Monday 30. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Varuhinja varuje

24. julij 2007 ob 15:34 | Katja Lenart |

Danes je varuhinja človekovih pravic Zdenka Čebašek Travnik predstavila delo urada v minulem letu (torej delo njenega predhodnika Matjaža Hanžka). Statistika pravi, da je omenjeni urad obravnaval 2492 primerov, kar je 3,2 odstotka manj kot v letu 2005. Enako kot v preteklosti se je največ primerov nanašalo na sodne in policijske postopke (654), sledijo pa primeri s področja socialne varnosti in upravnih zadev. Čebašek Travnikova je sicer danes izpostavila prioritete, ki jim v svojem mandatu daje prednost. In kot je nekajkrat že opozorila, so njene skrbi povezane predvsem z pravicami otrok ter nasiljem.

Sicer pa se je v zadnjih dneh srečala z nekaterimi pomembnimi Slovenci, ki jim je predala poročilo o delu Urada za varuha človekovih pravic v minulem letu. O omenjenih srečanjih je povedala naslednje:

Varuhinja o pogovoru s predsednikom Janezom Drnovškom: ” Jst ne vem, a je to dolg al je kratek, skoraj eno uro je trajal…”

Za sladokusce pa še nekaj odgovorov na novinarska vprašanja, med drugim tudi tista o statusu varuha človekovih pravic, o najožjih sodelavcih Čebašek Travnikove, pa tudi o izbrisanih:

“Jst osebno mislim, da je človekova pravica umreti na dostojen način”.

Katja Lenart

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 3 x komentirano
  1. siruche pravi:

    Sestanek s Cukjatijem je trajal pol ure, z Drnovškom pa eno uro. Iz tega lahko sklepam, da pogovor res ni bil pretirano dolg. Le 2-krat daljši kot predsednikom državnega zbora.

    Po novem se ne reče, da bo njeno delovanje manj politično, temveč bolj uravnoteženo.

    Iz zadnjega odgovora se da ugotoviti, da je proti evtanaziji. Res je tudi dodala, da je to njeno osebno mnenje. Pa vendar. Ne glede na človekove pravice, bolnik naj mirno trpi, po možnosti čim tišje, da ne vznemirja sosede in naj počasi umira. Če si želi umreti, to ni več človekova pravica, temveč stvar družbe. Ah bolečina, to ni nič takega. Na svetu smo, da trpimo, ko bomo pa umrli, nas bo v nebesih čakala večna blaženost.

    PS Moj prvi vtis je, da se je nalezla dveh v Sloveniji tako prisotnih virusov - sproščenosti in cincanja. Ravno prav za uravnoteženost.

    Srečno!

  2. kriptoproletarec pravi:

    Dostojen način umiranja je argument za evtanazijo, pa tudi samomor. Če človek po svoji volji zapusti ta svet, preden postane nemočen, priključen na aparate, brez možnosti za ozdravljenje, je gotovo bolj dostojanstveno.

  3. fifi pravi:

    Ne razumem te zgodbe o “drugih temah”, s katerimi naj bi se ukvarjala v nasprotju s Hanžkom. Varuhinja naj bi se vendar odzival na vse relevantne težave. Ne more na primer reči “Jaz pa se bom ukvarjal(a) z alkoholizmom in nasiljem na otroki” in pozabiti na vse ostalo… Nenazadnje se mi tudi novinarska vprašanja s predpostavko o drugih temah zdijo brca v temo.

    Bi pa rekel, da je tele varuhinje veliko manj slišati kot Hanžka, kar najbrž marsikomu zelo ustreza.

Komentiraj