Monday 30. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Poročilo o Romih

2. julij 2007 ob 20:34 | Luka Lukič |

Danes je potekala sedma seja vladne komisije za zaščito romske skupnosti. Sejo je zaradi odsotnosti predsednika komisije Janeza Podobnika vodil direktor urada za narodnosti Stanko Baluh. Na seji so ugotovili, da se določila zakona o romskih skupnostih, ki zadevajo oblikovanje organov romske skupnosti izvajajo pred predvidenimi roki. Pod drugo točko so obravnavali delo strokovne komisije za reševanje prostorske problematike romskih naselij, na podlagi katerega, bo v jeseni tudi razpis za finančne subvencije občinam, v katerih bo reševanje prostorske problematike najbolj zapleteno. Obravnavano je bilo tudi poročilo zveze romov o športnih aktivnostih romskih otrok, pri čemer je Baluh izpostavil, da mora država še razmisliti, kako bi še dodatno pripomogla k razvoju tovrstnih aktivnosti ter hkrati tudi podprti načrte, za dodatna usposabljanja Romov na področju interneta.

Predsednik novooblikovanega sveta romske skupnosti Jožek Horvat Muc je še dodal, da je trenutno najpomembnejša naloga sveta oblikovanje in sprejetje poslovnika, na podlagi katerega, bo potekalo sodelovanje z vlado. Hkrati pa je še povedal, da je svet podprt s strani celotne slovenske romske skupnosti in s tem zavrnil informacijo o notranjem nesoglasju.

Stanko Baluh: “Ministrstvo za okolje in prostor bo prvič razpisalo poseben razpis, za prioritetno reševanje prostorske problematike v nekaterih občinah na dolenjskem in pa tudi prekmurju.”

Luka Lukić

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 1 komentar
  1. andlen pravi:

    “Urejanje prostorske problematike” notoričnih NOMADOV, je perverzija. Edina posebnost, ki ločuje to skupnost od drugih, je NESTALNO bivališče. Cigan, Sint ali Rom, ki se STALNO NASELI, ni več Cigan, Sint ali Rom. Odpovedal se je namreč svoji bistveni posebnosti. Da to ni brez posledic, kažejo problemi, ki okoli takšnih prisilnih bivališč (kako se jim resnično reče???) nastajajo. Poučno je, kar se dogaja na južni polobli, kjer so Aborigine v SKRBI ZANJE iztrgali njihovemu domačemu okolju in načinu bivanja, danes pa z zločinskim nasiljem gasijo, kar so povzročili. O ameriških Indijancih pa raje ne bi…

Komentiraj