Monday 30. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Politika pod Vršičem

29. julij 2007 ob 21:18 | Denis Sarkić |

Letošnja slovesnost pri Ruski kapelici pod Vršičem v spomin na med prvo svetovno vojno umrle ruske ujetnike, je po mnenju večine prisotnih svojevrsten simbol prijateljstva in sodelovanja med Rusijo in Slovenijo. Sodelovanje, ki se je na diplomatski ravni začelo pred 15 leti je napredovalo z zavidanja vredno dinamiko. Takšno sporočilo sta na slovesnosti ob 91. obletnici postavitve Ruske kapelice poudarila tako naš zunanji minister Dimitrij Rupel kot podpredsednica ruske Dume Ljubov Sliska.

No, ampak letošnja slovesnost je, še preden se je sploh zgodila, prinesla tudi nekaj diplomatskih flopov. Naj spomnimo - ko je predsednik vlade Janez Janša odpovedal svoj obisk na gospodarskem forumu v Sankt Petersburgu, se je začel t.i. diplomatski spodrsljaj, ki je nato sprožil val odpovedi visokih obiskov z ruske strani, zato je na letošnjo prireditev pod Vršičem prišla le podpredsednica Dume, čeprav so pred zapletom pričakovali višjega političnega predstavnika, govorilo se je o obisku samega ruskega zunanjega ministra Sergeja Lavrova. Morda je prav zato pod Vršič prišel premier Janša, da bi vsaj malo omilil svojevrstni diplomatski škandal, ki pa ga vsa uradna slovenska stran še vedno zanika.

Kot se za predvolilno leto spodobi, smo pri kapelici zasledili večje število predsedniških kandidatov - prišli so kar štirje, Jože Andrejaš, Mitja Gaspari, Lojze Peterle in Danilo Türk, ki so na slovesnosti stali vsak na svojem koncu. Za komentar glede prisotnosti tolikšnega števila predsedniških kandidatov smo povprašali bivšega predsednika Milana Kučana, ki se zvesto skoraj vsa leta udeležuje spominske slovesnosti pri Ruski kapelici.

Milan Kučan o prisotnosti kandidatov: “Upam, da potem, ko bo eden od njih izvoljen, da bodo zvesti takšni svoji izpovedi, ki jo izkazujejo s to prisotnostjo na tej slovesnosti.”

Denis Sarkić

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 23 x komentirano
  1. Mirjana pravi:

    …in odšla sta…sproščeno in vedro….

  2. tiib pravi:

    Ej, Sarko.. zakaj pa janše nisi nič ogovoril?? A si se zbal, da bo zarenčal?? :-))

  3. siruche pravi:

    Zaradi nespametne odpovedi Janševega obiska na gospodarskem forumu v Rusiji moramo sedaj veliko improvizirati in upogibati hrbtenico. Formalno so naši odnosi prijateljski, toda Rusija nam s svojimi potezami govori, da nič več ne bo tako kot je bilo.

    Ne vem, zakaj Janša ni prej napovedal obiska na Vršiču. Kot da smo v Iraku ali Afganistanu, kjer je veliko nenapovedanih obiskov zaradi varnosti. Mogoče je to neka nova sproščena diplomacija.

    Premier nima časa za obisk Rusije (ki je resnici na ljubo majhna, nepomembna državica), nima časa za župana glavnega mesta, nima časa za varuhinjo človekovih pravic, nima časa, da bi prišel na tabor lastne stranke, nima časa za novinarsko izjavo na Vršiču… Za kaj pa ima čas?

    Od tistega, ki zasede premierski stolček, se pričakuje, da bo delal v korist te države. Če pa nima volje oz. nima časa, naj prepusti stolček komu drugemu iz svoje stranke.

    PS Upam, da ima dovolj časa za golf. Če ne kje v tujini, pa vsaj doma.

    Srečno!

  4. Hanza pravi:

    Denis a si videl kako “grdo” te je JJ pogledal. Si izgleda tud sam to takoj opazil,..zato nisi “upal” drezati vanj. ;-)

    Izgleda da JJ ni tako “sproscen”. Vsi ostali so bili bolj “sprosceni”,..edino tisti, ki govorijo da je Slovenija sproscena niso bili sprosceni (JJ, Rupsi, Jerovsek)

  5. Hanza pravi:

    JJ pa Rupsi sta pa na koncu veselo popihala. JJ je skoraj “odtrgal” roko novinarki 24ur,..tko je letel mimo. Se en dokaz vec, da sta bila tam gor zaradi sluzbene dolznosti in ne zaradi prepricanja, da bi morala biti tam.

    Ce bi bila to ameriska kapelica bi oba se 2 uri gor stala kot kaksna priveska.

    Hlapci smo bli,..hlapci smo in hlapci bomo!

  6. BOTA pravi:

    Takšen odnos predsednika Vlade Janeza Janše do novinarjev je ne le neolikan in nesramen temveč tudi nedopusten. Dolžnost janih osebnosti je, da odgovarjajo na novinarska vprašanja, tudi če na kratko in z nekaj ustaljenimi frazami. To je dolžnost ne samo do novinarjev temveč tudi do nas državljanov. Konec koncev imam pravico do tega da sem obveščen.
    Če predsednik Vlade meni, da je sam sebi zadosti in da ne potrebuje državljanov, potem tudi državljani ne potrebujemo njega.
    Mogoč je problem v tem, da ga niso obkrožali sami “pravi” novinarji, ki bi mu lahko zastavili “prava” vprašanja. Ja žal, se piše leto 2007 in ne morebiti 1970, čeprav bi si nekateri to kdaj želeli.
    Živel Internet, pa ga ustavite če ga morete.

  7. Aljo pravi:

    Ma ja srečanja pri ruski kapelici, leglo slovensko komunajzerskega klana in rusko kgb - jevskege totalitaristične demokracije. Janša ima prav, da je rusom dal vedeti, da njihov povzpetniško kgb - jevski kapital v Sloveniji ni tako dobrodošel kot mogoče v kakšni drugi banana republiki. Slovenija zmore tudi brez rusov.

  8. EnXeN pravi:

    Ja Aljo, sploh Krka. Zato je na parkirišču obesila svoje zastave. Naj se ve, da je tu Slovenija.

  9. EnXeN pravi:

    Krkino Poslovnooročilo za leto 2006. Strani 44 in 46, da ne bo kdo rekel, da bluzim.

  10. EnXeN pravi:

    Krkino Poslovnoporočilo za leto 2006. Strani 44 in 46, da ne bo kdo rekel, da bluzim.

  11. Hanza pravi:

    Ja Aljo: zivela USA. zivela Amerika - obljubljena dezela.

  12. domen pravi:

    Aljo, pa ne, da tudi v Argentini gledate vesti na Vesti?

  13. Aljo pravi:

    Hmm katera oblika demokracije vam je bližja ruska ali ameriška? Pravi odgovor se po mojem mišljenju glasi - NOBENA.
    Toda kar se posla tiče je še zmerom boljše sodelovati z američani kot rusi, vsaj zaenkrat. Slovenija kot majhna država ne potrebuje ne ruskih ne ameriških tajkunov, ki lahko s svojim kapitalom uničijo celotne regije. Upam samo da se bo v naslednjem mandatu končala privatizacija in bo gospodarstvo končno zadihalo osvobojeno političnih spon tako z leve in desne strani. Kar se pa argentine tiče bi jo rad obiskal kdaj. Morate pa priznati, da se je v 12 letih vladavine LDS - a elita blizu te stranke neizmerno obogatila, kar pa po mojem prepričanju nima nobene zveze z podjetništvom, kvečjemu podrepništvom. Država kjer so idoli mlade generacije razni špekulanti in povzpetneži nima zdravih temeljev…

  14. Veliki Beli Duh z Vršiča pravi:

    Aljo, a lahko razložiš tudi zakaj je SIJ ruski in ne ameriški, ali bognedaj, slovenski?

  15. Aljo pravi:

    He he podkupnina - pa ni uspelo. Ko ponudiš prst ze zagrizejo do rame…

  16. 007 pravi:

    Mesija je odhitel Urški v objem

  17. tiib pravi:

    Dvomim, da bi rusi vedeli kakšna zastava visi, če bi visela samo slovenska, ko so pa Krkino vidli, so pa takoj vedeli zakaj gre.. :-)

  18. Carlos Contreras pravi:

    Zunanji minister in predsednik vlade ponovno razkazujeta svoje pomanjkanje manir. Kaj drugega pa tudi ne gre pričakovati od njiju in ostalih kmetavzarjev…

  19. Hanza pravi:

    Ja samo to da sta se tako do medijev obnasala,..bomo videli samo na vest.si. Drugje bo cenzura. Noben ne bo tega pocetja kritiziral. Mogoce Mladina. Drugi bojo pa tiho kot “cerkvene miši”

  20. medek pravi:

    Janšo so poklicali iz Krke in mu “jebali delnice”, pa je gasilsko izvedel batmanovski prelet ob ruski kapelici in upal , da bo Putin razumel, da je moral prej na obisk k Bushu. Če bi Janša soliral, bi si ameriški prijatelji v slovebiji kaj lahko našli kako novo stranko.

    Gospodarstvo je ogroženo zaradi slinjenja satanu iz Texasa.

  21. medek pravi:

    INTERMEZZO:
    SOVA NE DELA IN JANŠA NE UPA ČEŠENJ ZOBAT OZ. LUBENICE SRKAT SKUPAJ S PUTINOM IN TE SCENE S POLONIJEM.

    V SMREKAH NAD RUSKO KAPELICO JE BILO VSE KAR V SOVI PLEZA IN NI TOPLEGA ODTENKA

  22. Miha pravi:

    Super delate, tako, se vsaj vidi, kako se ti modeli obnašajo…,

  23. Prostadine pravi:

    Prostadine is a dietary supplement meticulously formulated to support prostate health, enhance bladder function, and promote overall urinary system well-being. Crafted from a blend of entirely natural ingredients, Prostadine draws upon a recent groundbreaking discovery by Harvard scientists. This discovery identified toxic minerals present in hard water as a key contributor to prostate issues.

Komentiraj