Monday 30. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

16-letna državica

25. junij 2007 ob 16:57 | Denis Sarkić |

Država Slovenija praznuje 16 let. Na današnji dan 25. junija leta 1991 je namreč Republiška skupščina razglasila Temeljno listino o samostojnosti in neodvisnosti Slovenije, zvečer pa je na Trgu republike v Ljubljani sledila slovesna razglasitev samostojnosti. V počastitev dneva državnosti, 25. junija, je bila včeraj na istem trgu osrednja državna proslava s slavnostnim govornikom premierom Janezom Janšo. Predsednik Državnega zbora France Cukjati je pregledal častno četo namesto predsednika RS Janeza Drnovška, ki se iz protesta ni udeležil proslave, ker meni da v državi ni takšno stanje kot ga kaže vlada. Na proslavi so bili tudi člani patriotske mladine iz cele Slovenije, ki so z zastavami črnega karantanskega panterja stali letos bolj zadaj ob robu ploščadi TR.

Proslava in zabava:

Patrik Greblo: “… napitek danes se imenuje sproščena Slovenija, dvojna doza Cuba Libre …”

Po proslavi so zbrani odšli na zabavo, ki je bila prvič na ploščadi med stavbama TR2-3 in tudi v Cankarjevem domu. Pohvalno za organizatorje, ker so na zabavo končno pripeljali DJ-a z elektronsko lounge glasbo in so lahko ljudje plesali v ritmih house-a ter pili kaj drugega kot samo vino, penino ali vodo - na zunanjem šanku so stregli tudi Cuba Libre in Mohito. Zabava je trajala do tretje ure zjutraj, kar se je tudi zgodilo prvič. Zaljubljeni Janez Janša in njegova Urška Bačovnik sta odšla že prej, nekako dobro uro za tem, ko so folkloristi dvignili Urško v zrak na hoduljah in jim ni uspelo prepričati še Janeza, da bi ju dvignili skupaj. Na koncu so peli še pevci v živo s Patrikom Greblom na čelu.

Vidi se, da je Slovenija že prava mladoletnica, ki se hoče zabavati pri svojih šestnajstih letih.

Slavnostni govor Janeza Janše:

Patriotska mladina ali člani Tukaj je Slovenija:

P.S. Novinar TV SLO Vladimir Vodušek je na zabavi posnel krajši intervju z Brankom Cvelbarjem, namestnikom direktorja SOVA. Vendar, kot mi je kasneje povedal gospod Cvelbar, ta intervju ne bo objavljen, ker “ne obstaja oziroma se ni zgodil”. Dragi gospod Branko, naša Vestna kamera ga je posnela in se je zgodil! Gospod Cvelbar je očitno dobil opomin ali opozorilo od nekoga, ki ni bil ravno navdušen nad tem, da bi se kaj novega zopet objavilo v javnosti o zadevi SOVA. Med snemanjem je bil premier Janša le slabih deset metrov stran, Cvelbar pa je, po tem posnetem pogovoru in preden je Vodušku preklical možnost objave, govoril še z generalnim sekretarjem vlade Božom Predaličem.

Intervju, ki se ni nikoli zgodil:

Z gospodom namestnikom sva stavila ali ga bo Vodušek “nategnil” ali ne. Če ga Vodušek ne objavi, dobi gospod Branko od mene petaka, če pa bo Vladimir pokazal novinarsko hrbtenico in objavil pogovor o zadevi SOVA, mi gospod Cvelbar dolguje 5€. Roko je presekala priča, zato verjamem, da bo gospod namestnik držal besedo. Vprašanje je le ali ima Vodušek hrbtenico?

Denis Sarkić

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 83 x komentirano
  1. uhlec pravi:

    vodusek ziher nima jajc, zato pa intervjuja ne bo objavil

  2. Marchi pravi:

    Ta naša zavedna mladina bi lahko, glede na to kolk samozavestnbo delujejo vsaj osnovna dejstva imela razčiščena
    parafraziram: …Zastavo s panterjem pa kot zastavo slovenskega naroda… Ko bi se vsaj karantanci imeli za slovence. Ah skini….

    Nej mi nekdo pove zakaj POTREBUJEMO prelet enih ubogih letal???? Zakaj se “šopirimo” z vojsko (lol).

    Narodna zavest.. lepo vas prosim!

  3. Matic Bitenc pravi:

    Ravnokar je bil intervju s Cvelbarjem objavljen v TV Dnevniku. Vodušku vsa čast, Sarkiću pa dobro prisluženih 5€. :)

  4. Zdutor pravi:

    Jebat ga. Prispevek je bil objavljen in še vedno dobrohoten za predsednika vlade.

  5. Panonec pravi:

    In kaj te moti, če mladi mahajo z karantanskim panterjem? Vprašaj se zakaj? Ali se ti ne zdi, da Slovenija stopa po poti naših prednikov? Sanje so uresničene, kaj še hočeš? Malo si preberi, če nisi seznanjen, kaj sploh so slovenski simboli; grboslovja npr; tudi panter, štorklja, lipa…karantanski kamen ustoličevanja. Ali si vedel, da so slovenske-karantanske ženske uživale demokratično svobodo? Ali si vedel, da smo slovenci nekoč imeli smojega kralja Sama in celo cesarja Arnulfa Koroškega? Verjetno da ne… Zakaj nebi smeli biti ponosni na nekaj, česar je bilo do zdaj prepovedano? Mladi, ki mahajo z panterji se hočejo temu antislovenstvu upreti! Hočejo zatreti hlapčevstvo! Slovenci smo evropski narod, ki je preživel tisočletja in je še vedno tu. Razlog za to trdoživost je bilo domoljubje, ki se je pod različnimi narodi vedno kazalo. Zakaj bi ti spet stopil pod streho tujcev, če lahko ponosno, svobodno poveš, da si Slovenec in so ti dane sanje tistih, ki so krvaveli za nas! Ne vem, če si ravno lačen in nag, da tako trobiš, kaj vse te moti. Če te moti slovenstvo zaprosi za srbsko ali hrvaško državljanstvo in adijo!

  6. hm pravi:

    Pa naj si malo zgodovino preberejo ti panterji. Ti znaki - viteški grbi so se začeli pojavljati tam v 11., 12. stoletju. Torej dolgo po tem, ko so Borut, Hotimir, Gorazd in prijatelji v boju vzklikali “Slovenija gre naprej”. Panter je pa verjetno prišel iz Turčije, kjer so take živali v kletkah imeli sultani. Tako da kaj slovensko ni vse skupaj.

  7. Denis Sarkić pravi:

    @ Matic & Zdutor

    Stavo sem dobil, ampak tistega bistvenega dela z Cvelbarjem pa Vlado ni objavil, ker bo jutri že tako zelo vroče pred komisijo v DZ. Mogoče ga hrani za kakšno drugo priložnost, ta teden se bo odvilo v zadevi SOVA še marsikaj neprijetnega za vse vpletene…

    @ Panonec

    Mene nič ne moti, če so mahali z zastavami in bili na proslavi. Ne moti me tudi kar drugače počnejo, zmotijo me le takrat, ko preveč nacionalistično ali rasistično koga žalijo! Včeraj so bili čisto ok! Le ne vem zakaj niso ostali do konca proslave, ampak le do polovice?

  8. Panonec pravi:

    LOL! Panterja so prvo upodabljali v Noriku(že v času Vokka-Volka), poznejši provinci Noricum rimskega ces. Nastala je ob jantarski poti. Panter je predstavljal v karantaniji krščanski simbol kristusa! Preberi si raje ti zgodovino!:>>>

  9. hm pravi:

    Panonec, se opravičujem, to sem prebral v intervjuju s prof. Štihom, ki pa je, kot berem na “Karantanski zavezi”, le lutka v rokah JNA, KOS in nevem česa še:) Zaradi mene je panter lahko najstarejši simbol na svetu, vsi ti simboli in zgodovinske revizije me ne ganejo.

    To, da je nekdo zaveden Slovenec, mi o človeku ne pove skoraj nič. Ne dobrega in ne slabega. To, da pa misli, da je zaradi tega, ker naj bil potomec nekega starodavnega naroda, kaj več od ostalih, pa zame ni ravno pozitivna referenca.

  10. mr_m pravi:

    Ali se dobi video z dvigovanjem Urške? :)

  11. 5mile pravi:

    Rdeča, bela, plava, Tiotova zastava! A gre tak? Najbrž je to dobro, da ima naša država takšno kombinacijo barv, da se je v teh 16ih letih vedelo, približno kje na zemljevidu iskati. Izkazalo se je, da nismo bili ravno prepoznavni, ob dejstvih, da so nas zamenjevali s Slovaško. Ob dejstvih, da nas je vsak postavil nekam v bivšo Jugoslavijo(vsaj to in to smo s tem očitno dosegli) in to res velika večina ljudi po svetu, s katerimi sem se pogovarjal in jih ni bilo malo. Nasprotno, prav veliko jih je bilo, sodobne tehnologije in komunikacije to omogočajo. Stvar seveda še zmeraj obstaja, in je v 6. členu Ustave zapisano kako mora obstajati. Z dvotretinsko večino v državnem zboru se seveda to lahko spremeni, vendar za čas tranzicije najbrž to ni primerno. Pustimo času čas, kot pravijo, mogoče bomo nekoč le odkorakali stran, najbrž z novo generacijo. To so pač dejstva, pa naj reče kdo da naša zastava ni rdeče,bela,plava, no ja saj je vendar bela,modra,rdeča pa grb je res zamenjan. LP

  12. Matej pravi:

    omfg Panonec… Kralj Samo slovenski kralj??? Samo je bil najverjetneje frankovski trgovec, zagotovo pa se ga nikjer ne omenja kot Slovana, še manj Karantanca in še najmanj Slovenca. Tudi Arnulf Karantanski ni mogel biti Slovenec, lahko pa se je imel za Karantanca.

    Vidim, da imate nekateri malo zgrešeno percepcijo Karantancev. Karantanija je bila karantanska in pika. Resda so Karantanci eni izmed prednikov Slovencev (vendar manjši del), res pa je tudi da so eni izmed prednikov Avstrijcev. In če praviš, da so bili Karantanci Slovenci je to enako neumno kot če bi rekel, da so Avstrijci Slovenci.

    Zdaj pa še največja izmed tvojih cvetk, Panonec, da naj bi karantanske ženske uživale demokratično svobodo - milo rečeno, a si ti na glavo padel? Od kje ti take pravljice? A sploh veš kaj je demokracija? Ampak ok, dam ti šanso in mi navedi vir tvoje modre izjave (pa ne vir ala tu-je.si ali pa hervardi.com).

    BTW, da ne pozabim - a ti veš, kdaj je obstajalo noriško kraljestvo in kdaj je v naše kraje prišlo krščanstvo? Se ne sklada ravno, a ne? :P :lol:

    Da zaključim - kot zavedni Slovenec sem (milo rečeno) razočaran, da se nekateri tako zelo sramujete slovenske zgodovine in si izmišljujete zgodbice o nekakšnih zgodnje-srednjeveških skorajda že antičnih slovenskih državah. Slovenci imamo svojo zgodovino, naša narodna zavest se ni začela oblikovati nič kasneje, kot narodne zavesti večine drugih evropskih narodov in tudi dokončno, politično udejanjenje slovenskega naroda ni prišlo nič kasneje kot pri drugih narodih, t.j. s pomladjo narodov 1848. In zato se nam ni treba izmišljevati zgodbic o tisočletnem obstoju Slovencev, nekakšnih kraljevinah in celo cesarstvih. Raje bodimo veseli, da nimamo imperialne zgodovine ter s tem tudi ne imperialnih teženj do nadvlade nad drugimi narodi - le poglejte si kaj so take težnje prinesle Srbiji. Spoštujmo svojo zgodovino, svoj narod in svojo državo, glejmo naprej ter pustimo pretekla ljudstva počivati pri miru v zgodovini.

  13. tiib pravi:

    Dejte objavite še to, da je g. Janša govor bral s steklenega zaslona.

  14. 5mile pravi:

    “Slovenska narodna zastava se je prvič uveljavila leta 1848, v času “narodnega preporoda”, ko so Slovenci določili slovenske barve na podlagi barv iz grba dežele Kranjske-le-ta je bila v tistem času “pojem in srce” Slovenstva za celoten slovenski prostor. Zastave v belo-modro-rdeči barvni kombinaciji (prvotno je imel kranjski grb iz leta 1463 namesto bele barve zlato barvo) so takrat spontano osvojile srca Slovencev in zavihrale po vsej deželi.”

    Najdete tukaj http://www.dz-rs.si/index.php?id=112

    Srce Slovenstva je očitno in žal staro le nekaj več kot stoletje in pol. Tisti, ki čutite v srcu Karantanstvo, vas mora biti več kot polovica, da z refernedumom(potrebnih 30.000 glasov za izvedbo) potrdite to nacionalno pripadnost. Verjetno bo potem iz Slovenije nastala Karantanija. Naj se zgodi, če se mora!

  15. 5mile pravi:

    tiib: Zelo dobra izvedba torej, na ekranih zgleda kot da prosto govori. Kje si opazil ta stekleni zaslon? Lahko poveš kam moram gledati ali se je to videlo samo v živo?

  16. 100% Irony Free » Objave » Slovenija, od kje politika tvoja… pravi:

    […] Za nami je še en govor našega sproščenega Janeza J., ki je ocenil duševno stanje Slovenije. Seveda nismo vsi brezglavo ploskali ob njegovi oceni našega duševnega stanja. Le zakaj? Pa poglejmo… S tega zgodovinskega trga, kjer je pred 16 leti zaplapolala zastava samostojne slovenske države, danes pozdravljamo evropsko Slovenijo. […]

  17. Matej pravi:

    Stekleni zaslon je zelo znana zadevica, Janša je imel na vsaki strani enega. Lepo se ga vidi tukaj (Clintonova prisega) in sicer pod Clintonovo desno roko, enaki pa so bili uporabljeni tudi na včerajšni proslavi ;)

  18. 5mile pravi:

    Matej: saj nisem rekel, da ne vem da obstaja. Kje se ga vidi na posnetkih? Na Sarkićevem posnetku, če gledam povečano mislim, da ga vidim, oz. vsaj stojalo. No, na vsak način je bolje od pogledov v list papirja.

  19. peter pravi:

    se “opravicujem” za mojo nevednost:
    denis komu si tam cestital za pogum in zakaj?
    hvala za pojasnilo

    firbcen zvesti gledalec vest.si

    p.s. kar tako naprej; redno vas spremljam in mislim da postajate vedno boljsi. se mal vec profesionalizma (ki bo prisel z izkusnjami) in bo cela stvar super

  20. Panonec pravi:

    HAHA…ne moreš verjeti kakšne izjave dajajo iz vrha KOS: citiram: “Panonec, se opravičujem, to sem prebral v intervjuju s prof. Štihom, ki pa je, kot berem na “Karantanski zavezi”, le lutka v rokah JNA, KOS in nevem česa še:) Zaradi mene je panter lahko najstarejši simbol na svetu, vsi ti simboli in zgodovinske revizije me ne ganejo. ” Verjemi mi nisem presenečen, ker to pogostokrat zasledim… zanimivo orožje imate! Posložujete se tudi medijev, preko POP tv in radikalno levičarskih oddaj npr. ki je preživela padec levih: Studio City z nekaterimi nekdanjimi novinarji Mladine; npr. antislovenski Siniša GačiĆ, Nataša ŽuniĆ… Zanimivi ste vi radikalni titoisti… Ampak vedite eno. Slovenstvo je preživelo in bo preživelo še naslednjih sto let! Končno bo padla ideja jugoslovanstva, podkrepljena iz Beograda in njenih ideologov, ki so do ZDAJ PRIKRIVALI SLOVENSKO ZGODOVINO in si prilaščali neketere dogodke. Zgodovino je vedno pisala politika in ideologija in končno je čas, da uničimo fosile in ta rak v slovenski državi, vse subjektivno naravnane medije, vse tiste, ki težijo k podjarmljanju. Naši otroci se bodo hvalabogu učili nove in prave zgodovine. Reči, da Karantanija ni bila Slovenska pomeni zanikati svoje korenine in se sramovati svoje matere in očeta. Torej boš potemtakem rekel, da tudi današnja Italija ni imela predhodnikov rimljanov?
    Slovenci smo res dobili nekaj druge tuje krvi: v 5. stoletju, ampak nekateri smo odkrili, da so to bili pravzaprav narodi, ki jih zgodovina označuje kot Ante, Obre…govorili so podoben jezik kot Srbi. Ta plemena so živela parazitsko, kot živijo še danes in skozi celotno jugoslovansko tvorbo. Končno so se jim veneti-karantanci-slovenci uprli… Ne vem, kako si torej ti predstavljaš, če že rečeš da je bila Karantanija neka država, verjetno boš rekel Keltov, tako dovršena, tako vrhunsko vodena, z demokracijo, pravo, močno vojsko, trgovino, ekonomijo S-J? Torej kako za vraga so lahko plemena izza Karpatov, ki so priplavali preko nekih močvirij, verjetno so jih prinesli krokodili prek… takoj ustanovila takšno samostojno državo v krempljih takratnih tujih narodov?!:D Odgovor boš našel le v Venetski teoriji slovenstva. Če misliš, da je ideja “slovanstva” tako preprosto zamišljena se krepko motiš! Pojdi v Bretanijo, ali kar v Latvijo,…ugotovil boš, da je nekoč na evropskem prostoru živelo ljudstvo, ki je govorilo podoben jezik, kot slovenščina! To so bili veneti, oz. vendi, kot nam sosednji madžari radi rečejo. Ja Madžari nas prekmurce priznavajo kot Vende in ne venete. Oni trdijo, da smo staroselci in najstarejši narod v evropi… Pred 2. svetovno vojno nismo poznali izraza “slovenec”, slovan…za sebe.

    Matej pravi:
    25. Junij, 2007 ob 21:50
    omfg Panonec… Kralj Samo slovenski kralj??? Samo je bil najverjetneje frankovski trgovec, zagotovo pa se ga nikjer ne omenja kot Slovana, še manj Karantanca in še najmanj Slovenca. Tudi Arnulf Karantanski ni mogel biti Slovenec, lahko pa se je imel za Karantanca.

    Vidim, da imate nekateri malo zgrešeno percepcijo Karantancev. Karantanija je bila karantanska in pika. Resda so Karantanci eni izmed prednikov Slovencev (vendar manjši del), res pa je tudi da so eni izmed prednikov Avstrijcev. In če praviš, da so bili Karantanci Slovenci je to enako neumno kot če bi rekel, da so Avstrijci Slovenci.

    Zdaj pa še največja izmed tvojih cvetk, Panonec, da naj bi karantanske ženske uživale demokratično svobodo

    še enkrat povdarjam… čas je da se odpre nova stran zgodovine. Ju3 ti bom povedal par zgodovinskih dogodkov, ko bom imel več časa…npr. kako se je začelo “kronanje Arnulfa Koroškega” in kako ga je takratni papež povzdignil v protektorja in cesarja.

  21. Panonec pravi:

    popravljam “To so bili veneti, oz. vendi, kot nam sosednji madžari radi rečejo. Ja Madžari nas prekmurce priznavajo kot Vende in ne venete” hotel sem reči jugoslovane:S

  22. Joško pravi:

    Kaj dela Benedettijeva ob državniku? če se ne motim jo je bilo videti tudi lani ali celo predlani. Saj razumem, da je šefica protokola, ampak njena prisotnost v “kadru” deluje, kot da bi po povodcu peljala cucka.
    Obenem je polemika pred mano popolnoma mimo. Koreografija in simbolika sta podobna kot pri zletu za dan mladosti. Množična udeležba nastopajočih, pozitivno intonirana domoljubnost, povdarki gospodarske in vsesplošno utemeljene državne uspešnosti s točnim navajanjem procentov (kdo se jih bo pa še jutri spomnil?), predvsem pa pezantna militaristična prezentnost oboroženih sil in nasproti nje sedeče poslušno ploskajoče množice! Predvsem to predzadnje se mi je zdelo hudo: čakal sem, kdaj bo častni vod naperil orožje proti sedeči publiki, oz. nakazal če si upajo, da ne bi zaploskali bodicam v govoru precednika? Tomorrow is another day!

  23. Feminist Plut pravi:

    Čisto na začetku proslave sem opazil, kako sta dva kriminalista odstranila motečega aktivista. Zanima me, če kdo ve kaj je aktivist želel povedati?

  24. Denis Sarkić pravi:

    V zvezi z aktivistom ne vem ničesar, nisem bil zraven.

    Glede Janše in njegovih dveh “trotl-bobnov” oziroma naprav za branje je pa takole:

    Janez to napravo uporablja že kar nekaj let in je zelo zverziran pri branju z nje. Če se dobro spomnim sem ga prvič videl govoriti na nekem kongresu SDS v Celju (na katerem so odžagali ali lustrirali Iva Hvalico iz stranke), kjer na začetku še sam nisem mogel verjeti, da lahko človek tako iz glave govori kar več kot pol ure in šele, ko sem dobro preveril sem opazil, da ima pomoč v tej napravici. Zato zame to ni noviteta, sem pa zadnjič slišal, da so ti dve zrcali v lasti stranke SDS in naj bi jih ta (zastonj!) posojala državnemu protokolu.

    Kar se tiče šefinje protokola RS Ksenije Benedetti je še vedno ista zgodba. Ona pač mora po protokolu, ki ga imamo, vedno voditi ljudi naokoli, ker sam osebno mislim, da bi se lahko drugače večkrat kaj zataknilo. Kar ne bi bilo dobro - še več - smešno bi lahko izpadlo! Je pa že toliko let v tem poslu, da ne moti več kamer in fotografov - opazimo jo le takrat, ko obleče kakšno bolj izstopajočo obleko.

    Drugače je zelo “fajn” gospa, zelo komunikativna in skoraj vedno nasmejana. Večkrat mi je šla na roko, ko sem imel kakšne specifične želje, še kot fotograf, čeprav se zelo drži protokola. Tako, da jaz osebno mislim, da zelo dobro opravlja svoje delo.

    Žal se v debato o Karantaniji ne bom spustil, ker se pišem na ić in mislim, da nimam pravice govoriti o stvareh, kjer nimam povezave s koreninami. Je pa Slovenija moja domovina in do nje verjetno enako čutim kot tisti, ki vleče korenine z knežjega kamna…

  25. Matej pravi:

    @Panonec: A ti misliš da so bile takratne države take kot sedaj (ali pa pred tem v antiki)? In zakaj naj bi bilo Slovanom težko ustvariti državno tvorbo? In nikjer nisem rekel, da je bila Karantanija državna tvorba Keltov, zato mi ne podtikaj takih stvari. Kar se tiče Italijanov in Rimljanov (sem mislil o tem napisati že v prvem postu) - seveda so Rimljani eni od prednikov Italijanov. Niso pa Rimljani Italijani. Razumeš v čem je catch?
    In še ena cvetka dragi Panonec; pred WW2 nismo poznali imena Slovenec??? :D

    @Denis: Ne vem zakaj ti ne bi imel pravice govoriti o tem? Obstaja svoboda govora in vsak lahko govori kar hoče (razen če ni pod Sovino zaprisego :lol: ). Kar se pa tiče tvoje narodnosti - če se čutiš Slovenca in del slovenske kulture, potem si Slovenec. Slovenski narod se je ves čas krepil s prišleki in na tak način se je tudi bogatila slovenska kultura. Na vsakem koraku je moč srečati ogromno poslovenjenih nemških priimkov, uskoških v Beli krajini ipd… in v slovenski kulturi se lepo vidijo tudi vplivi sosednjih kultur, kakor v sosednjih tudi vplivi naše. Narodnost je pogojena s kulturo in jeziko, gena za narodnost pa ni.

    BTW, še eno vprašanje Panoncu: A so bile tiste opazke o “radikalnih titoistih” in KOSU namenjene meni? Jaz sem namreč imel bližnje sorodnike, ki so bili preganjani in tudi politični zaporniki v prejšnjem sistemu in se mi zdijo take tvoje obtožbe zelo žaljive.

  26. 5mile pravi:

    Svaka čast Sarkić ;) Tvojih prispevkov si lahko le želimo. Najboljši so tisti celotni, tisti (kot jim ti praviš) za sladokusce. Manj kot je izrezan in predelan boljši je.
    Vendar pa ne moreš enako čutiti domovine kot tisti, ki čuti domovino Karantanijo. Namreč Karantanec še zmeraj ne živi v svoji domovini.
    Svoboda govora v Sloveniji dovoljuje izražanje osebnega mišljenja in bi se zato lahko brez problema vključil v debato. Mislim, da se je izogibaš iz drugih razlogov. Slovenija je danes takšna kot je. Na tem ozemlju so se mešali narodi vsaj v tolikšni meri kot v ZDA. Zatorej ni nič narobe, če se pišeš na ić sploh pa zato, ker (še enkrat povdarjam) prispevki rules in takšno mešanje narodov je zgolj koristno.

  27. 5mile pravi:

    Mah ko sem prebral sem ugotovil, da sem preveč rekel. Tisto z ZDA vzamem nazaj. :D

  28. Carlos Contreras pravi:

    A nimajo tile fantje iz srednjih tehničnih šol popravnih izpitov? Vsaj iz zgodovine bi si jih zaslužili.

  29. crni pravi:

    Druže Janša mi ti se kunemo

  30. optimist pravi:

    Ampak, ekrančki gor ali dol, levo, desno,… kakšna sintagma, kakšna intonacija, da o futuristični izjavi o svobodi na TEM planetu Zemlji niti ne…
    Naj ga žurajo, itak ga na naš račun, da pa so prižgane lučiv parlamentu, in to ob preči problematiki porabe energije… nihče ne bo rekel da je lažje vsastikala prižgat kot pa ugasnit. non-sence. ITE DOMU

  31. optimist pravi:

    torej, JJ je tako očitno na pomirjevalih, da to ni več OK

  32. Denis Sarkić pravi:

    @ Peter

    Prej sem pozabil. Za pogum sem čestital človeku, ki je zadolžen na vladi za proslave/zabave. Fant si je to od mene prislužil zato, ker mislim, da so organizatorji letos z izborom house DJ-a, postavitvijo zunanjega šanka s Cuba Libre in Mohitom ter žurom do 3h zjutraj na ploščadi precej tvegali pri konzervativnih gostih na proslavi in “novorevijaših”…

  33. solata pravi:

    Aja vsi tisti, ki nismo za komuniste, smo konzervativci. Največji konzervativci so ravno bivši komunisti, ki niso hoteli nikakršnih sprememb, ki se sedaj predstavljajo kot levica. Bolano res, da se tiste, ki so se borili proti komunizmu in želeli spremembe in demokracijo, označuje kot konzervativce

  34. 5mile pravi:

    optimist: A si mogoče pomislil, da so prižgane luči v parlamentu del protokola in da ima to nek pomen? Najbolje je, da se začneš politično udejstvovat in začneš energijo varčevati pri državnem protokolu, ki si ga je seveda izmislila sedanja vlada ;)

  35. optimist pravi:

    drugo leto bomo najbrž izsesali vse svetovne elektrončke, vidni bomo z Meseca.

  36. 5mile pravi:

    Carlos Contreras: Pomisli še malo drugače. Zgodovina v šolah kot predmet je lahko interpretirana zelo različno. V bivšem sistemu se namreč o Karantaniji najbrž niso veliko učili tako kot tudi ne o demokratičnih sistemih. Šolski program Zgodovine kot predmeta je lahko zelo manipulativen. Vpliva na zavest in je zelo pomemben. Zato pa sem v šoli vedno raje imel matematiko in njej podobne predmete, ki ne more biti politično motivirana razen v smislu gospodarskega razvoja.

  37. Aljo pravi:

    He he nazaj v plemensko skupnost - to je najboljša varianta. Jebeš kralje, carje, sultane, emirje in ostalo golazem, upam, da bodo v prihodnosti samo normalni ljudje z lepo pisano zgodovino in da bodo plačevali davke kot vsi ostali prebivalci planeta Zemlja. Govor je bil na začetku saj malo čustveno obarvan potem pa je začel sekati s številkami in ostalo ekonomsko navlako. Slovenija je naredila velik korak naprej ampak o kakšni sproščenosti med ljudmi ni možno govoriti. Vsem se nam tresejo riti, od diktatorskih šefov v državnih firmah, do navadnih delavcev v tovarnah. V Sloveniji je prisoten splošni mentalni pritisk, ki ga čutimo vsi sloji prebivalstva.
    Tudi jaz sem Slovenec ampak to ne pomeni, da bom svoj obstoj iskal v plemenih izpred 1000 let o katerih vemo zelo malo in so podatki zelo težko preverljivi. Kar se pa tiče “prave” zgodovine. to je totalno fašistoidna izjava vredna pobrite buče tepca, ki ima napačne idole in zmešano percepcijo. Kolikor toliko objektivna zgodovina se piše po daljšem obdobju s strani neobremenjene generacije, ki v zgodovinskih dogodkih ni sodelovala in to samo v sistemih, ki imajo dolgoletno tradicijo demokracije, ki tudi funkcionira in ni samo navidezna… Potem se pa zamislite koliko držav na svetu je takih - to je iziv za prihodnost in ohranjanje narave, ne pa sekanje brezveznih ekonomskih klamf, ter poveličevanje globalizacijskega turbo kapitalizma, ki izrablja človeške in naravne resurse do meje, ko bosta voda, zrak in hrana, največje dobrine.

    ANTI NWO

  38. pika pravi:

    Solata:: “Aja vsi tisti, ki nismo za komuniste, smo konzervativci. Največji konzervativci so ravno bivši komunisti, ki niso hoteli nikakršnih sprememb, ki se sedaj predstavljajo kot levica. Bolano res, da se tiste, ki so se borili proti komunizmu in želeli spremembe in demokracijo, označuje kot konzervativce”
    Se strinjam.
    Tej levičarski intelektualci - noviarji mislijo, da so napredni, ne moreš verjet!!
    Dejstvo, da zaostajajo za kulturnimi trendi v EU, kjer je levica (posebno - post- komunistična) izrazito KONZERNATIVNA, kar pa je zgodovinsko gledano popolnoma prav in normalno (podobno kot v 18. stoletju v Angliji). problem je v tem, da se slovenski intelektualci (večino levo usmerjeni) tega sploh ne zavedajo in se delajo neke vrste alternativci in “svobodomiselni”!?!

  39. Carlos Contreras pravi:

    Daj še malo povej o konzervativni levici v Angliji 18. stoletja! Prvič slišim za to, če me pa lahko napotiš na kakšen vir ali literaturo, ki govori o tem, me pa prav zanima.

  40. 100% Irony Free » Objave » Tudi Kučan je upornik pravi:

    […] Dejstvo je, da je bilo zborovanje na »Trgu zbora za republiko« kot nekakšno zborovanje bogu, kjer so udeleženci bolj spominjali na brezglave, oprane robote sedanje vlade kot pa samostojno razmišljajoče ljudi. Nekaj se že šušlja o cenzuri množičnega zborovanja. Seveda me to ne bi ravno preseneteilo. […]

  41. beli gumb pravi:

    Točno!!! Pa tista letala… mislim a ni škoda denarja, naj gre rajši za eno od stvari, ki jo vrli heroji karantanski (hahaha) nameravajo kmalu privatizirat!

  42. pika pravi:

    za Carlosa Contr., 18. - 19 stol.
    dobra (upam, ne preveč “težka”) knjiga bi lahko bila:
    Karl Polyani, The Great Transformation, Rinehart & Company, Inc, (1944 in druge izdaje).

    nekaj iz interneta:
    krajši odlomek: http://members.tripod.com/~taodesigns/polyani/polyani44IV.html
    http://en.wikipedia.org/wiki/The_Great_Transformation
    posebno zanimiv, v zvezi s prej omenjenim je poglavje, ki govori o: …legislative program to establish the SRM from the enclosures of the 1790s through the Poor Law Reform of 1834 to the Ricardian Bank Charter Act of 1844 and the repeal of the Corn Laws in 1846.
    V tistih letih mi smo bili le kmeti, zato je razumljivo, da ko so nam 100 let kasneje (kakšen - pseudolevičarski-maloučeni-intlektualci prišel pripovedovat o revolucijah in bogatstvu smo mu verjeli, čeprav smo vsi videli kako je šlo to potem končat………
    Ponavlajm pa ti, da knjiga ni enostavna in čeprav je bila napisana veliko let nazaj zna bit lahko zelo “sodobna”.

  43. pika pravi:

    pika pravi: Komentar je bil poslan uredniku.

    ????
    zakaj??

  44. 1tastar pravi:

    tib, Matej, 5mie, Denis

    Najprej o prapočetku Slovencev: Karatanci so bili še Praslovani, leta 1848 pa so bili Slovenci že 300 let. Trubar je najprej še razmišljal o Slovencih in Hrvatih kot enem narodu, ko pa je začel pisati knjige, se je odločil za dva naroda in jezika. On je rekel: “prelubi Sluvenci”.

    Kar pa se tiče Janševih govorniških sposobnosti, imam svojo teorijo. Nikoli namreč ni pogledal dol na “ogledala”, ne verjamem pa, da bi imel cel govor napisan v Braillovi pisavi.

    Janša je kar sposoben vodja. Le na lepotno operacijo ušes bi moral.
    Mogoče pa mu velika, štrleča ušesa kot antene pomagajo loviti radijske valove suflerjev, ki mu med govorom prišepetujejo, kaj naj “na pamet” govori. V uho vstavljen zvočnik po navadi šumi.

    Svojemu suflerju je ves čas govora dajal dogovorjene znake: Leva roka na pult, desna roka na pult, leva roka pod rob pulta, nato še desna roka na levo roko, obe roki ena na drugo na pult, nato pomigati z rokama.

    Za nepozorne gledalce učinkovito! Jaz pa sem že dolgo študiral, kako si more zapomniti tako dolg govor. Še izkušene TV napovedovalke morajo ves čas buljiti v boben.

  45. Carlos Contreras pravi:

    Verjetno sprejema signale iz vesolja.

  46. Matej pravi:

    @tastar:

    1. Slovenski narod ni nastal na način ala Trubar je rekel “lubi Slovenci” in bum - vsi so se čutili Slovence, temveč je nastajal postopoma. Je pa res da je bil Trubarjev prispevek eden ključnejših oz. revolucionarnejših. Kar se pa tiče leta 1848 - napisal sem, da se je s pomladjo narodov naš narod dokončno izoblikoval, t.j. izoblikoval je politično agendo (Zedinjena Slovenija).

    2. Stekleni teleprompterji niso bili pod Janšo, temveč na njegovi desni in levi strani in v višini njegove glave. Zatorej se mu ni bilo potrebno ozirati navzdol, se je pa ves čas levo in desno. In z uporabo teleprompterja tudi ni nič narobe.

    3. Janša izgleda v redu, operacija ušes mu ni potrebna (tudi ne vem, kaj naj bi bilo narobe z njegovimi ušesi :???: ). Slovenska politika ni lepotno tekmovanje, so pa zaželjeni nasmehi v javnosti ter prijaznost in odprtost (če se že gremo politični marketing :P ).

  47. Matej pravi:

    btw tastar - Praslovani? Od kje si pobral ta termin? Karantanci so bili Slovani, izraz Praslovani pa se pojavlja le v kaki umetniški literaturi, zagotovo pa ne v strokovni…

  48. Pero pravi:

    Tisti ki menite da Karantanija ni slovenska, si preberite svetovno zgodovino, ne pa zgodovino iz bivšega sistema, ki nas je zavajala leta in leta!

    zato mi Slovenje sino zvesti svoji domovini, eno srce bodmo!

  49. eh pravi:

    Vodušek hrbteničar. Odmevi, 26. 6. 07.

  50. Spodajpodpisani pravi:

    Vse kaže, da se o slovenski zgodovini kregata dve strani. To je, kot vsi vemo že standard v Sloveniji. Sam mislim, da bi morali celotno slovensko zgodovino še enkrat preučiti neodvisni zgodovinarji. Kar se tiče Štiha, mu tudi jaz ne verjamem. Star sem 17 let in sem eden tistih, ki so po tisoč letih odrasli v svobodni Sloveniji. Name ni vplivala nikakršna ideologija, večino od vas je. Zato bi bil vesel, če bi se vsi tisti, ki so bili podvrženi ”pranju možganov” s strani komunizma, nehali vmešavati v razprave o Slovencih in njihovi zgodovini. Kdorkoli je tako neumen, da raje verjame ”raziskovalcem” v času totalitarističnega režima, kot ljudem, ki so brez kakršnih koli političnih pritiskov raziskovali na podlagi zgodovinskih dokazov je, morate priznati oseba nekoliko naglega značaja.

    Lep pozdrav,

    G. Naveličan

  51. bingo pravi:

    Spodajpodpisani : da si smrkav pod nosom se ti že od daleč vidi. Najbrž ne bo šlo v tvojo betico, da smo se že “pod komunisti” učili o slovenski zgodovini, vse od Samove plemenske zveze naprej. Zapomnil sem si pa predvsem dejstvo, da ne smemo gledati na preteklo zgodovino z merili in ideologijo sedanjosti. In natanko to delaš ti in tvoji “raziskovalci”, pripisovati slovenskost Karantancem je debilnost prve sorte. Tale prehod ob supremacionizma do butalske “zavednosti” je tvojim skinom šel bolj slabo od rok. Najbolj si me pa nasmejal z izjavo, da nate ni vplivala nobena ideologija, ki je umeščena med ideološke floskule vredne zavednega Janševega mladinca. Odrasti in preberi še kaj razen “partijske” literature.

  52. pika pravi:

    bingo, ker je v zadnjih desetletjih (predvsem tudi zahvalo močnemu razvoju novih tehnologij) v raznih evropskih državah prišlo do precejšnjih sprememb v vrednotenju, ocenjevanju, analiziranju, poglabljanju antičnih in srednjeveških obdobij, bi bilo slabo, da bi mlajši slovenski “zgodovinarji” in raziskovalci zaradi “pranja možganov” in ideoloških predsodkov starejših bili zoperstavljeni in odmaknjeni od teh kulturnih tokov.
    Torej vsaj vi mladi izrabite možnst, ki jo nudi vključitev Slovenije v EU in, čeprav morate kimati(ne pa jim verjet) slovenskim rdečim intelektualcem - starinam, rabite lastno glavo in raziskutje, če le morate, tisti del zgodovine, ki ima še največ možnosti za poglabljanje in to sicer obdobje med 4 in 12 stoletjem po Kr. (oprostite če napišem po Kr. in ne po našem štetju, veste Europa…) :)!

  53. Spodajpodpisani pravi:

    bingo: res je mlad sem in na to sem ponosen. moja zgodovinska umeščenost mi dopušča določeno mero objektivnosti, ki je vi in vam podobni ne boste nikoli zmožni. kako lahko na primer trdite, da karantanci niso bili slovenci oz. naši predniki? znan je obred ustoličevanja karantanskega kneza, ki je potekal v slovenskem jeziku. trajal je do 12. stoletja in z demokratičnostjo karantanije je thomas jefferson dokazoval američanom, da je demokratična družba mogoča. slovenskost karantancev je stoodstotno dokazljiva in tudi vi ste njihov potomec.
    katera ideologija vpliva na današnje raziskovalce? za raziskovalce v času jugoslavije vemo katera. najbolj agresivna in slovenstvu sovražna ideologija po nacizmu in fašizmu. in zdaj vi od mene pričakujete, da bom verjel eno samo besedo ljudem, ki so delovali kot zgodovinarji v obdobju te ideologije? kako ste lahko vi verjeli istim ljudem, ki so vam lagali o vsem drugem? in kako za vraga jim lahko verjamete še danes?
    govorite o skinheadih in janši. to mi samo pove, da še niste dojeli kaj pomeni misliti s svojimi možgani. jaz nisem desničar ne levičar; take delitve mi grejo počasi že na živce. očitno je, da je vam popolna neznanka, kaj pomeni biti domoljub. to ni politična stran, temveč čustvo. škoda, da ga ne boste nikdar čutili.
    ja, res je, smrkav sem pod nosom in hvala bogu za vse ostale, ki so smrkavi pod nosom, ker se mi zdi, da smo le mi sposobni stopiti nekaj korakov nazaj in oceniti stvar objektivno. za vas odrasle in izkušene je tako ali tako vse samo še rdeče in belo.

    Lep pozdrav,

    G. Naveličan

  54. Carlos Contreras pravi:

    Trendi v sodobnem evropskem zgodovinopisju zagovornikom karantanskega slovenstva in tisočletnih sanj očitno niso preveč blizu, pa kaj hočemo. Sicer je pa tudi toliko pljuvani in dozdevno “rdeči” Bogo Grafenauer Karantaniji tudi sam pripisoval nacionalno konotacijo. Možakar je bil vendarle tudi sam nacionalist, komunizem gor ali dol. Glej no, glej. Seveda zgoraj pisoči njegovih knjig niso nikoli odprli, kaj šele prebrali.

  55. bingo pravi:

    Spodajpodpisani : verjamem, da nisi nikjer ne levo, ne desno, ampak v domoljubni luknji. V PM, zakaj smo takrat v srednji šoli v bistvu pisali učbenik slovenske zgodovine, ker ni bilo relevantnega učbenika. Če misliš, da so bili v Jugoslaviji samo komunisti in ljudje z opranimi možgani, razen seveda novodobnih prebarvanih idolov, verjemi, če hočeš. To, kar tebi prodajajo kot relevantno zgodovinopisje (Veneti, panterji, tisočletno slovenstvo), je žal v glavnem skregano z dejstvi ali nedokazljivo. Slovenščina v 8. stoletju ???? A so vaši novodobni zgodovinarji odkrili kakšne dokaze? Kašen zapis morda ? Ali honste gospoda morebiti seznanjeni z jezikom, ki se mu je reklo starocekrvenoslovanščina. Verjamem, da na straneh Blood andour in Tu je slovenija ne piše nič o tem.
    Za objektivnost se pa obriši pod nosom. To novodobno, “domoljubno” slovensko zgodovinopisje je bolj ali manj po načelu : “što se babi htilo, to se babi snilo”!

  56. Matej pravi:

    @G. Naveličan: Se strinjam da je slovenska družba dandanes še zmeraj preveč obremenjena s prejšnjim režimom in upam da se bo s prihodom novih generacij to popravilo. Se pa ne strinjam s tvojim ocenjevanjem “prave” zgodovine. Iz tvojega pisanja sledi, da je vsak, ki ne podpira te “karantanske ideje” (ne vem kako naj jo drugače opišem) vzgojen v komunizmu in ima oprane možgane. In ker si s tem najbrž ciljal tudi name, te pač moram razočarati in ti povedati, da sem le dve leti starejši od tebe in sem tudi sam vzgojen v Sloveniji in demokraciji.

    V bistvu te na nek način razumem in moram priznati, da sem tudi sam še pred dvema letoma bil podobnega mnenja kot ti. Vendar s prihodom na faks začneš malo bolj resno razmišljati in ne pustiš, da čustva zameglijo trezen in strokoven pristop k obravnavanju zgodovine ;) . Sklicevanje na “zlobni komunizem” pač ni resen argument, še posebej zato, ker se z uradno predstavo o zgodovini Slovencev strinjajo tudi vsi tuji zgodovinarji (in pri tem nimam v mislih le tistih osovraženih nemške zgodovinarjev).

    Karantanijo je pač potrebno jemati kot posebno entiteto in jo prepustiti Karantancem. Prav tako tudi Italijani ne trdijo, da so bili Rimljani Italijani in Francozi ne, da so bili Franki Francozi. Seveda v vseh državah obstajajo tudi skrajne sile, ki svojim narodom za potrebe političnega boja “prilaščajo” omenjena ljudstva, kar pa še ne pomeni, da moramo strokovno zgodovinopisje nadomestiti s šovinizmom.

    Ko praviš: “kako lahko na primer trdite, da karantanci niso bili slovenci oz. naši predniki?” se ujameš v svojevrsten paradoks. Seveda nihče ne trdi, da Karantanci niso eni izmed naših prednikov, vendar pa niso Slovenci. Tudi ti nisi sam svoj prednik (ker to sploh ni logično), si kar si, tvoji predniki pa so drugi ljudje.

    Karantanci so živeli na območju, ki je danes večinoma v južni Avstriji, le en majhen delček je v Sloveniji. Južno od Karantanije (na večini današnjega slovenskega ozemlja) pa je obstajala KARNIOLA. Zakaj nihče ne govori da smo Slovenci Karniolci (čeprav bi bilo tudi to napačno, ampak vseeno bolj prav kot trditi da smo Karantanci). A so Karniolci kaj manj vredni od Karantancev? Mogoče je to tisti slovenski kompleks, da bi radi postali Avstrijci, vendar vseeno ne čisto Avstrijci ;) :lol: .

    BTW - Nepodpisani, omenjaš moraliziranje… z njim ne boš daleč prišel. Moraliziranje je politična drža majhnih in šibkih ;)

  57. Spodajpodpisani pravi:

    dejstva, ki opisujejo slovence kot hlapce niso vedno prava. zakaj ne bi gledali na svojo zgodovino kot na svojo? zakaj smo slovenci tisti ciniki, ki same sebe vedno znova ponižujejo v narod pijancev in sužnjev? in zdaj, še preden se je dobro zaslišal svež glas svobodnih slovencev, se zopet oglašajo ljudje stare maže, ki ne morejo dojeti, da smo slovenci dejansko vredni svoje zgodovine. ne trdim, da smo slovenci najpomembnejši narod na svetu, a tudi najbolj nepomembni nismo. matej, ni res, da italijani, francozi in ostali narodi ne mislijo, da zgodovinske države na njihovem ozemlju niso ”njihove”. nanje so ponosni in od tod izvira njihova narodna samozavest, ki je slovenci nimamo. samo slovenci namreč vedno, ko odkrijejo nekaj, kar bi morda dokazovalo, da smo slovenci bili več kot le kmetje, sklepamo, da je takrat ravno šel nekdo, ki ni bil slovenec. če je obstajala v 7., 8. stoletju državna tvorba na ozemlju, kjer so živeli slovenci, bi vsak drug narod nepreklicno trdil, da je ta državna tvorba slovenska. toda ne! slovenci v vsej svoji previdnosti pomislimo na vse drugo prej kot na to, da smo slovenci imeli svojo državo. tisto niso bili slovenci, bili so germani, ki so prevzeli slovenski jezik, bili so slovani in ne slovenci, bili so, če ne drugega vikingi.

    ne, bili so slovenci. anglež ne bo govoril, da so v 7. stoletju na ozemlju, kjer je danes anglija živeli predniki angležev in kaj jaz vem kaj še. ne rekel bo, da so tisto angleži in nič drugega. samo slovenci se v svoji nedojemljivi ponižnosti izogibamo omenjanju imena slovenci pred 19. stoletjem, ker pred tem narodov sploh ni bilo. seveda, da takrat še niso govorili o narodnosti, kot govorimo danes, a dovolj je, da danes govorimo o narodnosti. danes poznamo pojem narodnosti in to zadostuje tudi za preteklost.
    matej, ne zanikam dejstva, da slovenci ne izhajamo samo iz karantancev, tega nisem nikoli rekel. moti me le to, da se ogibamo priznavanju svoje zgodovine kot hudič križa.

    še eno vprašanje (odgovori naj ga kdor hoče), da nekaj razčistim: ali priznavate dejstvo, da smo slovenci potomci plemena karantancev in imamo potemtakem pravico trditi, da njihova zapuščina, kakršnakoli že je, pripada nam kot njihovim dedičom?

    Lep pozdrav,

    G. Končnosvoboden

  58. Matej pravi:

    Karantanci so eni izmed naših prednikov - ni dvoma. Vendar nismo edini ki lahko to trdimo ;) . Prav toliko kot smo mi potomci Karantancev, so tudi njihovi potomci Avstrijci. Ampak vseeno si nihče nima pravice lastiti zapuščine Karantanije. Lahko jo seveda posedujemo v materialni obliki, kot je npr. na sedežu koroške deželne vlade razstavljen knežji kamen (ne vem če še), ne smemo si je pa lastiti v smislu da bi jo označili za slovensko (ali pa avstrijsko). Karantanska zapuščina je karantanska, ne pa kakršna koli druga.

    In nihče se ne izogiba svoje zgodovine - o Karantaniji se lepo učimo v šolah in nikjer se jih ne zanika kot enih od naših prednikov. Zato ne vem od kje take obtožbe, da naj bi se “sramovali” svoje preteklosti lol.

    V 7. stol. so na ozemlju Anglije živeli predniki Angležev: Anglosaksoni, kelti, ostanki Rimljanov, v nadaljnih stoletjih so stalno vdirala razna germanska in vikinška plemena (Normani, Danci ipd.). In tudi po ustanovitvi Anglije v 10. stoletju ni bila vzpostavljena narodna zavest, ki je predpogoj za nastanek naroda. Nacionalna gibanja so se v Evropi začela šele v 18. in 19. stoletju (predpogoj je bil vzpon meščanstva), takrat so se ljudje začeli deliti po nacionalni (in ne več deželni ali fevdalni) pripadnosti, uveljavili so se nacionalni politični programi (pomlad narodov 1848), ipd.

    In seveda se ne morem strinjati s teboj, ko praviš da lahko današnje pojmovanje naroda upoštevamo tudi za nazaj. To pač ne drži in je odraz nekakšnega futurocentrizma. Današnje miselnosti pač ne moremo vsiljevati preteklosti, temveč moramo razumeti, kako so se počutili in mislili ljudje tistih časov.

  59. Spodajpodpisani pravi:

    najprej, od kje pogoj, da karantanska zapuščina ni naša oziroma nanjo ne moremo biti ponosni? po tej logiki današnji egipčani ne bi smeli biti ponosni na svojo preteklost, ki je kot vemo ponosna vredna. kdo mi lahko prepove ponos, ki ga čutim do svojih prednikov?
    vem, da so tudi avstrijci potomci karantancev, čeprav ne vem kaj oni mislijo o tem. toda ali mi to omejuje, da na karantance gledam kot na svoje prednike? jaz sem lahko ponosen na svojo mamo in njene prednike, pa čeprav imam sestro. in ravno tako sem lahko ponosen na svojega očeta ne, da bi pri tem kaj trpel ponos do mame. tako sem lahko ponosen potomec karantancev in karniolcev.
    res je, narodnostno so se ljudje začeli šele okoli 19. stoletja, toda zdi se mi, da si me narobe razumel. nisem govoril o počutju ali mišljenju takratnih ljudi temveč naš odnos do njih. mislim, da lahko mi nanje gledamo kot nase danes, in da jim lahko tudi, če si oni niso, rečemo slovenci.

    Lep pozdrav,

    G. Kizgodovinskogledanovresnicinipravislovenec

  60. Matej pravi:

    Jaz nisem nikoli rekel, da ti ne smeš biti ponosen na karkoli. Tako, da mi ne podtikaj takih stvari. V bistvu si cel post zgradil na tej napačni predpostavki. Jaz se le ne strinjam z napačnim pojmovanjem zgodovine.

    Kar se pa tiče tega, da lahko mi označujemo neke ljudi iz preteklosti kot Slovence, čeprav se sami niso - to je pač krivično do njih (čeprav ne obstajajo več) in celo futurocentrizem (sej ne vem če je ta izraz že kdaj obstajal, ampak zgleda da se je udejanjil).

  61. Spodajpodpisani pravi:

    in kakšno je to napačno pojmovanje zgodovine?

    Lep pozdrav,

    G. Itd.

  62. Matej pravi:

    To da so Karantanci Slovenci ;)

  63. 5mile pravi:

    Meni je pa najbolj čudno to, da smo obkroženi z narodi različnih jezikov a nobeden ne pozna dvojine. Slovenec razume Hrvata, Nemca, Italjana, (Madžara pač ne) bolje kot pa on njega. Še najbolj me jebe pa to, da od vseh regij v Sloveniji najmanj oz. včasih kar nič ne razumem prekmurca. Vidite povezavo?

  64. Spodajpodpisani pravi:

    karantanci so stari slovenci, oziroma naši predniki. ne vem, zakaj bi bilo takšno sklepanje napačno pojmovanje zgodovine. ne moraš reči za določen narod oziroma skupino ljudi: do recimo 10. stoletja našega štetja jih bomo imenovali recimo karantanci, po tem recimo štajerci, in nato od 18. stoletja naprej pa z nadpomenko slovenci. pa tudi če jih, je to samo izraz, beseda. še vedno so to enak rod, povezani z geni in kulturo, v našem primeru pa še z jezikom. in ravno to, kultura in jezik namreč, nam dajeta večjo ”pravico” do prisvajanja karantanske zapuščine od avstrijcev. oni so namreč tako kot mi deloma njihovi potomci, iz karantanije bržkone izhaja tudi avstijsko cesarstvo, a večino svoje kulture in jezik so prevzeli s severa od germanov, medtem, ko smo mi jezik in kulturo enakovredno prevzeli od vseh slovanskih plemen, ki so v preteklosti živeli na območju , ki ga danes štejemo kot slovensko narodnostno (čeprav je zgodovinsko gledano to območje takrat večje, a to ni važno).

    Lep pozdrav,

    G. Itd…

  65. Matej pravi:

    @G: A morava spet od začetka? Po katerem kriteriju naj bi bili mi bolj potomci Karantancev od npr. Avstrijcev? Zakaj bi jih imenovali stari Slovenci in ne stari Avstrijci (mimogrede, oba izraza sta napačna)? Govoriš o neki tekmi med nami in Avstrijci, kdo si lahko prilašča karantansko kulturo - a moram še enkrat ponoviti? Nihče od nas si je ne sme prilaščati.

    In spet si udaril mimo - Štajerci nimajo veze s Karantanci, Korošci pa ja (avstrijska beseda za Koroške je Kaernten).

    Slovenski jezik je bil utemeljen s Trubarjem. Pred tem ga pač ni bilo pa se lahko zaradi mene na trepalnice mečeš. Trubar se je odločil, da bo dolenjsko-ljubljansko narečje slovenski jezik. To je bila politična odločitev in politika se je tudi odločila za slovenski narod. Dejstvo je da je politika predpogoj kulture. No, da ne bomo preveč zašli, tudi v času Trubarja se večina naših prednikov ni čutila Slovencev. Imeli so se za Kranjce, Prekmurce, Štajerce, Korošce ipd. Z njihovim večjim vpletanjem v politiko pa se je krepil konflikt z nemško govorečimi prebivalci in tako se je krepila slovenska (nenemška) narodna zavest. Hkrati je treba opozoriti, da je nacionalizem rasel skupaj z meščanstvom kar je dejstvo v vsakem evropskem narodu. In v srednjeveških entitetah tipa Karantanija ne moreš govoriti o kakršnem koli meščanstvu.

    Ko govoriš o naših slovanskih prednikih zelo neupravičeno pozabljaš na ogromne germanske migracije v naše kraje (kar je še zdaj lepo vidno iz priimkov) ter uskoke iz juga. Vprašaj se zakaj je naša kultura veliko bolj podobna avstrijski in pa nemški, začuda pa ne toliko “bratski slovanski”. Kaj pa je (od kulture) sploh še ostalo od vseh slovanskih plemen iz našega ozemlja? V bistvu ne kaj dosti razen nekaj običajev in jezika, pa še ta ni ostal brez močnih vplivov nemške slovnice.

    In ko že govoriš o genih - povej mi, kateri gen te označuje za Slovenca? Kolikor vem gena za narodnost ni, razen če si ga ti slučajno odkril (v kar pa močno dvomim). Narodnost je pogojena s kulturo, predpogoj kulture pa je politika. Torej glavni sta letnici 1550 (politična odločitev za slovenski jezik), 1848 (politična odločitev za slovenski narod), 1945 (vzpostavitev nacionalne države) - dokončno 1991.

    Lahko ti pa tudi opišem politično odločitev za nastanek teze o “slovenski državi Karantaniji”:
    Karantanija je bila izbrana zato, ker se je par skinom zdel karantanski panter “kul” in primeren za nacionalistična izživljanja. Karniola je žal v tej igri zgubila, ker pač ni “tko kul”, nima nobenega “kul znakca” in preveč časa je bila podrejena Avarom - kar seveda za velikoslovenski narod ni “kul”. Po “kul” predstavi o Karantaniji… oh sorry - Veliki Karantaniji je ta obsegala celotno Avstrijo, Slovenijo, Istro, Dalmacijo, SV Italijo in zato si seveda velikoslovenski narod z vso pravico prilašča ta ozemlja in jih terja za svoje. Potrebno bo začeti eno “kul” vojno v kateri bodo “kul” slovenski vitezi s “kul” panterskimi praporji totalno razfukal vse in zavladal Evropi (ker mi smo pač avtohtoni evropski narod s 40.000-letno tradicijo). Nihče drug si ne sme prilaščati Evrope, razen mi, Veliki Slovenci, drugi bodo pa naši sužnji-oh yeah!

    Taka miselnost stoji za temi neokarantanci in edina napaja njihove teze o “slovenski karantanski državi” - zgodovinska dejstva jih pač ne.

  66. pika pravi:

    Metej, Matej, skušaj kaj prebrat in poglobit preden take “streljaš”. Toliko bedarij v 5-6 odstavkih pa je res težko preseči.
    Saj, vsak lahko reče in napiše karkoli, in vsak lahko verjame karkoli, posebno kar se tiče zgodovine, zgodovina ni nič drugega kot interpretacija in “osebna-idološka- politična” predstava česa. vednar vse ima eno mero. Metat vse v en lonec in bit tako nekoherenten kot si ti, pa je res težko.

  67. pika pravi:

    Matej, če že ti “streljaš” take, lahko si tudi jaz upam povedat kaj v zvezi, čeprav ni moja stroka.
    1. Karantaci , Slovenci ; Avstrjici ni ves eno in isto. Beseda Karantanija je gotovo prerimskega izvora (V okolici imamo Kranjsko- Carniola(bere Karniola), Kras (Karst- Carso), Karnija (Carnia, nem. ne vem - severna FJK), Koroška, Kartnen, Carinzia itd. itd - o izvoru in pomenu prerimske besede Kar je kar nekaj hipotez (2 pa sta najbolj možni).
    Beseda Slovenci ima tudi zelo staro zgodovino in je vezana tudi na starolatinske tekste ampak o tem kdaj drugič (beseda ni vezana na deželo ampak na pleme – narod – raso ali podobno), Avstrija je ponovno vezana na deželo (in od vseh treh besed je najbolj sodobna – OSTER - REICH vzhodno cesarstvo – poglej malo zgodovino v obdobju pred in po (predvsem) Karlu Velikem (seveda bi bilo najbolje, da bi znal malo latinščine).

    Praviš:
    “Slovenski jezik je bil utemeljen s Trubarjem. Pred tem ga pač ni bilo pa se lahko zaradi mene na trepalnice mečeš”, razumem kaj hočeš reči ampak ti zagotovim, da do takrat niso bili slovenci nemi in živeli v tišini (tvoja izjava je zelo rasistična – podobna razmižljanjem, ki so jih imeli belci ko so odkrili Amriko, ko so nekateri razmišljali, če so preb. Amer. ljudje ali ne ker nimajo “kulture”)

    še: “Ko govoriš o naših slovanskih prednikih zelo neupravičeno pozabljaš na ogromne germanske migracije v naše kraje (kar je še zdaj lepo vidno iz priimkov) ter uskoke iz juga. Vprašaj se zakaj je naša kultura veliko bolj podobna avstrijski in pa nemški, začuda pa ne toliko “bratski slovanski”. Kaj pa je (od kulture) sploh še ostalo od vseh slovanskih plemen iz našega ozemlja?”

    Razčisti si pojme kot so kulture, narodnost, pripadnost pri posamezniku in skupinah. Ni vse isto in vsak pojav ima svoja pravila( enostaven primer, čeprav v Argentini govorijo špansko ni sploh rečeno, da so rlatinskega porekla – odvisno je od mnogih faktorjev, npr. Kaj je lahko smatrano latinskega porekla (je to vezano na kulturno dediščino, na jezik, na etnično poreklo it. Itd – dandanes se ti pojmi še bolj prepletajo, tako čeprav ti se boš navčil kitajščino perfektno in boš šel živet na kitajsko, ne vem če boš lako postal kitajec – tudi če si menjaš ime, vendar če želiš postat nemec ali “avstijec” je to bolj enostavno).
    Itd.itd. , o karantaniji pa ali povej kaj pometnega, zanimivega (saj jaz o tem ne vem veliko in me niti ne zanima, ampak ne vtikaj tvojih političnih prepričanj v to temo, ker če začnemo tudi tu s politiko potem…..).

  68. Matej pravi:

    Lej pika, daj probaj se izogibat tujkim, ki jih ne poznaš in jih ne znaš uporabljati. Jaz nekoherenten? :lol: In kako naj bi to zgledalo? :D

    1. Kje sem jaz govoril, da so izrazi Slovenec, Karantanec in Avstrijec eno in isto? Ravno nasprotno - jaz nasprotujem takšnemu mišljenju. In tako tudi tvoja nadaljna argumentacija nima pomena, ker že začetna teza temelji na napačnih predpostavkah - jaz namreč nisem nikoli dvomil o predslovanskem izvoru imena Karantanija, prav tako pa ne o izvoru imena Avstrija (Oester Reich).

    2. Jaz nisem nikoli trdil da so bili slovenski predniki pred Trubarjem nemi. Ne podtikaj mi takih izjav in ne žali me z rasistom. Raje sama sebe vprašaj, zakaj uporabljaš laži in ne resničnih argumentov. Dobro veš, da imamo v slovenščini različna narečja in ta niso nastala šele po Trubarju. Pa tudi ne razumeti, da je Trubar rekel hokus pokus in nastala je slovenščina. Ta proces je trajal dlje (pred in po Trubarju), on pa jo je le politično utemeljil, kar je bilo ključnega pomena za njeno legitimacijo.

    Zanimivo je da to kar pišeš v nadaljevanju (čeprav malo nerodno), da pač jezik ne definira edini izvora (”čeprav v Argentini govorijo špansko ni sploh rečeno, da so latinskega porekla”) je ravno to kar poskušam jaz že ves čas objasniti. To, da mi govorimo enega izmed slovanskih jezikov še ne pomeni, da so naši predniki izključno Slovani.

    V bistvu res ne vem, a se ti samo hecaš, ker s svojim postom si v bistvu pokazala strinjanje z mano, čeprav na malo neroden način… :D

    (srbi bi rekli: svašta pička rodi :lol: )

  69. joj pravi:

    Dragi matej, pike sploh nisi nič razumel, (domnevam,da si bil pijan,ko si to pisal,vsekakor pa si se izkazal kot srbski rasist.Ja in še to v Karantaniji je veljalo slovensko pravo,ki se je izvajalo v slovenščini.Paše to,na gosposvedskemu prestolu so uklesane besede v slovenskem!!! jeziku,druge dokaze pa išči sam.Sem pa tudi opazil,da si žaljiv in nestrpen do soljudi,prav tisto,kar drugim očitaš

    LEP POZDRAV

  70. Svantevit pravi:

    Spoštovani komentatorji (in tudi moderatorji te strani)!

    Komentar bom pustil še enkrat, saj se mi zdi res žalostno, da se komentar, ki končno nima neke konfliktne vsebine, nemudoma izbriše. Le komu ni bil po godu? Kaj ni dovolj zanimivo, če se Slovenci ne skušamo pobiti med sabo? Kaj se mora v diskusiji nenehno blamirati in obmetavati z žaljivkami, da je stvar vredna objave? No, komentar bom pustil še enkrat, saj ni bil namenjen moderatorjem, temveč komentatorjem in se resno nadejam, da ga bodo prebrali. Hvala za razumevanje.

    Žalostni in primitivni se mi zdijo nenehni napadi na slehernega domoljuba, da Karantanija ni slovenska, da so se Karantanci identificirali kot Karantanci ipd. Žal je ta del slovenske zgodovine preslabo izpričan in vse v zvezi s Karantanijo so bolj ugibanja, kot pa ne. Na slovenskem zgodovinskem terenu se tako spopadata dve vrsti zgodovinarjev: zgodovinarji starega kova, ki so še vedno pod vplivom starih jugoslovanskih načel in zavračajo vsakršno možnost slovenske zgodovine pred letom 1848, ter nova šola zgodovinarjev, ki so pa žal premalo profesionalni, če ne že kar amaterski. Dejstvo je, da je vsaka skupina zase NIČ; brez sodelovanja nima obstanka.

    V zgodovini je potrebno doseči konsenz in se je lotiti sistematično ter s skupnimi močmi iskati dokaze, ne da se dr. Šavliju očita, da ni doktor zgodovine, dr. Štihu pa srbske korenine. Oba sta spoštovanja vredna zgodovinarja, vsak od njiju pa včasih izusti tak lapsus, da bi ga lahko bilo res sram. Enako je z ostalimi. Obstaja pa luč. Zgodovinarji, ki se zgodovine lotevajo skozi politološki pristop in so pristaši nove politike; to je politike, ki zavrača blokovsko politično razdelitev slovenskega naroda na levico in desnico, ki zavrača poneverjanje zgodovine in teži h konsenzu in strpnosti - k sodelovanju. Ti zgodovinarji so prihodnost, a jih je žal premalo.

    Dejstvo je, da Karantanija ni bila izključno slovenska. Pa je o tem sploh vredno razpravljati na takem mestu? Ponosen sem na besede kolega, ki so ga sicer nepripravljenega dobili poročevalci Vest.si, a je vseeno strnjeno povzel glavne misli, pri zadnjem vprašanju se je pa lahko le dodobra nasmejal - kot se je vsak intelektualec, ki je videl posnetek.

    Karantanija je definitivno bila slovenska državna tvorba in lahko smo ponosni nanjo. Ni izključno slovenska, a tega sploh nihče ni trdil! Ponosni smo na del, ki so ga slovenci vložili vanjo. Za to se gre. Nihče si je ne lasti, nihče ne poneverja zgodovine. Dejstvo je, da je panter prvi simbol, s katerim se lahko slovenci identificiramo, nihče pa ni trdil, da smo edini narod, ki se lahko. Zakaj tega nihče ne more sprejeti?

    Na tako proslavo bi se lahko prineslo na tisoče praporjev s slovenskimi simboli, ki so dejansko stvar individualnega relativnega dojemanja. Tako kot Karantanija sama. Grofje Celjski: so Slovenci? To namreč ni vprašanje zgodovine, temveč filozofije, politologije, etnologije itd. saj nas popelje čisto do vprašanja, kaj sploh je narod. Ker če narod enačimo z državljanstvom, potem tu sploh nimamo več o čem razpravljati. Če predpostavljamo, da se narod ustvari, potem lahko zagovarjamo uveljavljeno stališče o “pomladi narodov” in stvaritvi Slovencev. In kaj so potem grofje Celjski? Govorili so slovensko. Identificirali so se kot Slovenci…lahko smo ponosni nanje, lahko jih zavračamo. Lahko se pa identificiramo z njimi. In enako je s Karantanijo, le da na vseh slovesnostih visita le dva simbola: moderni in prvi.

    Boj Slovencev znotraj Karantanije lahko enačimo s Slovenci, ki so se borili ves ta čas za samostojno Slovenijo. In tu ni več o čem za razpravljati, saj s to identifikacijo vsa zgodovina izgubi smisel; ni več pomembno, kolikšni delež Slovencev je bil v Karantaniji - pomembno je, da je bil. Da se naša kri ujema z njihovo.

    To je prvi pogoj, nato pa šele pride na vrsto misel o narodnosti kot o vsakodnevnem plebiscitu. Zato panter na praporjih na obeh največjih slovenskih državnih praznikih - na obletnici rezultatov referenduma: ko smo se Slovenci končno zedinili za samostojno republiko, tako kot so se zedinili naši predniki ob varovanju svojega nacionalnega interesa skozi svoj čas - od Karantanije dalje. In kaj potem, če so sodelovali z drugimi Slovani? Leta 1991 pa nismo? Na tem mestu je večina Slovencev že izgubila na tako imenovanem vsakodnevnem narodnostnem plebiscitu.

    Morda se je kolega res nerodno izrazil, ko je rekel, da je panter simbol Slovencev, a mislil je isto: da se Slovenci identificiramo z njim zaradi naše pomembne vloge znotraj prve slovanske (in tudi slovenske) državne tvorbe.

    Žal slovenski grb nima nobene heraldične ali zgodovinske podlage, je povsem umetna tvorba, ki jo je spacal skupaj umetnik, ne zgodovinar ali heraldik, a tudi s tem simbolom se Slovenci identificiramo, za nas ima nek pomen. Barve so kranjske, ki jih je že A. T. Linhart povezoval s slovenstvom, pa tudi s Karantanijo, v njem je naš očak, na katerega ne bodimo ponosni zaradi svoje velikosti, temveč ker nosi ime enega od bogov naših prednikov. Grb odraža naš nacionalni interes: ohranitev morja in rek, grb Celjskih pa boj za samostojno državo - saj so tudi Celjski težili k samostojni državi - od tod Celjska kneževina. Najpomembnejše pa: simbolizira samostojno slovensko državno tvorbo po tisočletju bojev zanjo. In če je nekoalicija s Slovani pogoj za predpono “slovenska” (država), potem je Republika Slovenija nedvomno tudi prva slovenska država. Vendar kot sem že rekel, vse je stvar lastne percepcije. Lahko protestiramo proti celjskemu grbu, saj njihovo poreklo ni izpričano ipd. Tako ima vsak pravico protestirati proti karantanskemu panterju. A s tem le zavrača del svoje zgodovine. Četudi je le majhen delček, je še vedno del. Kri ni voda, vsaka kaplja je dragocena.

    Lep pozdrav, Matej Fugina

  71. joj pravi:

    Oprost mi svantovid,ker vidim,da si umerjen človek celo pripravljen popuščat in nekaj dati, da stvari umiriš (kar je v redu),vendar popuščanja privedejo v nova popuščanja in tvoj naboj izvodeni,na kar pa čakajo tvoji nasprotniki,ki se nenadoma okinčajo s tvojimi argumenti,kot svojimi.Karantanija je seveda bila delno multikulturna (vsak podjetnik,ki danes uvozi delovno silo od bilo kje ustvarja multikulturnost s katero se kasneje ukvarja cel narod ( spomnimo se francoskih četrti v sedanjih časih,kjer je podivjana množica zažigala žive invalide v invalidskih vozičkih), če je treba in ko preraste kritično točko,seveda tisti podjetnik za probleme,ki jih je naredil nič ne odgovarja,pa bi moral!!).
    Torej marsikdo uporablja naziv SLOVANI, torej povejmo,da je ta izraz nastal v 18.stoletju na Češkem kot reakcija germanizmu in se ga pred tem obdobjem ne sme uporabljati ker ga ni bilo in tudi nebi nič pomenil.V Noriku in kasneje v Karantaniji ni bilo nobenih SLOVANOV (panslovansto nastane šele v 18.stoletju),Norik i kasneje Karantanija sta se pač branile pred nemci in njihovem pohodu,kot so vedeli in znali.Tudi srbe so na koncu turki povozili in zasužnjili,pa noben danes ne govori da je Beograd turška zemlja in ljudje v njem turki.
    J a da ne bom predolg, tudi v socializmu so nas učili o tem,da je bila Karantanija nasa “dežela” in črni panter nas simbol,saj će pogledate komplet posnetke iz leta 91. ob razglasitvi in ponovnem rojstvu slovenske zastav, boste opazili med ljudmi na proslavi tudi zastavo s črnim panterjem,no vsekakor ne zaradi lepšega!!

  72. joj pravi:

    Če govorimo o novejši zgodovini,vemo da so “osvobodilne slovenske formacije” zasedle Celovec in vse področje Koroške, pa ne zaradi lepšega ampak zato,ker je za njih bila to slovenska zemlja.Se pravi,da zavest pred toliko leti sploh ni bila sporna,vsakemu na teh prostorih je bilo jasno,da je tako pa tudi širše,danes pravi neki srb,da so živeli gor pazi “slovani”.(slovanov v karantaniji ni nikoli bilo,to so laži,ki jih nekateri hočejo izkoriščati,čeprav so pravi reveži pri sebi doma,npr. srbija praktično nima izkopanin, pa še kar ima je iz jugoslavije ,kar je več kot sporno saj se ve da so trdili,da so odkrili na svojem nič manj kot legendarno mest Trojo,kar se je izkazalo kot burka.Velja pa isto za hrvate ,ki pa sploh je zgodovinamegla in par samostanov ostalo so pobrali od slovenskih avtorjev ki govorijo o slovencih na tistem prostoru (npr. Vramec).tudi uveljavljajo ,da je vsak priimek na ič njihov,čeprav ni res(na ta način so prišli do istre in še par zahodnih področij.Čeprav bi na ta način lahko Slovenci uveljavljali,da kdor na hrvaškem ni na ič ,je pa Slovenec…Seveda je naše takratne politike( Kardelj Dolanc) vodila le sla po oblasti,pa tudi huda zmedenost,ki je veliko Slovencev stala življenje,no hrvate je bolj kot oblast zanimala zemlja in tako so dobili istro naši multibedaki pa nage in shirane ljudi izkoroške nad katerimi so se izživljali približno pol lete.Kdo je bolje izbral lahko opazujete danes,ko se pobira sadove vloženega dela!!

  73. Spodajpodpisani pravi:

    matej razočaral si me. prej si vsaj pisal z argumenti, s katerimi se sicer jaz nisem strinjal, a vseeno. pa bom začel na začetku.
    razložil sem ti po katerem kriteriju se mi lažje identificiramo s karantanci kot pa avstrijci. to ni toliko važno zaradi mene se lahko tudi avstrijci identificirajo z njimi.
    štajerska se je najprej imenovala karantanska marka, nato se je preimenovala v štajersko. še danes ima v grbu panterja (belega na zeleni podlagi). poleg tega, sem štajersko uporabil samo kot primer, a pustimo to.
    ves čas omenjaš vpliv na slovensko kulturo s strani drugih slovanov in tudi germanov. kaj naj rečem? prav imaš. toda to sem že večkrat napisal.
    ne vem od kje ti misel, da so germani bolj vplivali na slovensko kulturo kot slovanska plemena, ki so živela na današnjem slovenskem ozemlju. taka logika te ne bo pripeljala nikamor.
    kar se tiče karantancev in njihova narodna pripadnost se strinjam s tabo, ko praviš, da se niso imeli za slovence oz. za to nimamo nobenih dokazov. toda to sploh ni moja poanta. že v prejšnem postu sem ti razložil zakaj sem prepričan, da nam kot slovencem karantanija ”pripada”. pa bom to naredil še enkrat.
    od karantancev smo direktno dobili tri stvari (tudi od drugih plemen itd., a osredotočimo se na karantance): jezik, kulturo in gene. najprej, ko rečem gene, ne mislim na kromosome in dnk in ne vem kaj še vse kot si ti prej sklepal. z geni mislim na krvno linijo, na dejstvo, da smo neposredni potomci karantancev. oni so naši praočetje in ne naši prastrici ali kaj takega. govorimo enak jezik kot oni (seveda spet drugačnega zaradi raznoraznih vplivov drugih slovanov in germanov). bistvo je, da naš jezik izvira iz njihovega. to velja tudi za kulturo. čeprav predrugačena in vplivana od mnogih ljudstev in narodov naša kultura nedvomno izvira iz karantanske. in ker smo njihovi potomci in njihovi dediči, in njihovi nasledniki, kar se tiče jezika in kulture, lahko trdimo, da so oni del naše zgodovine in si torej lahko karantanijo lastimo na isti način kot si lahko egipčani starodavni egipt.
    na tvoje omembe skinov pa sploh ne mislim odgovarjati, ker si s tem popolnoma zgrešil temo pogovora. odgovarjaj na mojo razlago zakaj si slovenci lahko ”lastimo” karantansko zapuščino ali pa sploh ne odgovarjaj.

    Lep pozdrav,

    G. Itd.

  74. Matej pravi:

    @G.: No, ne vem zakaj naj bi te razočaral, vseskozi sem svoje trditve argumentiral žalil nisem nikoli nikogar (kot so npr. drugi mene: srbski rasist ipd.), tako da ne rabiš biti žalosten ;)

    Lej, tudi jaz ne zanikam, da so bili Karantanci eni izmed naših prednikov, kar se pa tiče izvora slovenskega jezika pa tvoje navedbe ne držijo. Vsi vemo kdaj so začetki slovenskega jezika, nastal je z združitvijo dolenjskega in ljubljanskega govora in kasneje vedno bolj definiral z raznoraznimi slovnicami ipd. In ne vem po katerem kriteriju ta dva (dolenjski in ljubljanski govor) izvirata iz karantansko-slovanskega? Dejstvo je, da je na večini ozemlja današnje Slovenije bila tvorba imenovana Karniola, v njej so živeli Karniolci in slovenščina ima lahko svoj praizvor le v jeziku teh podalpskih Slovanov - Karniolcev. Seveda pa se je slovenščina ves čas bogatila tudi s prvinami drugih jezikov, npr. germanskih, romanskih ipd. jezikov.

    In zakaj bi si mi lahko “bolj lastili” Karantanijo kot Avstrijci? Dejstvo je, da je velika večina Karantanije bila na današnjem avstrijskem ozemlju in četudi Avstrijci zdaj govorijo svojo verzijo nemščine še ne pomeni, da Karantanci niso eni izmed njihovih prednikov (kar si tudi sam priznal, če se ne motim). Kot že n-tič ponavljam, ne Avstrijci in ne Slovenci si ne smemo lastiti Karantanije. Če pa že hočeš vedeti kaj v tej smeri, so pa Avstrijci veliko bolj potomci Karantancev, kot pa mi.

    Kar se tiče “krvne linije” (kar je seveda prispodoba in z njo, kot praviš misliš kulturni izvor) - kaj pa je znanega o kulturi karantanskih (ali pa karniolskih) Slovanov? V bistvu zelo malo. Vseeno je pa dejstvo, da so bile tudi po naselitvi Slovanov v našem prostoru ogromne migracije (različna germanska ljudstva, Avari ipd.) in glede na to, da so bili ti kraji dolgo časa pod germansko nadoblastjo, je seveda sem prišel tudi del njihove kulture in zato so npr. naša narodna noša, narodne pesmi ipd. veliko bolj podobne avstrijskim in pa nemškim, kot pa južnoslovanskim.

  75. Spodajpodpisani pravi:

    daj no matej, kaj pa je zate potem slovenski jezik. ne govorim o ”kjnižni” slovenščini temveč preprosto o slovenski govorici, ki izvira (že spet) iz nekaj starih jezikov; ”karniolščine”, primeseh germanskih, madžarskega in drugih slovanskih jezikov, ter ”karantanščine”.
    poskusi si predstavljati tak scenarij: nekdo, ki je živel v času, ko je bila karantanija država oz. politična tvorba je govoril določen jezik, ki mu reciva karantanščina. njegov sin je, ko je šel v karniolo od tam pobral nekaj izrazov, ki jih je predal svojemu sinu, ki je šel na bavarsko in se tam naučil njihovega jezika ter prišel nazaj v karantanijo dobil hčerko, ki se je poročila z nekom iz kaj jaz vem kje… in tako je mnogo stoletij nastal slovenski jezik oz. govorica ljudstva, ki se mu reče slovenci. podobno je bilo s kulturo.
    če ti je to razumljivo ali ne me niti ne zanima več, ker sem se naveličal prerekati o stvari na katero imava očitno zelo subjektiven pogled, in sicer kaj je narod oziroma od kod narod izvira.
    kar se tiče avstrijcev, to sploh ni pomembno za moj argument. bistvo je, da sva midva oba potomca plemena karantancev, govoriva jezik, ki se je razvil iz karantanskega in je najina kultura nastala na osnovi karantanske (in seveda drugih).

    Lep pozdrav,

    G. G

  76. Matej pravi:

    Vidiš, spet si vse zreduciral na karantansko (seveda z zaščito v obliki: “in drugih”), čeprav dobro veš da sta tako Dolenjska, kot Ljubljana na območju nekdanje Karniole (Kranjske). In ne, nisem govoril le o knjižnem jeziku, tudi pogovorna slovenščina ima (logično) iste korenine. Tvoja trditev o karantanskem izvoru jezika bi lahko držala le na območju Koroške (torej severno od Karavank), pa še tam so tudi povzeli Trubarjevo “kranjsko” različico ;)

    Seveda, če ne želiš več polemizirati naprej te razumem, sam sem se tudi že naveličal :P

  77. Spodajpodpisani pravi:

    ok še zadnji post. res je da sem se osredotočil na karantance, a to ne pomeni, da mislim, da so prav oni zaslužni za celotno slovenskost. popolnoma isto kot za karantance velja tudi za karniolce itd. ker sva se pač pogovajala o karantaniji sem izpostavljal karantance, če bi se o karniolcih bi karniolce in tako naprej. če že spet uporabim prispodobo o starših; govoril sem o materi, a oče ni zato nič manj pomemben.
    prav tako ne vem zakaj omenjaš trubarja, on je začetnik knjižnega jezika in ne jezika samega. morda ga je res poimenoval, a obstajal je jezik že prej. najverjetneje tudi izraz, a morda ni imel takega pomena.
    tako jaz sem zaključil, če hočeš piši še naprej ali pa tudi ne…

    Lep pozdrav,

    G. Konec

  78. Hanza pravi:

    Cakam še na kaksen ekskluzivni intervju z kaksnim ex-MORISOVCEM,..ki bi lahko povedal marsikaj zanimivega o takrat aktualnih zadevah. Ki pa so zanimive tudi sedaj,….

    Kako gre že tisti tuji pregovor: vuk dlaku menja,….???

  79. izi pravi:

    Ctiram: “Vsi vemo kdaj so začetki slovenskega jezika, nastal je z združitvijo dolenjskega in ljubljanskega govora in kasneje vedno bolj definiral z raznoraznimi slovnicami ipd. In ne vem po katerem kriteriju ta dva (dolenjski in ljubljanski govor)” tole je pa hecno.
    Glede Slovencev je pa tako, po dokaj potrjenih virih-Pravna zgodovina, slovanski narod ki se je naselil na sedanjem slovenskem prostoru, in tudi na avstrijskem koroškem je prišel s severa približno v 6. stoletju. Kar se pa tiče Karantanije, je to samo še zgodovina res je da so voditelji plemen, ki so sodelovali pri ustoličevanju Karantanskih knezov govorili slovanski jezik verjetno najbolj podoben našemu, vendar so pod pritiski drugih kneževin in kraljestev preprosto izgubili oblast na tem prostoru in neka neposredna povezava je s tem za vedno izbrisana. So pa obstajali tudi Celjski grofi v 14-15. stoletju, ki so se prav tako kot, eni izmed vodilnih grovof in kasneje tudi knezov na širšem prostoru srednje Evrope, vpisali v zgodovino kot nesmrtni a so izgubili svojo oblast in prišli so Habsburžani, na podlagi podpisane pogodbe s Celjskimi grofi. Tako se je zgodovina spreminjala in se še bo. Prve ideje o državah na podlagi nacinalne pripadnosti, ki so jo takratni ideologi pojmovali vsak zase,so se začele pojavljati v 19. stoletju. Vrhunec te ideologije je bila druga svetovna vojna, s Hitlerjevo arijsko raso. Prav je da smo zavedni in da imamo radi domovino v kateri živimo, ni pa prav da se pretekli dogodki izkoriščajo in da se z njimi manipulira, predvsem zavržne so nacionalistične
    ideje.

  80. Schrott von Cilli pravi:

    Spet se bomo lahko podpisovali kot včasih

  81. Schrott von Cilli pravi:

    Spet se bomo kmalu lahko podpisovali kot včasih

  82. primorka pravi:

    Zgodovina gor-dol,levo-desno.Slovenci smo verjetno poseben narod.Kadar nimamo svoje države,si to želimo,ko si jo pridobimo,jo hitro pridružimo.Zgodovina pa -v vseh skupnostih-državnih tvorbah,v katerih smo se nahajali SO RAZPADLE(Rimsko cesarstvo,Napoleonovo cesarstvo,Avstro-Ogrsko cesarstvo,KraljevinaSHS,Jugoslavija,bo tudi EU?Mi smo res mojstri razprtij,večni nezadovoljneži,nergači…….Zaradi lasu smo sposobni začeti III svetovno vojno.BRAVO VSEM NAM.

  83. primorka pravi:

    Pri 16 je puberteta na višku.

Komentiraj