Monday 30. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Perić pred komisijo DZ

14. junij 2007 ob 18:52 | Denis Sarkić |

Komisija DZ za nadzor proračuna in drugih javnih financ tudi po današnjem drugem nadaljevanju ni uspela skleniti nujne seje, ki jo je poslanska skupina SD zahtevala zaradi suma oškodovanja državnega premoženja pri projektu nove Pediatrične klinike. Potem ko so nazadnje prisluhnili generalnemu direktorju Davčne uprave RS (Durs) Ivanu Simiču, je tokrat dobil besedo Djordje Perić, ki je bil kot davčni inšpektor zadolžen za inšpekcijski pregled v podjetju Domna Zavrla Partner fin.

Prav pogodba za davčno svetovanje pri instalacijskih delih za novo Pediatrično kliniko, za katerega je Zavrlovo podjetje s podjetjem Makro 5 sklenilo pogodbo v vrednosti četrt milijona evrov, je namreč najprej vzbudila sum opozicije, da je šlo pri projektu za negospodarno ravnanje z davkoplačevalskim denarjem in za korupcijo. Tako v SD kot v LDS so menili, da je šlo za fiktivno pogodbo za izmišljeno delo ter pri tem opozarjali tudi na nekatera dejstva, ki naj bi kazala na povezave med vpletenimi.

Djordje Perić: “Nobenih groženj se ne bojim. Če me ubijejo bom Sveti Djordje!”

Po drugi strani so v vladnih SDS in NSi pojasnjevali, da gre v primeru pogodbe med Partner fin in Makro 5, ki je eden od podizvajalcev oz. štirih članov konzorcija, za pogodbo med dvema zasebnima podjetjema. Ta pa ne more biti ne predmet obravnave na tej komisiji, ki se lahko ukvarja - kot je dejal Zvonko Černač (SDS) - le s prvo ravnijo tega posla - pogodbo, ki jo je ministrstvo za zdravje sklenilo z izvajalcem, podjetjem IMP in KC. Tu pa so po njegovih besedah ugotovili, da je bil postopek voden v skladu z veljavno zakonodajo, po postopkih javnega naročanja.

Vendar pa opozicija ni soglašala niti s tem, da je na tej “prvi ravni” potekalo vse, kot bi moralo. Zmotil jih je precejšen razkorak med prvotno izračunano projektantsko vrednostjo projekta in ponovno izračunano vrednostjo do postopka s pogajanji, potem ko javni razpis ni uspel. Višji vrednosti naj bi po pojasnil ministrstva za zdravje botroval predvsem skoraj 100-odstotni dvig cen barvnih kovin, na katere je bilo v večjem delu vezano naročilo.

Že v začetku današnjega nadaljevanja seje pa je nasprotovanje koalicijskih SDS in NSi sprožilo povabilo davčnemu inšpektorju Periću na današnjo sejo. Kot je opozoril Ciril Testen (NSi), je nesprejemljivo, da bi ta komisija ugotavljala odnose v Durs, saj je to stvar drugih organov. Komisija se oddaljuje od točke, ki je na dnevnem redu, in počasi prehaja v preiskovalno komisijo, je še opozoril. Z njim se je strinjal tudi Černač.

Čeprav se je predsednik komisije Milan Petek (LDS) zavzel, da bi se Perić osredotočil predvsem na tisto dogajanje, ki je bilo povezano s Pediatrično kliniko, pa je vendarle o dogajanju na davčni upravi, ki mu je sledila tudi odpoved Perićevega delovnega razmerja, spregovoril širše.

Med drugim je povedal, da mu je bil inšpekcijski nadzor v Podjetju Partner fin Domna Zavrla dodeljen oktobra 2006. Že nekaj dni zatem, ne da bi bil o nadzoru uradno obveščen, ga je poklical Zavrl, ga nato na davčnem uradu tudi obiskal in v pogovoru je Perič zaznal, da ima močne zaveznike na davčni upravi; Zavrl naj bi mu dejal, da so njegovi svetovalci Simič&partnerji.

Tudi nadaljnji inšpekcijski postopek je po Perićevih besedah potekal nenavadno. Kot je povedal, je isti dan, ko je podal predlog za razširitev inšpekcijskega pregleda na Pediatrično kliniko, prišlo do poskusa podkupnine v višini 60.000 evrov. Prav tako mu je bil predlog za razširitev nadzora sprva odobren, nekaj dni kasneje pa mu je bil odvzet, je povedal Perić.

Konec decembra lani je Okrožnemu državnemu tožilstvu v Ljubljani odstopil nekatere listine, med drugim pogodbo o podjetniškem, poslovnem in davčnem svetovanju med podjetjema Makro 5 Investicije in Partner fin. Menil je, da gre za škodljivo pogodbo, sklenjeno v nasprotju z javnim interesom glede porabe sredstev za izgradnjo Pediatrične klinike.

Kot je med drugim zapisal v 34-stranskem popisu dogodkov, ki ga je danes izročil komisiji, je ravnal v dobri veri, da je inšpekcijski postopek v podjetju opravil strokovno in korektno in da je z njim državnemu proračunu prihranil 107 milijonov tolarjev, ki si jih je želela stranka prilastiti na goljufiv način. Poleg tega je želel opraviti še kontrolo DDV od prilivov projekta Pediatrična klinika, vendar je doživel dve izredni odpovedi. Mediji so sicer v sredo poročali, da je pristojna vladna komisija, na katero se je inšpektor Djordje Perić pritožil, odločila v prid slednjega.

Ker Perićevega “pričanja” oziroma branja spisa na 34 straneh na seji komisije poslanci niso hoteli poslušati v celoti, vam ga na Vesti objavljamo v originalu. Bere se skoraj tako kot scenarij za dobro kriminalko. Prav tako pa smo predsednika komisije Milana Petka povprašali, zakaj danes ni bilo pred komisijo tudi direktorja DURS-a Ivana Simiča, ki je bil prav tako vabljen nanjo. Ozadje Simičevega izostanka je naravnost smešno.

Perićev opis dogodkov na komisji:

Perić: “… za resničnost napisanega in prebranega prevzemam vso moralno, materialno, kakor tudi kazensko odgovornost!”

Perićev spis oziroma davčni inšpekcijski nadzor podjetja Partner Fin:

Video: Denis Sarkić, montaža: Marko Bratuš

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 5 x komentirano
  1. partizan pravi:

    Zelo dober intervju…hvala Dejan!!!

  2. Mirjana pravi:

    Ob ogledu posnetka ne moremo prezreti “sproščenosti” g. Đorđa Periča.
    Zanimiva je tudi odločitev Virantove komisije, ki izniči obe odpovedi (kar je več kot jasen znak nezakonitih potez g. Simiča in njegovega odvetnika Matoza, ki mu je dvojna - rezervna odpoved že ustaljena praksa..), a je pa povratek inšpektorja v službo predviden na drugo delavno mesto. No, pričakujemo, da bo g. Virant javno razložil kaj se dogaja okoli teh sproščeno nakopičenih izrednih odpovedi DR, …in seveda kaj meni o Simiču, njegovi d.o.o.,…..saj je še pred nedavnim direktorja koval v nebesa.
    Drži se Đorđe

  3. Mirjana pravi:

    Ob ogledu posnetka ne moremo prezreti “sproščenosti” g. Đorđa Periča.
    Zanimiva je tudi odločitev Virantove komisije, ki izniči obe odpovedi (kar je več kot jasen znak nezakonitih potez g. Simiča in njegovega odvetnika Matoza, ki mu je dvojna - rezervna odpoved že ustaljena praksa..), a je povratek inšpektorja v službo predviden na drugo delavno mesto. Vsaj tako je bilo razumeti iz medijev. No, pričakujemo, da bo g. Virant javno razložil kaj se dogaja okoli teh sproščeno nakopičenih izrednih odpovedi DR, …in seveda kaj meni o Simiču, njegovi d.o.o.,…..
    Drži se Đorđe
    Mirjana Čakardič

  4. ultraviolet pravi:

    Krohot peklenski!

    Že to, da ima kdo registrirano firmo v Delawaru, je tako, kot bi si z rdečim napisal na čelo ‘namen davčne goljufije’ (pred nekaj leti je bil Delaware med Slovenci skoraj tako popularen kot Kajmanski otoki med Americani; sedaj ni več, ker tudi naši davkarji obvladajo te finte).

    Moje anarhistično srce sicer spoštuje vsakogar, ki se odloči za davčno utajo (ker se mi zdi, da država z davki ne počne nič pametnega), vendar globoko prezira tiste, ki to počnejo z blagoslovom in potuho vladajoče drhali v tej isti državi.

    Super se bere! Bravo, Vest!

  5. H-men pravi:

    Res napeto branje!
    Lepo je vedeti, da se obstajajo taki ljudje:
    “Sem namreč človek, ki da veliko na svojo osebnost in dostojanstvo. V življenju me je zanimalo le, kako pridobiti satisfakcijo (zadoščenje) človeka, ki je premagal usodo, ne pa materialno bogastvo, korupcija, prostitucija in podobne devijacije.”

    Svaka čast Đorđu!!

Komentiraj