Sunday 29. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Pričevanje iz komune

12. avgust 2007 ob 10:00 | Katja Lenart |

Vest, da je italijanski duhovnik Don Pierino Gelmini (s strani bivših varovancev njegove skupnosti) osumljen spolnih zlorab, je v zadnjem času močno razdelila javnost. Kaj je res in kaj ne, bodo presodili na sodišču. Jasno je, da Pierino velja za svojevrsten fenomen na področju boja proti drogam (pojavljali so se tudi pozivi za njegovo beatifikacijo), zato bo razplet te zgodbe še toliko bolj zanimiv.

Mnogi bivši narkomani, ki so bivali v kateri od skupnosti Don Pierina, so v zadnjem času spregovorili tudi v medijih. Tisti, ki so imeli z 82-letnim duhovnikom prijetno izkušnjo, so se bili pripravljeni razgaliti in javno podpreti Pierinovo delo in nedolžnost. Tisti, ki so imeli z njim slabo izkušnjo ali pa o gospodu nimajo najboljšega mnenja, pa se medijem ne želijo razkriti. Ker se bojijo posledic.

Kljub temu se je nekdanji varovanec ene od slovenskih skupnosti Don Pierina odločil, da bo svojo izkušnjo predstavil na Vesti. Pod pogojem, da bo nerazpoznaven. Ker, tako pravi, ni vse tako rožnato, kot govorijo mnogi. In predvsem ne bi rad, da bi - ker pač o Pierinu in njegovi skupnosti nima zgolj pozitivnega mnenja - imel težave. Denimo v službi ali na ulici. V komuni je bil pred nekaj leti, tam je ostal slabo leto dni.

Ves pogovor je zato tonsko obdelan (vključno z vprašanji), posneli pa smo ga za košatimi vejami ob Ljubljanici. In njegove identitete jasno ne boste nikoli izvedeli. Zato vam preprosto ponujamo, da prisluhnete pričevanju enega od bivših varovancev Don Pierina Gelmini. Mnenja naj se krešejo, vsak ima namreč pravico do svojega. O tem, ali je omenjeni duhovnik kriv ali nedolžen, pa bodo na podlagi dokazov presodili ustrezni organi.

“Pač, da ne spi sam, mora eden od fantov zmeri spat z njim/…/, da ma on družbo, preden zaspi, da se pogovarja…”.

Katja Lenart

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 11 x komentirano
  1. vanja pravi:

    Precej neobjektivno narejeno, še posebaj, ker ima fante pač egativno mnnenje - dejstvo pa je, da Don Pierino dosega z odvisniki daleč najboljše rezultate. Če ja pa kriv zlorabe, bodo odločala sodišča. ne trdim apriori, da ni, samo tale intervju mi ni čisto nioč povedal razen morda tega, da dotični očitno ni končal z zdravljenjem in da enači misliti s svojo glavo je enako drogirati se. Poznam nekoga, ki ima o Don Pierinu zelo pozitivno mnenje bazirano na pozitivnih izkušnajh-dečko se je tudi odvadil-v komuni pa je bil tri leta.-veliko bolj objektivno in profesionalno bi bilo, če bi vključili tudi kakšnega takšnega.

  2. aleksander pravi:

    Michael Jackson tudi ni pedofil in tudi ni nikogar spolno zlorabil. Se pač ni kot otrok dovolj naigral z vrstniki. Jaz nikoli nisem imel sestre in zato rad spim z ženskami. Moje starosti seveda (sem 1967 letnik). Zakaj je sploh treba laziti v komuno? Alkoholna abstinenčna kriza je hujša, kot heroinska. To je znanost zdavnaj dokazala. Tako alkoholik kot horsar se “spucata” v treh dneh. Alkoholika po “zaustavitvi pitja” po treh ali štirih dneh hospitalizacije brcnejo na cesto in ne dobi ničesar. Horsar dobi metadon.

    Vse je v glavi. Če se odločiš, da boš nehal piti ali se horsati, je to ok. Če se ne, ti niti sto let komune in zdravljenja ne pomaga - če greš takoj po izstopu iz ustanove do prve gostilne. Ali dilerja.

    Če bi heroin poznal abstinebnčni pojav “delirium tremens”, kot ga pozna alkohol, bi nobeden več ne potreboval metadona. Vsak bi z veseljem nehal, verjemite.

  3. Monika pravi:

    ALEKSANDER, NAJ SKLEPAMO, DA IMAŠ TAKO POGLOBLJENO VEDENJE O ENI IN DRUGI ODVISNOSTI, KER SI OBE PREMAGAL IN TOREJ LAHKO PRIMERJAŠ.? ALI KAKO?

  4. Dr.Lorenz pravi:

    Pa zakaj je treba začeti s trdimi drogami ljudje božji, a vam je prav vseeno za vaše telo in dušo? Vrag je, če človek gre skozi kakšno hudo življensko krizo ali preizkušnjo, vendar je omamljanje bodisi z alkoholom, travo ali čem tršim ena izmed najslabših in najneumnejših možnih ˝rešitev˝. Sploh pa ne razumem tistih, ki se v to podajo zaradi dolgčasa, želje po eksperimentiranju in odkrivanju novih svetov. Takim bi priporočal eno krepko Rugljevo terapijo (delo, šport, izobraževanje), mogoče pa bi jih moral v roke dobiti Jigsaw, pa bi začeli malo bolj ceniti sebe oz. svoje življenje. Grozen in obenem žalosten je pogled na človeka, ki si je pravkal vbrizgal svojo dozo heroina in se sploh ne zaveda sveta okoli sebe. Tudi temu sem že bil priča in moram reči, da takih prizorov ne pozabiš kar tako.

  5. doajen pravi:

    to vsebino ocenjujem kot manipulacijo..preveč je kontradiktornih dejstev… skratka kisla kumarica na kubik!!

  6. Andrej pravi:

    V raznoraznih sektah in “komunah” zaprtega tipa zlahka pride tudi do zlorab. Meni se zdi tole pričevanje zanimivo in trditve verjetne. Preiskava je bila kar 6 mesecev skrivna. Verjetno ne zato, ker bi se dalo s starim pedofilom, če to res je, z lahkoto obračunati…

  7. Johnny pravi:

    Ta debata se mi zdi zelo neobjektivna. Slovenska javnost je na splošno slabo seznanjena z to zadevo. Pa tud kar se duhovniških spolnih zlorab tiče se ljudje večinoma ne glede na posamezen primer postavijo na en breg. Že v anketi ki ste jo delal na to temo je blo razvidno da večina o tem primeru nima pojma pa se vseno opredeli za eno stran in bi se opredeli isto če bi jih spraševali o pedofiliji med duhovniki ali pa o čemurkoli iz tega področja.

    Osebno se mi zdi težko verjetno, da bi 80 letni starček hodu okol in spolno nadlegoval 20 ali pa 30 let stare fante. Že iz fizikalnega stališča.

    Ker vse kar ta dotičen model v prispevku ve povedat o domnevnem nadlegovanju izvira iz govoric in iz njegovega sklepanja. Zanimivo je tud, da se komaj spominja kaj je v komuni delal, mu je pa po drugi strani jasn kompleksen sistem kako je Pierino povezan z italijansko elito.

    Prepustimo zadevo uradnim organom ne pa da se že v naprej blati institucijo o kateri do sedaj ni bilo slišat nič slabega.

  8. Donvito pravi:

    krrrrr neeeeekiiiiiiiiii!!!! nebuloze nebuloze….trraalalalala…res je ja tole bo kisla kumarica na kubik!

  9. 1tastar pravi:

    Včasih ga je buzarntom fafal, da je zaslužil za en trip. Zdaj se mu pa don Pierino gravža. Najbrž je pričakoval, da bo kaj zaslužil.

  10. morjefil pravi:

    Če se tip ni ozdravil, to pomeni, da je še vedno na horsu. Ali lahko takemu človeku verjamemo?
    Katja, poslabšala si se.

  11. Katja pravi:

    Oj, ljudstvo. Tema je občutljiva. Človek je bil pripravljen spregovoriti o tem, kaj je res in kaj ne, pa bodo presojali drugi (to jasno povem). Jasno je, da smo mu dali priložnost, da pove svojo zgodbo in razmišljanje. Zakaj ne bi?
    Morjefil: se bom skušala poboljšat. Morje mi je dobro delo:)

    S spoštovanjem do vseh vpletenih Vas lepo pozdravljam.

Komentiraj