Monday 30. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

SOVA brez dopusta

4. julij 2007 ob 17:32 | Denis Sarkić |

Nekdanji direktor Slovenske obveščevalno-varnostne agencije (Sova) Iztok Podbregar bo pred komisijo za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb predvidoma nastopil po 15. avgustu. Nastopil bo lahko v prisotnosti svojega zagovornika Aleksandra Čeferina. To je danes za medije potrdil predsednik komisije Pavle Gantar.

Podbregar se je sicer že 26. junija odzval povabilu na sejo komisije, na kateri je ta razpravljala o navedbah nekdanjega premiera in zdajšnjega poslanca SD Antona Ropa o prisluškovanju slovenskemu premieru, tedanjemu vodji opozicije Janezu Janši in hrvaškemu predsedniku vlade Ivu Sanaderju, ki naj bi potrjevala politični dogovor med Janšo in Sanaderjem o incidentih z ribiškimi ladjami v Piranskem zalivu. Ker ni želel nastopiti brez navzočnosti svojega odvetnika, se nekdanji direktor Sove seje po odločitvi komisije ni mogel udeležiti. Komisija namreč zaradi tajnosti podatkov ni dopustila navzočnosti odvetnika.

“… mislim, da so odpravljene vse ovire za pogovor komisije z gospodom Podbregarjem …”

Nadzorna komisija je nato Pravno fakulteto zaprosila za strokovno mnenje, ki naj bi razrešilo dilemo, ali komisija pogovor s Podbregarjem lahko opravi ob navzočnosti zagovornika ter ali mora zagovornik v tem primeru pridobiti dovoljenje za dostop do tajnih podatkov. Profesorja s Pravne fakultete Rajko Pirnat in Igor Kaučič sta v mnenju zapisala, da komisija pogovor s Podbregarjem lahko opravi v navzočnosti odvetnika, poleg tega pa Čeferin po njunem mnenju za sodelovanje na seji ne potrebuje dovoljenja za dostop do tajnih podatkov.

Denis Sarkić

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 2 x komentirano
  1. Mirjana pravi:

    Na TV je gospod Jerovšek opozoril, da bi laho g. Podbregar vsaj kakšno uro prej opozoril na prisotnost odvetnika,…torej, so rabili kakšno uro, da razčistijo če je to zakonito (saj je g. Jerovšek vedno tak pametn), lepo bi prosili prisotna za uro časa, potelefonirali.. ter zadeva bi bila rešena…kje je problem?…če gre sedaj g. Podbregar na dopust…naj se ima lepo in si odpočije od vse te kolobocije, ki jo je zakuhala…uganite kdo?…:)

  2. 1tastar pravi:

    Pustite komisiji čas, da bo imela kaj dela tudi jeseni. Še nobeni komisiji ni uspelo, da bi delo zaključila. Bo pa naredila dovolj zmede v glavah volivcev, da rajši ne bodo šli niti na predsedniške niti na parlamentarne volitve.

    Lepo, ker se potem vsakdo lahko usaja nad 30% demokracijo!

Komentiraj