Monday 30. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Raziskovalec mnenj

25. julij 2007 ob 17:05 | Denis Sarkić |

Pogovarjali smo se z Nikolo Damjanićem, lastnikom agencije Ninamedia, ki se ukvarja z raziskovanjem javnega mnenja in anketami. Ker je zopet predvolilno obdobje, nas je zanimalo kako potekajo letošnje ankete, preverjali informacijo, ali drži, da je stranka LDS po prihodu Katarine Kresal prekinila sodelovanje z Ninamedio in kje so bili njihovi največji “kiksi” pri volilnih napovedih do zdaj.

Nikola Damjanić - izbor:

“… enih kiksov, flopov je pa blo, sigurno, tu pa tam nam je kaj ušlo …”

Celoten intervju:

Denis Sarkić

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 1 komentar
  1. Zenel pravi:

    Glede vpliva rezultatov javnomnenjskih raziskav vpliv na javno mnenje, da je to “larifari”, je neresno. Teoretski raziskovalci javnega mnenja imajo to področje izredno razdelano.

    Po prepričanju politoloških raziskovalcev je najpogostejši koncept vpliva rezultatov JM raziskav na volilno vedenje “bandwagon efekt”. Rezultati anket sprožijo socialni pritisk na nekatere neodločene volivce, ki potem volijo za stranko ali kandidata, za katerega se pričakuje, da bo zmagal - to je “bandwagon” efekt. Lahko pa pride do “underdog” efekta, kjer volivec sočustvuje s kandidatom, ki mu ankete kažejo, da ne bo zmagal in ravno zato volijo zanj. Ostale hipoteze kažejo druge oblike vpliva, npr. na volilno udeležbo. Če rezultati JM anket kažejo veliko izenačenost, to lahko vpliva na večjo volilno udeležbo, saj volivci menijo, da je njihov glas pomemben, na drugi strani pa v primeru, ko ima en kandidat veliko prednost pred ostalimi, to lahko povzroči manjšo politično participacijo.

    V zadnjem času je najbolj znan primer vpliva JM anket anketa dela pred državno-zborskimi volitvami, ki je pokazala, da bi SMS prišel v državni zbor (za razliko od vseh ostalih anket). In SMS je potem res prišla v državnoi zbor.

Komentiraj