Sunday 29. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Skriti poboji

10. avgust 2007 ob 20:10 | Vesna Lovrec |

Cilj sondiranja v Mariboru, s katerim je vladna komisija za prikrita grobišča pričela predvčerajšnjim, je ugotoviti, ali na mariborskem območju zares obstaja največje grobišče zunajsodno umorjenih pri nas.

Na Teznem pri Mariboru, smo se včeraj, drugi dan sondaže, pogovarjali z nekdanjim predsednikom odbora za raziskovanje in dokumentiranje bleiburških žrtev v Sloveniji, Želimirom Kužatkom, ki je bil med prvimi na tem območju že v času prvega odkrivanja grobišč pred začetkom gradnje avtoceste ter z zgodovinarjem, dr. Mitjo Ferencem, vodjo evidentiranja lokacij prikritih grobišč v Sloveniji.

Kaj še bo pokazala zemlja, bodo naslednje dni odkrivali na Pohorju.

Vesna Lovrec

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 32 x komentirano
  1. aleksander pravi:

    Menim, da je Celje hujše, saj stoji dobesedno na kosteh - vsa stanovanjska naselja (Lava, Nova vas, Hudinja in Plava laguna - delno tudi Otok) so zmontirana na grobiščih. Tankovskih jarkih in strelskih jarkih. Najhujša situacija je proti Levcu, kjer je bilo ogromno L jarkov in cikcak jarkov. Hala Golovec z gospodarskim razstaviščem pokriva grobišče 1500 ljudi. Cel hrib Golovec je grob vsaj 2000 mrtvih, zmetanih in stlačenih v 36 protiavionskih jarkov. Celje ima vsaj 80.000 do 100.00 trupel pod seboj.

    Jaz sem “strokovnjak” za Lavo - naselje Lava je grajeno na dveh skoraj vzporednih jarkih. Vse sem naštudiral in januarja 2002 prijavil takratni generalni državni tožilki Zdenki Cerar. To si upam kjerkoli povedati in objaviti, saj so se komunistični strahopetci vedno spravljali samo na šibke in plašne osebe.

  2. aleksander pravi:

    Zakaj? Celih 14 let (od 1.1.1977 do januarja 1991) sem živel na Lavi. Grozljiv občutek je bil. Vseskozi sem slutil, na čem živimo. Po letu 2000 sem začel raziskovati. Zbral pričevanja gradbenih delavcev, kmetov, dokumentacijo… Vsi objekti so zloženi v dve vrsti kot domine. Na vsako stran so razvili naselje zasebnih hiš. Da bi ne bilo tako očitno. Poglejte si fotke na mojem blogu.

  3. Milena pravi:

    A Drnovšek se pa ne bo oglasil?

  4. Pero pravi:

    Ja kaj, a naj zdaj polovico Celja porušimo in izkopljemo te kosti, potem pa zgradimo nove objekte? Pa te številke, vse bolj se mi zdi, da bodo nekateri prišli s svojimi ˝strokovnimi˝ ocenami do milijona. Menda pa ja niso tam zakopani zgolj navadni in ničesar krivi civilisti, katerih poboji so res sramota in velik greh povojnih oblasti. Ne moremo pa vseh metati v isti koš. Če pa je šlo za pomagače ali vojaške sodelavce Nemcev, prav tistih Nemcev, ki so med drugim blizu Frankolovega usmrtili 99+1 civilista, potem naj kar ostanejo tam, kjer so. So se pač znašli na napačni strani. Prav tako ne vem, zakaj nekateri ustvarjate tako veliko histerijo ob odkritju grobišč ustašev in četnikov, ki so jih zavezniki predali Jugoslovanom dobro zavedajoč se, kaj jih čaka. A bi se morali Slovenci obremenjevati še zaradi njih? Lepo vas prosim, vi se kar dajte, če nimate česa bolj pametnega za početi.

  5. 1tastar pravi:

    99+1 proti 99.000! Kdo je bil hujši? 1:100 ali 100:100000?

    Že Kajuh je pesnil: Samo milijon nas je. Najbrž je mislil samo na tiste “ta prave” ki bodo preživeli.

    Nekateri pa res še danes obžalujete, da jih je preživelo preveč!

  6. bojan pravi:

    @aleksander: in kaj naj bi povedale te tvoje slike iz sprehoda??? jaz sem pričakoval en kup slik kosti!!!

    drugače pa, smrt fašizmu, svobod narodu.

    kako že pravijo sve se vrati sve se plati. vsak brani svoje in je klal “sovražnika”. jaz sem na strani partizanov. če bi me prisilno hoteli mobilizirati, raje umrem kot pa grem klat in izdajat svoje ljudi. mislim, halooo…….. in pa seveda, če sodeluješ s sovražnikom si sovražnik. pika. ne pričakuj medalje za to. samo metek te čaka. pika. ali bo/bi on mene ali bi/bom jaz njega. vsak se sam odloči kaj bo naredil, a ne?

  7. 1tastar pravi:

    Bojan bojeviti!

    Ti bi še danes streljal. Sier mi pa lahko vržeš metek v glavo. Bo kvečjemu buška. Če streljaš, prileti v glavo zrno, čavra pa izleti iz puške. V JNA so učili, da METAK = ČAVRA + KAPISLA + ZRNO

  8. matic pravi:

    sj niste normalni eni kaj pisete. V mariboru pod arehom so pobiti domacini iz okoliskih krajev, ki so doma cakali konec vojne in NISO bezali na avstrijsko-korosko, kot domnevni izdajalci oz. ljudje ki jim druzbena lastnina ni bila po godu. njihovi priimki niso sovpadali v sistem nove oblasti zato so pa koncali tam kjer so.

    v tezenskem gozdu pa je ogromno tujih vojnih ujetnikov. ustasev, cetnikov, kozakov….najlazje je pa recti da so vsi ki so tam mrtvi izdajalci ali pac kolateralna skoda, pa se nihce vec ne obremenjuje s tem. jebi ga je pac bila vojna. to lahko rece samo kak 16 letn mulc.

    zalostno.

    ko berem take poste me spominjajo na poste iz srbskih blogov ko srbi branijo poboje v srebrenici z izjavami -koliko so pa oni nasih poklali na onem in onem hribu-

    aja pa se en preblisk - tisti ki tako udrihate po zrtvah povojnega nasilja in njihovih potomcih - preprican sem da ko je bila aktualna romska problematika ste pa udrihali po romih, kot po neki nesnagi ki jo je treba pocitit. hitler tudi ni maral romov…malo za razmislek

  9. NE MARAM IZDAJALCEV pravi:

    V vsej zgodovini in povsot po svetu so izdajalci končali po jarkih in tako je tudi prav! NE MARAM IZDAJALCEV IN PRIJATELJEV FAŠIZMA! Sin partizana in nikoli komunista!

  10. Sparta pravi:

    Madness?! This is Sparta!

  11. master pravi:

    V nobeni EU drzavi se danes ne dela tako aktivno na rehabilitaciji izdajalcev in kolaborantov kot v nasi dolini sentflorjanski.
    Nemci in Italijani niso bili tu na dopustu njihov namen je bil iztrebiti Slovane!!! tega noben ne more zanikat, in vsak ki je pomagal njim je zame izdajalec in v vsaki drzavi na svetu naj bo demokraticna ali ne ista usoda caka izdajalce!
    Preberite si Danteja kje koncajo izdajalci ce vam pa se potem ni jasno si pa pejte pogledat filme v Jasenovac in vam bo jasno zakaj so ti ljudje in verjetno tudi kdo ki ni bil kriv bili delezni takega groznega povracila!
    Kar se pa tice tistih ki niso hoteli druzbene lastnine , njihov problem, ce so lahko kopicilo bogatsvo na izkoriscanju drugih na kmetijah in tovarnah so si sami nakopali zlo nad glavo saj so s polnimi usti vere izkoriscali ljudi za svoj pohlep in materialne dobrine!
    Zato jim je bila in je desna opcija tako privlacna ker sciti njih in njihovo castihlepje, kar je pa najhujse da se skriva za plascem vere!

  12. Drago pravi:

    Matic: preberi si SVOJ zadnji odstavek, tvoj preblisk. A se nisi malo zmotil? DESNA OPCIJA je udrihala po romih, jih izselila in še danes ni rešila problema. Taista opcija je “naredila” tudi izbrisane! Najprej leta 1992 z izbrisom, nato pa je preprečila rešitev problema izbrisanih z referendumom. Si pozabil? Več kot 94 % te tvoje opcije je izglasovalo tak rezultat. Leva opcija se referenduma ni udeležila.
    Praviš “malo za razmislek, Hitler tudi ni maral Romov”! S kom pa Hitlerja v tem primeru hočeš enačiti???
    Jaz se spomnim enega politika, ki je sedaj slučajno pred. vlade, kako je hujskal pred parlamentom “armbrustarje” proti Romom.
    Daj da se ne boš izgubil v svojih trditvah. Sam sebe napadaš!!!

  13. master pravi:

    Za vse ki bi radi lepo in ugodno izenacili komunizem z nacizmom :
    preberite si knjige od P. Levi -italijanski Nobelov nagrajenec za literaturo in eden izmed prezivelih iz Auschwitza
    On v svojih knjigah jasno primerja nacisticni in komunisticni sistem lagerja in sam kot zrtev holokavsta meni da primerjava in izenacenje sploh nista mozna saj je v nemskih taboriscih umrljivost krepko presegala 80-90%!!! medtem ko je v gulagih v najhujsih letih od 1949-1955 bila okrog 30%
    Izenacenje komunizma in nacizma je v danasnjem svetu zgolj custveno in politicno motivirano in ne temelji na zgodovinskih dejstvih in stevilkah.
    vec si preberite tukaj:
    http://www.amazon.co.uk/Gulag-History-Soviet-Anne-Applebaum/dp/0140283102/ref=pd_bbs_sr_1/202-4205706-4786252?ie=UTF8&s=books&qid=1187010568&sr=8-1
    in tukaj:
    http://www.amazon.co.uk/s/ref=nb_ss_b/202-4205706-4786252?initialSearch=1&url=search-alias%3Dstripbooks&field-keywords=primo+levi&Go.x=0&Go.y=0&Go=Go

  14. 007 pravi:

    Ja Drago, pa še aktualni kandidat za prezidenta SLO je bil poleg in cela horda domobrancev iz Ambrusa. Krasna druščina. Ni kaj. Bivši komunist, ZSMS-jevec, ljubitelj sladoleda z jagodami, zagovornik partizanstva,kriminalec, arestant in da ne rečem še kaj (nekaj na liniji UDBE) družno v borbi proti ciganski kugi na Slovenskem.

  15. Drago pravi:

    A ni to zanimivo? Začel sem verjeti, da ti cerkvenjaši resnično čez par let pozabijo, potem pa vse obesijo na levičarje.Kaj misliš, a pozabijo, a mislijo da smo mi pozabili? Mogoče jim pa zameglijo um… tam nekje za debelimi zidovi?

  16. Drago pravi:

    In ko sem ravno pri tem … Romi.. kdo jih je preganjal..
    Bomo videli… Slišim, da se romi v velikem številu zbirajo na Brezjah. Počakajmo…

  17. jani pravi:

    o tem kdo je bil izdajalec bi se dal kerpko debatirat….slovenija, republika ZZSR?hahahaha…to ni bila izdaje,kje pa…

  18. martello pravi:

    zame je izdaja to, da obljubiš demokratične volitve, na oblasti pa nato ostaneš še 60 let po vojni. če zanikate da to ni izdaja, potem pojdite živet v severno korejo, kajti vsak pravi domoljub ve, da je najsvetejša stvar na svetu demokracija, ki pa so nam jo vrli komunisti ukradli!
    Premislek: zakaj mitja ribičič ni v zaporu?

  19. matic pravi:

    zdaj se bo pa nasel nekdo, ki bo zahteval dokument, ki to obljubo potrjuje.

    treba je lociti med partizani osvoboditelji(med vojno) in partizani po vojni. jaz cisto odobravam da so pregnali okupatorja. problem je le v tem da so po vojni kar cez palec ocenili kdo je kdo in kaj je pocel in vse lepo pospravili v jarke. ce pa ni bilo dosti ljudi so jih pa se okoli malo nalovili. ce si imel 3 krave namesto ene si ze sel na vagon.res je da so kolaborante morali kaznovati, ampak kaj so pa s tem imeli otroci, zenske, kmetje, ki z vojno niso imeli nic.

    no vsaj nekateri so sposobni razmisljati s svojo glavo in so spregledali rdeco propagando 1945-1947,…in kasneje do samostojnosti…

    pa ne hodim v cerkev in ne verjamem v boga. prav na dalec se izogibam takim zadevam, mi pa nihce ne bo razlagal, da so povojni poboji pravilni in da so vsi pobiti bili izkoriscevalci in izdajalci.

    zdajsnja opcija vraca milo za drago…ce nisi z nami si proti nam…

    in ne drzi da se le v sloveniji dogajajo razciscevanja povojnih dogajanj in tiranije komunisticnega rezima…spet neka ocena cez palec

  20. Drago pravi:

    Matic, nisi mi odgovoril na vprašanja! Kaj je bilo tisto z romi in Hitlerjem. Ti je mucka odgriznila jezik, oziroma prste, da ne moreš odgovorit.
    Priznaš, da si se malo zmotil, da si udrihal kar po svojih. Kaj pa zdaj nakladaš o povojnih pobojih. Seveda to ni bilo prav!!! Povojne poboje obsojamo skoraj vsi, uradno tudi vse stranke. A bi rad sedaj, ko ni argumentov, povojne poboje pripisal meni, vsem levičarjem, mogoče Pahorju. Kaj pa če je bil Pahor zraven. Kaj se ti je zmešalo? Jaz ti ne zamerim, če si sin domobranca… Komu vrača zdajšnja opcija milo za drago? Tistemu pol procenta še živečih? Ne.. vi bi poboje kar pripisali vsem, ki niso za JJ. Globokoumno, ni kaj, res se vam meša…

  21. optimist pravi:

    dajte se se skoncentrirat pa si zavrtite te “filme” vglavi. potem pa naprej, otroci

  22. matic pravi:

    Drgao jaz nikogar ne delim na vase in nase. Ti to ocitno delas. Glede ciganov in hitlerja pa ne vem kaj zelis slisati. Jaz sem samo rekel, da verjetno vsi tisti, ki v en glas vpijejo da je treba izdajalsko golazen zakopati v jarke, tudi tako mislijo o ciganih. Normalen clovek nikoli nebo pozival k nasilju. Zdaj pa ce ti ne razumes mojega zgornjega posta ti pa svetujem da resis kak sudoku.

  23. master pravi:

    Martello
    pejt ti zivet v Anglijo ali pa ZDA pa bos videl kaj je demokracija ko bos mel na vsake deset metrov kamere po celem mestu in bos lahko pridrzan do 58 dni brez razloga v zaporu!
    Jaz sem vceraj napisal en post pa ne vem a sem sam narobe kliknil al so mi ga zbrisali kar pa ne verjamem?!
    Slo je priblizno takole
    Vsi ki enacite nacizem in komunizem si preberite knjige primo levija italijanskega nobelovega nagrajencva in enega redkih prezivelih v auschwitzu :
    http://www.amazon.co.uk/s/ref=nb_ss_w_h_/202-4205706-4786252?initialSearch=1&url=search-alias%3Daps&field-keywords=primo+levi&Go.x=13&Go.y=8&Go=Go
    in knjigo ameriske zgodovinarke o gulagih:
    http://www.amazon.co.uk/Gulag-History-Soviet-Anne-Applebaum/dp/0140283102/ref=pd_bbs_sr_1/202-4205706-4786252?ie=UTF8&s=books&qid=1187080754&sr=8-1
    Levi sam zrtev holokavsta pravi da primerjava ni mogoca v nemskih lagerjih je bila umrljivost 80-90%!!!!!!
    in njihov edini namen je bil iztrebljanje ljudi v prvi vrsti zidov,slovanov in ciganov!!!
    V drugi knjigi lahko preberete da je bila v najhujsih letih pod stalinom umrljivost 27% ????
    Izenacenje komunizma in nacizma je padlo na plodna tla v vseh ex komunisticnih drzavah s pomocjo zahoda saj jim to jamci da bodo desni elemnti priplavali na povrsje in bodo iznicili vsako moznost za bolj socialno naravnan sistem.
    Ve pa se jasno kaj si ce si ravno tem nemcem in italijanom pomagal proti lastnim bratom!!!Za to ni opravicila , tudi Dante jih postavi v najgloblji krog pekla !
    Po celi EU je jasno kdo so kolaboranti in izdajalci in kje jim je mesto samo pri nas se dela tako aktivno na izenacenju izdajalcev in borcev za svobodo!!!
    Pa da ne bo pomote jaz nisem niti za leve in niti za desne in v nasi druzini so bili partizani, ustasi in cetniki…

  24. archimaster pravi:

    zakaj ne objavite mojih postov pod imenom master?
    ze dva sta zginila?in vi se imate za kao neodvisne porocevalce?
    vsak post je podprt z primeri iz strokovne literature in se ukvarja le z dejstvi

  25. Drago pravi:

    Matic: res je, vsi smo naši! Smo pa levičarji in desničarji. To bo kar še nekaj časa, tudi drugod po svetu. Če bi bili vsi enaki… (malo me spominja na idejo komunizma, s katero se jaz ne strinjam, sem pa levičar)
    Poglej! Desničarji ste začeli fantazirati, da levičarji zagovarjamo povojne poboje, pa to ni res, vsaj v večini. V tvojem komentarju pa si dejal, da isti, ki se strinjajo s tem, sovražijo tudi cigane. Jaz sem te pa samo spomnil, da preganjanje ciganov ni uvedla levica, temveč sedaj aktualna desnica. Isto kot z izbrisanimi. Hotel sem ti povedati, da si levičarjem še cigane naprtil. Ne vem, a je to tako težko razumet.
    Kar se Sudokuja tiče.. sem jih danes že rešil 3, tudi tistega težkega na 4 kolone in črke v Nedeljcu.

    PS: Partizani so svoje poslanstvo končali maja 45 in se nato vrnili na domove. Povojne poboje (resnično sramoto) pa so vršile inštitucije FLRJ. Ker je bila ta misija zaupna, tako mislim, so bili eksekutorji verjetno stari najmanj 30 let, danes jih imajo 92. In prosim, ne levičarje enačiti s tem!!!

  26. 007 pravi:

    Se mi zdi, da se Drago in Matic zelo dobro poznata. Sicer pa tudi jaz obsojam povojne poboje, saj so takratni akterji,namsedanji generaciji, ki smo po prepričanju levičarji, še za dolga stoletja poskrbeli, da moramo biti tiho in samo nekaj cviliti tam nekje v kotu. Desna opcija je seveda sedaj dobila kost ali pa kosti če hočete za glodanje, kar bodo gonili do nezavesti. To samo dokazuje, kako smo glede na ostale države EU majhni in v bistvu samo podaljšana roka Vatikana, kjer lahko do mile volje razpreda svojo mrežo. Da to ni res, se vprašanjte ob tem, kdo je največji kapitalist v SLO (SLO cerkev - alias VATIKAN pod vodstvom OPUS DEI). Ma kakšna samostojna država neki, nič drugega kot spet PROVINZIA DI LUBIANA. In še na koncu. Na RTV sem videl, da je v Teznem pri MB v jamah še nekaj placa.

  27. martello pravi:

    kamere po zda morajo biti zaradi razno raznih “borcev za svobod”, ki nato pobijejo 3000 ljudi!!To je na žalost cena demokracije, da se ti v državo infiltrera množica fundamentalistov, ki izkoriščajo svobodomiselnost ljudi. glede komunizma pa tole: a zdej se bomo šli kdo je več procentov ljudi pobil!! primitivizem! komunizem in nacizem sta eno in isto, en kup sadistov, ki so obračunavali med seboj (zraven so pobili še en kup nedolžnih) vse poprek.

  28. Bruce Willis pravi:

    007 - Res je, da ima cerkev premoženje v takšni ali drugačni obliki, vendar pa me po drugi strani zanima, koliko duhovnikov, škofov, nadškofov se na račun tega premoženja osebno okorišča in koliko jih ima po tvojih podatkih nad milijon evrov letnih prihodkov, jahto nekje na Jadranu, Bentleya v garaži, vilo nekje pri Portorožu ipd. A je kakšen cerkveni uslužbenec med top 1000 najbogatejšimi Slovenci? Kolikor je meni znano, ne. A veš zakaj se namenjajo prihodki od tega premoženja? Seveda, zdaj boš rekel, kako se ta denar po skrivnih kanalih zliva na nek vatikanski račun na Deviških otokih. Pojdi te pravljice raje prodajati drugim naivnežem. To premoženje gre seveda v nos predvsem tistim pravim kapitalistom, ki vidijo v njem možnost za lastno bogatenje, ob tem pa seveda spretno izkoriščajo proticerkveno propagando, po kateri je cerkvena požrešnost kriva za nizke plače in ne vem kaj še. Kot da te ˝dobre˝ proticerkvene kapitaliste kaj briga za navadne ljudi. Za njih so samo človeški resurs, poceni delovna sila.

  29. archmaster pravi:

    ja martello potem pa razlozi zakaj v londonu kjub najvecji gostoti cctv nadzora na svetu kriminal narasca in stevilo aretacij ni vecje in delo kriminalistov lazje?komu potem koristijo te kamere
    glede rdecih in crnih pa to je tvoja stvar ce hoces ignorirati dejstva in ljudi ki so to dali sami skoz potem pac bodi slep se naprej…

  30. martello pravi:

    glede londona-ne verjamem da so šli kamere postavljat samo zarad lepšga oz. da bi trošl davkoplačevalski denar,
    nacizem in komunizem sta ena in ista blodnja!!! niti en niti drug ne daje oblasti v roke ljudem ampak peščici oligarhov, ki nato delajo kar hočejo. meni je čisto vseeno, kaj sta marks in engels pisala v svojem manifestu-v realnosti se komunizem ne odnese, vse kar komunizem doseže je to, da na dan privrejo najslabše vrednote človeka-enako kot v nacizmu. VIVA LA DEMOCRAZIA!!

  31. šund pravi:

    Za vse, ki se ukvarjate s politično situacijo med vojno, po vojni, povojnih pobojih si preberite zbornik ŽRTVE VONJE IN REVOLUCIJE (dostopen na internetu), v katerem so razprave vodilnih slovenskih intelektualcev, zgodovinarjev, filozofov…
    Knjige od Prima Levija, katere priporoča master pa so: POTOPLJENI IN REŠENI in ALI JE TO ČLOVEK, obvezno branje za razumevanje holokavsta, nemškega nacističnega stroja. Tudi o ruskih gulagih je dostopna knjiga GULAG (Karlo Štajner).
    Narod, ki obsojen, da se ga iztrebi je vsekakor upravičen do upora zato je NOB pozitivna vrednota za slovenski narod (čeprav so tudi tu črni madeži), koloboracija moralno ni opravičljiva, prav tako pa so povojni poboji zločin. Vsekaor je šlo pri tem za dve močni ideologiji, komunistično in cerkveno.

  32. sproscena.slovenija@gmail.com pravi:

    A mi lahko kdo razlozi zakaj se v svobodni Sloveniji, v tretjem tisocletju toliko ukvarjamo s sodrgo kot so domobranci, ustasi, cetniki ipd., ki lezijo po nekih rovih ze desetletja. Nisem iz tiste generacije in nimam nic s tem in ne mislim zdaj se placevati izdajalcem naroda. Naj se ti kurci todi tokrat, kot so se takrat ali pa pod njenim pokroviteljstvom in za njeno stvar, obrnejo na RKC in dobijo odskodnino. Ta ima veliko denarja, slisimo, da je najvecji investitor, tako slovenska RKC, kot tudi vesoljna, kot si sami pravijo (ali je kaksen misionar ze na kaksnem drugem planetu), pa naj jim placa za lojalnost, ki se je seveda izkazala za napacno. Spet bi radi nekaj zvrnili na breme drzave. Dajmo Slovenci stopit skupaj in ruknit to domobransko vlado s stolcka, preden razproda naso drzavo se enkrat multinacionalni korporaciji RKC…

Komentiraj