Monday 30. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Bajuk & Simič

19. junij 2007 ob 18:11 | Denis Sarkić |

Davčna uprava RS (Durs) bo do konca junija predvidoma izdala 960.000 odločb o odmeri dohodnine za leto 2006, kar je 84 odstotkov vseh in precej več kot lani v tem času, ko je odločbo prejela šele manj kot polovica vseh zavezancev. Finančni minister Andrej Bajuk je z učinkovitostjo dela Dursa zadovoljen. “Podatki kažejo, da sistem deluje bolje,” je komentiral na današnji skupni novinarski konferenci z generalnim direktorjem Dursa Ivanom Simičem ter spomnil na uvedene poenostavitve pri dohodnini.

Davčna uprava je odločbe o odmeri dohodnine za lani začela izdajati 11. junija in od tedaj jih vsak dan razpošlje v povprečju po 119.901, je povedal Simič. Vseh skupaj so do začetka junija prejeli 1.135.422 napovedi za odmero dohodnine za leto 2006. To je približno 135.000 manj kot leto prej, kar je po Bajukovih besedah posledica sprememb davčne zakonodaje, predvsem zvišanja praga obdavčitve ter nekaterih poenostavitev v sistemu.

Simič in Bajuk o dohodnini in lepi Vidi:

Andrej Bajuk: “A lahko Vida odgovori na to? Če ne jo takoj pokličem …”

Bajuk je napovedal, da bo 49.283 odločb takšnih, kjer ni potrebno niti doplačilo niti vračilo akontacije dohodnine. Doplačilo je predvideno za 248.706 odločb, in sicer v skupnem znesku 43,1 milijona evrov, z vračilom pa bo Durs po sedanjih podatkih izdala 661.219 odločb. Ti zavezanci bodo skupaj prejeli vrnjenih 178,7 milijona evrov, je napovedal Bajuk.

Za preostalih 176.214 odločb so ugotovili, da se vpisani podatki ne ujemajo s tistimi, ki so jih o posameznem zavezancu prejeli od izplačevalcev prejemkov, zato jih morajo še preveriti. Velika večina teh zavezancev bo odločbo prejela v prvi polovici julija, je povedal Simič ter dodal, da bodo vzroke za neujemanje na Dursu najprej poskušali poiskati sami, zatem pa bodo, če bo to potrebno, zavezanca poklicali na razgovor.

Odločb tudi še niso prejeli zaposleni v Avstriji, ki so bili prav tako zavezani k vložitvi napovedi za odmero dohodnine. Te bodo začeli izdajati šele potem, ko bo Slovenija sklenila napovedane spremembe konvencije o izogibanju dvojne obdavčitve z Avstrijo, je napovedal Simič. “Če bodo spremembe veljale za leto 2006, potem je zadeva za mene zaključena,” je dodal.

Tisti, ki morajo dohodnino doplačati, morajo to storiti do 16. avgusta, je pojasnil Simič. Če tega na bodo storili, jih bodo uslužbenci davčne uprave po tem datumu začeli klicati po telefonu ter pozivati k plačilu davka. Za vračila preveč plačane dohodnine pa sta predvidena dva datuma, in sicer 29. junij ter 31. julij. Tistim, ki so v napovedi za odmero dohodnine navedli številko transakcijskega računa, bodo zneske nakazali na bančni račun, sicer pa bodo prejeli nakaznico.

“Vračil je zelo veliko,” je priznal Bajuk. Kot je pojasnil, je bilo ob pripravi sprememb zakonodaje zelo težko napovedati, kakšni bodo učinki. Se mu pa zdi 120 milijonov evrov razlike med vračili in doplačili dohodnine nesprejemljivo. Nepravično je, da bi še naprej obdržali takšne razlike, je menil, Simič pa je dodal, da je bilo razmerje med skupnim zneskom doplačil dohodnine in vrnjene akontacije tudi lani približno enako, torej 4,5-kratno.

Simič in Bajuk o inšpektorju Djordjeju Periću, Domnu Zavrlu in “aferaških povezavah”:

Ivan Simič: “Je pa kriminalka mogoče v tem smislu, da je to objavljeno javno, da ti nekoga tako odkriješ …”

Simič je še potrdil, da so letos spomladi suspendiranemu davčnemu inšpektorju Djordjeju Periću v ponedeljek poslali dopis, naj se danes zjutraj zglasi v službi na davčnem uradu Ljubljana. S tem so sledili odločbi vladne kadrovske komisije, tako Bajuk kot Simič pa sta napovedala, da bodo nadalje ukrepali potem, ko bo končana notranja revizija, ki so jo v zvezi s tem primerom uvedli na Dursu.

Video: Denis Sarkić, montaža: Marko Bratuš

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji

Komentiraj