Monday 30. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Vetrovna LDS

1. julij 2007 ob 1:29 | Denis Sarkić |

No, pa so jo izvolili. Nova predsednica LDS je po pričakovanjih postala 34-letna odvetnica Katarina Kresal. Na današnjem kongresu LDS v Žalcu jo je podprlo 287 delegatov, protikandidata Matjaža Švagana pa le 42. S 306 glasovi podpore je novi podpredsednik stranke postal Slavko Ziherl. Četrta predsednica LDS je izrazila veselje nad zmago, predvsem zaradi visokega odstotka podpore. Poudarila je, da je njen namen jasen - zmagati na prihodnjih volitvah in “zamenjati oblast, ki obstaja sedaj in nas vodi nazaj v 20. stoletje!”

Na kongresu je zdaj že bivši predsednik LDS Jelko Kacin med drugim pojasnil, da je nekdanji guverner Banke Slovenije Mitja Gaspari LDS dal soglasje h kandidaturi za predsednika republike. “Gaspari je jasno povedal, da je voljan vstopiti v to tekmo, da pa ne želi, da bi z njim kdorkoli manipuliral, si ga lastil ali z njim tekmoval,” je pojasnil Kacin. Tako Kacin kot vodja poslanske skupine LDS Jožef Školč, kljub temu da postopek še ni zaključen, menita, da je Gaspari dober kandidat za predsednika republike.

Kongres in izvolitev Katarine Kresal za predsednico stranke:

Po kongresu so se člani in simpatizerji LDS srečali z novoizvoljeno predsednico Kresalovo še na družabnem srečanju na letališču Levec pri Celju, kjer je Zdenka Cerar v imenu “celega razreda LDS” bivšemu vodji Kacinu predala simbolno darilo - sliko umetniške skupine IRWIN, ki jo je izbral Školč. Poslanec in šef sveta stranke Aleš Gulič pa se je radostno zabaval in plesal oblečen v majico z napisom Katarina 2007. Pa srečno, “očiščena in konsolidirana” Liberalna demokracija Slovenije!

Pogovor z Matjažem Švaganom pred razglasitvijo rezultatov:

Matjaž Švagan o Janezu Drnovšku: “Za mene je politični car!”

Jelko Kacin o predsedniških volitvah in kandidatu Mitji Gaspariju:

“… da je pripravljen in voljan kandidirati za predsednika republike (…) Mitja Gaspari s svojo kandidaturo soglaša …”

Prva novinarska konferenca Katarine kot predsednice LDS:

“… prepričala sem jih, da nisem samo igralka …”

Družabno srečanje in zabava na letališču Levec pri Celju:

Denis Sarkić

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 19 x komentirano
  1. liberalcev pravi:

    Katarina me je s svojo vizijo, odločnostjo ter prijaznostjo prav prijetno presenetila. Iz teh posnetkov je razvidno, da v LDS ni več tiste negativne energije, ki jo je dušila zadnjih nekaj let. Da je veliko optimizma in pripravljenosti na spremembe. Mislim, da ima LDS pred sabo še lepo prihodnost.

  2. gigo pravi:

    Ojojoj, desnica ve vedno skup stopit, levica nikoli. Naj podprejo enga, skupnega kandidata in naj se udarita levica in desnica. Kurtz pa cincanje.

  3. Vane pravi:

    Katarina predvsem rada govori… prijateljuje s kapitalci in stavi na svoje zenske care… smesno, da je to sedaj predsednica nekdaj najmocnejse in najvecje stranke… propad zagotovljen. ;)

  4. Pionirka pravi:

    V posnetku, kjer je njen govor, se jasno vidi, da ni sposobna izpeljati niti enega normalnega govora. Nic nima za povedat. Ne vem no…

  5. Miha pravi:

    Žalostno je, da bo LDS zdaj ” srala” s svojim kandidatom za predsednika - ker bi rad gradili na prepoznavnosti z novo predsednico. Tako, da je v bistvu brezveze, da se trudi levica poenotit - LDS bi pač rada sama lansirala kandidata, ki bi predstavljal njen nov obraz - ostali pa bi kot privesek lahko zdraven posodili svoje ime. Levica naj skupaj podpre Danila Tu”rka, ne pa da vsak išče svojega kandidata, še Zares naj kandidira Vajgla in Desus Beblerja pa bo vsak dobil po 10%, Petrle pa 51% že v prvem krogu… To kar je dosedaj dušilo desnico, zdaj levico… Opozicijska bolezen, očitno…. Drugače pa čestitke gdč. Katarini!

  6. Robson pravi:

    Vetrovno bo…očitno so LDS zadnje čase pojedli preveč pasulja…

  7. joj pravi:

    …butale…

  8. Žiga Vavpotič, blog » Politika pravi:

    […] Očitno se na političnem prostoru v poletju veliko dogaja. Najbolj vroči temi sta vsekakor izvolitev Katarine Kresal za predsednico LDSa in iskanje kandidata levice za predsednika države. […]

  9. Ziga pravi:

    Mogoče še tole: zanimivo se mi zdi opažanje Denisa, da so Kresalovo vsi želeli, kot se je izrazil on, poljubčkati. Globlje od tega ni šel, zanimivo pa je tudi to, da se da opaziti in analizirati, kdo je bolj balkanske narave (poljub 3x) in kdo je pro evropsko naravnan (poljub 2x). Seveda pa ostaja vprašanje, ki ga očitno v Sloveniji še nismo definirali: se po bontonu poljublja 2x ali 3x?

  10. omg pravi:

    lol @ lds in lol@kdorkoli ze pise tele fake pohvalne komentarje po vseh spletnih stranek kjer je omenjena zgodba pod sto razlicnimi nicki

    kera zoprna picka polna sama sebe; izgleda do so v lds z izvolitvijo kresalove koncno nasli tisti “self destruct button”, ki so ga iskali ze tri leta…

  11. Lahko noč pravi:

    J.K.: “Od danes naprej nam nihče več ne more reči “tisti, ko je bil v vladi, je naredil to in to narobe”, takih je zdaj zelo malo, vsi tisti so zdaj kje drugje”.
    To je bil ob evforičnem drdranju nove predsednice največji bulšit. Škoda, toda tako pač je.

  12. jože pravi:

    Dober govor Kacina!

  13. Andrej pravi:

    A ni zanimivo, da so v SD ravno en dan pred kongresom LDS sporočili, da jim je dal soglasje tudi Türk. Prej so pa vse od Pahorjeve odločitve, da ne gre na predsedniške volitve, trdili, da bodo podprli Gasparija. Ker je pa Gaspari dal mandat LDS-u, da se pogovarja z drugimi in zanj išče podporo pa so takoj predlagali drugega. So fantje pač pripravljeni prepustiti mesto klerikalcu Peterletu, samo, da ne bi iz morebitne zmage Gasparija političnega kapitala potegnila kakšna druga stranka kot pa SD. Sramota.

    Sicer pa smo takšnega ravnanja od SD že vajeni. Jaz se še vedno spomnim kako minister SD, ki je takrat vodil notranje ministrstvo ni naredil nič, da bi se vprašanje izbrisanih rešilo. Pahor pa je kot predsednik državnega zbora takrat toliko časa zavlačeval, da se je zamudil rok za vložitev pritožbe na ustavno sodišče, glede neskladja referendumskega vprašanja z ustavo. To kaže na to, da jim v SD ni veliko do človekovih pravi, svobode itd. Da je vse to zagovarjanje zgolj poza, ki pa jo niso pripravljeni podpreti v praksi, če jim to ne koristi oz. če jim lahko škodi. In oni bi sedaj radi vodili vlado. Bog pomagaj Sloveniji, če jim to dejansko uspe.

  14. Jerneja pravi:

    Od kdaj pa je LDS desna???

  15. Jerneja pravi:

    Aja, to so verjetno neka slovenska pravila kaj bi naj bilo levo in kaj desno.

  16. pika pravi:

    Z evropske perspektive ; slovenska SD = skrajna levica, LDS in Desus = zmerna levica, SDS center (?), SLS; NSi (in drugi) zmerna desnica, NS skrajna desnica.

  17. tine pravi:

    Ocenjevati Kresalovo po dveh dneh predsednikovanja stranki, ki je bila nekoč vodilna, je nemogoče in kontraproduktivno. Dajmo njej in stranki, ki jo vodi, čas. Jeseni bomo videli kaj se dogaja in dogajanje tudi ocenjevali.
    Se pa v vodstvu LDS oziroma v njegovi neposredni bližini zbirajo zanimivi ljudje. Kaže, da bo še zanimivo.

    Pa še na Pikin komentar: od kje ta “evropska perspektiva”? Socialna demokracija (vanjo po demokratičnih kriterijih sodi tudi slovenska) sodi po evropskih kriterijah v politični center ali na njegovo levo stran; vsa druga vaša razvrščanja so nerazumljiva; stranke se v tem spektru uvrščajo tja, kamor glede na svoja stališča dejansko sodijo. Kot vsi vemo je temelj vladne koalicije združevanje okrog programa reform mladih neoliberalnih ekonomistov - če zanj rečemo, da je to sredinski politični program, je to debela laž.

  18. vinko pravi:

    Če ne bo poenotenja na levici, bo rezultat prvega kroga:

    1. Peterle 40 %
    2. Jelinčič 18 %
    3. Tuerk 15 %
    4. Gaspari 13 %

    V drugi krog bosta šla Peterle in Jelinčič. Koga potem v drugem krogu voliti? Peterleta ali Jelinčiča? Ponovila se bo Francija in Le Pen. Naj bo en kandidat levice in naj ga izžrebajo če ne gre drugače.

  19. jana pravi:

    Katarina Kresal - hladna, bolestno ambiciozna ženska. Ne vem, kako bo lahko pritegnila volivce s svojim arogantnim nastopom. Njen program mi še ni znan, kar pa se tiče intervjuja v Delu, kjer omenja široko sredino - to je zelo sproščen, neopredeljen pojem, ki se ga lahko neoliberalci zelo veselijo. Dušan Keber je odšel, tako da imajo sedaj popolnoma svobodbo pot v neoliberalizem, razen seveda Školjča, ki ga Mrkaić zmerja za komunista in lažnega liberalca in svetuje Katarini, da se ga znebi.

    Glede na njeno dosedanjo kariero in visok standard (porsche, počitnice v tujini, restavracija AS) ji sociala ne more biti kaj prida blizu.
    Nič hudega: bomo imeli pač tipično kapitalistično neoliberalno stranko. Tisti, ki se s tem ne bodo strinjali pa bodo stranko lahko zapustili.

Komentiraj