Monday 30. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Discipliniranje SVIZ-a

28. junij 2007 ob 18:27 | Denis Sarkić |

Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture (SVIZ) se je danes kritično odzval na pismo ministrstva za šolstvo in šport. Kot je na novinarski konferenci povedal glavni tajnik sindikata Branimir Štrukelj, gre v pismu za poskus, da se SVIZ zaradi stališč, ki jih ima do zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja (ZOFVI), disciplinira. V SVIZ tako menijo, da so kršene njihove ustavne pravice in zahtevajo takojšnje pojasnilo vlade ter odgovor ministrstva.

Ministrstvo za šolstvo in šport v pismu z dne 22. junija SVIZ obtožuje, da je kršil 72. člen ZOFVI, ki v vrtcih in šolah prepoveduje delovanje političnih strank in njihovih podmladkov ter konfesionalno dejavnost. V sindikatu takšno določbo odločno zavračajo, ker ta člen ne velja za sindikate. Gre namreč za povsem normalno in legitimno delovanje sindikata, je pojasnil Štrukelj. Dodal je, da ZOFVI posega v pravice zaposlenih, dolžnost sindikata pa je, da varuje njihove pravice.

Pogovor z Branimirjem Štrukljem o discipliniranju in javnem/zasebnem šolstvu ter visokem šolstvu:

Tako v SVIZ menijo, da gre v pismu ministrstva za grob poskus diskreditacije sindikata, “še več, na nek način nagovarja ravnatelje, da bolj trdo primejo naš sindikat”, je dejal Štrukelj. Pri tem je po njegovih besedah prišlo tudi do kršitev ustavne pravice SVIZ do svobode izražanja misli, govora in mnenja.

Pri spremembah ZOFVI je sindikat izrazil svoje stališče do omenjenega zakona. “Očitno so te pripombe zelo kvalificirane, strokovno pripravljene in moteče,” je menil Štrukelj. Tako bo po njegovih besedah sindikat očitno moral zaščititi svoje ustavne pravice. “Te bomo ščitili z vso odločnostjo in če bo treba tudi na sodišču,” je poudaril glavni tajnik SVIZ.

Ministrstvo v pismu trdi tudi, da se predstavniki SVIZ niso odzvali vabilu ministrstva na srečanje med slednjim ter zainteresiranimi člani Ekonomsko socialnega sveta, organiziranim 15. junija, čeprav je iniciativa prišla s strani SVIZ. Štrukelj je omenjeno trditev zavrnil, saj SVIZ po njegovih beseda srečanja ni predlagal, so pa ministrici za delo, družino in socialne zadeve Marjeti Cotman predlagali, da ZOFVI uvrsti na dnevni red Ekonomsko socialnega sveta.

Denis Sarkić

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 1 komentar
  1. siruche pravi:

    Dobro je, da ste dali ločeno daljše intervjue. Tako si lahko vsak ustvari sliko in si misli svoje. Tega ni možno na TV in radiu, kjer so le kratki izseki izjav.

    PS Le tako naprej.

Komentiraj