Monday 30. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Türk ali Gaspari?

6. julij 2007 ob 23:05 | Denis Sarkić |

Vodja poslanske skupine nepovezanih poslancev Matej Lahovnik in predsednik SD Borut Pahor sta se na današnjem pogovoru o možnem skupnem predsedniškem kandidatu strinjala, da je potrebno morebitno strankarsko preigravanje potisniti v ozadje in da je potrebno preveriti vse možnosti, da bi lahko prišli do skupnega kandidata. Na podlagi tega so se v združenju Zares odločili, da bodo prihodnji teden na pogovor povabili tako Danila Türka kot Mitjo Gasparija.

Tako v združenju Zares kot v SD si želijo skupnega kandidata, ki bi ga podprli volivci s svojo listo kot nestrankarskega kandidata. “Na ta način bi prišli do kandidata, ki bi bil že v izhodišču nadstrankarski, ki ne bi imel strankarskega predznaka in verjamemo, da bi bil tudi dostojen naslednik obeh predhodnih predsednikov republike,” je pojasnil Lahovnik.

Zato bodo prihodnji teden v Zares profesorja na ljubljanski Pravni fakulteti Türka in nekdanjega guvernerja Banke Slovenije Mitjo Gasparija povabili na pogovor o tem, kako vidita vlogo predsednika republike, kakšni so njuni pogledi na opravljanje te funkcije in se na podlagi pogovora odločili o morebitni podpori posameznemu kandidatu. Kot je ob tem poudaril Lahovnik, je na simbolni in moralni ravni funkcija predsednika zelo pomembna in lahko vpliva tudi na politično stanje v državi.

Sicer pa se v Zares zavedajo, da je pomembno imeti verodostojnega kandidata. Narobe pa je, če kdo misli, da so letošnje predsedniške volitve predigra parlamentarnih volitev, je opozoril Lahovnik. “Če bo kdo izhajal iz tega prepričanja, se bojim, da bo na koncu ceno plačal morebitni kandidat, ki lahko seveda doživi poraz proti drugemu kandidatu, ki prihaja z desnosredinskega prostora.”

Po Pahorjevih besedah je sestanek izpolnil njegova pričakovanje, saj se bodo v Zares pogovorili s Türkom, ki je 29. junija predsedstvu SD dal soglasje h kandidaturi za predsednika republike. Tako bo glede morebitne skupne podpore odločilen prihodnji teden, sta povedala tako Lahovnik kot Pahor. Slednji bo sicer formalno podporo Türku predlagal organom stranke, tako naj bi 13. julija o tem odločalo predsedstvo SD. Glede načina Türkovega kandidiranja pa ocenjuje, da bi bila najbolj primerna kandidatura s podpisi volivcev ob podpori strank.

Pahor se bo tako v ponedeljek sestal še z novoizvoljeno predsednico LDS Katarino Kresal. Takrat bosta oba ugotovila, ali ostajata obe stranki vsaka pri svojem kandidatu, je pojasnil prvak SD. V primeru, da bi se to zgodilo, bo Pahor Kresalovi predlagal, da tisti, ki bo dobil v prvem krogu volitev manj glasov, v drugem krogu podpre tistega, ki bo prejel več glasov. V liberalni demokraciji sicer vztrajajo pri Gaspariju, ki jim je dal soglasje za kandidaturo.

Prvak SD Pahor je namreč v ponedeljek pisal Kresalovi, Lahovniku in predsedniku najmanjše vladne stranke DeSUS Karlu Erjavcu in jim predlagal srečanje o morebitnem skupnem kandidatu. Pahor se je najprej v četrtek sestal z Erjavcem, ki se je po pogovoru o možnostih za skupnega predsedniškega kandidata odločil, da bo podprl profesorja na Pravni fakulteti Danila Türka. Ta po njegovih besedah tudi v stranki uživa velik ugled, zato pričakuje, da ga bodo podprli tudi organi DeSUS.

Celotna novinarska konferenca (za sladokusce):

Denis Sarkić

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 13 x komentirano
  1. 1tastar pravi:

    Pa imamo ob Pahorju še enega cincarja!

  2. Schlager pravi:

    ah sej se vidi, da je cagav pob

  3. anonimni pravi:

    če bo turk zmagu, nas bojo še fuknli iz eu

  4. t-mac pravi:

    @anonimni: najprej mi ni bilo jasno, pol sem pa skapiral lol :lol:

    Škoda da po javnomnenjskih vodi Gaspari pred Türkom… Türk se mi zdi veliko veliko boljši, vprašanje pa je če (in kako) mu lahko dvignejo rating v tako kratkem času. Drugače pa so ankete pokazale, da Peterleta podpirajo predvsem tisti z OŠ in poklicno izobrazbo, Türka pa bolj izobraženi. Zgleda da nam bodo idioti izvolili predsednika… :/

  5. Schlager pravi:

    ”da Peterleta podpirajo predvsem tisti z OŠ in poklicno izobrazbo, Türka pa bolj izobraženi. Zgleda da nam bodo idioti izvolili predsednika…” :/

    taisti z OŠ in poklicnimi šolami utegnejo voliti SD na naslednjih volitvah btw, sam se nagbam k Tuerku, čeravno me nekaj na njegovem govoru spominja na Drnovška

  6. 1tastar pravi:

    Se moram odreči izobrazbi, ker nisem za Türka?

  7. Mirc pravi:

    Mogoce si pa pozabil vzeti v zakup, da se je tvoja izobrazba ze odrekla tebi?? :) joke. Letos sem res vesel. Obstaja upanje, da bomo imeli le 2 resna in kompetentna kandidata. Eden na levi in eden na desni. No, guzvala se bosta na sredini, ker je to in. Moti me edino, da sta oba nekolilo mehka in prevec diplomatska. Pa obadva govorita zategnjeno na nacin, kot da ju skoz srat tisci. Eden je prisel iz ljudstva v eu politiko in mu ljudske strune niso tuje, drugi ima neprecenljive izkusnje OZN, a se ze uci ljudske dostopnosti.

    Ce se v bitko ne bodo prevec vpletale stranke v kar pa mocno dvomin, bi lahko enkrat za spremembo imeli prav normalni kampanji.

  8. Mirko pravi:

    Mogoce si pa pozabil vzeti v zakup, da se je tebi morda ze odrekla tvoja izobrazba?? :) sala.

    Letos se bo, upam, prvic zgodilo, da bomo imeli na trgu kandidatur le 2 kompetentna kandidata. Eden levi, drugi desni. Ne vem zakaj vsi rinejo na sredino. Prav lepo je imeti krila. En kandidat na levi, drugi na desni in v sredini narod. Eden je iz ljudstva uspesno prijadral v EU politiko, drugi se z neprecenljivimi OZN izkusnjami pospeseno uci ljudske dostopnosti. Malo sta se mehka in diplomatska. Nikjer ne pise, da predsednik drzave ne more imeti svojega mnenja, ki je razlicno od vladnega. To je pluralizem. Ko se le ne bi stranke prevec vpletale in pacale kampanji. Zal le skromna zelja.
    Trenutno vem samo to, koga od njiju ne bom volil.
    Naj zmaga boljsi!!

  9. 1tastar pravi:

    Če nisi strankarski, te čaka Krambergerjeva usoda!

    Še zdaj se ne ve, je krogla priletela z leve ali desne.

  10. 1tastar pravi:

    Prižgite kresove!

    Turki prihajajo.

    Sicer pa, Mirko, demokracija je diktatura večine. Četrtina izobraženih ne šteje, zlasti še ne, če ne gre na volitve.

    Sploh na nič ne dam na raziskave javnega mnenja. So delane na premajhnem vzorcu, da bi lahko uporabili statistične metode. Ena od metod obdelave množičnih podatkov pa je, da se ekstremne vrednosti ignorirajo.

    Potem pa se zgodi Izola!

  11. pika pravi:

    Kako zanimivo! izobraženi volijo levo. kako lepo so kulturniki “zdresirali” študente. Zgleda, da v Slo bolj študiraš bolj nesamostojen postaneš, še malo in bodo hodili po kolenih do lastnih “učiteljev”.
    Torej je imel prav tisti, ki je, pred nekaj leti rekel, da v Slo (če zeliš uspeti na kulturnem novoju) moraš lizati “rdeče intelektualce” drugače je bolje, da greš izven države, ker prostora zate ni.

  12. neokon pravi:

    Ta, ki pravi, da izobraženi volijo samo levo, je produkt jurišnice in leninistke Vesne Godine z rdečega lemenata - FSPN

  13. pijano pravi:

    G Turk je zmagovalec

Komentiraj