Monday 30. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Brez dima

30. julij 2007 ob 21:53 | Nejc Jemec |

Kot piše na spletni strani Ministrstva za zdravje, bo 5. avgusta stopil v veljavo Zakon o omejevanju uporabe tobačnih izdelkov. Danes smo o Zakonu spraševali gostince, ki so bili z izjavami precej skopi - večina jih pred kamero ni želela - so nam pa marsikaj zanimivega povedali na štiri oči. Po slišanem sodeč lahko rečemo, da veliko gostincev, lastnikov lokalov, sploh ne ve natančno, kdaj bo Zakon začel veljati, slabo pa so seznanjeni tudi z njegovo vsebino. Še slabše obveščeni so natakarji. O prihajajočih spremembah pa velika večina največ izve iz medijev.

Gostince smo vprašali, kdaj bo novi zakon stopil v veljavo, kako so se pripravili nanj in kakšne posledice bo imel na njihovo delovanje.

Pavla Bago: “Tujci so navajeni, tujci gredo ven, naši se bodo pa morali navaditi.”

Odgovarjali so nam: Helena Sebanc, namestnica direktorice v restavraciji AS, Pavla Bago v restavraciji Pri Pavli, natakarica Tina Božič v Konobi, natakar David Posavec v Afrika baru in natakar Mitja Uhan v Irish pubu.

Video: Nejc Jemec

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 12 x komentirano
  1. Rob pravi:

    Sam te gostinci so pa primer zase,trobi se vsepovsod,non-stop o tem zakonu,kdaj začne veljati itd. in a se je slučajno kdo pripravil? Kot vedno nihče! Mislem a je res tako težko slediti tistim nekaj(če sploh) zakonom,ki se sprejmejo na letni ravni za njihovo panogo? Sej zato pa stereotipiziramo o sposobnostih gostincev.

  2. piloto pravi:

    helena iz asa…ne me basat, da se že dosedaj ni kadilo v asu…bi prišla kdaj pozimi v lounge…fabrika pljučnega raka…zato pa smo nehali hoditi tja.

  3. morjefil pravi:

    Rob, mislim da se gostincem pač ni treba posebej pripravljati na ta zakon, razen trega, da povejo svojemo osebju naj opozarja stranke, ter da pospravijo pepelnike. Pri taki ceni kadilnic kot so se gostincem verjetno niti ne izplača, da jih postavljajo za tistih nekaj ljudi, ki zaradi tega ne bodo šli v lokal.

  4. Davorin pravi:

    Pavla je zakon! Morm jet, na en perček, še preden se zakon začne spoštovat.

  5. peter pravi:

    Pa saj niso vedno povsot sprasevali sefov, ponekot so kar natakarje… A je to natakarju treba vedt? Sele 1 oziroma 5 avgusta, prej pa ne…

  6. protestant pravi:

    hvala bogu, da kafiči več ne bodo smredeli po čikih. Vsaj nekaj pametnega od te vlade.

  7. Rob pravi:

    RE:Mojrefil,ker nažalost dobro poznam gostince ti lahko potrdim to,da si skoraj nobeden ni prebral zakona itd. in iz tega izhaja moja poanta,nobeden si ni ničesar prebral, “združenje gostincev” pa protestira

  8. che pravi:

    Združenje gostinev protestira zaradi tega ker se bodo morali gostinci preoblikovali v socialne delavke, policaje,redarje in še kakšno službo……zakon namreč nalaga odgovornost kršenja zakona s strani gostov na pleča gostincev kar z 33000 evrsko kaznijo. Poleg tega omejuje pravico do dela mlajšim od 18 let, saj ne bodo smeli delati več v gostinstvu do polnoletnosti (mladoletni ne smejo prodajati tobačnih izdelkov), da ne omenjam , da ministrstvo še vedno ni izdalo podzakonskih aktov z katerimi določa tehnične parametre kadilnic.
    To da zakon stopi v veljavo v času sodnih počitnic, ni pripravljen z vsemi podzakonskimi akti, ne omogoča mehkega prehoda in prehodnega roka v katerem bi gostinci lahko pripravili kadilnice in prebrali natančno prečiščeno besedilo zakona z vsemi podzakonskimi akti, pa pomeni samo to da si bo nekdo pripel na vladi medalje na prsa za neizvedljiv in ustavno sporen zakon.
    Ustavno sodišče pa bo o ustavni pobudi za začasno ustavitev izvajanja zakona odločalo na prvi septemberski seji.

    toliko gostinci , ki jih Rob dobro pozna……..

  9. Rob pravi:

    RE:@Che,vzemimo za primer voznika avtobusa. Sistem je preprost ti njemu denar,drugače ne dobiš ničesar. Lahko zahteva,da zapustiš avtobus ob neprimernem obnašanju itd. itd. Če tega NE narediš, v skrajnem primeru halo Policija…. Torej,da se vrnemo k sedanjosti in sedanjem primeru. Zakon je(razen pri kadilnicah) JASEN, ne razumejo ga samo zato,ker niso priložena takšna navodila,kot navodila,ki jih dobiš,ko kupiš omaro po sistemu “sestavi jo sam”. Gostinci ne postanejo nikakršni redarji,policaji itd., SAMO PRAVILA igre so se malo spremenila,če nekdo kadi v lokalu,ga NE postrežeš, prosiš da ugasne cigaret in če nič ne zaleže, pokličeš policijo,da ga odstrani(res je to,da je to bebav sistem,ampak ko bodo policaji odpeljali na postajo 2 ali 3 pametnjakoviče,ki ne bodo spoštovali zakona,bodo hitro vsi spoštovali zakon).Sam princip zakona je podoben tistemu,pri “omejevanju uporabe alkohola”(Keber). Gre se pa zato,a mislite,da so kjerkoli lastniki/šefo to povedali zaposlenim!? Itak da ne,še vedno mislijo,da bodo zakon lahko kršili tako,kot pri točenju alkohola VINJENIM GOSTOM,pred 10 uro,mladoletnim itd. ,jokajo pa seveda zaradi kazni!,tako kot jokajo tisti,ko se vozijo pijani in jih dobijo,ter zaračunajo 500,1000 EUR.Zato pravim,da so gostinci to kar so,poznajo 1001 način utaje davkov,prihodkov itd. na odličen način,ne znajo si pa razlagat zakona,ki je o osnovi preprost(sicer pa,sej kako si ga boš razlagal,če ga nisi prebral!). Zato se gre,v drugih panogah,je na leto 50 novih zakonov,slabše spisanih,pa vsi vse vedo,oz. znajo delat v skladu z zakonom,torej se vsi sprašujemo,pa a se delajo norca,da ne morejo razumeti 1 novega zakona!

  10. Rob pravi:

    Aja pa še to,okoli zaposlovanja mlajših od 18 let,ste pomislili,da je to NALAŠČ tako spisano,da ne boste več morali prodajati cigaret!? Torej ne prodajat čikov,pa boste spet lahko izkoriščali delovno silo mlajšo od 18 let! Poleg tega,pa vam cigareti tako ali tako predstavljajo samo mrtvo vezavo denarja,saj ne prinašajo praktično NIČ dobička,torej če ne prodajate več cigaret,naj bi se vam finančno stanje izboljšalo,ste pomislili na to,skratka bistvo je v tem,da se kadilce in predvsem prodajo cigaret prenese tja,kamor spada. Če kekci pač prodajate cigarete mlajšim od 18 let(to delate vsi),vas bodo prislili z zakonom,da tega ne boste več počeli,v trgovinah in kioskih se bolj pazi pri takih stvareh. Bistvo je v tem,da se je moral spisat bebav zakon,zato ker NISTE spoštovali prejšnjih zakonov,zdej pa kar jokajte!

  11. Mr Mojo pravi:

    Zanima me, ali morajo gostinci plačat kazen tudi, če kadilca v lokalu opozorijo in pokličejo policijo. Kajti, če je to res, se jim bolj splača ne klicat nikogar in upat, da ne bo prišel inšpektor naokoli.
    Poleg tega, kaj je pa z drugimi javnimi prostori? Če jaz zdaj prižgem čik na občini ali v državnem zboru, bodo tudi oni plačali kazen? I don’t fuckin think so. Mislim, da so lastniki lokalov v neenakovrednem položaju glede na druge javne prostore.

  12. drpato pravi:

    ker sem proti kajenju, sem vesel, da se nekaj dela na tem,… samo do zdaj še vedno ni preveč uspešno. Res pa so prostori zdaj bolj zračni, in ne zakajeni. - smrdljivi.
    —samo ne vem zakaj lahko cigarete in alkohol prdajajo mlajšim od 18 let, celo 13 let star dobi cigarete in alkohol, recimo v tušu v kamnici, pa v tus planetu v mb-ju. pa v trafikah!!! …gre jim samo za bussines!

Komentiraj