Monday 30. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Vlada poroča

26. junij 2007 ob 20:46 | Nejc Jemec |

Vlada je na današnji redni seji sprejela rebalans proračuna za leto 2007, ki naj bi bil po navedbah Ministrstva za finance potreben zaradi nekaterih sprememb, ki jih prinaša Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o železniškem prometu. Letos se namreč v okviru Ministrstva za promet oblikuje Direkcija za vodenje investicij javne železniške infrastrukture, ki prevzema izvajanje določenih nalog in programov, ki jih je dosedaj izvajala Javna agencija za železniški promet, ta pa prevzema novo nadzorno in varnostno funkcijo. Naj še omenimo, da se bo Slovenija v letu 2007, zavoljo razvoja javne železniške infrastrukture, predvidoma zadolžila za slabih 126 milijonov evrov, v naslednjem letu pa za slabih 195 milijonov evrov. Rebalans po navedbah Ministrstva za finance upošteva tudi dokapitalizacijo Nove ljubljanske banke v višini 50 milijonov evrov, znesek pa predstavlja del kupnine od prodaje Slovenske industrije jekla. Po sprejetju rebalansa se ocenjeni prihodki državnega proračuna ne bodo spremenili, odhodki proračuna pa se zvišajo za 60,5 milijonov evra. Proračunski primanjkljaj državnega proračuna se bo povišal na 1,2% BDP (prej 1,0 %), skupni primankljaj sektorja države, prikazan v programu stabilnosti, pa naj se ne bi povečal, saj so bile v program stabilnosti v letu 2007 že vključene predvidene investicije na področju železnic.

O rebalansu je na tiskovni konferenci po seji vlade spregovoril minister za finance Andrej Bajuk.

Andrej Bajuk o pregrevanju slovenskega gospodarstva: “Jaz teh znakov še nisem opazil, bom pa z velikim zanimanjem stopil v stik z novim guvernerjem.”

Minister za promet, Janez Božič, je dodatno pojasnil spremembo rebalansa zaradi organizacijskih in statusnih sprememb, ki jih je prinesel Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o železniškem prometu.

Janez Božič: “Rad bi povedal tudi to, da je iz aktualnih projektov v Zakonu o poroštvu …, ki se že odvijajo in se bodo odvijali v letošnjem letu, uporabljenih okoli 94,5 milijona evrov.

Na današnji seji pa je vlada določila tudi besedilo Predloga zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o sodiščih. Predlog je pojasnil pravosodni minister Lovro Šturm, ki je odgovoril tudi na naši vprašanji o višini predvidene nagrade za sodnike za povečan obseg dela in o tem, kako bo izgledal 4. november, dan pravosodja. Obojega se loteva danes predstavljeni predlog.

Lovro Šturm: “Verjetno bomo to slovesno proslavili, gotovo bo to neka javna prireditev, na katero ste že zdaj vsi vabljeni…”

Valentin Hajdinjak, tiskovni predstavnik vlade, upa, da bo prišlo do sprejema rebalansa do parlamentarnih počitnic. Mi pa smo ga povprašali še o mnenju vlade o tem, da kulturni minister Vasko Simoniti, podeljuje finančna sredstva mimo razpisa, o čemer smo vas že obveščali na naših straneh.

Valentin Hajdinjak: “Verjetno obstajajo utemeljeni razlogi in tudi pravna podlaga, da je minister to naredil.”

Video: Nejc Jemec

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji

Komentiraj