Monday 30. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Tanko obtožuje

28. junij 2007 ob 18:48 | Denis Sarkić |

Vodja poslanske skupine največje koalicijske stranke SDS Jože Tanko je na današnji novinarski konferenci napovedal, da bo poslanska skupina zahtevala sklic nujne seje komisije DZ za peticije in človekove pravice. Povod za takšno zahtevo je po njegovem mnenju afera, ki jo je sprožil poslanec SD Anton Rop z izjavami o prisluhih Janši in Sanaderju leta 2004. Slovenski demokrati so namreč prepričani, da poslovanje Sove ni bilo zakonito in je šlo za grob poseg v človekove pravice.

Komisije za peticije je tista, ki bo morala na osnovi dejstev in materialov, ki so dostopni in bodo dostopni, ugotoviti, ali so vse te aktivnosti v Sovi, na katere se sklicujejo povzročitelji afere, potekale v skladu s 37. členom ustave ter s 24. členom zakona o Sovi, je napovedal Tanko. Ustavni člen zagotavlja varstvo tajnosti pisem in drugih občil, določba zakona pa določa, kdo izdaja odredbo za t.i. prikrite ukrepe, med njimi so tudi prisluhi.

Odredbe za prisluhe se je izdajalo na nepooblaščen in nezakonit način, še meni Tanko, osebe pa niso bile opozorjene, da se jim prisluškuje.

Gre za zelo čudno situacijo, v kateri se vsi izmikajo odgovornosti, je še dejal Tanko. Ob tem navaja trditve Ropa, da “vse te zadeve obstajajo, da je te zadeve videl tudi na lastne oči”, poslanca SD Dušana Kumra, da naj bi jih izdala Sova oz. predstojnik Sove in njegova pooblaščena oseba, ter nekdanjega direktorja Sove Iztoka Podbregarja oz. njegovega pravnega zastopnika Aleksandra Čeferina, ki trdi, da Podbregar ni podpisal nobenih odredb za prisluhe.

Kljub neustavnemu in nezakonitemu posegu v človekove pravice se varuhinja človekovih pravic Zdenka Čebašek Travnik ni odzvala in opredelila niti na načelni ravni, je nadaljeval Tanko. Čudi ga, da se predsednica komisije za peticije Majda Potrata (SD) še ni odzvala.

Celotna novinarska konferenca:

“Kot kaže, vse poteka v skladu z izjavo nekdanjega predsednika države Milana Kučana, ki jo je izrekel 23. februarja 1994 na poslanskem večeru takratnega državnozborskega poslanca in sedanjega evropskega poslanca ter predsednika SD Boruta Pahorja v Novi Gorici. Torej najprej diskvalifikacija in potem likvidacija, če je potrebno, tudi fizična.”

“Ta izjava je Pitagorov izrek totalitarnih političnih sistemov.”

Denis Sarkić

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 7 x komentirano
  1. hm pravi:

    Hehe, v SDS niso dolgo čakali z dobrodošlico Pahorju v parlamentarni kampanji. Od vračanja v preteklost nas bo še bolela glava.

  2. hm pravi:

    P. S.: Tanko je že skoraj 3 leta na oblasti, pa brez listka ni povedal še ničesar.

  3. nejc pravi:

    Sej ni čudn, da bojo ob oblast tile tipi, ko pa se vračajo in vračajo nazaj…. Sam, sa so sproščeni

  4. yanker pravi:

    Tale je dobra: …”osebe pa niso bile opozorjene, da se jim prisluškuje”… Če nekomi prisluskuješ mu valjda tega ne poveš. Verjetno bo bilo pravilno napisano …”osebe pa niso bile opozorjene, da se jim JE prisluškOVALO”…

  5. bograč pravi:

    Tanko - o = TANK.
    Dobesedno. SDSovski tank, ki brez morale in janšistično obrača citate in negira logiko s svojimi grimstičnimi insinuacijami… In tipo - a si se tudi ti pasel po Sovi, ko vse veš? Ali pa ti je strankarski prijatelj in direktor Ščinkovc povedal ali namignil. Vsak penis, ki ima v parlamentu 10sekund časa se oglaša in pripoveduje zgodbe iz Sove. Le Ščinkov je tiho, ne poje in ne gobezda - morebiti pa je le intelektualec, ki po intelektu izstopa od stalih članov SDS in zato kar molči. Aferaši celega sveta združite se - zborno mesto na Komenskega 11 !

  6. Darko pravi:

    Tanko - tipični aparatčik za vse režime.

  7. Samo pravi:

    Beda.

    Če je pa vse, kar imate čez konkurente povedat (po skoraj treh letih stalinističnega pristopa k oblasti) neka kučanova izjava, na kateri se prah nabira od prejšnjega tisočletja, potem ste pa res nesposobni in vas je treba čimprej zamenjat. Sej so tardeči tud barabe, ampak je mela tud država kaj od njih, vam pa na čelu piše, da vam je ravno; sam da ste vi sproščeni!

    Janša go home!

Komentiraj