Monday 30. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Medvedi na Čopovi

11. julij 2007 ob 18:39 | Maja Andlovic |

Nova generacija (NG), podmladek Slovenske ljudske stranke (SLS), je včeraj in danes na Čopovi ulici v Ljubljani seznanjala mimoidoče z njihovo akcijo “Pozor medved!”, s katero želijo opozoriti na nevzdržne razmere, v katerih živijo prebivalci osrednjega območja rjavega medveda. Pred stojnico smo se pogovarjali s predsednikom občinskega odbora NG Gregorjem Koširjem.

“Kdo pa bo vzel te medvede?”

Maja Andlovic

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 23 x komentirano
  1. siruche pravi:

    Maja, kje si staknila te medvedje glasove? Ne mislim na ta dva za stojnico.

    Kako se ne širi območje medveda, če pa postopa sredi Čopove.

    Problem je, da se naselja širijo v območje medveda.

    Medvedi so neka vrsta Strojanovih. Nihče jih noče.

    Tipično za SLS: Nimajo nobenih konkretnih rešitev za medvedjo populacijo, glavno je, da si delajo samopromocijo. Vsak naj sam presodi, če so dosegli želeni učinek.

    PS Ne vem, kaj se z vami danes dogaja v uredništvu, ampak današnji prispevki so ubijalski. Trebuh mi bo počil.

    Srečno!

  2. Igor Đukanović pravi:

    Tudi jaz se strinjam, da se naselja širijo v območje medveda. In to ni dobro. Pred časom sem bral o teoriji, da se je tako virus HIV-a v Afriki prenesel z opice na človeka.

    No, zdaj pa že jaz tudi nasedam in dramatiziram. Dejansko ne verjamem, da medvedi so največji problem kočevskih kmetov. Še posebej, če se jih ne uporablja v turistične namene - za fotosafarije.

    Če bi se malo dlje pogovarjali s fantoma, bi verjetno priznala, da jih bolj skrbi, kako bo z odkupom mleka, lokalnimi cestami, razvojem turizma, podružnico osnovne šole…

  3. anonimni pravi:

    medvedi suck! še posebej borzni!!!

  4. MEDVED pravi:

    MEDVED JE ZIVAL KOT VSAKA DRUGA je dejal ta mladenic?
    Ali je ali ni?

    Veste kaj, ta danasnja oblast je LOVSKA OBLAST.
    V Kocevju bodo pobili medvede, to je dejstvo. Zdaj se zgovarjajo da jih je prevec, tudi ko jih bo se samo 10 ali 5 bo to za prebivalce se vedno prevec. Kaksne druge resitve?
    Kaj ce bi se malo odpravli v Karpate, kjer zivi 3000 medvedov in morda tam poskusili najti kaksno resitev, kako najti simbiozo med clovekom in medvedom???
    Ali pa v Svico? V Svici je VSAK DAN clanek v casopisu na to temo in ponujajo super resitve. Ker bo v Svici vedno vec medvedov, ki v zadnjem cau sami prihajajo tja, brez naselitve.

    Kje se lahko dobi kontaky tega drustva? Kam jim lahko pisemo, da jim ponudimo resitve?

    Enako velja za Triglavski narodni park, kjer vsako leto POBIJEJO na desetine kozorogov, gamsov in muflonov. Ali je tudi direktorica NARAVNEGA NACIONALNEGA PARKA protinaravovarstveno nastrojena?
    Zakaj se pri nas naenkrat tako povdarja LOVSTVO?
    Prihajamo ponovno v komunizem?

    In kam gredo vse trofeje?

    Dajte no ljudje, nehajte ze enkrat jamrat, odprite oci, resitev je ogromno v drugih drzavah, kjer tudi bivajo medvedi, kozorogi….Samo tja je treba iti in se seznaniti z RESITVAMI.

  5. D_F pravi:

    O sveta preproščina, Ti tipi so nova generacija - morda medvedov ? Če ste frajerji vzemite puške v roke pa potolčite medvede, konec koncev je več kot polovica vaših starcev v parlamentu jagrov. Če je le to tako velik problem, potem se subvencionirani kmetje imajo fajn, zelo fajn.

  6. rocky pravi:

    Pa kaj je vama…kakšna naselitev in širitev naselij v območje. Pa sta vidva že kdaj bla na Kočevskem…tam kvečjemu kakšno vas zaraste ne pa da se kam razširi…
    Sej ne da imajo vse prav, sam kritiki pa prihajate s takimi nemočnimi floskulami in na koncu koncev sami politizirate…naučite se poslušat!
    In ne…tistega Kočevarja, ki se zvečer pripelje iz ljubljanske službe, ker jo pač ne more dobiti v svojem kraju prou boli k… za odkup mleka, razvoj turizma, podružnične šole (v katero ne bo poslal otroka, ker gre po možnosti mimo medvedja selitvena pot)…. Ga pa lahko skrbi če hoče med vikendom za sprostitev malo poplaninarit zraven pa ima možnost da sreča gospo medvedovo s tremi luštkanimi medvedki, ki ji je malo težje razložiti da je on samo utrujeni hribovc…:-)..aja pa sej res …u ljubljani lahk vsi laufajo po Rožniku in Tivoliju…ene 30-40 medvedov na Rožnik al pa na Pohorje ali pa na Pokljuko. Potem bi se pokazal veliki slovenski “naravovarstveni” obraz!…

  7. JAGER PA JAGA pravi:

    Ja res je, danasnja vlada so sami JAGRI.

    Tudi v TNP so sami jagri na oblasti, se posebej direktorca simpatizira z jagri. In vsako leto pobijejo na desetine kozorogov, gamsov in muflonov.

    Kaj ce bi ti decki namesto v Ljubljano raje sli iskati RESITVE v Karpate, kjer zivi vec kot 3000 medvedov. V tistih drzavah kjer so medvedi je treba iskati konkretne resitve in ne v Ljubljani.

    V Svici se pospeseno vsak dan nenamerno medvedi naseljujejo sami. Zdaj jih imajo tri, cez par let morda 10. In svicarji bodo to znali iztrzit.

    Slovencem pa je vedno izgovor da jih je prevec. Tudi ce bi jh bilo salo 5, bi jih bilo se vedno prevec.
    Ker v nasi drzavi danes VLADAJO JAGRI in sincki teh jagrov.
    Daj, spravite se malo v Karpate, tam boste nasli resitve, in ne na Copovi!!

  8. optimist pravi:

    a ni problem v slabih zimah in nemarnem ravnanju z odpadki?

  9. Igor Đukanović pravi:

    No, priznam, da se ne veselim srečanja z medvedom iz oči v oči, a se ne spomnim, da bi medvedi v Sloveniji že napadli koga, ki ni drezal k njihovim brlogom. To je podobno kot z morskimi psi. Morski psi ubijejo zelo zelo malo ljudi. A je strah velik, ker se pri srečanju z morskim psom pač čutimo tako nemočne. Dejansko veliko več ljudi umre zaradi pokvarjenega jogurta, kot zaradi srečanja z morskim psom.

    In ja, priznam, da govorim rahlo na pamet. Pač razmišljam, kaj bi utegnilo zanima kmečko prebivalstvo v okolici Kočevja. Kaj pa ti, Rocky? A tudi ti ne govoriš malo napamet? A misliš, da tiste, ki se vsako jutro z avtom odpeljejo v službo v Ljubljano (in spotoma v Ljubljano v osnovno šolo odpeljejo še otroke) res skrbijo medvedi?

    Za planinarjenje pa je tudi dovolj drugih hribov. In ja, ne glede na medvede bi jaz še kdaj šel sam peš na Pohorje, a trenutno ne utegnem.

  10. Maribor pravi:

    Prosim, pripeljite nam nekaj medvedov na Pohorje!

    Smucarija na Pohorju nima prihodnosti!!! Ker ni snega, ker ni denarja…

    Zato: prosim, pripeljite nam medvede na Pohorje, krasna atrakcija za turiste, krasna priloznost !

    Kje vas lahko kontaktiramo?

  11. web pravi:

    A da nihce noce medvedov v Sloveniji?
    Ja komu ste pa ze ponudili preselitev v Sloveniji?

  12. Zlata lisica pravi:

    Medvedi na Pohorju: http://www.vecer.com/blog/ALPSKE%20KRAVE?id=16284

  13. 1tastar pravi:

    Ko je še živel Tito, se je grozno rad slikal z uplenjenim medvedom.

    Vsakega politika pošljimo v hosto lovit medvede. Pa bo kmalu manj medvedov, ali pa politikov.

  14. Rocky pravi:

    Hihi…smešno…tu na teh forumih, pa tudi v raznih pismih bralcev se ustvarja kao neko kvazi javno mnenje, ki pa je daleč od resnice. V našem primeru bi jaz malo po Sodražici, Ribnici ali Kočevju vprašal za mnenje…To pa zato ker v te forume po vecini pisejo samo določeni tipi ljudi(brez zamere , nič osebnega). To je približno tako kot razna drustva za pravice in osvoboditve živali, ki stejejo nekaj deset članov pa polnijo casopise s svojimi vnaprej zasnovanimi in mednarodno razsirjenami floskulami…in je videti kot da vsi v državi tako mislijo. Govorimo pa o ljudeh,ki npr. ne pijejo kravjega mleka in ne jejo jajc zaradi svojega prepričanja. A je to realna slika??
    Skratka zakaj se iz tega medveda dela tak big deal? V drugih državah bi stroka in politika odločila, določeno št. medvedov bi pospravili…javnost pa še vedela ne bi. Ne toda pri nas je potrebno polimizirat itd… In končno kaj za vraga je medved tako posebnega…Večina se nas hrani z mesom…živali se ubijajo…prav tako ostala divjad. Pa ni nekih večjih polemik. Tam so naravovarstveniki sami. Ko pa je govor a o medvedu pa vsi skačejo! A ste prevec filme pa risanke gledali o lepih medvedkih ?
    Igor, ti bi Kočevarja še tisto malo kar je doma izselil? Najprej naj šola otroke v lj, potem naj še planinari in joggira v ljubljani…konec koncev naj se kar u Lj. preseli. A je to rešitev in koliko je realna - izseljevanje?? Mene ne bo nihče iz preganjal iz rodnega kraja! Govorjenje na pamet je relativno…sem pa idejo za to govorjenje dobil pri ljudeh okoli sebe.
    Imaš pa prav glede statistike. Izgleda ugodna in je na strani medveda. Je pa tudi res, da prebivalstvo pri jogurtu nima v glavi kako te razjarjeni jogurt, ponavadi ženskega spola, lahko razmesari in če te še ne ubije te pa za večno invalidsko upokoji. Da…medved je večinoma neagrasivna žival…samo kaj ti pomaga če ga 10x srečno srečaš..enajstič se pa ne izide najbolje…
    In pa dovolj je bilo že tega nabijanja o raznih jagrskih lobijih itd…ah dajte no, kakšne teorije zarote pa so to…katerega leta pa živimo? Tudi predstava o lovcih je na žalost zgrešena…
    Zadeva ima vedno dve plati…samo nekateri nočejo spoznati temnejše…in zato ne vidim možnosti za kakršenkoli premik v zvezi medveda…
    Za konec lahko povem da nism lovec in tudi v sorodstvu nism z nobenim. Tudi medvedov ne bi pobijal, če bi mi ponudili drugo resitev. Vendar se mi zdi da so druge rešitve še bolj utopične…Razen Pohorja seveda…če vzamete ene 200 primerkov mislim da bi bil cel problem rešen…!

    LP iz Ribniškega konca

  15. HITLER ml. pravi:

    bravo rocky.toti vegi burgerji se naj s seboj ukvarjajo ne pa z stvarmi ki jih sploh ne poznajo

  16. Zlata lisica pravi:

    Zakaj se dela big deal okoli medveda?
    Kej je medved zavarovana zival, krave in svinje pa ne.

  17. Heywood Jablowme pravi:

    They’re Godless killing machines!!!

  18. Igor Đukanović pravi:

    Rocky, midva lahko tole nabijava do onemoglosti. In postajava vse bolj “relativna”. Torej, a ti res poznaš koga (ne jagra), ki je že desetkrat srečal medveda?

    Dajva se torej pogovarjati o bolj konkretnih izkušnjah. Kot otrok sem enkrat res videl v klobčič zvito na poletnem soncu uživajočo kačo. Ogledal sem si jo, modro ugotovil, da je gotovo belouška in šel naprej po stezici dva metra od nje. Ni se niti premaknila. Ko sem potem o dogodku poročal, je nastal halo. Ata je vzel zračno puško in kačo ubil. Izkazalo se je namreč, da je bila strupena. Takrat še nisem imel deset let, tako da me prosim ne spraševati, ali je bila gad ali modras.

    Kljub tej izkušnji jaz danes ne mislim, da je treba stupenjače pobiti. Morajo se pa otroci v šolah učiti, katere kače so strupene, da se jih je treba izogibati, kaj je prva pomoč, če te piči in seveda tudi v naravi imeti mobi pri sebi, da pokličeš pravočasno prvo pomoč. Predvsem pa ni treba nalašč drezati v gmrmičevje, visoko zaraslo zapuščeno travo in podobno. Čeprav so kače bistveno bolj neumne od medvedov, se jih ni treba bati.

    Odrasel človek je nekje trikrat manjši od medveda, če se ne motim. In, ja, jaz sem vegetarijanec in sem še bolj ukusen od tebe. :-) A vseeno pomisli na kakšnega psa ovčarja, ki je trikrat manjši od tebe. A bi ga ti brez razloga napadel? Medved v človeku ne vidi lahkega zalogaja z dobro znanim okusom. Napade samo, če je njega strah. Torej pravim še enkrat. Ne drezati v medvede. In mislim, da se jih potem ne boš rabil bati.

    Ne, nikakor ne želim, da se ti izseliš v Ljubljano. Govoril sem samo o tistih, ki že delajo v Ljubljani. Ne vem, kakšen življenjski stil točno imaš. Zakaj pa se bojiš medvedov? Po mojem mnenju ni dobro, da nasedaš paniki, ki jo rumeni tisk že dolgo zganja. Namesto, da bi govorili o problemih, od katerih ljudje dejansko umirajo (holesterol) in zaradi česar imamo dejansko materialno škodo (bolniške), nam z velikih naslovnih sporočajo o medvedih in drugih zvereh, ki so se znesle nad drobnico in čakaj, čakaj, zdaj si ti na vrsti…

    Fantoma na posnetku pa zamerim poceni marketing. Trdim, da medvedi sploh niso največji problem na vašem koncu. Fanta pa “jočeta”: “tu smo tako bogi, da imamo še medvede na dvorišču in prestolnica nam noče pomagati”. Tu so medvedi samo grešni kozli za nerazvitost vaših krajev. Tudi, če pobijete vse medvede, ne bo življenje pri vas niti za procent varneje in kakovostnejše. Je pa to medved primeren za jumbo plakate. Poglejte nas, kako smo bogi. Ko pa pridobijo pozornost, bodo pa priznali, da bi radi še ceste in lokalno samoupravo in… Zakaj ne morejo takoj pošteno povedati, kaj bi radi in naj nehajo izkoriščati prirojen (neutemeljen!) strah ljudi pred velikimi živalmi za ustvarjanje panike med ljudmi, samo zato, da bi to paniko lahko izkoristili v svojo promocijo.

    Pa lep pozdrav s totega na vaš konec,
    igor

  19. peter pravi:

    Rocky!
    Medved je v Sloveniji nazadnje ubil človeka v tridesetih letih prejšnjega stoletja. Koliko ljudi je od takrat umrlo v avtomobilskih nesrečah samo v Ribnici? Zakaj potem ne greš na ulico in protestiraš proti avtomobilom?

  20. Rocky pravi:

    Še vedno ne pridemo do bistva…ne moremo primerjati avtomobilov in medvedov. To je podobna kot tista primerjava z jogurtom…tu ne primerjamo zgolj statistike…oz. jo lahko kvečjemu nek ljubljančan…:-) Vsi imamo avtomobile in vsi se z njimi ubijamo. Svetovni trend… Če boš vozil normalno po predpisih počasi itd…imaš manj šans da se ubiješ kot če si nek divjak, če imaš boljši avto , če se manj voziš itd. Še zadnjič bom poskušal pojasniti poanto ki jo očitno eni ne bodo nikoli dojeli. Obstaja možnost da te napade medved…te ubije ali samo močno poškoduje, recimo Franca Gačnika nekaj let nazaj…,kar je verjetno še slabše… Ta možnost obstaja vsakič ko se soočiš z medvedom. In če se zadnje čase soočamo z medvedom več kot so se naši predniki (in to je dejstvo!) je prav da se to tudi pove. In enkrat dokončno: tukaj ne govorim da medved pride enkrat na leto malo okoli. To ni tako kot npr. ko se pojavi dvakrat na leto na Golovcu…pa Ljubljana dela paniko še en teden. Govorim o ljudeh ki jim medved redno pregleduje smetnjake, spomladi z veseljem poje okrasni pridelek v domačem sadovnjaku, ki svojo redno pot do svojega vira hrane opravlja mimo naselja itd…In ko to opazuješ, verjemite, da se ti prou jeb……za statistiko in koliko jih je medved pobil itd…tu je nelagodje in pika. Nimam nič proti njemu ampak v takih momentih , če bi imel orožje bi ga gladko počil. In to je čisto človeško!! In zato mi že nehajte s temi naravnovarstvenim sranjem…ukvarjajte se s svojimi problemi, jih imate tudi drugje, jaz se bom pa s svojimi, filozofijo o naravi pa pustite filozofom. In Igor…brez zamere, ampak če bi prej vedel da si vegetarijanec se ne bi spuščal v debato s tabo…zato ker je nesmiselna, saj govoriva o dveh svetovih…jaz o medvedu…ti pa skozi medveda na splošno o živalih!
    To bi bilo od mene vse na to temo!
    LP

  21. Miha48 pravi:

    Medvedi kar na dvorišče?
    »Ni nujno, da imamo živali neskončno radi, gre le za spoštovanje, da poskrbimo za njih, v skladu z vrsto živali in njenimi potrebami«, je bila zaključna misel odmeva »Medvedi« bralke Barbare Györfi v ONI št. 45. Drugačno pa je bilo mnenje bralca Antona Marolta, ki je v ONI št. 44 napisal: »Le redijo naj si jih doma, ne na našem dvorišču«. Obe mnenji sta legitimni. Ali je res realno in »človeško«, da poskrbimo za živali »v skladu z vrsto živali in njenimi potrebami«? Osnovne naravne potrebe vsake živali, tudi medveda, so preživetje, hranjenje in seveda razmnoževanje. Brez meja? Gotovo ne, mar ne? Tako je moje mnenje in tudi mnenje večine »civiliziranega sveta«, pa če zveni še tako »vzvišeno in domišljavo«. »Človek je samo ena izmed živalskih vrst«, pravi gospa. Res samo to?
    Ga. Györfi pravi:«Ves svet je funkcioniral popolno tudi brez človeka.« Kaj s tem meri? Človeška vrsta je moteča v naravi, je odveč? In ravno »ta odvečni človek« naj skrbi za naravo, čeravno naj ne bi imel mandata za primata? Kdo bi se s tem strinjal? Ali ni to nekoliko sprenevedanja? Menim, da ima človek mandat, da je primat, z veliko odgovornostjo za naravo, sredi katere živi. Kako pa »človek« opravlja to vlogo, pa je gotovo zadeva trajne diskusije, ki poteka samo med ljudmi. Tudi o omejitvah in preživetju medveda in volka, ki sta zveri. Aktualni pa so samo »medvedki«? Kaj pa »zajčki«, ki jih skoraj več ni videti v naravi? Otroci se radi igrajo z medvedki in zajčki. Od kod ta fenomen razlikovanja?
    Gospa tudi pravi:«S tem, da rinemo v gozdove ali si v njihovi bližini postavljamo domove, sprejmimo v zakup tudi to, da se nam po dvorišču sprehajajo medvedi, bili so tu pred nami«.
    Je to realna in pravilna zahteva »za razgledanega človeka«? Sam se z njo ne strinjam, pa tudi g. Marolt očitno ne. Njegova žena pravi, da se zvečer, zaradi sprehajanja medvedov okoli njihove hiše, boji iti »iz hiše« pogledat do sosednje hiše, kako je z njeno 90-letno taščo. Marsikdo, ne samo on, zato ne dovoli, da ga na domačem dvorišču ogroža in straši medved. Enako velja za neznanega »človekovega prijatelja- psa«, ali človeka-tujca. Ni to naravno in nravno? Je revolt g. Marolta mogoče le razumljiv? Za mene je. Gre za osnovno človekovo pravico varnosti, tudi na domačem dvorišču, zapisano v ustavi in še kje. Nekateri pa o tem dvomijo in jo oporekajo, saj niso ogroženi, težko razumejo. Ne gre torej za »ljubke medvedke«, gre za zver, problem medveda na dvorišču.
    Nisem strokovnjak, vendar mi podatki o medvedih le nekaj povedo. V Evropi je 50.000 medvedov, 14.000 izven Rusije. V Sloveniji je populacija 500-700 medvedov in narašča. Za naravno ohranjanje vrste naj bi bila potrebna populacija 1000 medvedov, ki pa naj bi bila porazdeljena v vsem alpskem področju. V državah tega področja pa medvedov skoraj ni, so samo uvoženi iz Slovenije, pa še teh je samo za vzorec. Bo samo Slovenija povečevala število medvedov in jih ohranjala, čeprav »na domačih dvoriščih«?
    Največ medvedov je na kočevsko ribniškem in notranjskem področju. Mnogi se izogibljejo gozda, narave. Bojijo se. Žrtve, pa tudi neljuba srečanja so prepogosta. Ne tarnajo samo kmetje, ki jim medved in volk povzročata škodo in ogrožata eksistenco. Znano je sicer, da je letos priseben Ribničan dokaj srečno preživel srečanje z medvedko z mladiči. Pohvalno je, da ji je »odpustil«, vendar je tokrat on zašel na »njeno dvorišče«, visoko v gozdu, ni jo srečal na domačem dvorišču ali v domači vasi. Pred par leti je medved, na koncu moje mestne ulice, dva kilometra od gozda, v jutranjih urah, raztrgal ovce. Samo za primer, ki jih je sicer še več.
    Je res to naravno, človeško nravno in povsem sprejemljivo? Za prizadete gotovo ne.
    Nedavno preberem, predsednik italijanskega parka (!) Orobie je povedal, da je njihova dolžnost medvedu omogočiti naravno, divje življenje, varnost človeka pa vendarle ostaja na prvem mestu. Gre za enega medveda in to v parku! Varnost človeka pa ostaja na prvem mestu! Ali je tako tudi pri nas? Kdo bo prevladal na domačem dvorišču, medved ali človek?

  22. InchaGrow pravi:

    While Inchagrow is marketed as a dietary supplement, it is important to note that dietary supplements are regulated by the FDA. This means that their safety and effectiveness, and there is 60 money back guarantee that Inchagrow will work for everyone.

  23. Nervogen Pro pravi:

    Nervogen Pro is a cutting-edge dietary supplement that takes a holistic approach to nerve health. It is meticulously crafted with a precise selection of natural ingredients known for their beneficial effects on the nervous system. By addressing the root causes of nerve discomfort, Nervogen Pro aims to provide lasting relief and support for overall nerve function.

Komentiraj