Monday 30. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Lokalne volitve 2007

17. julij 2007 ob 8:01 | Nejc Jemec |

Kot poročajo tudi Delo, Dnevnik in RTV Slovenija, je Upravno sodišče določilo, da bodo na treh voliščih v Škofji Loki še enkrat volili župana. Na lanskoletnih lokalnih volitvah je dotedanji župan Igor Draksler (SLS) v drugem krogu za 16 glasov premagal svojega protikandidata Dušana Krajnika (Lista NIT). Ta je po volitvah očital, da so se na voliščih dogajale mnoge nepravilnosti. Med drugim sta bila člana volilnih komisij tudi oba županova sinova, volilne lističe pa naj bi nekateri nosili celo domov in jih nato izpolnjene prinesli nazaj na volilno mesto.

Upravno sodišče ja tako po Krajnikovi pritožbi škofjeloški volilni komisiji naložilo, da mora do 1. septembra razpisati volitve na Godešiču, v Gostečah in Lenartu, kjer je prihajalo do očitanih kršitev. Dušan Krajnik se je, kot nam je povedal, odločitve Upravnega sodišča razveselil in meni, da je s tem, ko bodo ponovno volili tudi na Godešiču, njegovi domači vasi, v prednosti. Župan Igor Draksler, po Krajnikovem mnenju zgolj vršilec dolžnosti župana, pa je z izjavami o zadevi zaenkrat precej skop. Pravi, da je zadevo predal odvetnikom, na podlagi njihovega mnenja pa se bodo odločili kako naprej. Taka previdnost naj bi bila tudi posledica zapletenosti situacije, saj bi lahko povzročila pravi domino efekt - Ustavno sodišče je namreč že maja, kot piše Dnevnik, po obravnavi Krajnikove pobude za oceno ustavnosti 25. člena zakona o volitvah v DZ, ki se navezuje tudi na zakon o volitvah v lokalne skupnosti, odločilo, da je zakon o lokalnih volitvah v neskladju z ustavo, ker ne določa, da člani volilnih odborov ne morejo biti sorodniki kandidatov.

In medtem ko Krajnik trdi, da pritožba na odločitev Upravnega sodišča ni mogoča, Draksler možnosti pritožbe na odločbo ne izključuje.

Mi smo se danes odpravili na Godešič in spraševali o tem, kaj o nastali situaciji menijo vaščani, ki bodo očitno morali še enkrat na volišča. Naj povemo, da je bilo izjave precej težko dobiti - v lokalnem okolju je o politiki očitno še težje spregovoriti, kot pa kje drugje. Tako so nam nekateri povedali, da “naj kar ostane tako kot je, saj se je volilo po starem, ko bodo pa zakone spremenili, naj se voli po novem,” spet drugi pa so nas po opravljeni anketi spraševali, čigavi smo, Krajnikovi ali Drakslerjevi in koliko nam plačajo? Nekateri pa so vseeno spregovorili.

Nejc Jemec

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 5 x komentirano
  1. erzoor pravi:

    ajde da vidimo kako se bo ta burka razpletla…
    nebi se preveč opredeljeval ampak glede na slišano od številnih znancev ki bolje poznajo krajnika, vse bolj dvomim, da bi on lahko bil boljši županski kandidat.
    to je vse spolitizirano. same riti. smrdi. lastni interesi in blazna želja po oblasti. kdo bo pa potem na koncu res delal radikalne premike pa jest nevem. niti krajnik in tudi draksler ne. afaik.
    ali pa se motim - bomo videli, županskim, predsedniškim in ostalim obljubam kandidatov za razne visoke stolčke ne verjamem en K. več.

  2. Alcatraz pravi:

    erzoor se čist strinjam stabo… smo imel ločani res zajeban del med dvema fejst zanč kandidatoma (da sem malo bolj nezen:) ) zbrat manj zanč kanditata.
    Po drugi strani bo pa prav lepo videt kako se bodo odvijale volitve v teh 3 krajih. Če mene prašaš bo Krajnik popušil kokr je dolg pa širok.

  3. Hanza pravi:

    sam spremeba bi pa v Loki bila potrebna! Loka je mesto muzej na prostem. Nic od nic. Ni nove infrastrukture,..ni razvoja.

    Samo zadnji “greh” zupana Igorja:
    Loka je edino mesto, ki bo na 100m. imela 3 pomembna semaforizirana krizisica. Tudi to je greh zupana. Povsod po svetu delajo krozišča, da razbremenijo promet. V Loki pa semaforje.

  4. Hanza pravi:

    Nejc, dej naredi en prispevek na temo VSEH teh silnih semoforiziranih krizisc k so v Loki. Za Poljansko obvoznico so obljubljali krozisce? Kje je krozisce?

    Na 100 metrih bomo stali v eno in drugo smer.

  5. Aljo pravi:

    Draksler o kroziscih:”to nikjer nimajo, to je sam ena MODNA MUHA”

Komentiraj