Monday 30. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Denar mimo razpisa

26. junij 2007 ob 16:49 | Katja Lenart |

Konec minulega tedna so na Dnevniku razkrili tesno povezanost Vaska Simonitija, ministra za kulturo, s Slovensko matico, katere tajnik in glavni urednik je Drago Jančar. Simoniti je omenjenemu društvu iz posebne, tako imenovane “ministrove postavke”, ki jo lahko kot minister uporabi le izjemoma, pred kratkim dodelil 109.775 evrov podpore, kar je skoraj toliko, kolikor je sredstev, ki jih ministrstvo kljub drugačnim predvidevanjem na letošnjem javnem razpisu za izbor kulturnih projektov na področju umetnosti in knjige NI razdelilo! Denar naj bi bil namenjen izdaji zbirke “Vrhunci Slovenske matice”, organizaciji “literarnih festivalov in razvijanju bralne kulture”, sklopu debat v Slovenski matici ter seriji predavanj “Spreminjanje bralne kulture”.

Za komentar smo prosili direktorja in glavnega urednika založbe Sanje Roka Zavrtanika. Med drugim smo Roka vprašali tudi, kaj bi na njihovi založbi naredili z denarjem, ki ga je radodarni minister Simoniti “podaril” Slovenski matici.


Rok Zavrtanik: “V Sloveniji je založništvo nekje med kanibalizmom in pa vampirizmom.”

Katja Lenart

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 3 x komentirano
  1. Vlada poroča — Vest pravi:

    […] Valentin Hajdinjak, tiskovni predstavnik vlade, upa, da bo prišlo do sprejema rebalansa do parlamentarnih počitnic. Mi pa smo ga povprašali še o mnenju vlade o tem, da kulturni minister Vasko Simoniti, podeljuje finančna sredstva mimo razpisa, o čemer smo vas že obveščali na naših straneh. […]

  2. paps pravi:

    ZaSanjane sem imel priložnost bežno spoznati in so eni izmed redkih, ki delajo z veseljem, ki delajo s svežimi in kreativnimi idejami. Škoda, da politično kupčkanje z denarjem in vezami najprej “pobije” prav take!

  3. O ministrovi intervenciji — Vest pravi:

    […] Ko je pred dnevi v javnost prišla zgodba o intervencijskem financiranju Slovenske Matice iz posebnega fonda ministra za kulturo Vaska Simonitija, je tajnik in glavni urednik Matice Drago Jančar postal nedosegljiv. Ko sem ga povabila na intervju, je njegova tajnica zatrdila, da je na 14-dnevnem dopustu z družino. In da najbrž tudi potem, ko se od tam vrne, vsega skupaj najbrž ne bo komentiral. In da naj pač počakam, da se vrne. […]

Komentiraj