Monday 30. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Izključeni distrofiki

14. junij 2007 ob 14:25 | Marko Bratuš |

Boj članov, izključenih iz Društva distrofikov Slovenije se nadaljuje. Slednji namreč niso dobili vabila na zaprti občni zbor DDS, kjer naj bi se razpravljalo o njohovih izključitvah. Pred sobotnim zborom je izjavo s tujine posredovala ena izmed izključenih, predsednica društva YHD, Elena Pečarič.

Elena Pečarič1

Elena Pečarič

Izjava za občni zbor

Pred letom in pol sem bila nelegitimno in v nasprotju s statutom DDS izključena iz članstva društva zaradi nastopa v oddaji Tarča. Enako se je zgodilo še trem članom. Primerno bi bilo, da bi s strani društva prejeli vsaj vabilo na občni zbor, glede na to, da je več kot pol gradiva, ki ste ga prejeli namenjeno naši diskreditaciji. Seveda ga nismo dobili kot tudi nikoli imeli možnosti obrambe, zagovora ali pojasnila. Še danes ne vem, kdo so člani častnega razsodišča DDS, ki bi nas bil edini pristojen obravnavati za izključitev, vemo pa vsi, da je vse to v pristojnosti g. Šuštaršiča. V istem se namreč združuje vse možne funkcije in pristojnosti na društvu. Kar petkrat nas je s policijo poskušal odgnati iz prostorov društva, javnih prostorov, tudi našega društva, med časom uradnih ur, ko smo prišli na razgovor in po pojasnila. Ker policija ni posredovala, saj za to ni imela razloga, je g. Šuštaršič vložil tožbo za motenje posesti in jo izgubil.

Vsega tega v tem obširnem materialu ni napisal. Kakor tudi ni napisal nič o tem, kako naju je z Emilom načrtno in sistematično oviral v času študija, na vsak najin javni nastop je poslal nekoga izmed svojih podanikov z nalogo, da nama zminira predavanje, šele po posredovanju Ministrstva nama je DDS omogočilo prevoze na fakulteto, pa še to le občasno, posredoval je, da ne bi dobila stanovanja v najem. V gradivu tudi ne piše o tem, kako je nasprotoval Centru za umetno ventilacijo na Inštitutu za nevrofiziologijo, za katerega sem kot predsednica YHD dala pobudo in posredovala pri obeh pristojnih ministrstvih, da je končno prišlo do njegove uresničitve. Seveda ni treba posebej poudarjati, da je razvoj le tega za obolele z mišično distrofijo bistvenega pomena.

Za tiste, ki ne veste, YHD ima največ uporabnikov prav z diagnozo distrofije, več kot 30. Toliko kot DDS, ki je svoj program neodvisnega življenja distrofikov začelo izvajati le pred nekaj leti, prav s pomočjo programov zaposlovanja, ki smo jih skupaj z Zavodom za zaposlovanje in Ministrstvom za delo, razvili prav na YHD, na naše vztrajanje in z našimi idejami. Pred tem je g. Šuštaršič zatrjeval, da je asistenca predraga, nesmiselna in da je za distrofike bolje, da živijo v DSO, na Oddelkih za mlajše invalide in podobnih inštitucijah, kot je npr. zavod v Ponikvah, pri čemer pa je sam živel in živi v stanovanju in so mu asistenti šoferji in drugo zaposleno osebje v DDS.

Teh storitev seveda ni deležen vsak od vas, sploh pa ne tisti, ki niste pri koritu, tisti, ki niste iz Ljubljane in tisti, ki ste si kdaj upali kakor koli izražati svoje misli ali pomisleke na račun vodenja društva. Velika večina ne ve koliko sredstev društvo prejema letno iz katerih virov in za kakšne namene. Sploh pa ne veste kam ta sredstva gredo.

Dovolj je, če si pogledate na spletno stran FIHO in preverite katere posebne programe vse je društvo prijavilo. Prepričana sem, da za veliko od njih sploh niste vedeli, da obstajajo. In potem razmislite kaj od tega dobite vi in tisti člani, ki jih poznate.
Vem, da vas verjetno nisem prepričala in da bi me, če bi bila pred vami najverjetneje linčali, a to bi naredili zato, ker se to od vas pričakuje, ker vas je strah, ker se bojite, da bi tako izgubili še tisto malo kar imate od društva. Če ste iskreni veste, da imam prav in vem zagotovo, da ste se v marsikateri moji kritiki ali predlogu prepoznali in se z njim strinjali. To lahko trdim, ker me veliko med vami pozna, in jaz poznam vas. Z nekaterimi smo dolga leta delili skupaj mladost in mnogi ste mi zaupali vaše pritožbe in jezo nad vodstvom društva ter mi izrekali podporo in pohvale za pogum. A to ni dovolj, s tem ne koristite meni, predvsem pa delate škodo sebi, ker društvo ima sredstva in možnosti in bi bilo dolžno storiti veliko več za vsakega od vas, predvsem to, da bi živeli bolje in lažje in nenazadnje tudi dlje.

Jaz si bom moj boj izbojevala z vašo podporo ali pa brez nje. Vi pa se začnite že enkrat boriti in prisilite vodstvo društva, da bo delalo v vašo korist, in ne na vaš račun za svojo korist.

Elena Pečarič

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 4 x komentirano
  1. JanezD pravi:

    Ne morem verjeti, da se dogaja nekaj takega in da to država dopušča. Je društvo distrofikov Slovenije privatno društvo tega Šušteršiča ali kaj? Dragi javni uslužbenci (po ta novem državni uradniki) pa zakaj prejemate plače na ministrstvu za delo, temu društvu DDS podelite da deluje v javnem interesu, mu podelite status invalidske organizacije, v posmeh vsej slovenski javnosti in politiki ne skličejo več let občni zbor in kršijo vse zakone (zadnji sklic občnega zbora je nezakonit, ker bi se morali razpustiti zaradi nezakonitih organov), kabinet Predsednika Vlade je zahteval posredovanje do določenega roka, in, nikomur nič. Vse tiho je bilo. Pa kdo se dela norca iz vas. Nezakonito izključijo drugače misleče člane in potem najamejo še varnostnike, da jih ne spustijo na občni zbor, ki bi moral biti javen, javnost pa zagotovijo s tiskovno konferenco. Pred komu pa skrivajo informacije in delovanje, pred lastnimi člani in to je transparentno delovanje mar ne? Marko Štrovs je že pred leti izjavil, da bi bilo treba tega Šušteršiča zapreti, kaj še čakate? Po uradni dolžnosti bi bilo treba tega Šušteršiča ovaditi po 156. členu KZ, da je oviral javno prireditev s silo in grožnjo, saj Sintalovi varnostniki niso prizadetih članov spustili na mesto javnega občnega zbora. Uporabili so silo. Gospa Pečaričeva ne obupajte in bodite vztrajni in pokončni. Veliko ste naredili v zadnjih letih za invalide posameznike in čedalje več invalidov tudi tega društva, spoznava kaj je res neodvisno življenje in kaj je odvisno življenje od tega Šušteršičevega društva. Po svoje jih je potrebno razumeti, saj si ne upajo biti izpostavljeni posledicam in maščevanju zaradi dolečenega svobodnega mišljenja in ravnanja. Enega invalida so vrsto let preganjali in koliko mora biti človek vztrajen, da se brani pred vsemi insinuacijami, ki jih je zaslediti v megalomanskem gradivu. Delovanje DDS spominja na nekdanji CK ZKS, ta Šušteršič je bil v osemdesetih goreč partijski privrženec (OO ZK Anton Tomaž Linhart). Glede na to, da na pikniku SD v Mostecu ni nilo nobenega od teh vrlih funkcionarjev nacionalne zveze invalidskih organizacij kaže na to, da so se potuhnili in čakajo v zatišju na politične spremembe, ko bodo vsi kar naenkrat spet tolkli po sedanjih oblastnikih, katerim sedaj izrazito “lezejo v rit”.

    Čeprav vas skušajo diskreditirati na vsakem koraku se ne menite za to. Želim vam še veliko uspehov in tudi osebnega zadovoljstva in sreče, ki je hudobni ljudje v svoji hudobiji ne morejo občutiti.

    Vsega dobrega. JanezD

  2. Tonac pravi:

    Se sprašujem. Čemu takšno tarjanje? Zakaj takšno sprenevedajne in izliv gneva? Saj vsi povdarjate, da nočete invalidskih organizacij in da nočte biti invakidi, ker ste menda hendikepiranci. Elena, da ti ne dovolijo zajemati iz sklede iz katere so zajemala, zdaj pa pljuvaš vanjo, nam je pa jasno.

    Vse dobro želim vsem in malo manj pohlepa po denarju in privilegijih, pa bo življenje lepše - tudi na invalidskem vozičku.

  3. Tonac pravi:

    Omenjena skupinica, bivši člani distrofikov, se je sama povabila na občni zbor Društva distrofikov, čeprav so bili ti že pred časom izključeni. Da so naredili še večjo frko, so s seboj pripeljali pravnega zastopnika, menda iz Čeferinove pisarne, da je zagrozil in pa televizijsko ekipo. Le kdo si jo lahko privošči.

  4. Lea pravi:

    Prebrala sem zadeve. Le kako si lahko g. Šuštaršič privošči:
    Podjetja, ki jih je ustanovil z denarjem države, ki prelivajo denar nazaj v društvo distrofikov, trust ki ga je zgradil iz sredstev države v plavi laguni in ga uporablja v glavnem za svoje namene, počitniške objekte ki jih je zgradil iz sredstev države in jih lahko uporabljajo le tisti ki so pri koritu. Sam živi kot bubreg v loju, saj lahko, ko mu pa to dovoli država. Zakaj se pa on toži, če tožbe izgublja in na čigav račun gredo te zadeve. Če bi bil za kaj, bi se ta čas ko se tožari itd posvečal bolj resnim zadevam in sicer bi se vprašal, zakaj distrofiki, ki znajo misliti s svojo glavo niso več dobrodošli v DDS, in zakaj morajo pri vsem tem denarju ki ga DDS dobi od loterije in RS koristiti osebne asistenete društva YHD?
    Zanima me tudi, naj javno pokaže, kdo je koristnik počitniških in drugih privilegijev društva zadnjih 5 let in kje. Točno se bo videlo, da je največji koristnik prav g. Šuštaršič. Ali njemu pripada več kot drugim?

    Ponosna sem na YHD-jevce, ker so vse kar imajo ustvarili iz nič in so tudi iz nič začeli! V Sloveniji bi morali imeti več tako močnih in pogumnih ljudi.

Komentiraj