Monday 30. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Bližje resnici?

27. junij 2007 ob 16:26 | Denis Sarkić |

Predsednik parlamentarne komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb Pavle Gantar (NP) je na današnji novinarski konferenci v državnem zboru zanikal trditve namestnika direktorja Sove Branka Cvelbarja, češ da na temo obveščevalnega spremljanja v Piranskem zalivu “ni ničesar oziroma nobene dokumentacije”. Da je Sova vedela za obstoj političnih dogovorov med Janezom Janšo in Ivom Sanaderjem pred državnozborskimi volitvami leta 2004 o insceniranju incidentov z ribiškimi ladjami v zalivu, trdi poslanec SD, bivši premier, Anton Rop.

Gantar je danes novinarje obvestil, da je pooblaščena skupina nadzorne komisije DZ prejšnji teden, torej v torek, 19. in četrtek, 21. junija, nenapovedano obiskala Slovensko obveščevalno varnostno agencijo (Sova) in vpogledala v nekatere dokumente. O tem obisku mediji niso bili obveščeni. “To, kar sem imel v tem kratkem pogledu v rokah, to, kar sem videl, zanika njegove trditve,” je dejal Gantar glede, kot je dejal, Cvelbarjeve izjave o neobstoju dokumentacije, ki bi podkrepila trditve opozicijskega poslanca Ropa.

“Sova je kot obveščevalna služba spremljala incidente in o tem obstajajo dokumenti. Kakšni so ti dokumenti, vam ne bom mogel povedati, ker bi izdajal tajnost,” je dejal Gantar. Kot nenavadno je označil, da so se oglasili visoki predstavniki Sove z zanikanjem, da na to temo ni nič. Na novinarsko vprašanje je nato Gantar še enkrat povedal, da so “obveščevalne službe spremljale dogodke in probleme, ki so se pojavljali v Piranskem zalivu, komisijo pa zanima, ali so jih spremljale zakonito”. Gantar je že v torek napovedal, da se bodo člani komisije v tem tednu odpravili na sedež Sove in preverili nekatere informacije.

Pavle Gantar in Dušan Kumer za Vest komentirata včerajšnjo sejo komisije:

“In če se smem nekoliko pošaliti: javnih izjav niso dajali predstavniki Sove, ampak predstavniki vlade. In lahko bi rekel, če se smem malo pošaliti, da je z nastopom gospoda Cvelbarja Sova postala papiga. To pa ni dobro,” je še dejal Gantar.

Gantar je obžaloval, da pogovora z nekdanjim direktorjem Sove Iztokom Podbregarjem v torek na komisiji ni bilo. “Želim si, da bomo odpravili ovire za ta pogovor. Pogovor je lahko nadvse koristen, vendar tudi če ga ne bo, nas bistveno v našem delu ne bo oviral,” je še dejal Gantar. Podbregarja v pogovor ne morejo prisiliti, če pred komisijo ne bo želel nastopiti.

Gantar je tudi opozoril, da za pogovor s komisijo ni potrebna odveza molčečnosti s strani vlade. “Če bi temu bilo tako, bi pred komisijo lahko govorili samo tisti, ki bi jim vlada dala odvezo molčečnosti, kar pa bi enostavno pomenilo, da vlada nadzoruje, kdo sme govoriti pred to komisijo in bi s tem vlada dejansko nadzirala parlamentarno komisijo za nadzor obveščevalnih služb,” je še dejal Gantar.

Gantar je na novinarski konferenci “javno in glasno še enkrat sporočil”, da v nobenem primeru in nikakor ne bodo vladi poslali magnetograma s prejšnjega pričanja Podbregarja pred komisijo. Vlada po njegovem mnenju zanesljivo nima pravice zahtevati magnetograma z namenom, da bi nekoga predala sodišču zaradi kršenja zaveze molčečnosti.

Obregnil se je tudi ob ocene člana komisije in poslanca SDS Jožefa Jerovška, da je bil Anton Rop na pogovoru na komisiji neprepričljiv. Rop na komisijo ni prinesel dokumentov, ki bi dokazovali njegove trditve o političnem dogovarjanju Janše in Sanaderja, kar pa Gantar tudi ni pričakoval. “Če bi te dokumente prinesel, bi to pomenilo, da je nekoč kršil pravila ravnanja s tajnimi podatki,” je še dejal.

Na ugibanja, ali je Podbregarjev pravni zastopnik Aleksander Čeferin z izjavo, da Podbregar ni naročil prisluha Sanadarju, še manj pa Janši, zanikal Ropa, Gantar odgovarja nikalno. “Nikakor ne. Rop v izjavah tega ni trdil. Po določbi zakona o Sovi se je obveščevalno spremljalo potek nekega dogajanja, ne pa konkretnih oseb,” je še poudaril Gantar. “Seveda so se lahko neke konkretne osebe, te ali one, ujele v nadzoru mednarodnih telekomunikacijskih zvez, tako kot to predvidevata 20. in 21. člen zakona o Sovi,” še dodaja Gantar.

Denis Sarkić

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 1 komentar
  1. siruche pravi:

    Ni čudno da je Sova na psu, ko pa toliko ropota. Sova se lahko skrije pred Balkanskim špijunom.

Komentiraj