Sunday 29. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Brecljev Koperground

11. avgust 2007 ob 15:14 | Črt Butul |

Marko Brecelj je za marsikaterega ljubitelja stare jugoslovanske glasbe ikona jugoslovanskega roka. Brecelj je bil namreč prvi pevec, tekstopisec in skladatelj pri legendarni skupini Buldožer in upam se trditi, da je bil on tisti, ki je v ansamblu pustil najočitnejši pečat. Znan je postal predvsem s svojimi izrazitimi nastopi (nekoč si je sredi nastopa celo sežigal lase) in nedvomno zanimivimi besedili, ki so včasih mejila na punk, ki je bil ravno v vzponu, kar pa sam ostro zanika.

Februarja 1979 je iztopil iz ansambla in takrat svojo pot z Buldožerji dokončno zaključil, ni pa se poslovil od glasbe, saj je nadaljeval s pisanjem besedil in oblikovanju zvokov. Lani je med drugim svojo glasbo predstavljal mimoidočim koprčanom ob semedelski vpadnici, ki so si tako ob spremstvu kitare in sončnem zahodu lahko zlahka polepšali večere.

Od leta 1991 vodi Društvo prijateljev zmernega napredka (DPZN), ki ima svoj sedež v Kopru. V mladinskem & kulturnem centru, pa prireja raznorazne kulturne dogodke, ki zajemajo vse od okroglih miz, gledaliških predstav, koncertov, predvajanja filmov itd.

V polnem teku je tudi Koperground, eden večjih poletnih kulturnih dogodkov, prav tako v organizaciji DPZN.

Marko je med drugim ustanovil stranko Akacije, kjer je sedaj podpredsednik. Prav s to stranko sedaj pomagajo Eleni Pečarič, predsednici Društvo za teorijo in kulturo hendikepa, da bi zbrala 5000 podpisov, s katerimi bo lahko sodelovala na jesenskih predsedniških volitvah kot kandidatka za predsednico države.

V strnjenem intervjuju smo se dotaknili nekaterih aktualnih tem. Spregovorili smo tudi o njegovi pretekli glasbeni karieri, stranki Akacije, Kopergroundu in seveda njegovemu Fičku.

“Če smo imeli prej poslovodni mandat Popoviča, imamo zdaj cesarski mandat Popoviča.”

Črt Butul

P.S. V kratkem vam obljubljam videoutrinke s koperground-a. Najverjetneje, ko se bo dogajanje na njem zaključilo.

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 17 x komentirano
  1. david pravi:

    Zelo pametno govori tale Brecelj. Presenečen sem. Brez lisic na rokah in omembe v črni kroniki zelo nekako pridobi na vrednosti. Tudi glede Popoviča se z njim strinjam - kljub siceršnjim ekonomskim zaslugam je njegova mentaliteta zelo necivilizirana.

  2. vid pravi:

    Zaradi podpore politične stranke pri kandidaturi potrebujejo kandidati 3000 podpisov volivcev ali pa 3 podpise poslancev. Če te podpore ni, potrebujejo 5000 podpisov volivcev ali pa 10 podpisov poslancev.

  3. Bor pravi:

    Bravo Barko,

    legenda za vse čase in okuse, za staro in mlado,

    sedaj, ko so predsedniške bi lahko Buldožer se vkup vzel in zapšpilal en koncert za Eleno (koncert bi moral bit v uradnih urah pred Upravno enoto, da gredo ljudje lahko takoj overit, v uspeh ne dvomim),
    pa himno “Alojz poglej, moster za mafijo …” bi lohka zapel še za Lozeta Peterleta Pipistrela po domače.

  4. Damijan pravi:

    Bor, se strinjam s tabo glede koncerta, v himni, ki jo omenjaš, pa kolikor vem ni besedne zveze “Alojz poglej”, pač pa - Alojz Kodre. Govori o neusmiljenem profesorju fizike, ki, mimogrede, še danes poučuje na FMF, lahko si ga ogledate ;) http://www.fmf.uni-lj.si/si/imenik/3151/

  5. ČrtB pravi:

    Alojz Kodre, mojster za MA-FI-jo…
    MA-matematika
    FI-fizika.

    ČrtB

  6. Bor pravi:

    se opravičujem res nisem bil pozoren ampak besedilo se da tudi prirediti, profesorju Kodretu pa opravičilo pa Barkotu tudi vse življenje sem si pel alojz poglej mojter za mafijo …

  7. ČrtB pravi:

    Kdo je Barko?

  8. Sploh pravi:

    Barko je Marko, Mrecelj je pa Brecelj. Sploh pa besedilo komada govori o Alojzu Podretu, ki je mojster za mafijo in to nima nobene zveze s kakršnokoli resnično osebo, ki bi po nemarnem opravljala svoje pedagoške dejavnosti. Sploh

  9. bor pravi:

    Alojz Peterle podre SKD in staro jugo pa briše velik ldi iz registra prebivalcev pa še kej Alojz je kr mojster za mafijo

  10. ČrtB pravi:

    OK. Nekateri bralci niso dobili razlage zakaj je Marko Brecelj, Barko Mrecelj. Sam se namreč tako podpisuje. Najpogosteje to opazimo na spletni strani dodogovor.org.
    Link s primerom http://www.dodogovor.org/lahki/shownews.aspx?newsid=2127

    Kaj pa je s svojim komadom o mafiji želel povedati…ve le sam.

    ČrtB

  11. jože pravi:

    Barko pa je lahko tudi kapitan dolge plovbe:)))

  12. mik pravi:

    Za sploh,
    besedilo govori o gospodu prof. Alojzu Kodretu, ki ga peimenuje v Podre, domnevno ker je bil osip pri njegovih izpitih dokaj velik. Mafia in ne mafija (matematika, fizika, astronomija)

  13. ČrtB pravi:

    @mik - hvala.

    ČrtB

  14. Sploh pravi:

    hvala mik, Sploh nisem vedel…

  15. Sploh2 pravi:

    @Sploh.
    A so to (sploh) kakšne banalne interne fore?

  16. Jest53 pravi:

    Za pojasnilo o KODRETU:
    Brecelj je študiral MAFIA-ker je bil ta Kodre eden bolj zajebanih profesorjev,ga je metal na izpitih.
    Da pa omenja v pesmi Podreta je pa to za to,ker je se mi zdi sodno dosegel,da se njegovo ime ne pojavlja v pesmi.
    Ta Kodre-slučajno poznam njegove straše in sestre,ter brate so malo čudni,po moje bi morali iemti priimek ČUDEN!

  17. Douche pravi:

    MaFi in ne kakšna čudna Mafia, pomeni matematična fizika. Uporablja matematiko pri obravnavi fizikalnih problemov.

Komentiraj