Monday 30. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Korupcija na DURS-u

4. julij 2007 ob 18:06 | Denis Sarkić |

Organizacija za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) v poročilu o drugi fazi ocenjevanja Slovenije pri uresničevanju Konvencije o boju proti podkupovanju tujih javnih uslužbencev v mednarodnem poslovanju izraža zaskrbljenost zaradi napovedane razpustitve omenjene komisije, je danes na novinarski konferenci povedal predsednik komisije za preprečevanje korupcije Drago Kos. Poročilo državo poziva, naj podvoji prizadevanja za dvig zavesti o podkupovanju tujih javnih uslužbencev. Predsednik komisije je še povedal, da so priporočila OECD obvezna in bo morala Slovenija o njihovem uresničevanju v enem letu poročati ustno, pisno pa v dveh letih po prejetju poročila.

Kot je povedal Kos, OECD obenem izraža zaskrbljenost zaradi napovedane ukinitve komisije za preprečevanje korupcije. “Negotova prihodnost komisije vzbuja zaskrbljenost glede tega, kdo bo v Sloveniji vodil in usklajeval bodoča prizadevanja za dvig zavesti o korupciji v družbi in za njeno preprečevanje, še posebej na področju čezmejne korupcije,” je zapisano v poročilu.

Drago Kos: “… na žalost so slovenske ribe dost velike …”

Pomočnik predsednika komisije za preprečevanje korupcije Bečir Kečanović je podrobneje predstavil tudi dve od štirih v torek objavljenih načelnih mnenj komisije. Prvo mnenje se navezuje na prijavo suma korupcije v ravnanju generalnega direktorja Davčne uprave Republike Slovenije (DURS) Ivana Simiča, ko je višjemu davčnemu inšpektorju ljubljanskega davčnega urada Djordjetu Periću izredno odpovedal pogodbo o zaposlitvi. Drugo pa na dopis ljubljanskega župana Zorana Jankovića v katerem od pravnih oseb v okviru ljubljanske občine zahteva, da pri najemanju odvetniških in notarskih storitev najemajo določen krog odvetnikov in notarjev. Komisija meni, da v prvem primeru - pri ravnanju Simiča - ustreza definiciji korupcije po 3. alineji 2. člena Zakona o preprečevanju korupcije, v drugem primeru pa po mnenju komisije ne ustreza definiciji korupcije.

Kaj se bo zgodilo v primeru DURS-a, je zdaj v rokah policije in tožilstva. In tudi ministra za finance Andreja Bajuka. Morda bo vse naštete s kakšno zanimivo potezo prehitel direktor DURS-a Ivan Simič.

Denis Sarkić

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 5 x komentirano
  1. andlen pravi:

    Neverjetno! Direktor DURS gleda v kamero in pripoveduje, da ni nič narobe, če ima hkrati privatno svetovalno firmo….
    Konec 80. let prejšnjega stoletja je avstrijski kancler Kreisky našel sijajnega fanta za svojega naslednika. Postavil ga je za finančnega ministra. A kaj, ko se je izkazalo, da ima šarmantni Hannes Androsch poleg ministrovanja hkrati še zasebni hobby: svojo davčno-svetovalno firmo Consultazio… TISTI HIP JE ZA VEČNO ODLETEL IZ POLITIKE!!!!!! Za našo domačo rabo še info: Ta Hannesova firma se je ob razsulu jugodržave znašla tudi v Sloveniji! Prebarvani komunisti so si tablo s firmo montirali kar na pročelje svojega dotedanjega Cekaja na Tomšičevi. Kaj je takrat Hannesa pripeljalo v objem teh tičev, sam Bog ve. Bi kazalo iskati v smeri kakšnih “transakcij”…. ali kako se že reče (ker nimam pojma o finančnem poslovanju).

  2. Kritik pravi:

    Velike ribe smrdijo pri glavi.

  3. 1tastar pravi:

    Kje pa je bil črni ptič z rumenim kljunom takrat, ko so Simiča imenovali za direktorja DURS? Javno je bilo rečeno, da ima podjetje.

    Najbrž je služil z lavfanjem po fuzbalpacu. Zdaj pa kot vsi črni kosi vleče deževnike iz razmočene zemlje.

  4. scan pravi:

    Vlada si želi samo transparentno delovanje. Za boj proti korupciji si želi nekoga, ki bo nestrankarski, kar ža g. Kosa ne moremo reči, človeka, ki bo spoštoval in ne kršil človekove pravice, kar pa za g. Kosa ne moremo reči. (primer Ranc)
    Želi si takšne ljudi za boj proti korupciji, ki bodo pod drobnogled vzeli vsako koruptivno dejanje in ne samo tisto, ki prinaša pozitivne točke. Komisija mora samostojno delovati in iskati ta dejanja, ne pa brati časopise in iz njih črpati gradivo za svoje delovanje…

  5. TonicGreens pravi:

    TonicGreens flushes away the harmful elements from your body, leaving you feeling refreshed and revitalized.

Komentiraj