so za v kuhinjo in za štedilnik; mi, samo mi, očetje odločamo, kaj in kako ter predvsem kam z “mojim” otrokom…
    …in to v 21. stoletju?
    ja res je, te njegove izjave sodijo v drug čas in prostor, vsekakor pa v neko drugo državo, kjer je to sprejemljivo, pri nas vsaj od leta 91 nikakor ne!!!

    a Grims še ni doktoriral? Potem ga je njegov kolega “vrtnar” ali “prodajalec avtomobilov” (saj že več ne vem kdo vse je na tej fakulteti že magistriral in doktoriral) prehitel?

  28. bojan pravi:

    ŠTEVILKE. Hm, KDAJ bom pa JAZ občutil te USPEHE???

    In zopet številke. Mislim, da kdorkoli bi bil na oblasti mislim, da bi se številke povečevale. Meni se zdi normalno da grejo številke gor, ali?

    Drugače pa, keri bedaki podpirajo ta bebast SDS. Katastrofa.

  29. Spljoščeni pravi:

    Naše plače so tudi številke.
    In te številke mi pravijo, da smo letos za šolske nakupe porabili
    nekih 10-15 % več kot lani.
    To pomeni, da bi moral Grims omeniti tudi mene, glede na to da sem tudi
    jaz prispeval več za šolstvo !

  30. Ne İş Yapar pravi:

    Rüyada Alkol Almak Ne Anlama Gelir?

Komentiraj