Monday 30. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Trdni člen koalicije

22. junij 2007 ob 19:48 | Denis Sarkić |

SLS je trden člen v vladni koaliciji. Tako deluje že od vsega začetka in namerava do konca mandata, je na današnji novinarski konferenci dejal vodja poslanske skupine SLS Jakob Presečnik. Vlada po njegovi oceni deluje dobro, glede na to, da se zelo hitro približuje čas predsedovanja EU, pa sedaj ni čas za kakršno koli razmišljanje o interpelacijah in menjavah.

Za delo ministra za zdravje Andreja Bručana, ki mu v SNS napovedujejo drugo interpelacijo, si Presečnik ne bi upal trditi, da je delal odlično ali slabo. Pri vsakem delu so možne izboljšave, a po njegovem je delal dobro.

Presečnik je poudaril, da SLS ne razmišlja o izstopu iz koalicije, v poslanski skupini pa odločno demantirajo namigovanja o “kakršni koli podpori konstruktivni ali drugačni nezaupnici vladi”. Stranka za naslednje obdobje pripravlja dober program, jeseni jo čaka redni kongres.

Na prihodnjih parlamentarnih volitvah si obetajo dober rezultat, kot pravi Presečnik na podlagi dobrega dela in dobrega programa, ne glede na to, kdo bo strankin predsednik. Oba kandidata, ki se omenjata, sedanjega predsednika Janeza Podobnika in celjskega župana in podpredsednika SLS Bojana Šrota, ocenjujejo kot dobra, poslanska skupina pa ne navija za enega ali drugega. Presečnik je prepričan, da bo do kongresa v stranki glede bodočega predsednika dosežen ustrezen dogovor.

Nobena firma ni zadolžena za SLS, stranka ima svoje organe, ki sprejemajo ustrezne sklepe in po njih se ravnajo, se je Presečnik odzval na nekatere namige v zvezi s Pivovarno Laško. Komentiral je tudi izjave predsednika republike Janeza Drnovška ob srečanju s celjskim županom.

Celotna novinarska konferenca poslancev SLS (za sladokusce):

Jakob Presečnik: “… olje v zadnjem času na ogenj priliva tudi predsednik države, ki na nekatera, predvsem novinarska vprašanja, odgovarja silno dvoumno …”

Drnovšek je po njegovih besedah na nekatera novinarska vprašanj odgovarjal “silno dvoumno, kar se tiče našega statusa in bodočih ukrepov, tako da državljanke in državljani včasih res ne vedo, ali se predsednik države vmešava v strankarske zadeve ali ne”. Prepričani so, da se ne in da je popolnoma normalno, da obiskuje predvsem večje slovenske občine. Po številu županov, ki jih ima SLS, pa bi se težko izognil občinam, kjer so župani SLS, je pojasnil Presečnik.

Strankin poslanec Josip Bajc pa je komentiral predvsem aktualno dogajanje v zvezi s Slovensko obveščevalno-varnostno agencijo (Sova). Izjave in informacije, ki jih v zadnjem času daje nekdanji predsednik vlade in sedanji poslanec SD Anton Rop po njegovih besedah nimajo ne “repa, ne glave”.

Poslanca o aferi SOVA:

Josip Bajc: “… boljše bi bilo, da bi bila oba tiho!”

Bajc pravi, da je kot član komisije DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb imel možnost vpogleda v vso dokumentacijo v zvezi s prisluškovanjem in prisluhi v letu 2004 in iz tistih dokumentov ni bilo nikjer zaslediti tega, kar zatrjuje Rop v zvezi s prisluškovanjem pogovorom med hrvaškim premierom Ivom Sanaderjem in Janezom Janšo, takratnim vodjem opozicijske stranke, danes slovenskim premierom.

Če pa je Rop takšne informacije imel, bi človek pričakoval, da bo kot odgovoren predsednik vlade v letu 2004 obvestil vsaj predsednika države in komisijo za nadzor varnostno obveščevalnih služb. Bajc bo tako na torkovi seji komisije, če Ropove navedbe ne bodo dovolj argumentirane, predlagal, da soočijo njega in takratnega direktorja Sove Iztoka Podbregarja. Pričakuje pa tudi, da bo vladna delovna skupina “enkrat za vselej” prišla do končnega poročila.

Denis Sarkić

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 1 komentar
  1. D_F pravi:

    Mislim, da bi moral biti tiho tudi gospod Bajc…

Komentiraj