Monday 30. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Ob dnevu beguncev

20. junij 2007 ob 20:59 | Vesna Lovrec |

Slovenska filantropija ob letošnjem svetovnem dnevu beguncev, 20. junija, še posebej izpostavlja pomen integracije beguncev.

O vlogi lokalne skupnosti pri integraciji tujcev so včeraj spregovorili govorci na okrogli mizi v Mariboru, ki so na vabilo Slovenske filantropije prišli iz Centra za socialno delo Maribor, Območnega združenja RK Maribor, Zavoda PIP, Centra za pomoč mladim, Škofijske Karitas Maribor ter Ministrstva za notranje zadeve, Oddelka za integracijo beguncev in tujcev.
Žal pa se je tudi tokrat zgodilo podobno, kot je to že stalna praksa podobnih omizij, namreč konkretnih, oprijemljivih rešitev za integracijo tujcev v Sloveniji ni bilo slišati.

Na omizju je prisostvoval tudi gospod Berisha, prosilec za azil, ki trenutno z družino živi v Mariboru. Berisha je mnenja, da je za ljudi s podobnim statusom, kot ga ima on, najmanj poskrbljeno na področju zdravstvenega varstva, saj lahko gredo k zdravniku le enkrat tedensko in to na točno določen dan. Kritičen je bil tudi do šolskega sistema, ki njegovim otrokom ne daje pravice do vrtca in šolanja, dokler ne pridobijo statusa begunca.


“Gre tudi zato, da tudi mi sprejemamo nihovo kulturo.#

Na temo lokalna skupnost in integracija migrantov pa bo govora jutri, 21. junija, v mali dvorani Kulturnega doma Janeza Trdine v Novem mestu. Tudi to omizje bo potekalo v organizaciji Slovenske filantropije.

Vesna Lovrec

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji

Komentiraj